TR3D Hakkında : BİLİNÇLENDİRME

BİLİNÇLENDİRME

MERHABA ARKADAŞLAR HERKESE KOLAY GELSİN.
SEKTÖRE BİR ÇOK KİŞİ GİRİŞ YAPMAKTA VE BİR ÇOĞUMUZDA BU SAYFADA ÜYEYİZ.
ÇALIŞMALAR,PROJELER HAKKINDA BİRÇOK EKSİĞİMİZ VAR.
BUNLARDAN BİR KAÇI SEKTÖRDEKİ HERKESİ ETKİLİYOR.

1 : YAPILACAK İŞLERDE FİYATLAR AŞŞAĞI YUKARI NASIL OLMALI İÇ VE DIŞ MEKAN
2 : FİYATLANDIRMADA AĞIR BASAN ETKENLER NELER
3 : BU FİYATLANDIRMA HERKESE GÖRE DEĞİŞECEKTİR NASIL BİR YOL İZLEMELİYİZ.

BİZLERE BİRAZ YOL GÖSTERMELİSİNİZ BU KONU HAKKINDA.
İYİ ÇALIŞMALAR.


Bir ülkede akıl ve sanattan çok servete değer verilirse bilinmelidir ki, orada keseler şişmiş, kafalar boşalmıştır. Friedrich Nietczshe
2019-02-27 00:14:24
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.tr3d.com/forum/konu-kaydet/
{islemler}
Fiyat bilgileri
serkanmertserkan mert

Bu istediklerin özel bilgilerdir ve ticari sırdır kimse bu türden bilgileri paylaşmaz , ancak belli bir taban fiyatı oluşur , sektörde yaygınlaşır ve herkez bu taban fiyatı kullanır ozaman paylaşırlar ki sadece taban fiyatı verirler diğer ücretlendrmeleri açık etmezler , bu fiyatlandırmaları nasıl ve neye göre yaptıklarınıda açıklamazlar heleki böyle biryerde , sonuçta buradaki herkez bir birinin rakibi ))))


2019-02-27 03:24:41
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Neden ticari sır olsun
okitoErdem TürkoğluAvatar

Neden ticari sır olsun ya da paylaşılmasın ki? Şahsen gönül rahatlığı ile paylaşabilirim. Sonuçta hizmet sektöründeyiz ve bahsettiğiniz taban fiyatlar ile zaten işin kalitesi ve hacmine göre bir rayiç buluyor hizmet veren ve alan arasında. Sadece işin sunulan / beklenen kalitesi ve hizmeti alanın bütçesi ile fiyat belirleniyor zaten. Tek kare render'a 10 bin USD de verir müşteri. 2500 TL'ye 5 adet render da isteyebilir.

Ticari sır vs gibi söylemlerle yaptığımız işe gizem katarak topluluk olarak hiçbir yere varamayacağımızı düşünüyorum. En fazla karşılıklı anlaşma sürecinden önce müşteriyi yakalayacak pazarlama tekniklerinizi paylaşmak istemeyebilirsiniz ki, bu gayet makul ve anlaşılır.

Ben işin hak ediş süresi (deadline / aciliyeti), istenen projenin detayları (tefriş, uygulama projesinin eksiksizliği vs) satışa yönelik mi, sergilemeye yönelik mi gibi doneler alarak fiyatlandırıyorum.

İki farklı örnek ile daha iyi anlatayım. 2014'te Ankara'da bir konut projesinin (müşteri izin vermediği için galerimde yok) tüm vaziyet, iç mekan, (giyinme odası detayları dahil) ve otopark görselleştirmesi için teklif istediler. Ayırdıkları bütçeyi de çekinmeden söylediler. Yaptığımız ilk görüşmede toplam 18 adet render alacağımız ortaya çıktı. render kare başına 750 TL, her render için modelleme ücreti olarak 500 TL fiyat yansıttım teklife. 750+500 x 18 kare render üzerinden 22 bin 500 TL gibi bir paket fiyatı önerdim. Bütçelerinin biraz üzerine çıktım ancak, satışa yönelik bir iş olduğu için firma bu maliyete katlanmak durumunda. Bana revizyonlar dahil, 25 gün mesai harcattı. Günlük ortalama 900 lira maaşla danışmanlık ve görselleştirme hizmeti almış oldular.

