3ds Max : mental mi yoksa v-ray mi

2 yıl kanada da
rakunnerrakunner

2 yıl kanada da çalıştım. bu işin önde gelen studyolarındaki kişiler ile zamanında konuştum hatta sorularım oldu biriside buydu. onların dediklerini özetlersem başlığı açan arkadaşın dediği gibi mental ray film işinde önde ancak sırf mental değil değişik sahnelerde ihtiyaca göre diyer render motorlarınada ihtiyaç duyulmakta araştırmalarım sonucunda en çok kullanılan render motorları. renderman ve mental ray. nedeni bu iki render motorunun iler düzey shader yazma olayının olması ve en gerçekci sonuca bunlar ile yaklaşmaları olduğunu söylemekteler. bu arada mental demişken max maya xsi ın içinden gelen mental değil stand alone versiyonu yani kendi programı ile yapılanı fakat max ile maya içindeki mentalın son derece iyi oldunu söylemekteler sadece kullanımı zor ve tam manasıyla hakim olmanız gerekmekte yoksa nette biraz araştırın mental ile nası iç dış mekanlar alınmış görceksiniz. ama şunuda belirtiyim. mental ilede hyperrealistik bir render da zaman almakta. diyer ikinci unsurda render farma uygun olmaları renderman ile mentalın ancak farmlı sistemlerde çalışa arkadaşlar bilir korsan olan max ve mayada farm için kullanılan ayarlar malsef kapalıdır yani fg ve gi titremeleri olmakta farm çıktılarında. bi sebebten olayı vray bu yüzden tercih meselesi ancak esas neden kulanım kullaylığından kaynaklanmakta son zmaanlarda amerikada bazı firmalar bası passları vrayden almaya yavaş yavaş başladı. film sektöründeki kötü imajınu kırmaya başladı vray ilerki versiyonlarında nolur beklicez.


2012-07-06 20:40:59
  • Offline
  • Erkek
rakunner
aydınyürekliaydinyurekli

işte gerçek bir açıklama teşekkürler dostum ben böyle bir açıklama bekliyordum kulaktan dolma yalan yanlış yazıyor herkez kafasına göre bende yurt dışında bir çok ülke gezdim ve mental v-ray dan 1 adım önde gittiğim yerlerde ben türkiyede inatla neden v-ray kullanılıyor onun sebebini merak ettiğim için başlık açtım şunu gördüm ki bu işi yapanların çoğu kulaktan dolma bilgilerle v-ray e başlıyor araştırma içine girmiyor


2012-07-06 21:17:28
  • Offline
  • Erkek
Bbence burada cogu kisi
Gigantus-3dIsmail G.Avatar

Bbence burada cogu kisi kulaktan dolma render motorunu secselerde, mutlaka iki yada üc render motorunu denemis ve ondan sonra karar vermislertir, yani nasil daha rahat calisa biliyor, nasil daha cabuk sonuca varabiliyorlar.
Burada kimse hollywood filmi yapmak istemiyor, is yapip para kazanmak cogu arkadasin derdi .


http://www.tr3d.com/up/avatar/493.jpg
2012-07-06 21:37:19
  • Offline
  • Erkek
Nedense bir kuyruk acısı
SpecularÇağıl GöymenAvatar

Nedense bir kuyruk acısı sezdim,

"Bana göre" vray.Bu işe Mental Ray ile başladım ve öğrendim ki benim gibi bütün ayarları manuel olarak değiştirmek isteyenler için yapılmış Vray.

Ayrıca neden ısrarla bir motoru öne çıkarmak istiyorsunuz anlamıyorum?Ben Default Render`a daha çok benzediği için Vray kullanıyorum biri hazır materyalleri sevdiği için Mental kullanır öteki ışık sistemi güzel diye Maxwell diğeri zaman için Brasil kullanır....Yani nede biri mutlaka en üstün olmak zorunda amcalar çalışmış çıkarmış sizin önünüze birsürü motor hangisi sana uygunsa seç beğen kullan.Hepsinin birbirine göre üstünlüğü var.

Ayrıca "Dünyada gördüğüm sayılı iyi çalışmada Mental kullanılmış" gibi bir görüşe katılmıyorum ya da sizin gördüklerinizi az buluyorum.

Ayrıca Marek Denko`nun çoğu çalışması Vray.

Ayrıca realistik kalite tamamen sizin bilginizle alakalı.Default render ile de realistik kalite elde edebilirsiniz yeterli seviyeye gelirseniz.

Özet:En iyi render motoru yoktur sana uygun yapılmış olanı vardır.


http://cagil.cgarena.com/ http://www.turbosquid.com/Search/Artists/CagilGoymen
2012-07-06 21:41:40
  • Offline
  • Erkek
tartışma
aydınyürekliaydinyurekli

arkadaşlar konuyu nerelere getirdiniz mentalmi v-ray mi tartışması değil bu ben bir soru sordum neden dünyada mentalray bir adım önde neden v-ray turkiyede bir adım önde ve mental çok bilinmiyor sorum çok açık ama bazı arkadaşlar bu durumun farkında bile değil çünki bilmiyor işine geldiğince yazıyor konuyu saptırmanın anlamı yok şimdi soruyorum açık olun arkadaşlar kaç kişi render motorunu seçmeden önce uluslararası bir araştırma yaptı ben söyleyeyim hiç biriniz eminim buradaki birçok kişi mentali de v-ray gibi bir eklenti sanıyordur polemiğe gerek yok adam gibi render alabilen iki kişi yorum yazmış gerisi zaten kendileride bilmiyor bilmedikleri bir konu hakkında sallama yorum yazıyor


2012-07-06 21:58:06
  • Offline
  • Erkek
Kusura bakma ama adam
Gigantus-3dIsmail G.Avatar

Kusura bakma ama adam gibi render alabilir yada alamaz, konu o degil, hangi render motorunu kim niye kullaniyor, degilmi ?
Bazilari icin hangisi daha kolay, yada kendilerine göre daha iyi, daha kullanisli.

