IV. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması - sayfa: 5

Cvp

emrant

ayrıca siz bu kadar bu eğitime karşıyken merak ediyorumki
hiçbir mimarlık iç mimarlık veya güzel sanatlar fakültelerinin eğitim programını ve ders işleyiş yöntemlerini gördünüz veya inceledinizmi ( ve bunları incelerken gerçekten kaliteli eğitim veren üniversitelerimizi kastediyorum ) bu tür bölümlerin eğitim teknikleri sayısal bölümler gibi kitap okuyup formüllerle problem çözmek gibi değil inceleme araştırma ve analiz etme yeteneğini geliştirme üzerine kuruludur ve bu sebeble bu tarz bölümlerde atölye sistemi uygulanır ..... tabiki çok yetenekli insanlar var ama llütfen bu işi bu kadar basite indirgemeyin bu okullardan mezun olmak o kadar basit bir işdeğil ...

2008-06-12 15:08:35

Size ve Mesleğinize Saygı Duyuyorum...

bydesinger

sayın emrah yıldız;

Mesleğiniz ve kariyerinize elbette ki saygı duyuyorum.Ben adam olmak derken kesinlikle sizi kast etmedim ´´Önce kendimi ortaya koymaya hazırım´´ estağfurllah... Ben sektörde ünvan sahibi olmuş ama hala ortaya değer taşıyan somut deliller koyamayan ama iş tasarımcılık oldumu kimseye pabuç bırakmayanlar için kullandım bu cümleyi.
Ve Güzel sanatlar eğitimine karşıyım da demedim.Ben kişinin güzel sanatlar eğitimi almadan da bu sanat dallarından herhangi birinde çok mükemmel işler çıkarabileceğinden, bu özelliğe de doğuştan sahip olabileceğinden bahs ediyorum.
Son olarak; güzel sanatlar akademisinden mezun olmak asla bu alanda en iyi olmak demek değildir, asıl sanatçılar ilgili alanda, branşlarda, disiplinde o sanat dalını en iyi şekilde icra edebilecek donanıma sahip olarak dünyaya gelenlerdir.Ama bu durum onların tasarımcı olamayacakları anlamına gelmez.Hele hele az önce bahs ettiğim tipler de bu işin üstüne körükle gidince inanın kabul edilebilir bir tarafı kalmıyor.Belden aşağı vurmanın da celtinmenliği olmaz.
Bu kadar yorumdan sonra ´´ Doğuştan bir takım özelliklere sahip kişi veya kişiler çekilin sektörden, diplomalı tasarımcılar varken size söz düşmez.´´ demeli ve kapatmalıyız konuyu.Anladığım bu.
Saygılar...

2008-06-12 15:26:50

Re:Cvp

Block Mind

[quote=904] Yazan: emrant

ozan teşekkürler durumu çok güzel özetlemişsin..
arkadaşlar bende içmimarım ve o okulu boşuna okumadık her sandalye koltuk çizen oo ben tasarım yapıyorum diye ortaya çıkarsa vede bazı diplomalı arkadaşlar da onlara gaz verirse vay halimize ... arkadaşlar herkes kendi işini yapsın mimarlar mimarlık içmimarlarda içmimarlık bilmem anlatabiliyormuyum[/quote]

O okulu boşa okumamış olman, diğer insanların kendini okul dışında boşa geliştirdikleri anlamına gelmiyor biliyorsun ki hocam. Ki zaten tehditin farkındasın ki yukarıdaki yandık ile biten cümleyi sarfetmişsin.

Bunun tek sebebi bilinçsiz müşteri mi? Her bölümden çıkan süper tasarımlar çıkarıyor da biz mi bilmiyoruz? Diplomayı almak tasarımcı olmak mı?

Bu soruları şu yüzden soruyorum sürekli bir yakınma var aman da diplomasız insanlar mesleğimizi çalıyor vs. diye. Bunun sorumlusu tabii ki diplomalı olanlar.

Diplomalı - diplomasız tartışmasını geçtim, daha uçuk bir örnek vereyim, bu sefer diplomalı - diplomalı çekişmesi var: İstatistikçiler de mesleklerini mühendislerin çaldığından şikayetçi olur. Çünkü mühendislere 3-4 kredi istatistik eğitimi verilir :) Fabrika sahibi de istatistikçiye ek maaş vereceğine mühendisi gösterir "işte istatistiksel analizcimiz" diye. Mühendis kaç tane dağılımın adını bilir o bile şüphelidir... Bu durum yoğun çabalarla hala kırılmaya çalışıyor. Ama insanlar bunun için "çalışıyor".

Bilmem anlatabildim mi?

