3ds Max : mental mi yoksa v-ray mi

evet vray de çözünürlük
rakunnerrakunner

evet vray de çözünürlük düşük mentalda daha yüksek almış adil değil tabi render süreleri uzun sanırım orda cimenler için hair and fur var o biraz uzatmış olabilir. ama genede 30 saat küsür çok fazla sanırım sistemi kötü. genede menaın bariz bir hız ve kalite farkı mevcutki bunu zaten lighting td lerde söylemekte.


2012-07-09 19:36:41 Edit:2012-07-09 19:37:26
  • Offline
  • Erkek
mantalray-vray-maxwell
renderizmugur yakutAvatar

Bu tarz tartismalar hic bir zaman sonuc cikarmamistir.
ama herzaman kendi bildiklerimizi ustun kilmak yerine "OLABILIR" mantigiya daha arastirmaci ve genis olmak gerektigini dusunuyorum.

Ben ilk olarak emrah celigin egitim kitabiyla mentalray`e basladim fazla ilerletemedim nedeni hangi mimari gorsellestirme tasarim sirketine gitsem vray kullanmayi bir standart haline getirmeleri.mental kullaniyorum dedigimde grup olarak calistiklarini daha verimli olmak icin vray bilmem gerektigini soyluyorlardi.sanki CG dunyasi sadece 3dsmax +vary uzerine kuruluydu.sonra kurs almaya basladim hocamda vray kullaniyordu ve ticari anlamda birseyler yapmak icin bende zorunluluk hanine geldi.kisisel kullanacak olsam sorun yok mentalray e devam :-)
ve kendimce yetecek kadar vrayi ogrendim bana eksisi olmadi aksine ticari islerimde vray,kisisel calismalarimda mental kullaniyorum.
zaman ilerledikce diger render motorlarina merak saldim ve maxwell render ile tanistiktan sonra CG dunyasina bakis acim degisti.
ve 3 render motorunda calismalar yapmaya basladim maxwell kisisel calismalarimda bagimlilik yapmaya basladi ticari islerde kullanamazdim cunku guclu makinalar gerekiyor.ben olaya farkli bir bakis acisiyla yaklasacagim.
CG sanatcimiz Serkan celik maxwell ve vrayi profesiyonel kullanan biridir.
calismalarina bakarsaniz iki render motoruylada basarili,odullu calismlari vardir.
forumda vray ile yapilmis muhtesem dedigimiz cogu calismanin postlanmis oldugunu soylemisti.yani ham renderlar degil.
bir keresinde ticari calismalarimda sadece maxwell renderi kullanmak istemistim hazirladigim sahne 22 saatte bitti :-) bu maxwellin kalitesiz oldugundan degil isik simulasyonu oldugunda kaynaklaniyordu cikan ham goruntu muhtesemdi hic bir postlama photoshop colorcorrect gerektirmeden gercekci duruyordu.ama ticari anlamda maxwell le is yapmak mantikli gelmedi zaman teslim suresi sorunlari vardi.sadece kisisel calismalarimda maxwelli kullanmaya basladim.
bu konuyla ilgili serkan celik hocamiza mail attim.
bana ticari islerde maxwellin skinti yaratacagini vrayin daha mantikli oldugunu soylemisti.(zaman acisindan)
mimari gorsellestirme konusunda bende kendimce kisisel bir sonuc cikardim.
HER RENDER MOTORUNUN IMZASI FARKLI

MENTALRAY de uzmanlastiktan sonra muhtesem calismalar cikariyor.shader lari cok guclu.referans calismalarini herkes biliyor.ticari calismalarda,grup calismalarinda vray kullanicisi cok oldugundan vray ogrenme gibi bir zorunluluk doguyor.(ben simdiye kadar mimari tasarim sirketlerde mentalray kullanana gormedim)

VRAY de uzmanlastiktan sonra da muhtesem calismlar cikiyor.shader lari cok guclu un yapmis cg sanatcilarinin calismalari var.eminim cogu vray kullanicisinin vraya baslama nedeni kendi tercihlerinden cok cevrede fazla kullanilmasi ticari isler diye dusunuyorum.birilerinin yolun basindayken vrayi tercih nedenimiz yapmalari vrayi basit kotu yapmadigi gibi diger render motorlarindan da ustun kilmiyor...