Zaten iki render motorunun avantaj ve desavantajlari var, bunlari biraz arastirirsaniz gayette belli olacak, niye Türkiye`de vray ön planda.

Sadece render motorun iyi olup olmadigi da önemli degil, kaynaklarda önemli, hangi render motoru daha cok rahbet görüyor, hangi materyal`lere daha kolay ulasabiliyor, tutorialler daha cok hangi render motoru üzerine, sitelerde hangi render motoru ile calismalar sergilenmis vs. vs.
Onun icin kimseyi kücümsememek lazim, degilmi?


http://www.tr3d.com/up/avatar/493.jpg
2012-07-06 22:55:02
  • Offline
  • Erkek
neden Vray mi Cunku
serkankserkan K

neden Vray mi Cunku girin internete bakın heryerde VRay var. Vray ile kaynak bu kadar cokken insanlar vray ogreniyor. mental e uzuk kalıyor.
vray ayarları nekadar cokta olsa karısıkta olsa Vray tercih ediliyor cunku herkes internetten ogrendigi aynı ayarları hic degistirmeden kullanıyor. bazıları belki 1-2 degisiklik yapabilir ama bence genelde herkezin ayarları aynı ve cogu kimse bu ayarları hic degistirmiyor..

Mental Ray ile ilgili kaynaklar cok az.. Eger bugun internete mental ray kaynakları fazla olsaydı insanlar mental ray kullanıcak olurdu..

Ben amatorum ama VRAY ile MENTAL arasıda tercih yapacak olursam Mentali secerim.. Cunku hızlı ve daha gercekci.

aydın yurekli arkadasım sen konuya cevap verdigiden bilirsin basit bir gizli isik yapmak icin Gonderdigim resimleri. 4 gundur ugrasıyordum bugun cozdum olayı...

ayrıca Mental Ray iyi bilenler Mental Ray icin Dersler hazılarlamalı.. :)
Meteryal , Isıklandırma , Render .. falan gibi.. kaynaklar cogaldıkca
MentalRay Render Resimleri Ve zamanları yayınlandıkca insanlar fikrini degistirecektir diye dusunuyorum..


2012-07-06 23:28:26 Edit:2012-07-06 23:29:43
  • Offline
  • Erkek
cevap
emrebuyukbayram

aydin bir konuda hakli tr de max kullanicisi cok oldugu icin vray cok yaygin, son 2 3 yilda program cesitliligi artti ama yurt disinda mental ray yaygin diye bir seyde yok aslinda canada da calismi arkadas bahsetmis biraz ihtiyaca gore kullandiklarini hakli ama bir noktayi atlamis renderman zaten mental ray temeli kullaniyor farki en hizli displacement yuzey hesaplayan engine a sahip, buda demek oluyorki mental ray dogru bir sekilde adapte edilirse renderman kadar basarili olacaktir, mesele tamamen dogru opitimizasyon, dogru ayarlarda, gercekcilige gelecek olursak render motoruyla ne ilgisi var gercekciligin tamamen shader ve texture tarzi ile ilgili bir durum, mesela arnold render motoru vardir sony pic. gelistiriyordu hic gormedim ancak bir rivayete gore yakinda tam anlmiyla piyasaya surulecegi ve devrim yaratacagi soyleniyor, hem cloudy chance of meatballs da kullanildi hem spiderman de hemde diger sony pic islerinde demekki gercekciligi yakalamak sanatcinin elinde, tabiki advanced bir render engine nin sana verdigi imkanlarda onemli ancak basinda advenced diyorsa sende draft kullaniyorsan sorunu kendinde aramak dogru olacaktir. sorunun caviba ulkemizde max cok daha yaygin mimarlar sayesinde o yuzden vray de yaygin, bende maya kullanicisi olarak hem vray hem maxwell tercih ediyorum...


2012-07-06 23:42:13
  • Offline
teşekkürler
aydınyürekliaydinyurekli

keşke herkez böyle konuşabilse işte bu gayet açıklayıcı bir anlatım


2012-07-06 23:47:25
  • Offline
  • Erkek
renderları güzel gösterende zaten
rakunnerrakunner

renderları güzel gösterende zaten modellerin işciliği/detay çözümlemeleri texture kalitesi shader kalitesi,ve tabi ki doğru ışık kullanımı. hangi ışık ile nerden ne vurusa ne etki çıkar nası bi anlatım yakalınır bunu iyi kestirmek ve tecrübe edinmek gerek. zaten araştırmalarımda tek bir motor kullanılmıyor filmlerden bahsedersek. bazı firmalarda kendi render motorunu yazıyor ihtiyaç ve işin başındaki adam neye hakimse projelerin iş akışlarıda o yönde ilerliyor. sonuçta hepsi birer araç.


2012-07-06 23:59:23
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!