IV. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması - sayfa: 2

Re:Cvp

Block Mind

[quote=801] Yazan: Problem

Arkadaşlar burada konuya çok yanlış bir açıdan bakıyorsunuz, Tasarımın ilkelerini , tasarım tekniğini, modülerlik, işlevsellik ve estetik gibi konuların eğitimini almadan , izometrik , izdüşüm , konik vs teknik görselleştirmelerin ne olduğunu bilmeden tasarımcı olmak mümkün değildir..[/quote]

Sorun da bu zaten. Ben bu alanlarda "eğitimli" biri olmak için illa okulunu okuyup, bir yaşam formundan (öğretmen gibi) sözlü olarak dinleyerek mi öğrenmeliyim? İlla sırada oturup bir binaya git gel mi yapmalıyım?

Okulunda hangi kitaptan hangi konular öğretiliyorsa onları temin etmek, e-kaynak, tasarımcılarla sözlü iletişim, forum ortamları ile soru cevap vs. ile kişi kendini eğitip tasarımcı olamaz mı? Sırada oturmak şart mı?

Tasarımcı olmak için sektör deneyimine gerek yok mu?

Bence yarışma katılımı için deneyimli diplomasızlar elenip, deneyimsiz diploma alabilecek öğrencilere yol açılması yarışmanın şu başında parçalanan edebiyatla birebir zıt:

"Türkiye mobilya sektörünün tasarım gücüyle de anılır olabilmesi ve genç tasarımcı adaylarının cesaretlendirilmesi amacıyla düzenlenen yarışmaya..."

Sana şöyle bir örnek vereyim Ozan;

Tıptan sonra öğrenmesi ve uygulaması en zor bilimin İstatistik olduğu söylenir. Çünkü istatistik mantığı, bilinen matematikteki kesinlikler üzerine değil, matematiğin ağır çıkarsamalarını araç olarak kullanarak yakınsamalı olasılıksal teoriler üzerine dayalı bir bilimdir, kavraması çok zordur. 4 yıllık bu bölümü önereceğim kitapları alıp okuyan kişi (özveri biraz da sevgi ile) 2, bilemedin 3 yılda devirir, mezunundan daha başarılı şekilde sektörde bile yer edinebilir.

Kaldı ki tasarım´ın tanımını yaparken sen de belli kurallar bütününden bahsedip kalan kısmın kişisel yaratıcılığa dayandığını söylemek istiyorsun anladığım kadarıyla, o yüzden imzamı okuyabilirsin.

2008-05-12 19:18:56

Cvp

Problem

Verdiğin örnekten okulların , eğitim kurumlarının hiç bir işlevinin olmadığı sonucunu çıkarıyorum, bu doğrumudur peki, o zaman tamamı ile kitapları alalım yayın evleri çalışsın eğitim kurumlarını kapatalım, bu bence doğru bir düşünce değil, iki kitap alan (ki o kitapların hangi kurumlarca hazırlandığı ya da kitabı yazanın hangi kurumdan yetiştiği de önemlidir) kimse sokaktan gelerek bir sektörde ben piştim kendi kendimi yetiştirdim diye kandırmasın bu ülkenin şu andaki durumu tamamı ile naif düşünceli ben her şeyi bilir ve yaparım adamları yüzünden bu durumda,
Bu yarışmayı düzenleyenlerin genç tasarımcı adaylarını değil gerçek tasarımcıları aradığının altını çizmek istiyorum,
Bir eğitimci olarak bu konuda çok rahat bir sürü örnek verebilirim , kullandığımız programların tamamen orta okulda görüp hiç ilgilenmediğimiz iş ve teknik dersinde gördüğümüz izometrik ve konik perspektifin, iz düşüm çizimlerinin ürünleri olduğunu şiddetle hatırlatmamda sanırım fayda var, ülkemizde tasarım bilincinin ne düzeyde olduğu konusunda 10 yıldır hem sektörün hem de eğitim camiasının içinde biri olarak çok rahat söyleyebilirim, tamamen eklektik ve naif çoğunluk nedeni ile bu haldeyiz, kendi sanayimiz var ama ne otomobilimiz ne de orijinal ciddi bir sanayi ürünümüz var, yetişen 3-5 gerçek tasarımcı da bu zihniyet nedeni ile yurt dışında , arkadaşlar tasarım öyle her aklına geleni çizmek ve bu konuda genel yetkisi olmayan kişilerden aferin almak değildir, neden o zaman bu arkadaşlar ( naif arkadaşlardan bahsediyorum) ilgili akademik kurumların kapısından içeriye rahatça giremeyip eleniyorlar, neden kurumların sınavlarından istedikleri gibi geçemiyorlar? heni bu kişiler kendilerini yetiştirmişlerdi? bu sedece züğürt tesellisi ve kendini kandırmaktır, 6 yıldır bu site içindeyim ve 40 bin kişiyi aşkın bir üye çoğunluğu var, bu 40bin kişinin en az %80 i kendisine tasarımcı sıfatı takmayı kendine hak edinmiş vaziyette, bu sıfatı almak için ne tür bir yetkinlikleri var acaba, yaraya her yarabandı yapıştıran kendini doktor mu sanmalı, sonuç olarak tasarımı ya da tasarımcılığı bu kadar kolaya alıp bu niteliğin bu kadar kolay alınmasına ön ayak olursak forum sayfalarında piyasanın ne duruma geldiği konusunda şikayet etmeye devam ederiz.

