Genel Konular : Serbest iş yapan (Freelancer) Arkadaşlar için Önemli

Bu durumla bende karşılaştım
sonix28Seyfettin BulutAvatar

Bu durumla bende karşılaştım ama para alamama sorunu kadar fiyat belirleme sıkıntısıda var.Aslında bunların belli bir biçime büründürülmesi lazım diye düşünüyorum.Bu konu sıkça yazılıp biçildi ama hala sıkıntı...


https://www.facebook.com/bltasarim2014?ref=hl
2011-10-07 16:49:23
  • Offline
  • Erkek
bilgilendirdiginiz için teşekkürler ulaç
sener4186şener yıldızAvatar

bilgilendirdiginiz için teşekkürler ulaç bey.


http://www.seneryildiz.com.tr
2011-10-07 17:55:38
  • Offline
  • Erkek
Tebrikler

Ulaş bey önçelikle paylaşımınız için çok teşekkür ediyorum. ek olara şunu da belirtmek isterim. özellikle bu site aracılığı ile birçok arkadaş piyasadan iş almakta. En azından kendi aramızda şöyle basit bir önlem de almamız mümkün. benimde başıma geldiği gibi birçok firma para ödemekte sıkıntı yaratıyor. birçok firma özellikle fotoğraf ajansları numune adı altında birçok arkadaştan örnek çalışma isteyip işlerini halletmek yoluna gidiyor. bu tür saygısız insanları ve firmaları burada bir forum veya ayrı bir bölüm altında afişe edersek, bu firmaların diğer arkadaşları da dolandırmalarının önüne bir nebze olsun geçebiliriz. yeni iş alacak arkadaşlar firma ismini ve güvenilirliğini bu listeden kontrol edebilir ve ona göre hareket eder. soruna tam bir çözüm olmasada bir nebze de olsa yararı olur diye düşünüyorum. Saygılar


2011-10-16 14:40:57
  • Offline
  • Bayan
Ulaş Bey, sormak istediğim
max_cavaleraDeniz YılmazAvatar

Ulaş Bey, sormak istediğim bir konu var. Gerçi emin değilim bilgilerin doğruluğunu teyid ettiriniz demişsiniz ama,
"Yılda 50 bin lira altı iş yapıyorsanız makbuz karşılığı iş yapabilirsiniz" demişsiniz. Benim bildiğim ve anladığım kadarıyla o makbuz dedikleri (ki ben de kullanmaktayım) serbest meslek makbuzudur, ve kişi yada firma şirket değilse serbest meslek makbuzu keser, yani şahıs kuruluşlarının aslında faturasıdır bu. Ve her türlü kdv ve gelir vergisine taabi olunur.
Tabi serbest meslek makbuzu kesebilmek için, vergi mükellefi olmak ve bağkur kaydının olması gerekir.
Sizin dediğiniz bundan başka birşey mi? Bunu merak ettim.

Eklemek istediğim başka bir konu ise, eğer fatura kesebiliyorsanız, müşteriye faturayı açık halde kesin. (İmza ve kaşe faturanın üst tarafına basılır, ortasına basılırsa kapalı fatura kesilmiş olunur)
Açık halde kesilen fatura "ben hizmetimi verdim, faturamı kestim ama daha alacağımı almadım" demektir.
Kesilen fatranın alt nüshası ile avukata başvurursanız hukuk yolu ile alacağınızı, avukatlık masrafları ve gecikme faizi ile tahsil edebilirsiniz.
Saygılar...


2011-10-16 19:54:01 Edit:2011-10-16 19:59:06
  • Offline
Hayır işte. Senin dediğin,
ulasdenizulaş deniz

Hayır işte. Senin dediğin, Deniz, faturadır. sahıs firması kurarsın, vergi dairesine kayıt yaptırırsın. Hatta belki tescil bile yaptırırsın. Fakat, benim dediğim şey için Vergi dairesine kayıt olman gerekmiyor. Makbuzu da sen kesmiyorsun aslında, işi yaptığın firma sana bir tahsilat makbuzu kesiyor. orada Tc kimlik ve adres bilgilerini yazıp imzalıyorsun o kadar.
Ben öyle birkeç kez makbuz imzaladım. bir sakıncası yok.


