Genel Konular : Yeni TTK (Türk Ticaret Kanunu) 1 Temmuzdan sonra çok şey değişecek.

Ulaş abi konuyu biraz
TalikaOkan EyüpAvatar

Ulaş abi konuyu biraz açabilirmisin makbuzu nasıl kesebiliyoruz.


- Hiç...
2012-06-06 18:57:00
  • Offline
  • Erkek
Bu makbuzu kesebilmek için
Problem

Bu makbuzu kesebilmek için ticari sicilin olmak zorunda bununla birlikte makbuz üzerinden kazancının %40 kadarını stopaj, gelir vergisi ve KDV olarak ödeyeceksin, dolayısı ile eskiden 2000 TL ye yaptığın iş için 3000 TL istemek zorunda kalacaksın eğer freelance isen iş olmayan aylarda bu vergileri cebinden vermek durumunda kalacaksın, herneyse son dedikodulara göre maliye bakanlığı bu konuda konuyu yumşatmaya başlamış, biraz daha ertelenebilir gibi bazı sözler sarfetmiş, tabii bu sadece duyum , zaten çok sayıda büyük şirketin bu konuya itirazı var, bu arada
Atakan arkadaşımız yatırılan sigorta primleri karşılığında işten çıkartmaların olmayacağını umarak belirtmiş, ben bu konuda bu kadar iyimser değilim, bir patron gibi düşünürsek maaliyeti azaltmak uğruna kitleyi azaltıp , iş yükünü arttırmak üç kişinin yapacağı işi bir kişiye yığmak daha kolay olacaktır.
Başka mecralarda ise bu yasanın tam olarak işlemesinin zor olacağı ya da denetlenmeyeceği, gereken yada istenen zamanda denetleme yapılabileceği konuşuluyordu , yani hemen herkes bu konuda suç işlemiş sayılarak, gereken zamanda gereken yada istenen iş yerlerine yaptırım uygulanabilir, elde hazır bahane var nasıl olsa.
Şu anda emin olun ki bu yasanın nasıl olacağını ve çözümü işverenler bizden çok daha fazla düşünüyorlar,çeşitli ticaret odaları kanunun bu hali ile uygulamasının zor olduğunu mutlaka düzenleme yapılması gerektiğini belirtiyorlar, dün akşam bir başka kaynakta LTD şirketlerin bu kapsam dışında kalacağını belirtmişler, yasanın asıl amacının ortakların borçlanması nedeni ile şirket batmalarının önüne geçilmesi şeklinde yorumlamışlar. Bekleyip görmek en iyisi, Hala şu kanunu inceleme fırsatım olmadı 6 kitapçıkmış diyorlar:)


2012-06-07 01:55:41
  • Offline
Bu arada 30 TL
Problem

Bu arada 30 TL ye iş yapanları kendinize rakip olarak görüyorsanız , biraz daha gelişmeye odaklanmanız gerekiyor demektir.


2012-06-07 01:58:00
  • Offline
Büyük şirketlerle iş yapıyorsanız
pitposumSerdal ErtasAvatar

Büyük şirketlerle iş yapıyorsanız fatura kesmek zorundasınız. Adamların muhasebecisi para çıkışı için fatura istiyor. Misal bir inşşat şirketinin defterleri inceleniyor. x mimarlık bürosuna para çıkmış görünüyor. o x firma da sana freelance iş veriyor. bu silsile yoluyla seni buluyor. sen bu adama para çıkışı yapmışsın "hayırdır" diyolar. sanıldığı kadar hafif bir konu değil. özellikle çıkan paralar belli bir yekünse sakata geliyosun. makbuz meselesi de sıkıntılı düzenli makbuz varsa devlet seni dükkan açmaya zorluyor. ayda alemde bir makbuza bir sıkıntı yok ama bir standartı varsa o da olamıyor maalesef... bu sebeplerden şahıs şirketi açtım.


http://pitposum.deviantart.com/ www.serdalertas.com
2012-06-07 10:51:51
  • Offline
  • Erkek
ben muhasebe işlerinden anlamadığım
hasocan45hasan yılmazAvatar

ben muhasebe işlerinden anlamadığım için soruyorum.serbest olarak çizim yapmaktayım.müteahhit bana vereceği parayı şirket üzerinden değilde kendi cebinden verse kim bilecek? yada aklıma şöyle bişey geliyor.ben bir mimarla anlaşsam ve o mimar çiziyormuş gibi fatura kesse olmazmı?