Diğer örnekte ise, 2015'te Antalya`da bir firma belediye şehir mobilyaları için bir ihaleye çıkacaktı. (dikkat edersen yine satışa yönelik ama direkt satışa dönüp dönmeyeceği belli olmayan bir ihale dosyası içeriği) İstedikleri görsellerde çok uzmanlık gerektirmeyen katı yüzey modellemeleri (çöp kovası, gazete satış standları, kitaplıklar ve kedi-köpek mama otomatları) vardı. 1 hafta içinde de işi istiyorlardı aciliyetleri bir hayli fazlaydı. Hem işi kaçırmamak, hem de yüksek fiyat çekmemek için kategori bazında fiyat verdim. Şöyle ki, Kedi köpek otomatları modellerinden seçeceğiniz 5 tanesine 1000 modelleme+render 1000 lira, gazete standı için seçeceğiniz 5 tanesine 1500 TL gibi. Toplam 5 kategoride 5500 lira gibi bir fiyat çıkardım. Çok değil mi diye sordular. Bir haftada belirli bir kalitenin altına düşmeden 30 farklı ürünün stüdyo renderı için bu fiyatın bedava olduğunu söyledim. 4 gün sonra tekrar aradılar işi 1500 liraya bir öğrenciye vermişler görseller çizgi film gibi oldu dediler. 3 günde yetiştirmek mümkün mü aynı fiyata diye sordular. 3 günde çok zorlu bir çalışmayla yetişeceğini ama fiyatın artık 10 bin liradan aşağı olmayacağını söyledim. Yine kabul etmediler, sonra ne yaptılar bilmiyorum.

Ama şunu söyleyeyim, yaptığınız işi ayağa düşürmeyin. Ayağa düşürmekten kastım, karşı tarafın vereceğiniz hizmeti hafife almaması için, öncelikle, işi pazarlamayı öğrenin. Tüm bilgilendirmenize ve çabanıza rağmen "Ne yapacaksınız ki bu kadar para istiyorsunuz?!" tepkisi alırsanız oradan koşarak uzaklaşın. Herkes birbirinin emeğine ve çabasına saygı göstermek zorunda değil. Ama siz de saygı göstermeyenler ile çalışmak zorunda değilsiniz. Paranın büyüsüne kapılmayın. İşinizi bir seviye öteye taşıyacak müşterilerin ve işlerin peşine gidin.

Sunduğunuz kalite ile paralel bir fiyat aralığınız olsun ve bundan taviz vermeyin. Yaptığınız her iş sizin gelecekteki portfolyonuz.
Dar / kısa zamanda kaliteli işin fiyatı her zaman daha yüksektir.

12 yıldır sektörde hem maaşlı, hem freelance çalışan olarak bir kardeşiniz olarak söyleyebileceklerim bu kadar.


2x Intel Xeon E5-2670 Asus GTX 980ti 32GB RAM
2019-02-27 10:14:41 Edit:2019-02-27 10:26:02
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Ticari sır :
serkanmertserkan mert

Hizmet sektörü asla fiyat paylaşmaz bunun sebebi ticari kaygılardır , ambalaj ürün satmayla karıştırmamak lazım ikisi çok farklı şeylerdir.

Fiyat sadece iş hacmi ve kalitesi ile şekillenmiyor keşke okadar basit olsaydı.

Hiç bir firma 10 liralık işe 11 lira vermez hatta 10 lira bile vermek istemez burada firmaların kullandıkları bir yöntem vardır ve bu durumda kapalı kutu siz değil aslında firmanın kendisidir zira tek konuştukları kişi asla siz değilsinizdir bunu sakın unutmayın.

Yüksek rakamlarla çalışabilenler işe artı değer katanlardır örneğim ünlü tasarımcılar hizmetle birlikte projeye reklam gibi daha birçok katkı sağlar , yüksek fiyatların sebebi bu gibi şeylerdir yaptıkları iş değildir aslında , bu sebeple biri sana 10 lira bi başkası sana 10 bin lira vermez , ya 10 lira alırsınız yada 10 bin lira bu değişmez.

Ticari sır gizem yada olaya mistisizm katmak değildir , bütünüyle ticari kaygılardan oluşur ve zorunlu değildir isteyen istediğini istediği gibi paylaşır , paylaşanada kimse sen niye paylaşıyorsun demez aksine herkez rakiplerinin ne yaptığını bilmek ister.


Öğrenci işleri yapıyorsanız yukarıda yazılanların tamamına katılırım ama profesyonel firmalarla çalışıyorsanız bunlar pazarlamayı bizden daha iyi biliyorlar parayı kontrol etmek zaten bu adamların olayı sizi susuz götürüp susuz getirirler ne olduğunu anlamazsınız bile , o yüzden kendi standartlarını belirler doğru strateji oluşturursan iş yaparsın , aksi halde ne iyi adamlar ya , arkadaş gibi nasılda yardımcı oluyorlar der polyana gibi dolanırsın ortada .