DİP NOT: Tasarımı bir başkası tarafından yapılmış bir ürünün görselleştirmesini yapmak , Tasarımı bir başkası tarafından yapılmış otomobilin aynısını modellemek, bir mimarın projelendirdiği yapının görselleştirmesini yapmak, etkilendiği bir yapıtın bir sahnesini alıp farklı yöntemlerle sunmaya çalışmak tasarım yapmak değildir.
2 aylık photoshop , 3-5 aylık 3dsmax kursuna gitmekle olabileceğiniz tek şey operatörlüktür, bu tip kurslar tasarımcı değil operatör yetiştirir.
Profesyonel bir şirkette çalışıyorsanız operatörler ile tasarımcıların konum farklılıklarını görebilirsiniz.

2008-05-13 01:58:42

Cvp

Block Mind

Ben eğitim kurumlarının hiç bir işlevi yoktur demiyorum. "Tek işlev eğitim kurumlarınındır" ezberinin karşısındayım sadece. Şevkle kendini geliştiren bir kişinin eğitim kurumlarında öğretilenden daha hızlı kendini eğitebileceği düşüncesindeyim. Yani "bir iki kitap alıp kendini tasarımcı sanmak" diye küçümsediğin kadar hızlı ve özensiz bir süreçten bahsetmiyorum ben hocam.

4 yıl boyunca okula zorla giderek, günde 3 saatlik dersi burnundan gelerek dinleyen öğrenciyle, okulun dışında o dersin içeriğine sabahından akşamını vererek araştıran kişi arasında da bir fark olsa gerek.

Tasarımcı olabilmek için diploma yetmiyor. Tasarımı o diploma yapmıyor çünkü.

Senin genel sıkıntının max kullanıyorum o zaman tasarımcıyım, ya da bir iki extrude yaptım, işte kendi dizaynı olan bir tasarımcıyım şeklinde kolay bir sıfat edinilmesinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum ve bu konuda katılıyorum. İnsanın kendini bilmezlik etmesinden daha zavallı bir huyu yoktur bence. Fakat ben de şunu söyleyebilirim ki, bunun okulunu okudum diye kimsenin de başkalarının yeteneklerini hiçe saymaya veya diploması yok diye o kişinin kendi yaratıcılığını "tasarım" kavramından ayrı görmeye hakkı yok, eğer o kişinin ürettikleri yeterli standarttaysa. Diplomaya bakıp da "işte bir tasarımcı" yakıştırması da kör atış bence. Karşındakinin o diplomayı ne kadar şey öğrenerek aldığını da bilemezsin.

