IV. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması - sayfa: 4

Cvp

mnaci

nacho_grande herşeyi yazmış

Ben başka açılardan bakarak yazayım.
Endüstri ürünleri tasarımı adında bir eğitim varsa mezun olan da bu diplomayı alıyorsa ürün tasarımcısıdır. İyi tasarımcı kötü tasarımcı farkı başka bir şey.) Zaman herşeyin dostudur.

Hekim olmak için okursunuz mezun olup olursunuz..) İyi doktor da var kötü doktor da. Ama normal şartlarda kötü doktora zaman tanınmaz. Bedeli çok büyük çünkü.

Sayın Cenk Kara bu her meslek için geçerlidir. Tasarım yapmak şartı ile tasarımcı olunur mu hiç. Okullarda tasarımcı yetiştirilir tasarım yapılmaz. O nedenle bir yığın abuk sabuk proje yaparlar ama geçerler.))
Bu mantığa göre mimarlık diploması almak için bina yapmak şartı mı koyalım.) Ahçılık değil ki bu ))

Diploma ile gelen yasal sorumluluklar ve yaptırımlar var. Sektör ve sistem bunu istiyor. Anormal olan nedir. )

Evet , öss gibi salak bir sınavdan 180 gibi bir notu alamayan birinin Milyarlarca liralık yatırımların başına geçmeye hakkı yoktur. Bu en alt standarttır. Farkındaysanız öss notu olabilecek an alt seviyede tutularak yelpaze genişletilir.
Ama bu da önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde değişecek bilginiz olsun. Yani öss için istenen notlar yavaş yavaş yükselecek.

Diğer yanda her meslekte olduğu gibi iyi yada sıradan bir tasarımcı olup, çok iyi üç kağıtçı olanlar da var. )
o da kişilik meselesi, aldığı eğitimle alakalı değil.

iyi tatiller

2008-05-18 21:11:47

Cvp

dracul

Sn Mehmet Naci Dedeal , öss puanlarını isterlerse en tavan puana vurdursunlar bu tasarımcı ruhlu insanları seçip eleyerek alacak bir sistem olmayacaktır asla.Tasarım o kadar geniş bir alanki tekbir endüstri ürünleri tasarımını bitirerek tüm bu geniş alandaki bilgiler ögretiliyormu siz benden daha iyi bilirsiniz.Piyano , keman çalmayı ögretecek kurumlar mevcuttur.Gelin görünki hiç biri Mozart , Beethoven yetiştirmiyor.Bazı şeyler yetişmekle olmuyor zaten burada yanıldıgınız nokta budur.Herbir mezun belki onların eserlerini çok iyi çalabilecek veyahut ezberleyecektir.Bu onlara dahi ruhu eklemez.Yaratıcılık o insanın dogasında vardır ve bunu engelleyemezsiniz.Ne kadar engellemeye çalışsanız da gem vurmaya çalışsanızda o buna bir şekilde devam edecektir.Eline kelepçe boynuna zincir vursanızda beyninde yaratmaya devam edecektir.Tasarım bir sanattır.Matematik veyahut fizik ögrenmekle sanat tarihi okutmakla ezberletmekle olmaz.Tabi sanatçı matematik fizik kimya .... bilgisini kullanarakta ortaya çok iyi eserler çıkarabilir.Her tasarımcı kendine özgü bilgi ve kabiliyetler dogrultusunda yeni eserler bırakır.Okullarda ögretilen ezberletilen bilgilerle MOZART olunamayacagını pek ala Ege ün. Astronomi ve Uzay bilimlerinde Okumuş ve terk etmiş biri olarak bende biliyorum malesef.Sanat tarihini ezberlemekle sanatçı olunmuyor malesef buda bir gerçek.90 dakikalık futbol maçında çok iyi oyun oynayıp çok iyi oyunculara sahip olup gol atamayıp yenilen takım bana göre tasarımı bitirip tasarım yapamayan kişilere benzer.
Saygılar.

