Genel Konular : Türkiye`de 3D nin Geleceği ?

bu arada söylemeyi unuttum.
3ddesigner3d designer

bu arada söylemeyi unuttum. eleştirmek için herşeyi aşmak gerekmiyor.(bak spor yorumcularına ayaklarına bikez top değmemiş adam konusur durur::DD )ben zaten proje felan bitiremiyorumki. ama sen bitiriyom diyip duruyon yıllardır. ömür geldi geçti sen halen yapmaya calısıyon.bu zamana kadar harcadıgın zamanı emeği başka bir işe verseydin olayı coktan bitirdiydin. bu iş senin için değil artık göremiyomusun . gökten bi ışıkmı beklion daha ne beklion sedat. yada git bitir şunu bize sölemeden. löp diye koy :D durmadan ha bitcek ha bitti ugrasıom deme :D. ben yapıom sen ne yapıon diyip durma.:)


2012-09-30 01:44:09 Edit:2012-09-30 01:47:19
  • Offline
  • Erkek
Ben Kendim ve Sevgilim !!!
CoDiEEngin EROLAvatar

"Sen kendin bişeyler yap" kusura bakmayın ama ben buna katılmıyorum. Ben kendim bişeyler yaptım ne oldu biliyormusun hiç, kocaman bir 0. Kendi mesleğimle ilgili zemin analiz programı yazdım. bırak türkiyeyi eşi benzeri dünyada yok. bir süre kullandım sonra kendi yazdığım programdan ben sıkıldım. Abartısız söylüyorum 1 sene sadece visual studio çalıştım saat gece 3 lere kadar kod yazmayı kendi kendime öğrendim milyara yakın kitap parası sadece programlama ve algoritmalar üzerine verdim. ona yakın miktar zemin mekaniği kitaplarına verdim. falan falan. şimdi tama öğrendin mi öğrendim o programlama kurslarında olan konu başlıklarının tamamını biliyormuyum biliyorum. kitaba gerek kalmadan yazabiliyormuyum yazıyorum. ee sonuç nedir. abi ben jeofizik mesleğini türkiyede veya dünyada daha saygın bir yere getiremedim. kimsenin ilgisinide çekemedim. sokakta çığlık çığlığa koşan insanlar da yoktu. bıraktım mı hayır devam ama şunu öğrendim yaparsam da kendime yapmazsam da kendime değişen bişey yok. basit excel tabloları yetirken kim ne yapsın benim algoritmalarımı. autodesk mi zannettim kendimi 7000 kişi çalışıyor adamda hangisiyle uğraşayım.

asıl soruyada döneyim 3d gibi; 3d türkiyede bir yere gelirmi belki ilerde ama şu an da bişey olmaz
Neden
Arz talep meselesi

kimse o programıda bu 3d diye istemezse sen onların önüne dünyayı koysan talep görmezsin

Şu anda yapılan flimler sinemalar diziler reklamlar yeterli. Kimse benden daha iyisini istemezse ben neden gidip milyon dolar harcayıp animasyon studiolarını kurayım. özel görsel efectler hazırlayım. yapımci için önemli değilki arka planda daha fazla araba havaya uçsun. neden ihtiyacı olmayan bir şey için ekstra maliyete girsin.
flimler güzeldir, Flimler özeldir, ama aynı zamanda da ticaridir. kardan fazla maliyet de zarar dır. kimse de ürününde zarar girmek istemez ve satış öncesi maliyetini hep min tutmak ister buda çok normal bir bakış açısıdır.

işte 2 senede bir bi istanbulu feht ederiz bi çanakkaleyi kazanırız. arada bir de yahşi batıya gidersek yeter bu bize.

bir de vatandaş yönü var olayın;
biz ülke olarak biryerden bir yere giderken arabamıza koyduğumuz benzini mazotu düşünür olduk. attığımız adım para maliyet aldığımız şey vergi oldu. Zaten bizi okadar da çekmeyen orta düzey bir flim için sinemaya gidip de masrafa girelim. çoluk çocuk falan bide yemek patlayacak ohh bi sinemaya girecez diye gitti 500 kağıt. hoş ben evli falan değilim de evli çocuğu olanlar için bu böyledir herhalde. Madem gezmek eğlenmek vakit geçirmek bile bizim için bi masraf ozaman bunu neden kalitesiz bi aktiviteyle geçirelim. düzgün bişeyler seyrederiz.