Kendini bilmezlerden bahsediyorsun ağırlıklı olarak, ki ben burada o kişileri savunmuyorum, o çoğunluğu inkar da etmiyorum, ben de bu sitede diplomasız bir şekilde çalışmalarımı paylaşıyorum. Benim savunduğum şey teorik bir yaklaşım. Bir insanın 4 yıllık bölümü okumadan tasarımcı olamayacağı yaklaşımına karşı çıkıyorum. 4 yıl kendini dışarıda eğitmiş birisi isterse senden de iyi olabilir, bir başkasından da. Okul dediğin, 4 yıllık eğitim dediğin şeyler müfredattır. Kişi yeterli sorumluluk ve erişkinlik düzeyindeyse çok daha hızlı bu bilgileri bünyesine kendi çabalarıyla geçirebilir.

Her türlü bilim dalı veya mesleki alan bu şekilde ilerliyor. Kimse alanında bir yenilik yapıldığında hemen yeni öğretmenler ve eğitim kurumları aramıyor. O konu ile ilgili yayınlanmış makaleler olsun, fuarlar veya tanıtımlar olsun bir şekilde takip ediyorlar.

Yani bilmiyorum, 4 yıllık eğitim süreci o öğrenci için, her günü süper verimlilikle, çok ağır bilgi yükleme seansları işle, katı ve acımasız askeri bir eğitim gibi mi gerçekleşiyor... Ben hiç sanmıyorum. O bölümde diploma verilen öğrencinin kalitesine o bölümde okumadan yetişilebileceğinin de tekrar altını çiziyorum.

Bunu yapan var mıdır, olmuş mudur bir şey diyemem. Fakat teorik olarak gayet mümkün. Bence çok da abartmaya gerek yok belli bir eğitim sürecini "taklit edilemez" veya "olunmaz doğulur" gibi dramatik bir üslupla...

2008-05-13 08:16:14

Cvp

Problem

Sevgili Cem , elbetteki yetenek yadsınamaz bir olgu bunun akademi veya eğitim kurumu ile bir alakası yoktur, fakat bu yeteneğin ölçütlerini yine akademik kurumlar payelendirir çünkü yeteneğin kıstaslarını yazan yerler bu kurumlardır,
Tasarım bir meslek dalıdır tek şanssızlığı tasarım adı altında çok geniş bir yelpazeye sahip olmasıdır, buna endistüri ürünlerinden , sanayi ürünlerinden tutun ambalaj tasarımına kadar bir çok öge girer, şu anda çok çok iyi tasarımcı olduğunu düşündüğümüz ya da tasraımcı diye adlandırdığımız pek çok kişi iyi birer operatördür, bu operatörlerin tasarımcı sayılabilmesi için belirli bir meslek odası ya da kurumuna bağlı tasdikleri olması gerçeği vardır, bir kişi köyde kendine tek katlı ev yaptı diye mimar olmaz , mimar olmanın bir sürü unsuru ve sonunda diplomanı tastikletmen gereken bir mimarlar odası vardır, diğer tasarım kanallarında da bu böyledir , tasarım kelimesinin yurdumuzda bu kadar hoyratça kullanılmasının sebebi bu konudaki süper ötesi bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır."Aklıma gelen şeyi kağıda ya da ekrana çizebiliyorsam üstüne de ölçüsünü yazıyorsam bu tasarımdır " mantığı yanlıştır, bu nedenle tasarımcı olmak ya da tasarım okumak akademik ya da mesleki bir birimden tasdik almak gerektirir, Söz gelimi ben üniversitede 8 dönem tasarım dersi okuduğum halde diplomamda tasarımcı yazmadığı için tasarımcı olamam, tasarım yaparım ama bu beni tasarımcı yapmaz, ya da sedece uzmanı olduğum alanda söz sahibi yapar, projesi yapılan bir yapının onayı tasarım yetkisi olan bir mimar ya da ofis tarafından yapılır ki inşa edilecek yapının ilgili alanda tüm sorumluluklarını üzerine almaktır bu, şimdi sadede gelirsek , aslen bilgisayar da program operatörü olmaya aday kişilerin tasarımın tanımını dahi söyleyemeyecek kişilerin tasarımın ilkelerini ve teknik detaylarını bilmeden , içinde yer aldıkları işlerde sadece operasyonel boyutta yer alan kişilerin kendilerini tasarımcı diye lanse etmeleri ve gerçek tasarımcılar ile çalışmak isteyen bir yarışmanın başvuru şartnamesini eleştirmeleri bence komik bir olaydır, ve bu şikayeti de hiç bir kurum ciddiye almaz , isteyen deneyebilir, kendini tasarımcı ilan eden ve yetenekleri su götürmez olan bir çok arkadaşımızın gerçek mesleki alanı program operatörlüğüdür, tasarım yapmak en azından yaptığınız tasarım ile resmi sıfat almak için bu işle ilgili bir mesleki örgüte ya da odaya bağlı olmak veya akademik bir birim tarafından tasarım yetinizin tasdiklenmesi gerekir , bununla ilgili istediğiniz mesleki veya akademik alanda, istediğiniz kurum ya da dairede girişim yapabilir ve karşılığında yukarıda verdiğim cevabı alırsınız, yani ben tasarımcıyım süper tasarım yaparım herkes de beğeniyor hatta para veriyor demekle tasarımcı olunmaz, her yaraya yara bandı yapıştıranın doktor olmayacağı kadar açık bir konudur bu, bu aralar tasarım etiketi taşıyan çeşitli üniversitelerle çeşitli işler nedeni ile bağlantılarım sürmektedir , bu nedenle bu konuda aşikar olduğumu belirtmek isterim, dışarıda kendinizi çok çok iyi geliştirerek olacağınız şey iyi bir program operatörü olmaktır, ya da gerekli donanım ve yeteneğe sahipseniz bir dijital sanatçı olma durumunuzda söz konusudur ama bunun sonu hep dijital zanaatkarlıkla biter, tasarım yapabilirsiniz ama bu sizi tasarımcı yapar mı ? mesele bu dur.