MAXWELL kullanici sayisi az,material yapmak uzmanlik istiyor ama cikan shaderlar insani hayran birakiyor render suresi uzun isik simulasyon programi olmasindan kaynaklaniyor.ticari calismalar yapmak intihar sebebiniz olabilir.uzmanlastiktan sonra kisisel calismalarinizda farkini imzasini hissedersiniz.ham render ciktilari diger render motorlarindan farkli.....

yinede bu konu ne burada nede baska forumlarda sonuca baglanmiycaktir en onemlisi genis ve sistemleri kendi elimizle deneyip kendimiz karar vermektir.


Hayatta Huzurun Yoksa Hiç Birşeyin Yoktur...
2012-07-09 19:49:55
  • Offline
  • Erkek
Haklısınız uğur bey ancak
3ddesigner3d designer

Haklısınız uğur bey ancak belirtilmesinde fayda olacak bir kaç konu dahavar,
Mentalray inizi fazla ilerletmeme kararı almanız yanlış olmuş.Her ne kadar dediğiniz gibi mmarı tasarım ve görselleştirme şirketlerinin çoğunluğu vrayde kullansada buradaki ortak amaç render almak.Siz isterseniz vray ile isterseniz mental isterseniz maxwell ile alın gerçekçi ve temiz bir render alabiliyorsanız görevinizi fazlasıyla icra etmişsiniz demektir.Bazı iş ilanlarında 3dsmax+vray bilen kişi aradıklarını belirten ilanlar oldukça komik bir okadar da acı bir durum. Çünkü o ilanı oraya yazan kişi bu ikisinin bir bütün olduğunu düşündüğü için sadece ezberlemiş olduğu bu iki kavramı oraya yazarak kişi aramaya çalışıyor. Ancak o ilana 3 boyutlu görseleştirme yapabilecek kişi diye eklerse, kişi istediği yazılım ve render motoruylada bu işi yapabilir. Amaç güzel bir render çıkarmak. Ekip çalışması konusunda da birşeyler söylemek gerekirse, şu anda en kalabalık tasarım ekibi kaç kişiden oluşuyor.?Ve bu ekipte kimler hangi rolü üstleniyor ? EĞerki bahsettiğimiz bir film şirketi değilde mimari işler yapan bir şirketse, ben daha onlarca modellemeci vs.çalışan görmedim. Sadece tek kişi çalışır.Çok yogunluk olursada bir kişi daha alırlar. Ve genelde bu şirketlerde de modelleme yapan kişi renderı alır. Yani dediğim gibi film şirketlerinde karakter modellemeci ayrı ışıkçı ayrı vs.vs. Ama bu tarz şirketlerden bahsediyorsak yani mimari ağırıklı olandan. Bir ekip çalışmasına uygunluk olsun diye vray kullanmak diye bir şey olamaz. O şirkete gilidir size gerçekçi render alacağım. Ve bu konuda kendime güveniyorum dediğinizde size vrayle almayacaksan renderları olmaz demezler .Diyen varsa zaten en yakındaki bi psikaytriden destek alması farz olur. Lafı uzatmadan burdaki asıl amacın gerçeki render almak oldugunu unutmadan bu yolda hangisiyle iyi sonuç alınıyorsa o yolda ilerlemekte fayda oldugunu düşünüyorum.Tabi bu yolda ilerlerkende vray en iyisi mentalden daha iyidir diyenlere kulak asmadan çalışmalara devam etmek gerekir.


2012-07-09 21:43:15
  • Offline
  • Erkek
ilk soylediginiz tek kare
renderizmugur yakutAvatar

ilk soylediginiz tek kare render olunca mantikli ama isin icinde animasyon yada buyuk projelerin 3-4 kisiye bolunup calisilmasi olunca isin rengi degisiyor.