diyeceğim odurki kendi yaptıkların sende kalır karı da zararıda
birşeyin gelişmesi de ancak ona ihtiyaç olduğu zaman mümkün olur. aksi tamamen boştur.

dip Not : abi şu hurafelere masallardan kurtarın kendinizi dinin ilk emri okudur ve bilim ve irfan en aydınlık din yoludur.


https://www.facebook.com/grnt3d | www.grnt3d.com | http://codie1982.deviantart.com/ | http://nmo.cgsociety.org/
2012-09-30 03:25:43
  • Offline
  • Erkek
:) Ayranı yok
ETezerErgin TEZERAvatar

:) Ayranı yok içmeye, .... .... .... ;)


ErginTezer02@gmail.com Sadece Hak Edenlere ...
2012-09-30 07:36:53
  • Offline
  • Erkek
Tamam, bu noktaya kadar

Tamam, bu noktaya kadar özet geçecek olursak sorunlar şunlar gibi gözüküyor arabesk kültürü, eğitim sistemi, yaratıcılık eksikliği, iş yaşamı,alışkanlıklar,benzin parası,kötü yapımcı ve yönetmenler,düşük ücretler,ekonomik ve kültürel seviye, coğrafi konum,terör sorunu,kolay yoldan para kazanma arzusu,insanımızın kafa yapısı,talebe göre arz, ülkemize olan komplo teorileri,karşı taraftan beklentiler,kalite sorunu ve arada ufak tefek bireysel tartışmalar.
Artık sizden istediğim kesinlikle eleştiri yapmamanız çünkü insanların içi yeterince karardı bu yorumlarla, şu yazıları mutlu olarak okumaya oturan yıkılmış olarak kalkacak nerdeyse. İçinde bir parça umut olanlar bile onu yitirecek, bukadar da karamsar olunmamalı bence, ben de kendimi karamsar bilirdim ama bukadarını da görmedim.

Arkadaşlar şimdi sadece çözümleri konuşalım, konuların üzerine bir bir odaklanarak nasıl çözülür tartışalım, hep eleştiri artık yeter, biraz da çözüm

ilk olarak ben bir konuya çözüm getirmeye çalışayım; yaratıcılık eksikliği mesela, bunun çözümü bence bireyde başlar, birey önce ufkunu genişletmesi gerekir, bir konuya çakılı kalmaması gerekir örneğin hep aynı konulu diziler, aynı web siteleri, aynı tarz müzikler yada aynı arkadaşlarla ilgilenmemelidir, sürekli yeni şeyler keşfetmeli böylece otomatik olarak aklına değişik fikirler gelecektir. Peki bu kişi 3D ile ilgileniyorsa neler yapabilir, yine aynı sürekli farklı şeyler, hergün ziyaret ettiği forum sitelerini bırakıp başka, yabancı forumlara girebilir hem dilini de geliştirir, çok zor modellemeler deneyebilir, saçma sapan tasarımlar yapmaya çalışabilir abuk tarzda ne bileyim daha birçok şey işte, aklıma gelenler bunlar, hadi şimdi siz de yazın eleştirdiğiniz şeylere çözümler, ama sakın unutmayın ELEŞTİRİ YAPMAK YOK, SADECE ÇÖZÜMLERİ KONUŞACAĞIZ !!!


2012-09-30 13:20:09
  • Offline
  • Erkek
ilhan kesimoğlu; Birşeylere
3ddesigner3d designer

ilhan kesimoğlu;