2008-05-13 16:12:43

Cvp

Block Mind

Sen konunun kağıt üzerindeki boyutuyla, ben ise ortaya konan sonuç üzerindeki boyutuyla ilgili yorum yazıyorum anlaşılan.

"Tasarım yapamaz" kavramı yerine "tasarımcı olunamaz" kavramının kullanılması aramızdaki anlaşmazlığı çözüyor şu halükarda.

Yanlış anlamadıysam "Tasarımcı" kelimesi benim için simitçi veya kaportacı gibi Türkçe anlamı üzerinden konuşulan bir şey. Senin içinse imza yetkisi vs. gibi ayrıcalıklara sahip olanların kullanması gereken bir ünvan.

Kavram karmaşasından kurtulduğumuza kendi kavramlarımız üzerinden konuşabiliriz:

Her tasarım yapmış kişi literatürdeki tanımıyla "tasarımcı" olamıyor, diyorsun, hak veriyorum. Fakat benzer olarak, literatür bazında "tasarımcı" ünvanı almış herkesin sözlükteki anlamıyla "çok iyi tasarımlar yapan kişi" olması da gerekmiyor diye düşünüyorum.

Kurum olarak tasarımcıları karşılarına alarak bir yarışma düzenlenmesi, ortaya koyulacak sonuçlar arasından çok iyi tasarım yapabilen "operatörlerin" yapacakları tasarımların elenmesine sebep oluyor. Bu da yarışmanın amacı olarak bahsedilen "Türkiye mobilya sektörünün tasarım gücüyle de anılır olabilmesi için..." cümlesiyle ters düşüyor demek istiyorum. Bunu daha önceki mesajlarımdan birinde de belirtmiştim. Çünkü tasarım gücü ile anılmak için illa senin tabirinle "gerçek tasarımcılar" tarafından bir şey üretilmesi mi gerekiyor? Daha iyi tasarım yapabilme ihtimali yok mu operatör adıyla anılan, fakat tasarımın inceliklerini formalitelerini ve kıstaslarını başka kaynaklardan öğrenerek uygulayabilen birinin?