2008-05-19 02:40:42

Cvp

mnaci

Bizi hafife alıyorsunuz..))
Büyük bir yüzdeyle seçmeyi başarıyoruz. İki uçta da yanılma payı her zaman olabiliyor, yani okulda olması gerekenlerden dışarıda kalan yada okula uygun olmayanlardan içeride olanlar gibi. İyi olan ise bu konudaki eğitimde artık bir çok okul var. Buna yurt dışı eğitimler de dahil.

öss puanlarının yükselme nedeni sektörün daha fazla riske girebilenleri tercih etmeye başlamasındandır. Çünkü standartlar her an yükselmekte.

İyi ürün tasarımcısı eğitimi alan ve yetenekleriyle de uygun olan biri için dünyada tasarlanmayacak ürün yoktur. Garanti veriyorum.))

Bu işlerde en başarılı olanı idealize etmek sonuç getirmiyor. En fazla o kişinin kopyası olunur çünkü . . onlar kaynakçı da olsalar doktor da olsalar olağanüstü olacaklardır unutmayın.
O nedenle dahi düzeyinde kabul edilen kişiler örnek alınmaz.
Hatta bu düzeyde öğrenciye rastlanırsa önü açılır ve diğer arkadaşlarının onu engellemesinin önüne geçilir. Çünkü zaten birey olarak bu süreci kullanacaktır.

Okul kişilerin yaratıcılıklarının sisteme uygun olarak biçimlenmesine yarar. Diploma da unun göstergesidir. Sadece sanat tabanlı okullarda doğal olarak bireysel gelişim daha öne alınır.
Yeteneklerinin onaylandığı ulu bir mekan değildir. Sektöre dahil olacaksanız bu diploma gerekiyor.

Olmayacaksanız bu sistemin kuralları sizi zaten bağlamayacağı için siteme ait uzantılara da takılmamak gerekiyor.

birde şu var..
sanat ve eğitimi adına ömür tüketmekte olan biri olarak ne söylememi bekliyorsunuz..)) okul önemsizdir yetenek kafidir diyebilirmiyim.))

takmayın fazla kafanıza. )
mutlu kalın..

2008-05-19 12:16:17

Herkese Merhaba...

bydesinger

Öncelikle böyle hassas bir konu gündeme getirildiği için herekese teşekkür ederim.
Literatür, ünvan kavramlarına pek dokunmadan konuyu da dağıtmadan ve bir iki örnekle sohpete katılmak istiyorum.
Evet mühendislik ciddi bir sayısal zekaya hitab eder, tamamen reel hesaplamalarla, testlerle ve nihai sonuçlarla karşıkarşıyasınız.Fonksiyonu, trigonometriyi, inregterali bilmeden hangi branşta olursa olsun bir mühendislikten bahis edilemez.
Tasarım kavramı ve bunun sonucu olarak edinilen ünvandan önce insanların ortaya ne koyduğuna bakılmalı.Ozan ERTUGRUL kardeşim güzel yazmış, içini dökmüş ama bana hala kendisine istediği değerin verilmeyişinden şikayetçiymiş ve bundan dolayı da hayıflanıyor gibi geldi.Ne olursa olsun, insanların ruhlarına, beğenilerine, zevklerine, arzu ve hissiyatlarına hitap eden her ne kadar alan ve branş varsa bunu yine bir ruh güzelliğinin tezahürü, yansıması ile harmanlanmış, yorumlanmış ürünlerle, hizmetlerle karşılayabilir insanları böylelikle doyuma ulaştırabilirsiniz.Bunu yapacak kişinin altını çizerek söylüyorum eğitimini almış olması yada pratikte uzun bir mazisinin olması şart.Eğitim derken, yanlızca okulda verilmiş eğitimden değil bunun içerisinde çıraklık ustalık ilişkisi de dahil.
Onaltı (16) yıldır mobilya sektöründeyim, bir çok prestijli firmada çalıştım.Kurulup dünya markası olan firmaların canlı şahidiyim.Birçok tasarımcı ile çalıştım.ODTÜ, İTÜ, İYTÜ,KTÜ, BÜ,MÜ,SÜ, mezunu arkadaşlarla aynı ofislerde yer aldık.Üniversiteye bir sözüm yok ama ister Milano´da eğitim almış olsun yetenek olmazsa olmuyor işte.Yıllarca yazalım çizelim sonuca varamayız.Yetenek bir cevherdir doğuştan gelir herkese de nasip olmaz.Yukarıda da belirttim ruh diliniz ve bu dili kullanacak diksiyonunuz yoksa değil sekiz dönem seksen dönem de eğitim alsanız dolu bardağa su koyamaya benzer.
Aziz SARIYER çok beğendiğim bir abimiz.Tasarımlarına ve çalıştığı firmalara bir bakalım ne ile izah edeceksiniz?... Bırakalım ünvanları bir tarafa icraata bakalım.Madem o kadar mezun veriyor bu okullar Türk Mobilyası neden hala burada? ÖSS sistemi gibi bir sınav yöntemiyle tonlarca para harcayarak dershaneye gitmiş istediği bölüm olmayına mecburen kendi yeteneğine uygun olmayan bu bölüme girenlerin sayısı nedir sanıyorsunuz?
Eğitimle sadece bir işin nasıl yapılacağı verilebilir.Gerisi kişinin yeteneğine kalmıştır.´´ Tasarımcı olunmaz, tasarımcı doğulur´´ inancı gereğince tasarımcı olmak yanlızca üniversite mezunu olmakla olunmuyor.Hayatın gerçekleri karşımızda, mezunlar arenada.Gerçeklerden kaçamayız.Bırakalım ünvanları icraata bakalım.
Saygılar...