2011-10-16 20:50:00
  • Offline
  • Erkek
Sayın Serkan, söylediğiniz kara
ulasdenizulaş deniz

Sayın Serkan, söylediğiniz kara liste konusu daha önce bu sitede tartışıldı. Bu konu hakkında site yönetiminden müsaade alınmalı. En son, ya haksız bir durum oluşur da, haksız bildirimde bulunulursa, listedeki firmanın boş yere lekelenmesi konusunda tereddütler oluşmuştu. böyle bir kara listenin olmasını ben de çok istiyorum. Site yönetimi ile görüşmek gerek.


2011-10-16 20:53:23
  • Offline
  • Erkek
Ulaş Bey anladım, lakin
max_cavaleraDeniz YılmazAvatar

Ulaş Bey anladım, lakin karşı taraf ödeme yapmadığı sürece tahsilat makbuzu vermezki. Yani makbuzu alırsanız da ödemeyi almış gibi görünmez misiniz?


2011-10-16 21:14:05
  • Offline
Karşı taraf ödemeyi yaptığında
ulasdenizulaş deniz

Karşı taraf ödemeyi yaptığında bir problem yok. Ben makbuz meselesini, arkadaşlara, vergi kaydı olmadan da hak iddia edebileceklerini ve çekinmeden sözleşme anlaşma yapabileceklerini bildirmek için açmıştım. Yani yaptığınız iş vergi kaydınız olmasa dahi resmi niteliği vardır. karşı taraf ödeme yapmadığı zaman siz hakkınızı kanuni yollarla talep edebilirsiniz. bunun için de sözleşme anlaşma yapın demek istedim. yani size iş yaptırıp paranızı alamamnız konusunda yapılacak şeyler var. Makbuz konusu ile, hakkınızı alamanız konuları farklı maddeler. karıştırmayın.


2011-10-16 21:36:56
  • Offline
  • Erkek
Bir meslek odası şart oldu bize.
aregt

Kast ajansları ve müzik yapcımları telif hakları konusundaki kuralları çok iyi oturtmuşlar. geçen senelerde bir işte ajans önümüze öyle bir sözleşme koydu ki kendime acıdım. Bu adam yaratıcı da ben değilmiyim diye. Örneğin: Bir oyuncuyu ancak bir reklamda gösterebiliyorsunuz, ikinci bir versiyon çıkarttığınızda ek ücret isteniyor.
Aynı şekilde bir müzik eserini ancak bir defaya mahsus sınırlı sürelerde kullandırtıyorlar. Kurallar iyi yazılmış.

Bizim işte versiyonun haddi hesabı yok işi yaptırıyor istedeği her yerde kullanabiliyor onlar hesap sorabiliyorda biz niye hesap soramıyoruz ki.
15 yıldır bu işi yapıyorum yaptığım üretim hakkında daha hakkım hukukum nedir bilmiyorum. Bir medikal firmaya animasyon yaptım, neymiş efendim yaptığım animasyonu iş almak için bile olsa hiç bir şekilde hiç kimseye göstteremezmişim.


2011-10-20 03:30:42
  • Offline
Bu konuda benimde ağzım
rotfireCemil T.Avatar

Bu konuda benimde ağzım yandı desem yeridir. Artık hem sözleşmeyle hemde büyük çocunlugunu tahsil ederek işe başlıyorum. Ayrıca iş bitene kadar revize sürecinde bile kademeli ödemeleri alıyor işin tamami bitip paranın geri kalanı almadan iş teslimi yapmıyorum en azından kaynak dosyaları.

Bu faydalı paylaşım içinde ayrıca tşk ediyorum emeğine sağlık...


Rotfire
2011-11-15 21:25:57
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!