Birşeylere çözüm getirme çaban takdiri hakediyor.Olumsuz bakmayın olumlu bakarak çözmeye çalışalım fikride kulağa hoş geliyor. Ancak ne yazık ki söyledğin şeyler bir çözüm önerisi değil.Bu ülkede yaratıcılık konusunda sıkıntı yok emin ol. Hatta program bilgisi teknik bilgi konusundada yok.Bazı insanlar neler yapıyor neler bilemezsin.Bu sayıyı 1000 den 250 bine çıkar yine bişey değişmez.Burdaki mesele başta özetlediğimz gibi arz talep meselesi.Bizler ne yaparsak yapalım arz ve talebe etki edemeyiz. Arz talebi oluşturan müşterinin kendisidir.Müşteride şu anda Türkiyede yaşayan halktır.Bu halkın fikrini,zikrini değiştirmeye ne senin nede benim gücümüz yeter.Sadece çözümleri konuşalım diyorsun anca çok iyimserlik ve saflığa geçiş tarzında bir bakış açısı.Gerçekler insanı ilerletir,gerçekleri gizlemeye çalışmak sadece zaman kaybettirir.okuyanlar evet karamsarlığa kapılacaklar . En doğrusu bu. Yaşayıp yıllarca test edip sonrasında yıkılacaklarına şimdi 3 dakkalık bir yazı ile yıkılmak daha iyi değil mi? yineliyorum,bizler kötümser veya sadece eleştiri yapabilen insanlar değiliz.Bu konuyla ilgili sadece yorum yaptım bu biraz olumsuz gibi görünsede bir okadar da gerçektir. Bizim büyük sorunlarımızdan biriside gerçekler yerine fantazilerimizin peşine gitmemizdir.Evet gerçeklerin peşine düşmek zordur en kolayı fantazi peşinde koşmaktır en zevklisi budur ama.Fantazinin sonunda hep bir yıkım vardır.Engin EROL arkadaşım kendisini anlatmış,oradan görebilirsin. Adam daha ne yapsın ? Çalışmış , çabalamış,bir hayal ve yaratıcılıkla yola koyulmuş.Ve işi başarmışta.Peki bunun ekonomik olarak ona getirisi ne olmuş ? koca bir sıfır. Ama öte yandan 2-3 kişi bir site kurar.sonra bunun üzerinden uyduruk oyunlar üretirler.sonra bunu dünyanın en büyük firmalarından biri talep eder.arza karşılık verilirler. zynganın cirosu 335 milyon $ civarında.bu rakam bir insanın hayal edebileceğinden daha öte. hata bence hiç bir insan bu rakamı hayal edemez doğru dürüst. En azından geçim derdinde olan birisi hiç edemez. O yüzden 3d ile ilgili konuların hepsinde kendinizi geliştirsende hayal gücünü sona çıkarsanda bunun hiç bir önemi yok.En azından sadece bunun bir kıstas olamayacağı ortadadır.Acı ama gerçek.


2012-09-30 14:59:37 Edit:2012-09-30 15:01:25
  • Offline
  • Erkek
Türkiyede 3d nin gelecdeği
melkor_Erkan YILDIRIMAvatar

Türkiyede 3d nin geleceği 3ds max 2132 + vray ile mimari ve araba çizmektir. ha bir de pepee tarzı çizgi filmler (anlayan anladı).


MODO, rhino
2012-10-01 00:03:24 Edit:2012-10-01 00:04:14
  • Offline
  • Erkek
Türkiyede çok yaratıcı ve
Tuna_Tunahan AvsallıAvatar

Türkiyede çok yaratıcı ve başarılı insan var.Yani bu konuda eksiklik olduğu düşünülüyorsa açıkcası ben inanmıyorum.Bu kişiler küçük ekipler halinde reklam sektörün felan çalışıyorlar.

Yapımcı en kolay yoldan para kazanmak istiyor.(komedi,türklüğün ön plana çıktığı filmler bunlara örnek).Belki haklılar çünkü bütçeleri az ve para kazanma derdindeler.Bu sorunu ortadan kaldırabilirsek herşey çözülür.(sorun para gibi görünüyor)Bu sorunu çözmek şu an için biraz zor.Çünkü amaç sırf para kazanmak olunca ortaya malesef hiçbirşey çıkmıyor.

Saçma sapan filmler,diziler piyasaya çıkıyor ve başka birşey gelmediği için izlenmek zorunda kalıyoruz.Suç hep başkasında aranıyor.İzleyicide suç arandığında açıkcası ben kızıyorum.Ne verdinki ne istiyorsun.Kaliteli bir film yada dizi vermemişsin.Sonra ya halk izlemedi yada halk bunu talep ediyor diyorsun ve geçiştiriyorsun.Artık görsel efektlerin ön plana çıktığı filmler yapmalıyız.Risk alarak birilerinin çıkarması lazım diye düşünüyorum.İlk tv`de diziler ile başlanabilir.Madem sinema fazla izlenmyir.(onun sebebide kaliteli birşeyler çıkmadığından diye düşünüyorum.Sürekli komedi filmi ile biryere malesef varılmaz.Hep komedi değil ama malesef tür olarak hep benzer filmler üretiliyor.)Şu an televizyon sektörüde birbirlerinden kopyalıyarak birşeyler üretiyorlar malesef.Komediye karşı farklı bir komedi.Kitapların dizi olması gibi şeylere yöneldiler.Sırf tarihimizle ilgili şeyler çeksek o bile sinemamıza uzun süre yeter.Bunları yaparkende sürekli bir para kısılmasına gidilirse,oyunculara çok para ödenip,filme gerekli para ayrılmazsa yine ortaya birşey çıkmaz.Ancak çok fazla reklam yapıp milleti sinemaya çekerler okadar.Gelişim yine gösterilemez.