2008-06-08 03:05:38

Re:Herkese Merhaba...

Block Mind

[quote=896] Yazan: bydesinger

Yukarıda Cem Tezcan kardeşimin isim vermeden belirttiği arkadaşın kim olduğunu tahmin ediyorum ve küçümseyici bir eda havası hissettim.İnsanlar hiç okul bitirmemiş olabilirler, yüksek okul mezunu olabilirler, fakülte mezunu da olabilirler ama asla
bu durumdan dolayı küçümsenmeyi hak etmezler.
[/quote]

Ben kimseyi küçümsemedim, aksine bahsettiğim arkadaşımı yüceltiyordum. Bu işin okulunu okumasından kaynaklı olarak ne kadar hızlı çözüm üretebildiğinden bahsettim. Küçümseme ile ne alakası var? Bence yazdıklarımı yanlış yorumlamışsınız, tekrar okumanızı tavsiye ederim.

Kolay gelsin.

2008-06-08 09:46:11

Kasti bir durum yok...

bydesinger

yanlış yorum yapmış olabilirim özür dilerim.Bu da sanırım yazınızı çarçabuk okuduğumdan dolayı oldu.Kasti bir durum yok, saygılar...

2008-06-10 23:40:50

Cvp

Block Mind

İnsanlık hali, tekrar gözden geçirdiğiniz için ben teşekkür ederim.

2008-06-11 08:15:30

Cvp

emrant

ozan teşekkürler durumu çok güzel özetlemişsin..
arkadaşlar bende içmimarım ve o okulu boşuna okumadık her sandalye koltuk çizen oo ben tasarım yapıyorum diye ortaya çıkarsa vede bazı diplomalı arkadaşlar da onlara gaz verirse vay halimize ... arkadaşlar herkes kendi işini yapsın mimarlar mimarlık içmimarlarda içmimarlık bilmem anlatabiliyormuyum ...zaten ülkemizde doğru düzgün yarışma yapılmıyor bu yapılan yarışmanın amacıda zaten öğrencileri teşvik etmek piyasadaki firmalarla tanışdırmak bence çok güzel bir yarışma ( öğrenci ve profesyonel olarak 2 kategori olsaymış daha iyi olurmuş oda onların takdiri ...)
dediğiniz gibi yarışmalarda var herkese açık olan mesela arcon geçen seneydi sanırım bir yarışma düzenledi herkese açık olarak ne oldu ödüle layık eser bulamadık dedi şimdi soruyorum size neye göre değerlendirdide tasarımları ödüle layık eser bulamadı buda dolandırıcılığın başka boyutu onun için arkadaşlar mosder gibi bir kurumun yaptığı bir yarışmayıda yok sınıf ayrımcılığı yok şu yok bu diye saçma sapan düşüncelerle değerlendirmek çok yanlış ....