Eğitim kurumunda yer alan deneyimli biri olarak değerli fikirlerini paylaştığın için çok teşekkürler. Ben burada yazdığım herhangi bir konuda çok profesyonel fikirler veya deneyimler, gözlemler taşıdığımı söyleyemeyeceğim. Sadece hayatım boyunca kendi alanım dışındaki konuları öğrenmeye veya algılamaya çalışırken yaptığım gibi 2 + 2 = 4 mantığıyla ve üzerine ekleyerek karşımdaki konuları değerlendiriyorum, sorular yöneltiyor veya eleştiriyorum. Mobilya sektörü ile tek alakam ise, işten izin alıp tezime yoğunlaştığım şu dönemlerde, ara sıra hava almak için dışarı çıktığımda parkta oturup sigaramı tellendirdiğim banktır.

2008-05-13 18:01:25

Cvp

Problem

Sevgili Cem konuşmada geçen bazı fikirlerde seninle uzlaştığımız kanaatindeyim , dikkat edersen benim bu tarzda sert bir açıklama yazmama sebep olan arkadaşların konunun devamında katılım yapacak düzeyde dahi bu fikre yakın olmadıklarını sen de görüyorsun.
Yine yukarıda dediğim gibi tasarım herkes tarafından yapılabilir, bu hayal gücü ve kullandığın teknikle , çevresel gözlem ve yaratıcılıkla ilgili bir konu, fakat tasarım kelimesini bünyesine katan meslekler vardır,Tasarımcı kelimesinin bu şekilde kullanılması bu sektörde çalışan insanlara haksızlık olur. Tasarımcının iyi düzeyde fikir üretemeyeni ya da kötü işçilik çıkaranı olduğu gibi , program operatörü diye nitelendirdiğim kimselerin içinde güzel tasarım yapanı çıkabilir ama bu gerçeği değiştirirmi, Operatör operatördür, tasarımcı veya kötü tasarımcı yine tasarımcıdır.
Yarışmadaki kurallar hoşumuza gitmiyor olabilir fakat bu konudaki gerçeğe konuya ilk mesaj yazan arkadaşların bakış açısı ile bakmak benim tepki gösterdiğim meseledir. Hemen her mesleğin belirli bir ünvan kazanma üzerine tasdik şartı vardır, bir bakkal esnaflar odasına bağlıdır, mimar mimarlar odasına,Berber ise berberler federasyonuna , bu kimseler yaptığınız mesleği tasdiklemediği sürece asla o meslekten sayılıp gerekli belgeler ile iş yeri açamazsınız, bu dönemde sıkça rastladığımız gibi henüz bu konuda gerçek anlamda hiç bir yetkinliği olmayan bahsi geçen arkadaşları baz alırsak "biz üniversite mezunu olmayan tasarımcılar" şeklinde bir ifade var ve benim takıldığım konu bu , Tasarım gibi özel bir teknik, pratik ve estetik düzeyde özelalan bilgisi gerektiren bir alanda insanın kendi kendini bir meslek dalının erbabı olarak görmesi bana oldukça uygunsuz geldi, bunun dışında kendi kendini geliştiren ve kendi kendilerine iş öğrenenler olarak kasdettiğin kişilere ise meslek terminolojilerinde, "Alaylı yetişme" veya "Naif" ifadesi kullanılır, alaylı veya naif kişiler çok iyi işler çıkarabilirler fakat bunlar teknik düzeyde tasarım etiketine sahip bir tasarımcının mesleki sorumluluğunu ve yetkisini alamazlar, Mobilya sektöründen de bahsedecek olursak bu yarışmanın amacı bir bakıma olduğumuz durumu kurtarma yarışmasıdır, bunun nedeni Türkiyede mesleki uzmanlığa ya da branş uzmanlığına sahip "Tasarımcılar " yetişmediği için mobilya sektörü yıllardır tüm mobilya tasarımlarını yabancı kaynaklardan elde ediyorlardı, bu nedenle bizim mobilya firmalarımız yabancı kaynaklı firmalar tarafından model aşırır endişesi ile bir çok yabancı fuara kabul edilmiyordu, bunun neticesinde (bu bilgiler çok ciddi mobilya tasarımcıları ile görüşmemden alıntıdır) bizim mobilya üreticileri para verip bu fuarlara yabancı menşei li kimseleri sokarak katalog ve broşürler elde edip üretimlerini bu kaynaklar vasıtası ile yapıyorlardı, bu yarışma bu durumu kurtarmaya yönelik bir yarışmadır, bunları yazarken aklıma bir soru takıldı , bu kadar çok tasarımcı olduğunu idda eden kişinin olduğu bir ülkede yaşıyoruz , 40 bin üyeli sitemizde bile binlerce tasarımcı mevcut, peki nerede bize ait tasarımlar? günlük hayatta bir kaç tane gerçekten bize ait tasarım görsem gam yemem, Türkiyede tasarımcı yetiştiren 2-3 tane üniversite var ve bunlar son 10 - 15 yıl içinde tasarım kolunu ciddi akademik birimler olarak ele aldı yılda ortalama 30-40 mezun veriyorlar bu hesaba göre şu an piyasada toplam tasarımcı sayısı yukarıdaki hesaba göre ortaya çıkar, ama bir bakıyorsun ki yoldan geçen adam 2 ay photoshop eğitimi almış- 5 ay 3dsmax eğitimi almış, 2-3 ders indirip bir kaç render almış bir de tesadüfen para ile iş yaptıysa direkt ben tasarımcıyım diye meslek sahibi olabiliyor,bu iş bana garip geliyor, Yukarıda bir cümle kullanmışsın
"Operatör adı ile anılan, fakat tasarımın inceliklerini formalitelerini ve kıstaslarını başka kaynaklardan öğrenerek uygulayabilen birinin?"
İşte sorun burada, bu kendilerine tasarımcı etiketini alan arkadaşlar ve bunları öğrendiklerini idda eden arkadaşlar bu ilkeleri bana komple bir anlatırlarsa yani tasarımın inceliklerini, kıstaslarını, formalitelerini bana anlatırlarsa belki o zaman ikna olurum, ama acaba biliyorlarmı? mesele bu dur.