Bütün bunlar tecrübeyle edinilen bilgilerdir ve kimse durduk yere bunları heleki rakipleri ile paylaşmaz , paylaşanada kimse karışmaz.


2019-02-27 15:05:14
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
YANLIŞ ANLAŞILMA

SERKAN BEY SİZ BENİ YANLIŞ ANLADINIZ GALİBA BEN SİZE ŞU FİRMAYA BU ÇALIŞMAYI NE KADAR FİYATA SATARIM VEYA SU ÇALIŞMANIZI NEYE GÖRE SATTINIZ DİYE BİR SORU SORMADIM ÖNCELİKLE BUNU BİR KAVRAYALIM.
SİZDE BU İŞE İLK GİRİŞİRKEN NEYİN NE OLDUĞUNU BİLMİYORDUNUZ.
EYVALLAH SONUÇTA BURDAKİ HERKES BİRBİRİNİ RAKİP OLARAK GÖRECEKSE BU SAYFANIN BİR ANLAMI KALMAZ BÜTÜN SORULAR YANITSIZ KALIR MANTIKEN DÜŞÜNÜRSEK.
BENİM SORMAK İSTEDİĞİM SORU HERKESİN BU YOLUN BAŞINDA KAFASINDA OLAN SORULAR BURDA 50 YENİ BAŞLAYAN KİŞİNİN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜN HERKES HURRA 200 TL DERSE HERKES ETKİLENİCEK EMİN OLUN BENDE DİYORUMKİ EN AZINDAN YOLUN BAŞINDAYKEN SEKTÖRE GÖRE ŞEKİLLENMEK KAFADA BİRŞEY OLUSTURMAK YOKSA ZATEN BEN SİZE YAPTINIZ İŞYERİN FİYAT LİSTESİNİ ÇIKARTIN GİBİ BİRE SORU SORMADIM EGER SORSAYDIM CEVABINIZ YUKARDAKİ GİBİ OLURDU AMA YANLIŞ ANLAMIŞSINIZ.


Bir ülkede akıl ve sanattan çok servete değer verilirse bilinmelidir ki, orada keseler şişmiş, kafalar boşalmıştır. Friedrich Nietczshe
2019-02-27 15:26:11 Edit:2019-02-27 15:27:06
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.tr3d.com/forum/konu-kaydet/
{islemler}
Serkan Bey ne demek
okitoErdem TürkoğluAvatar

Serkan Bey ne demek istediğiniz hâlâ anlamamakla birlikte aralara girerek cevap vereyim:

"Fiyat sadece iş hacmi ve kalitesi ile şekillenmiyor keşke okadar basit olsaydı." Basit olmayan ne?Anlatılmamış. Ortaya bir önerme koyulmuş ve kadük bıraklmış. Basit olmayan başlıkları da paylaşabilir misiniz ticari sır değilse?

"Hiç bir firma 10 liralık işe 11 lira vermez hatta 10 lira bile vermek istemez burada firmaların kullandıkları bir yöntem vardır ve bu durumda kapalı kutu siz değil aslında firmanın kendisidir zira tek konuştukları kişi asla siz değilsinizdir bunu sakın unutmayın." Tamam unutmayız. Ancak siz de şunu hatırlayın. Soruyu ilk soran arkadaş "Hizmetveren olarak fiyatınızı nasıl belirliyorsunuz?" hizmet alacak firmanın ticari mentalitesi burada soruyu soranı cevapsız bırakmak için sebep değil. Biz hizmet veriyoruz, verdiğimiz hizmeti nasıl fiyatladığımızı konuşuyoruz. Teklif isteyen firmanın ticari anlayışı bizi bağlamaz. Burada freelance çalışanlar olarak bir şeyler paylaşalım denmiş. Ayrıca Soru 10 liralık işe nasıl 11 lira alırız da değil. Bu sebeple cümle yine cevapsız bırakmak için yeterli değil. 