5455566532 hasocan45@hotmail.com 3dhasan.blogspot.com
2012-06-07 12:28:36
  • Offline
  • Erkek
cebinden vericekse hiç sıkıntı
pitposumSerdal ErtasAvatar

cebinden vericekse hiç sıkıntı yok. zaten problem 1000-2000 tl değil. daha yüksek ücretler. hem kendileri gider gösteriyorlar hem de iş yasal oluyor. bazı firmalar bu konuda ısrarcı olabiliyor.


http://pitposum.deviantart.com/ www.serdalertas.com
2012-06-07 12:35:17
  • Offline
  • Erkek
Bence yakın bir zamanda
Seyhan_EFENDILERSeyhan EFENDİLERAvatar

Bence yakın bir zamanda şahıs işletmeleri çoğalacak :D, bildiğim kadarıyla bu yasa çok ortaklı şirketler için hazırlanmış. Amaç işletmelere kurumsal bir yapı kazandırmak. İşletme ortakları şirket kasasından kendi ihtiyaçlarına göre para çekip belli bir müddet sonra örneğin kriz dönemlerinde şirketin nakit ihtiyacı olduğunda çekilen paranın geri dönmemesi sonucunda işletmelerin iflas etmesini önlemek. Çok ortaklı şirketler iflas etseler dahi borçları şirket ortaklarına yansımıyor ( Devlete olan borçlar hariç :D ). Durum bu olunca en ufak krizde borçlarının üstüne yatan şirket sahipleri kendi rahat ve konforlu haytlarında yaşarken emekçiler işten çıkarlıyor ve bu durum her açıdan devlet kasasından eksilen vergiler anlamına geliyor. Bir açıdan iyi bir açıdan kötü bir durum bu, düzenleme aslında uygulamada olması gerekli aksi durumda devletin verdiği hizmetin bütün yükü çalışanlar üzerinde olucaktır çünkü en kolay vergiyi çalışanların aldığı maaşlardan toplanabiliyor. Bu yasa ile birlikte serbest iş apanlara yönelik yaptıkları işler üzerinden elde ettikleri kazancı nasıl resmileştirileceğini düzenleseler çok iği olur.


http://deman3d.blogspot.com/
2012-06-07 12:58:36
  • Offline
  • Erkek
teşekkürler serdal abi. salihliye
hasocan45hasan yılmazAvatar

teşekkürler serdal abi. salihliye geldiğinde senle tanışmak isterim. kolay gelsin.


5455566532 hasocan45@hotmail.com 3dhasan.blogspot.com
2012-06-08 12:03:15
  • Offline
  • Erkek
Siz hiç iktidara yandaş
nacho_grandeSerhan YenilmezAvatar

Siz hiç iktidara yandaş firmaların şu ya da bu kanunlarla sıkıştırıldığını duydunuz mu, ya da gördünüz mü? Ben görmedim. Haliyle bu yeni düzenleme de "Bizden olmayan" dedikleri firmaların ümüğünü sıkıp, kalan son canlarını da çıkarmak üzere üstlerine müfettişlerini salacakları yasal bir dayanak olacak. Bu kadar saçma ve işlemesi imkansız bir kanun düzenlemesinin başka bir sebebi olamaz. Haa amaç kaçağı ve haksızlığı önlemek ise, önce milletvekillerinin dokunulmazlıkları kalksın, sonra haksız yere kazanç sağlamış ve sağlamakta olan "aile, yandaş, kanka" kadrosundaki fertler ile beraber toptan kanun önünde hesap versinler. Ben bu hükümetin oluşturduğu kanun tasarılarının samimiyetine hiç bir şekilde inanmıyorum. İnanan varsa da kusura bakmasın.


2012-06-10 17:09:49
  • Offline
  • Erkek
___kayıt dışı kalmak isteyenler
formadal

Bazılarının tatlı paralara kesilecek diye korkuyolar galiba.
her işi yaparım abi 300 400 farkemez deyip.
sonrada hiç bir şeye bağlayamadakları içim paralarını alamayan arkadaşlar mı var..
vah vahh cook üzüldüm..
sayi ya tüm şirketler kayır altına girerse ne olur dimi.

kadeşim öğretmen olmuşsun ek iş 3d uyapıyon .
Petçi olmuşsun ek iş tr de
Sabah altı galyan öğlen iddaa akşam max...
Abov ne güze bu ya..
Ama kormayın kayıtdışı olayı şirketin parasından harcamasından çok daha fazlası ile ilgili..Bu sizin 300 --500 ylt nizin üstüne yatmalarını gerektircekek bir sonuca yol açmaz.
Her şirkette çöpe dökülecek yemek artığı olur.
Elbette bunu deyerlendiriler.
aç kalmaz kayıt dışılar.


2012-06-11 19:23:35
  • Offline

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!