Ek olarak birşey daha geldi aklıma.Birşey ürettiğimizde sürekli yabancılardan özenildiği söylenmesi,yada aa şunun benzeri gibi laflar denmeside güzel olmuyor.Sürekli bir karşılaştırma içinde olunmamalı diye düşünüyorum.O zamanda güzel şeyler ortaya malesef çıkamıyor.


2012-10-01 01:55:14
  • Offline
  • Erkek
Aşk - ı memnu,
3ddesigner3d designer

Aşk - ı memnu, Yaprak Dökümü,Fatma gülün suçu ne ,Ezel,Al yazmalım,Kuzey Güney

Bunlar 3d ile mi yapıldı?Hayır..Peki ya kötü mü bunlar ? Kesinlikle hayır..Bu dizilerin hepsi inanılmaz bir izlenme düzeyi aldı.Ve geçekten de hakettiler. Aşkı memnunun ve fatma gülün senaryosunu her ne kadar beğenmesem de..Adamlar film çektiler.Adam gibi film çektiler diyebiliriz.Ama bu adamlar sırf senaryoyu özenip öylesine çekip önümüze koysalardı o kadar tat alamayacaktık.Sonrada birdahaki dizilerini izlemeyecketik.Adamlar Türkiye de öyle filmler yaptılar ki şu anda Türkiye de bu filmlerin kalitesinde film yapabilen yok. Ayyapım ne zaman film yapsa koşarım izlerim.Her anlamda vay be dedirten ayrıntıları ve işleyişleri var.. Ezel filmi ile tanıştığım zaman,vay be Türkiye de bu kalitede film görebileceğimi hiç ummazdım deyip tüylerim diken diken olmuştu.Gerçekten onur ve gurur verici bir çalışmaydı.Umutlandım.Tekrardan baştan izleyip bitireceğim. Kuzey güney desen anlatılmaz. Mükemmel ötesi bir dizi.Gerek senaryosu gerek oyunculukla son nokta konmuş. Onuda izlerim.Ha Fatmagülün suçu ne yi izlemem ama izleyenede kızmam,dedim ya arz talep onunda delisi vardır..Zevkler renkler tartışmaya açılmaz.. Şimdi Ayyapım karadayı filmiyle geliyor. Yine kitleneceğiz ekranlara. Çünkü Ayyapım imzası referans için yeterlidir.Bu tarz filmlerde psikolojik olarak olayı verebilirsen görsel efekt yapmana gerek kalmaz. Kimsede çıkıp aramıyor diyorum zaten. Ha ayrı dalda yap bitane üst düzey görsel efektli action tarzda,onuda izleyecek izlesin ancak , ne başarılı filmler hüsrana uğradı geldi gitti.Başarısız oldukları için değil,tercih edilmedikleri için! şimdi kalkıpta halkı suçluyorsun deme.halkı suçlayan yok. o halkın içinde bende varım. Ben 3d çizerim isteyene çizer geçerim. ama tv yi açtıgımda bana kuzey güney yetiyor.anlatabildim mi.Gözüm Türk yapımı mükemmel görsel efektli bişey aramıyor. doyduk şükür.o yüzden ``Artık görsel efektlerin ön plana çıktığı filmler yapmalıyız`` cümlene katılmak çok zor.diyorum ya istersen görsel efektin dibini vur. sorun bu değil. arkadaş konu başlığında neden demiş. bizde nedene cevap verdik.Aslına bakarsanız bence Türkiyenin psikoloji filmleri üzerine eğilmesi gerekiyor.Artık bırakalım Batı kendi diliyle yazdığı programları kullanıp kendi özel yazılımlarına ekledikleri scriptlerle beraber üst düzey görseller elde etsinler.bizde oturup izleyelim.Ne zamanki bizde program ürettik (ki hiç gerek yok ) sonra kendi yazılımlarımızı ürettik. ozaman otururuz bizde kapışırız batıyla.bir ortadogu ülkesi olarak tarım ve sanayide ilerleyip karnımızı doyurmak en güzeli :). bide akşam eve gelince kaliteli bi kaç dizi izleyip uyumak. çok canımız çekerse görsel şölen, internette çok var.. yabancı bi kaç izler uyuruz . selametle :)