"Yüksek rakamlarla çalışabilenler işe artı değer katanlardır örneğim ünlü tasarımcılar hizmetle birlikte projeye reklam gibi daha birçok katkı sağlar , yüksek fiyatların sebebi bu gibi şeylerdir yaptıkları iş değildir aslında , bu sebeple biri sana 10 lira bi başkası sana 10 bin lira vermez , ya 10 lira alırsınız yada 10 bin lira bu değişmez." Şu soruyu soran, cevabı Ece Yalım'dan, Can Yalman'dan beklemiyor ya da soruyu soran onların rakibi değil ki! Neden böyle mesnet öne sürme ihtiyacı hissettiniz anlamadım. Fiyatın yüksekliği ise tamamen subjektiftir. Bir firmanın gider kalemleri freelance çalışan hizmetverenden daha yüksek olduğu için x lira firmaya düşük gelebilir ama freelance için gayet yeterli/yüksek/doyurucu rakamdır. Diğer taraftan bir önceki paragrafta yazdığınızla çelişiyor. Çelişen nedir? "...Hiç bir firma 10 liralık işe 11 lira vermez hatta 10 lira bile vermek istemez..." Bu mantığa göre karşımda tasarım stüdyosu da olsa 9 lira verir ben alırım. Tasarım stüdyosu ile çalışmak isteyen projesini, ekibini ve bütçesini ona göre belirler. Hatta bütçe burada son kalemdir tasarımcılar arasından çalışmak istedikleri ile görüşür kendisini en iyi anlayanı seçer. 

Sektör illuminati baronlarının oluşturduğu bir sektör değil. Bizler de 1. kademe çırak mason değiliz. Ortada bireysel ya da kurduğu küçük şirketle çalışan sizin benim gibi hizmetverenler bir de elindeki projeye ve bütçeye göre hizmet talep eden şirketler var. Fiyatı neye göre belirliyorsunuz soru bu. Tabii ki kimse kimseyi zorlayamaz açıklaması için. Açıklamamak için durumu bu kadar dramatize etmenin de anlamı yok. Uğur Borasi kardeşime de diyeceğim bir şey var. Caps Lock tuşunu kapatıp yazarsan, bize bağırıp bağırmadığını daha iyi anlayabiliriz ekran başından.

Neyse herkese bol bereketli kazançlar. Söyleyeceklerim şimdilik bu kadar.

 


2x Intel Xeon E5-2670 Asus GTX 980ti 32GB RAM
2019-02-27 16:52:55 Edit:2019-02-27 17:04:52
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Bir konu hakkında bilgi
izzet_7502

Bir konu hakkında bilgi sahibi olmak için soru soruyosunuz , sonra biri kendi fikrini yazıyo sonrada neden böyle dedin diye eleştiriyosunuz . Serkan beye katılıyorum .


2019-02-27 18:21:32
  • Offline
{islemler}
Erdem kardeşim

Erdem kardeşim işyerinde maillerde hep büyük harfle yazdığımız için alışkanlık olmuş kusura bakma :D
Tabikide isteyen cevap verebilir isteyen vermez sadece konuyla alakasız cevaplar olunca hani sanki sektörde yeni başlayanlara yer yokmuş gibi bir cavap algıladım.
Yanlış anladıysam kusura bakmayın iyi çalışmalar.


Bir ülkede akıl ve sanattan çok servete değer verilirse bilinmelidir ki, orada keseler şişmiş, kafalar boşalmıştır. Friedrich Nietczshe
2019-02-27 18:29:44
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.tr3d.com/forum/konu-kaydet/
{islemler}
izzet kardeşim

Bak benim yazdığımda neden böyle yazdın veya neden böyle cevap verdin değil konu burda herkes rakip ise eğer yardımlaşma olmaz zaten böyle durumda bu sayfanın bir anlamıda olmaz o zaman necmi hoca vs diğer program ustaları ders vermesin nasıl olur.
Sonuçta herkes rakip neden bir başka kişiye programı öğrenmesi için çaba göstersin dimi.
Burası 3d görselleştirme,animasyon,oyun yapımı gibi bir çok konuda yardımlaşma platformu.


Bir ülkede akıl ve sanattan çok servete değer verilirse bilinmelidir ki, orada keseler şişmiş, kafalar boşalmıştır. Friedrich Nietczshe
2019-02-27 18:33:49
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.tr3d.com/forum/konu-kaydet/
{islemler}
Ben kendi adıma bildiğim
izzet_7502

Ben kendi adıma bildiğim birşeyi bi sorana anlatmaktan mutuluk duyarım . Hatta yotubada eğitim videoları çekip atıyorum arada bildiğim kadarı ile . Fakat sorduğunuz şey cevabı olmayan bi soru . Tamamen kişisel birşey hangi işe ne fiyat verileceği . Serkan bey belliki uzun süredir işin içinde ve net bir şekilde açıklamış . Siz bilgi amaçlı sorular sorun elbette , uzun süredir bu sitedeyim ve cevapsız kalan bi soru görmedim ama alaka gösterip zaman ayırıp sorunuza cevap verenlere daha naif olunmalı ki o adamda her fırsatta bilgi paylaşsın


2019-02-27 18:46:06
  • Offline
{islemler}

Kapalı

Bir yıldan uzun süre geçtiği için konu otomatik olarak kapatılmıştır !