2008-05-13 21:55:48

Cvp

Block Mind

Şimdi ne demek istediğini daha iyi anlıyorum Ozan. Benim yaklaşımım biraz da "neden olmasın?" tarzındaydı ama yıllardır bu işin içinde olan biri olarak "piyasayı" saptamış ve belli şeylerden de rahatsız olduğunu dile getirmişsin, ben de okuduktan sonra evdeki hesapla çarşı bir değilmiş demek ki sonucuna vardım. Daha önce de dediğim gibi teoride bir yaklaşımı savunuyordum ama bahsettiğin piyasadaki mesleki istila sandığımdan daha da büyük ve önemli etkilere sahip bir bozulmaymış.

Tekrar teşekkürler her türlü bilgilendirme ve fikir paylaşımların için :)

2008-05-13 22:11:35

Cvp

nacho_grande

Tasarımcılık ülkemizde biraz "Ata Sporu" haline geldi. Sebebi ise-her moda olanın başına geldiği gibi-bu kavramın içinin boşaltılmasıdır. Haliyle ne olduğu, ya da olmadığının kavranması da zorlaşmıştır. Tıpkı bazı şarkıcıların "Sanatçı" olması gibi. Bu konuda söyleyeceklerim bu kadar değil elbette ama geçen senelerde bir çok forumda bu konu hakkında tartıştım. Hatta "3d Tasarımcı" gibi kavramları didikledim. O yüzden direk konuya giriyorum:

Bu yarışmanın sadece öğrencilere açık olmasının sebebi tartıştığınız konuların çok dışındadır:

1- Bu tür yarışmalar, sponsor firma ile okul yönetimleri arasındaki ticari, teknik ve pazarlama anlaşmalarına dayandırılır.

2-Bir çok yarışmada öğrenci ve profesyonel kategorileri ayrıdır, bu da profesyonelin haksız avantajını önlemek içindir. Bahsi geçen yarışmanın bütçesi sadece öğrenci kategorilerinde dişe dokunur ödül verecek kadar olabilir. Dolayısıyla profesyonel kategorisi kapsam dışı kalmış olabilir.