2012-10-01 03:20:40
  • Offline
  • Erkek
Yukarıdakinden bağımsız olarak ta
3ddesigner3d designer

Yukardakinden bağımsız olarak ta ayrıca; 3d işinde bir mimari animasyon projesini en üst kalitede yapıyorsan 1 ay zamana ihtiyacın vardır. ve bunun bedeli minumum 40 50 bin tl civarıdır.herşeyin çok iyidir.öyle bir 4 dakikalık video yapıyosundur ki gerçekten ayırt edemezsin. Muazzamdır. birisinin 10 tane villası vardır.sunum yapalım size efendim dersin. o da derki bizim bi eleman yapıyor saol. sonra siteye reklama çıkar . bir bakarsın o çocuk 4 görsel atmış, etrafına ps ile peysaj koymus. bide power point gibi resimler müzikle geçiş yapıyor.siteye giriyosun renderlar fena değil.mükemmel olmasada göz görüyo. sonra adama diyosunki efendim şöyle yapsaydık size daha iyi olurdu videolu yapıyoruz biz gerçekçi film gibi daha etkleyici olur. o da hımm öylemi kaça yapıyosun diyor. size 35 olr diyosun. neeeeeeee? bizim cocuk aylık 1200 tl ye çalısıyo bizle . sen kafayımı yedin ? iyi günler diyor. bu animasyonu adama 1200 desende kabul etmezki o kaliteyi 1200 e satmak enayiliktir. Adamın mantalite şu;``müşteri bunuda anlıyor,ona gerek yok.``... sende tamam diyorsun. olay bu. :) ortada bi yanlış varmı ? Hayır yok. Suçlu varmı . oda yok. isteyen istedigi maaşa çalışır , isteyen istedigini istedigi maaşa çalıştırır. alan memnun satan memnun aga. bas bas ama efendim ama efendim diye ortalarda kosmaya gerek yok. gerek olmayan şeylerlerde cok ugrasmaya gerek yok. olayın özeti budur :D


2012-10-01 03:31:08 Edit:2012-10-01 03:36:03
  • Offline
  • Erkek
3ddesigner yorumunuzu okudum.Size katılıyorum.Tamam
Tuna_Tunahan AvsallıAvatar

3ddesigner yorumunuzu okudum.Size katılıyorum.Tamam dizilerin izlenme oranlarında çoğunun bir problemi yok.Bazıları gerçektende iyi olabilir.Bu dizilerin dışında bir sürü saçma sapan dizide mevcut.(akasya durağı,alemin kralı,arka sokaklar gibi daha var.)Dediğiniz dizilerin bazıları gerçektende iyi çekilmiş.Konuları güzel diziler.Ama tür olarak hep ayni.Madem bu kadar iyi diziler yapıyorsunuz biraz türü değiştirip bir deneme yapın.Para yönünden sıkıntıları çok az olan firmalar.Bazı dizileri yurtdışına bile sattılar.Ama malesef onlarda para kazanacakları konu üzerinden diziler yapmaya devam etmekteler.İlla 3d görselleri olacak diye bir kaide yok.Amaç farklı konuları yada türleri insanlara sunabilmek.

Sorulan sorunun başlığı
Türkiye`de 3D nin Geleceği ?

Şu ana kadar doğru düzgün bir 3d proje yapmadığımız için(gerekli ortam sağlanırsa ben inanıyorumki çıkar).Türkiyede bunun geleceği nereye gidecek tam bilemeyiz.Belki ilerde işlerin şekli değişir ve bizdede 3d üzerine birşeyler yapılmaya başlanabilir.Ama şu bi gerçek animasyon tarzında birşeyler yapsak bile Türkiyede birçok kişi çocuk filmi diye gitmeyeceğine %100 eminim.:)


Son yazdığın mimari ve bilgisayar konusu zaten felaket derecede sıkıntı bir alan.O konuya hiç girmemek daha iyi.


2012-10-01 05:07:32 Edit:2012-10-01 05:13:44
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!