2008-06-11 12:38:56

İnsanların Düşüncelerine Saygılı Olmak...

bydesinger

Sayın Emrah YILDIZ;


Değerli arkadaşım iç mimar olabilirsiniz,gaye ve ideal uğruna, bir bölüm tercih ettiğiniz ve mesleki hayatınızda ilerliyorsunuz.Yolunuz da açık olsun sözümüz yok...Hani bir hikaye vardır ´´ Adamın biri oğluna sen adam olamazsın demiş yaa....malum kaymakam olunur da asıl iş adam olmaktaymış hikayede´´.İşte aynen böyle mimar olunur, endüsrtiyel tasarımcı olunurda adam olmak zor iş.
Sadede gelelim acizane şu cümlenize çok gücendim ; >>>...mosder gibi bir kurumun yaptığı bir yarışmayıda yok sınıf ayrımcılığı yok şu yok bu diye [u]saçma sapan düşüncelerle [/u]değerlendirmek çok yanlış ....<<<. Bu kadar yorum yapan arkadaş var herkes eleştiride özgürdür.Söz konusu özgün tasarım ve hitap gücü ise bu karakteristik özelliğe doğuştan sahip olanlar bu işi zaten en iyi yapanlardır.Bunu hiçbir şeyle izah edemezsiniz.Diploması olupta mağazalarda kasiyerlik yapanları da biliyorum.İç mimarlar sektörde acaba neden hak ettikleri yeri bulamıyorlar? sizce önlerini tasarımcıyım diye geçinenler mi kapatıyor? Lütfen eleştiri yaparken hangi kulvarda olduğunuza bir daha bakın.Sonra Tartışma ve yorumlar ürün tasarımı üzerine yoğunlaşmış olduğu halde siz neden reel bir zemin üzerine inşaa edilmiş bir alandan bahs ediyorsunuz anlayamadım.Ben hiç bir bina tasarlayıp sonra bunu eğitimini almadan projelendiren birini görmedim.Sayısal tabanlı bir eğitim basma kalıp formattadırlar.Formül, kural, deney, sonuç,optimize v.s. sonradan öğrenilecek ve anlaşıldığı kadarı ile tatbik edilmeye müsait olgular.Eiğitimi alınmazsa mimarlık yapılamaz.Ama bir çoban çok iyi bir ressam olabilir.Şimdi kalkıp hoop çoban ressam olamaz neden? çünkü o mimar sinan üniversitesi mezunu değil mi diyeceğiz? çizgiyi iyi belirleyip öyle yorum yapalım ve en önemlisi hiçbir yorum, eleştiri, görüş ve düşünceye ´´Saçma´´ demeye kimsenin hakkı olamaz.Bu kişinin insan hak ve hürriyetine bakış açısıdır.Dedik yaa kitap okumakla adam olunmaz etiketin ne olursa olsun...
Selamlar...

2008-06-12 00:21:24

Cvp

emrant

Sayın Koray Ercüment

sizinle burada bir tartışma ortamı yaratmaya niyetim yok ama kullandığınız cümlelerde birazdaha seçici olursanız sevinirim ... ben düşüncelerimi açıkladım burada ... sizin gibi kişilere yönelik hakarete varacak şekilde cümlelerde kullanmadım ... siz beni ne kadar tanıyorsunuz da hakkımda böyle şeyler yazıyorsunuz hiç anlamıyorum evet kitap okumakla adam olunmuyor bunun farkındayız ve örnekleride karşımıza bol miktarda çıkıyor etiket kelimeside çok yersiz bir kelime biz eşyamıyızda bir etiketimiz olsun benim bir mesleğim var buda iç mimarlık ve bunu da layıkıyla yapmaya çalışıyorum ... güzel sanatlar ve mimarlık eğitimine neden bu kadar karşı olduğunuzu merak ediyorum ...lütfen yazılarınızda çizgiyi iyi belirleyip insanlara hakarete varabilecek cümleler kullanmayalım ...
selamlar

2008-06-12 14:48:10