3- Firmalar kadrolarına alacakları tasarımcıları öğrenciler arasından belirlemek isterler. Ne kadar iyi tasarımcı olduğunuzu anlatabilmek için önce diplomanızı göstermeniz lazım. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Oyunun kuralı budur. Her diploma sahibi o mesleğin erbabı olamaz o ayrı, ama bu mesleğin en iyileri diploması ile üretim teknolojileri arasında bağ kurabilenlerdir.

Yani sizin ırkçılık, sınıf ayrımı gibi hiç düşünülmeden ve irdelenmeden dile gelmiş suçlamalarınız, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanızın bir sonucudur. Fevri kararlar verip, kelle avcısı edasıyla ithamlarda bulunmadan önce konuyu mesleğin öncü ve profesyonellerine sormalıydınız.

Sonuç:

Tasarımcılık çooooook zor bir meslektir. İki kutuyu yanyana koyup render almaya, ya da yandan görünüş güzel araba çizmeye benzemez. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesindeki tasarım bölümünün ismi tam olarak "Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı" dır. Yani bir bilim dalı olarak kabul edilmiş olan bir mesleği kendini geliştirerek profesyonel olmak imkansıza yakındır. Elbette her şey olasılık dahilindedir ama ben kitap okuyarak "ameliyat yapabilen" görmedim. Dikkat edin "ameliyatın nasıl yapıldığını öğrenen" değil, "ameliyat yapan" dedim. Bir şeyi öğrenmek onu uygulayabileceğiniz anlamına gelmez. Profesyonel yani meslek erbabı öğrendiğini aynı sürede, aynı kalitede devamlı uygulayabilen kimsedir. Tasarımcı olmak isteyen gençlere fikir sahibi olmadan önce bu konunun profesyönellerine danışarak bilgi sahibi olmalarını öneririm.

Saygılarımla...

2008-05-14 00:15:18

Re:Cvp

Block Mind

[quote=810] Yazan: nacho_grande

Elbette her şey olasılık dahilindedir ama ben kitap okuyarak "ameliyat yapabilen" görmedim. Dikkat edin "ameliyatın nasıl yapıldığını öğrenen" değil, "ameliyat yapan" dedim. Bir şeyi öğrenmek onu uygulayabileceğiniz anlamına gelmez. Profesyonel yani meslek erbabı öğrendiğini aynı sürede, aynı kalitede devamlı uygulayabilen kimsedir. Tasarımcı olmak isteyen gençlere fikir sahibi olmadan önce bu konunun profesyönellerine danışarak bilgi sahibi olmalarını öneririm.

Saygılarımla...[/quote]

Verdiğin örnek pek konuyla örtüşmüyor. Burada tasarımcı sınıfının dışında kalanların çok daha iyi program kullanabileceğini açık biçimde konuştuk, zaten çevremizde örnekleri de var. Bunun okuyarak ve izleyerek öğrenildiğini de biliyoruz. Onun dışındaki kısım ise yine okuyarak öğrenilebilmesi mümkün olan (ne kadar zor olduğu konumuz dışında) tasarılandırma kıstasları ve bir çok kriterin göz önünde tutularak tasarımın gerçekleştirilmesinden ibaret. İbaret derken Ozan´dan aldığım bilgi bu kadar ve bunlar da "kurallar bütünü" aslında, yanılıyor muyum? Okuyarak öğrenilemeyecek ruhani deneyimler değil :) Tasarımda ek olarak mesleki deneyim ve yaratıcılığa ihtiyaç duyulduğundan bahsedildi... Bunlar elde edilemeyecek şeyler midir? Ya da şöyle sorayım, okulunun dışında öğrenilemeyecek şeyler midir?

Tamam, tasdiklenmiş kağıt üzerinde tasarımcı olmak, belgelendirmek vs. çok zor olabilir veya diplomasızla diplomalı arasında bir statü farkı olabilir ama yetenek farkının, mesleki uyguluma farkının kapatılmaması için hiçbir sebep göremiyorum ben. Bir tasarımcı gibi tasarım yapabilme yetisinin çok abarttıldığını düşünüyorum. Hatta ulaşılamaz noktalara getiriyor...