2008-06-13 18:30:04

Tasarımcı Kimdir?

bydesinger

Tasarım Teorisi dersinde Prof. Dr. Erik Schmid (Heidelberg) hocamız, geleceğin Grafik, Objekt, Porselen, Cam ve Tekstil tasarımcılarına ders verirken, zaman zaman tasarımcıyı şöyle ta`rif ederdi:

Tasarımcı, ileriye dönük, inovativ, işe yarar, özgün ve orijin fikirleri olandır.
Tasarımcı, piyasa araştırması yapıp hedef kitlesine göre konsept oluşturandır.
Tasarımcı, realite ile tasarım arasında iyi bir bağ kurandır.
Tasarımcı, tasarımlarıyla lüzumsuz ürün üretimine engel olandır.
Tasarımcı, uzun ömürlü, kullanımı kolay ve işlevselliğine uygun ürünler tasarlayandır.
Tasarımcı, şekil ve kalıpların dışına çıkabilme kabiliyetine sahip olandır.
Tasarımcı, fikir, üretim ve satış aşamalarında etkin rol alıp, etkin stratejiler geliştirendir.
Tasarımcı, ´problem´ çözebilendir.
Tasarımcı, tasarladığı ürünle toplumun kimliğine ters düşmeyendir.
Tasarımcı, çalışmalarıyla ´sıradışı´ olandır.
Tasarımcı, tasarım etiğine sâdık kalandır.
(alıntıdır...)

2008-06-15 16:38:52

Cvp

emrant

arkadaşlar o zaman sizlere şöyle bir önerim var kapatalım okulları heryere grafik - iç mimarlık - stilistlik kursları açalım insanlar gitsin oralara 2 ayda program kullanmayı öğrensinler sonra çıkıp piyasaya çalışsınlar ...
benim karşı olduğum ne var bunu bende yaparım okul okumaya ne gerek var tavrı....

2008-06-16 15:20:13

Cvp

kazmamurat

aynası iştir kişin, takılmayın okullu-alaylı durumlarına. bu işin okulunu okuyanlar elbette ki daha avantajlı olacaklardır, çalışmış, girmiş, okumuş, dirsek çürütmüş, konsantre bilgi almış. ancak ve ancak alaylı adam da işini hakkıyla yapıyorsa kim çıkar, neye, niye karışır. herşey döner dolaşır yapılan işin kalitesine gelir, sorun da bu noktada çözülür.

saygılar sevgiler.

2008-06-16 17:46:33

3d bilmek tasarımcı yapmaz insanı...bu bir gerçek! ama...

bydesinger

[quote=915] Yazan: emrant

arkadaşlar o zaman sizlere şöyle bir önerim var kapatalım okulları heryere grafik - iç mimarlık - stilistlik kursları açalım insanlar gitsin oralara 2 ayda program kullanmayı öğrensinler sonra çıkıp piyasaya çalışsınlar ...
benim karşı olduğum ne var bunu bende yaparım okul okumaya ne gerek var tavrı....[/quote]

Konun başından itibaren kimse bu okullar kapatılsın demedi ki böyle bir düşünce de doğru değil.Bir iş kolunda, branşında, alanında üniversitelerin ilgili bölümlerinde eğitim almak elbetteki daha gerçekçi bunu tartışmak bile doğru değil.Ama aşık veysel konservatuar okumadı diye kenara mı atalım? ilgili disiplinde mezun olmuş arkadaşlar işlerinde devam etsinler kimsenin bir şey söylediği yok! Ama lisans ile bir işyerinin kapısından girersiniz, gerisi tamamen size kalmıştır.
Bu bağlamda tekrar etmek istiyorum; dinamik hesaplara dayalı mühendislik ve mimari alanlarda bahs ettiğim tarzda ( Doğuştan sahip olunan yetenek) çalışmak elbette gerçekçi değil...Bunun için temelden tavana eğitim şart, tecrübe şart.Biz bunu tartışmıyoruz.Tasarım mezunu arkadaşlarında sektörde çalışmalarına emek sarf etmelerine de bir şey dediğimiz yok.Ancak üniversite mezunu olmayıpta sanata dayalı, kişisel gelişime dayalı, ruha hitap etmeye dayalı her alanda kişi veya kişilerin de var olduğunu kabul etmeliyiz.Kabul etmeliyiz derken kesinlikle ama kesinlikle eğitimsiz olamaları ihtimalini gözardı etmiyorum.Eğitim olmalı ama üniversite ama çırak-usta ilişkili eğitim.
Ben bu konuda daha aydınlatıcı olabileceği düşüncesiyle gerçekten doğuştan sahip olunan yetenekle birçok başarılara imza atmış dünyada tasarım dendiğinde ilk akla gelen ancak üniversite eğitimi almamış değerli tasarımcıların araştırılmasını iyice tetkik edilmelerini öneriyorum üniversite mezunu tasarımcı arkadaşlara.Belki daha aydınlatıcı olur.
örneğin pierre cardin? aziz sarıyer? Philippe Starck? ve daha niceleri....

saygılar...