Hayatta Huzurun Yoksa Hiç Birşeyin Yoktur...
2012-07-10 03:14:52
  • Offline
  • Erkek
gordugumuz cogu vray calismasi
renderizmugur yakutAvatar

gordugumuz cogu vray calismasi postlanmis orjinal render ciktisi degil... PS de render sonrasi postwork calismalarina bir bakin vrayden sonra farkli bir uzmanlik istiyor...yani vrayle de bitmiyor olay :-)


Hayatta Huzurun Yoksa Hiç Birşeyin Yoktur...
2012-07-10 03:20:01
  • Offline
  • Erkek
1
soneday7Soner ÇakırAvatar

http://www.youtube.com/watch?v=MJKpUVNuzgM&feature=relmfu


https://www.facebook.com/3detasarim - 3dsmaxtr.blogspot.com www.lycinteraktif.com
2012-07-10 13:45:07
  • Offline
  • Erkek
soneday7; Verdiğin linkle
3ddesigner3d designer

soneday7;

Verdiğin linkle konunun alakası ne ? Neyi anlatmaya çalıştın ? Hayatımdan 5 dakika çaldın..


2012-07-10 14:26:07
  • Offline
  • Erkek
renderizm; ``ilk soylediginiz
3ddesigner3d designer

renderizm;

``ilk soylediginiz tek kare render olunca mantikli ama isin icinde animasyon yada buyuk projelerin 3-4 kisiye bolunup calisilmasi olunca isin rengi degisiyor.``

Tekrardan belirtmekte fayda var türkiyenin en büyük mimari animasyon şirketlerinde 1 kişi çalışıyor.Film şirketi demiyorum.İhtiyac olursa bir modellemeci daha alınıyor.3 -4 kişiye bölünüp çalışma olayında modellemeler hazırlanır. render her zaman tek kişi tarafından yapılır.

Bir de bazı firmalar seri ama kötü, bazı firmalar tek tük ama kaliteli çalışma yapar. Ve seri yapanlar fahiş fiyatlara tek tük kaliteli yapanlar daha yüksek fiyatlara yaparlar.Bu açıdanda bakacak olursak,seri üretim yapan firmalarda belki 3 kişiye kadar çıkabilir sayı.Tabi 2 boyutlu çizim tasarım ve malzeme etüdü röleve keşif gibi konularda çalışan onlarca kişi olur , burada da bir yanlış anlama olmasın diye belirtmekte fayda var.


2012-07-10 14:37:18
  • Offline
  • Erkek
birçok arkadaş konuya çok
teacher3dsadık

birçok arkadaş konuya çok profesyonel yaklaşmış ve gerekli cevapları yazmışlar. vray popüler ve moda bir eklenti oldu. neredeyse 3dsmax ten önce vray biliyormusun diye soran cahiller var. iyi reklamı yapıldı açıkçası ve bu sayede kullanımı yaygınlaştı. şuanda gerek yurtiçinde gerekte yurtdışında kullanıldığı yazılımlar ve kullanım alanları artı. bütün bunlar vray daha çok geliştirilmesini ve yaygınlaşmasını sağladı. hazır vray sahneler, vray materyal atanmış hazır objeler, hazır vray materyalleri vs gidiyor. bütün bunlar vray kullanımı için önemli etkenler ve avantajlar. mentalray baktığımızda hızlı ve kolay ayarları, sunduğu hazır materyaller, hızlı render, 3ds max entegre olması, autodesk gibi bir firmanın arkasında olması vb. bunlarda benim mentalray de gördüğüm avantajlar.
sonuç olarak nihai amaç kaliteli ve iyi render almak ise ve sizden beklenen bunun yapılması ise. vray veya mentalray hiç farketmez ikisi de birer araç.
herkese iyi renderlar. mentalray ile devam :)


2012-07-12 20:27:18 Edit:2012-07-12 20:29:43
  • Offline
  • Erkek
"Sayın site yöneticilerinden bu
halkaFurkan YILMAZ

"Sayın site yöneticilerinden bu "ŞAÇMA" konuya bir son vermelerini talep ediyorum yoksa birazdan insanlar "SAÇMALAMA" konusunda tavan yapacaklar."


Vray kullanıyorum, yazılanların hemen hemen hepsini okudum, bazen vray kullandığıma pişman oldum :)


Bende vrayı burada tavsiyeler üzerine kullanmıştım,hiçbir araştırma yapmadım,bazı arkadaşlar doğru söylüyor, çok bilinçsiz hareket ediyorum.


www.furkanyz.com
2012-09-21 15:40:53
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!