Son olarak bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma cümlenden kendimi tenzih ediyorum :) Eğer bir fikir sahibiysem bildiğim kadarı üzerinden bunu savunuyorum. Yüksekten uçma, kafadan atma, biliyormuş gibi yapma, doğruluğundan emin olmadığı bilgileri doğru varsayma ve bu şekilde onları savunma gibi huylarım da yoktur (bkz. önceki mesajlarım).

2008-05-14 07:34:28

Cvp

Problem

Burada takıldığımız konu şu, öncelikle 3dsmax veya başka bir 3d program kullanmanın tasarımcılıkla bire bir ilgisi yoktur, 3dsmax veya başka bir program tasarımı sergileyebilmek için kullanılan "sadece bir araçtır", tasarım projesinin içinde çok ufak bir yer tutar , hatta dünyaca ünlü bir çok tasarımcı bu programı kullanmadığı gibi cetvel, gönye, hesap makinesi ve suluboya ile tasarımlarını sunarlar, sonrasında bu tasarımın modülerliği için model yapımına giderler ve burada da bilgisayar yerine çamur kullanırlar, 3d programlar sedece bir araçtır ve bu programı kullanmak kişiyi tasarımcı yapmaz,şu anda bu sitedeki ve okuyarak öğrenebileceğin benimde bildiğim kaynakların tamamı program kullanım yetisini geliştirmek ve operasyonel bilgiler içerir, şu ana kadar rastladığım 3dsmax ile ilgili hiç bir dökümanda tasarımın kıstasları ile ilgili öğretici bir bilgi bulamadım , sadece Maya 4 eğitim kitabının başında 3-4 sayfa kadar bir bilgi mevcut bu da yüzeysel bir biçimde anlatılmış, tasarımın ilkeleri daha akademik konulardır, hatırladığım kadarı ile 8 deönem aldığım tasarım dersinde hiç durmadan 3-4 ay boyunca not aldık , elimize cetveli , pergeli sonra verdiler, işte bu noktada o 3-4 aylık teorik bilgi ışığında tasrımın ne olduğu konusunda bir fikir sahibi olduk, uygulamaya geçerken yaptığımız her tasarımı bu teorik bilgiler ışığında şekillendirdik, tasarımın problemlerini bu bilgiler ile çözdük, Serhan hoca da yazısında bunların gökten zembil ile inmediğini belirtiyor ama belirli bir akademik birikim ve bunun sonucunda bu birikime sahip olduğunuza dair elinizde tesciliniz olmalı, bunun dışında yapılan işler yukarıda dediğim gibi naif bir geçerlilik taşır, naif kelimesi kullanmaktansa program operatörlüğü daha fazla bu düşünceyi karşılıyor, bir tasarımcı gibi tasarım yapabilmek , hatta daha iyisini de yapabilmek mümkün ama yaptığınız tasarım ne kadar mükemmel olursa olsun bu tasarımı yapanın tasarımcı olabilmesi için akademik veya mesleki tescili olması gerekiyor mesleki tescil de diplomadaki "Tasarımcı " ifadesi ile geliyor.
Bu nedenle tıpkı nacho_grande nin verdiği örnek gibi her güzel şarkı söyleyen sanatçı değildir, sanatçı olmanın da bir ekolü vardır, biz yanlış tasvir nedeni ile her tv de gördüğümüz kişiye her kaseti olana sanatçı diyoruz, buradaki ayrım bu örneğe benziyor. Her ne ise sanırım ifade etmek istediklerimiz konusunda ortak bir noktaya varmışken, konunun çok da fazla dağılmaması daha iyi olur, aslında bu konu sitede başlık açılarak tartışılacak bir konu , daha önce de benzer bir durum sanat üzerine konuşulmuş ve bir çok kişi çok farklı düşüncelerle tartışmaya girmişti , sonunda tartışma ve konu heba oldu gitti, biz yine işimize dönelim kaldığımız yerden devam edelim.:)

2008-05-14 17:49:45