2008-06-17 14:33:57

Cvp

JACK SLAYTER

çok haklısınız

2008-06-19 22:47:34

Re:Cvp

dracul

[quote=915] Yazan: emrant

arkadaşlar o zaman sizlere şöyle bir önerim var kapatalım okulları heryere grafik - iç mimarlık - stilistlik kursları açalım insanlar gitsin oralara 2 ayda program kullanmayı öğrensinler sonra çıkıp piyasaya çalışsınlar ...
benim karşı olduğum ne var bunu bende yaparım okul okumaya ne gerek var tavrı....[/quote]

Sn Emrant , program ögrenmek ile tasarımcı veyahut sanatçı olunmaz.Cümlelerinizde çelişkiler var.Photoshop veyahut painter programını tüm ayrıntılarıyla ögrenen birisi ben dijital ressamım diyemeyecegi gibi 3d programlarını tüm komut ve ayrıntılarıyla ögrenmiş biriside tasarımcı veyahut sanatçı olamaz.Bu konuyu düzeltmek isterim.Tasarım insanlık ile büyümüş ve gelişmiştir.İlk taştan kamayı tasarlayan kişiye bunu niye yaptım kardeşim yapmamalıydın sen tasarımcımıydın ki dersek bu yanlış olur ayrıca da komik olur.1900-1970 yıllara geri dönecek olursak tasarım okullarının henüz var olmadığını görürüz.Fakat tasarım tarihinin en güzel zamanlarıdır diye nitelendirebiliriz.O zaman tasarım adı altında bir okul yoktu hepsini silip atalım mı?Siz silip atalım desenizde öyle olmayacaktır zaten canınızı sıkmayınız.

Ben okul bitirdim benim bilgim çok üstündür okul bitirmeyenlere yasaklansın bu iş yoksa yanarız biteriz okul bitirmeyenler niye tasarım yapıyor demek size bir artı kazandırmayacağı gibi bitirmiş kişilerede bir artı kazandırmayacaktır.Bırakınız tasarım ve fikirler özgür kalsınlar.

"kapatalım okulları heryere grafik - iç mimarlık - stilistlik kursları açalım insanlar gitsin oralara 2 ayda program kullanmayı öğrensinler sonra çıkıp piyasaya çalışsınlar" diyerek kurslardaki degerli hocalara degerli sanatçılara hakaret ediyorsunuz gibi geliyor.Genelde kurslara belli bir düzeye ulaşmış insanlar kendilerini geliştirmek daha ilerletmek için gidiyor.Hepimiz biliyoruzki begenmediginiz ,küçümsediginiz kursları en çok üniversiteli arkadaşlar tercih ediyor.

Tasarım tasarlamak ile olur, yapıyorum demekle olmaz.
Saygılar.

2008-06-22 01:13:13

Cvp

bydesinger

Sayın Cenk KARA arkadaşıma katılıyorum.Belkide işin bir başka perspektifi de malumu olduğumuz gelişim kursları, bu kurslardan istifade eden üniversiteli arkadaşlar kadar, üniversiteye gitmeye fırsat bulamamış diğer arkadaşlarında reğabet ettikleri bir gerçek.
Evet bu kurslar insana bir aracı nasıl kullanabileceklerini öğretip pratik açılımlar dahilinde yetişmelerine, üniversite eğitimi almışların yada sektörede mesleki deneyim kazanmışların kendilerini daha doğrusu; çalışmalarını en iyi biçimde ifade etmelerine katkıda bulunmaktadır.Ancak tasarımcı yetiştiremezler ki gayeleri de bu değil.Zaten bir çok kursta belli bir seviyeye hitap etmektedir.
Bu kuslara asıl üniversite menzunlarının ilgi göstermesi bence üzerinde kafa yorulması gereken bir konu ki acı bir gerçekle bizi karşı karşıya getirecektir.Bu da üniversitelerimizin çağın gereklerine göre ne kadar donanıma sahip olduklarını bir kez daha gündeme taşıyacaktır.Yada bir başka detay daha akademisyenlerimizin günün teknolojisine ne kadar ayak uydurdukları gerçeğidir.Birde bu açıdan bakmak gerek konuya...

Saygılarımla...

2008-06-23 20:54:10