Genel Konular : ingilizce başlık - Türkçe açıklama

cana katılıyorum , bizim
cosmosiiievren yıldırım

cana katılıyorum , bizim türk dil kurumu boşa oturuyor , ve toplumumuz ister istemez yabancıların çıkardığı sözcükleri beyinlerine yüklüyor. bu şimdi böyle olmadı eskiden beri böyle mesala ingilizler soymak fiilini; araba soymak , banka soymak, portakal soymak, çorap soymak, k... soymak, v.s ler için ayrı ayrı fiiller kullanırken biz hepsi için sadece SOYMAK fiilini kullanırız buda dilimizin zengin bir dil olmadığının en belirgin göstergesidir. zengin olmayan bir dilin dezavantajlarıda anlam bozukluklarına yol açıyor, mesala iş yerindeki bir arkadaşımdan yemekteyken sofrada tuzu istediğimde , walla bende değil, ben en son masanın üstüne KATTIM diyor, oysa doğrusu KOYDUM olacaktı, ama sofrada bayanlarda olduğu için bizim millet yanlış yöne çekmesin diye doğrusunu söylemiyor kattım diyor oysaki kattım kelimesi ilave etmek anlamıyla eşdeğer bir kelimedir.


2014-11-13 10:13:13 Edit:2014-11-13 10:14:44
  • Offline
  • Erkek
Ülkede o kadar sorun
HALOXOrcun Halil KayaAvatar

Ülkede o kadar sorun var iken. bu ülkede bir insanın bu tarz birşeyi kendine sorun etmesi bana çok saçma geliyor işin açıkçası.

Bu kelimeleri türkçemize katmanın bence bir sakıncası yok. günlük kullandığımız türkçe kelimelerin zaten bir çoğu ingilizceden, latinceden,arapçadan,fransızcadan,farsçadan vb.. gelmiştir.

bir örnek verecek olursam.

10-15 yıl öncesinde insanımız berberlere kuaför isimini takanlara gıcık oldular resmen. " berberin neyi var?" "illede yabancılara özenceksiniz" gibi.

kuaför fransızcadan gelmedir tamam
ama berber kelimeside zaten zamanında farçadan gelmiş.
farsçayada latinceden gelmiştir.

yani şimdi bu konuyu açanın kullandığı kelimelere baksak en az 15-20 tane zamanında yabancı dillerden türkçemize girmiş kelime buluruz.

ha bide şöyle birşey var. sanki türk milleti olarak çok özelmişiz gibi.. sanki dünyanın bizim etrafımızda dönüyormuş gibi davranmamıza hiç gerek yok. bu dillerin birbiri ile olan etkileşimi bir çok dilde var.

Kısacası herşeyin evrimleştiği gibi dillerde evrimleşir.


bahsettigin şeye gelince:
kimisi ilgi çekmek için.
kimisi ağız/el alışkanlığıyla alakalı .. önemsiz.


https://www.behance.net/OrcunHalilKaya
2014-11-13 10:34:39 Edit:2014-11-13 10:39:54
  • Offline
  • Erkek
abi , türkçe kelime
yazruzgazriEmir Yıldız

abi , türkçe kelime yerine ingilizce kelime kulanmaya karşı olanların nick name mine bakıyorum , ingilizce , ?


2014-11-13 10:42:43
  • Offline
  • Erkek
Türkçe kullanımı konusunda ben
mardulakOgan BİRANAvatar

Türkçe kullanımı konusunda ben de sizlere katılıyorum. Ancak İngilizce başlık kullanmanın havasından mı suyundan mı bilmem ama yabancı site ve forumlarda paylaşılan çalışmalar açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Fakat bahsettiğim çalışma ismini `bedroom` koymak değil. Ayrıca yabancı dil kullanımına bu derece karşı olmayın. Çamur atmaktansa öğrenmeyi deneyin. Üç beş kelime fazladan ingilizce öğrenmenin size bir zararı olmaz. Forumlarda `Türkçe 3ds max kaynağı paylaşırmısınız` demek zorunda kalmazsınız. Tekrar söylüyorum; Türkçe ile İngilizcenin karıştırılmaması ve düzgün kullanılması konusunda kesinlikle hemfikiriz. Bu arada Türkçe kullanımı konusunda sitem eden bir konuda daha dikkatli yazılmış bir Türkçe kullanılması gerektiğini düşünüyorum.


(A)rkadaşlar(,) herhangi bir kişiye-kişilere asla garezim yok(.) (Ö)ncelikle bunu belirteyim ama bu yapılan biraz saçma geliyor bana. (G)aleriye yüklenen bazı çalışmaların ismi (İ)ngilizce yazılıyor(.) (T)amam belki yabancı aramalarda çıkmasını istiyor(,) o yüzden yazmıştır diyorum ama resmin açıklamasını (T)ürkçe yazınca absür(t) bir durum olur. Ya (da ayrı) daha havalı, daha profesyonel gözüksün diye mi yazılıyor anlamıyorum(?)


www.birantasarim.com
2014-11-13 10:46:40
  • Offline
  • Erkek
mardulak +1
yazruzgazriEmir Yıldız

mardulak +1


2014-11-13 11:10:49
  • Offline
  • Erkek
bencede saçma bir konu
koccAdnanAvatar

bencede saçma bir konu olmus ( HALOX +1)

O zaman eski Tütkçede kalsaydık nediye avrupa harfleri kullanıyoruz .

O zaman bunları hemen çıkarıyoruz kitabımızdan  => pantalon , bisiklet , dans , bisküvi , kravat , kürtaj , balkon , bluz , direksyon , füze , masaj , helikopter .... sonu yok , zamanım yok yazmaya .. anlıyacağınız bunları çıkarırsak kitap kalmaz.

ve burda hep kullandigimiz kelimeler :  animasyon , efekt , editör , curve , select ....

sonu gelmeyen devami burda


Eğitim hayata hazırlanmak değildir ; Eğitim hayatın kendisidir.
2014-11-13 11:44:58
  • Offline
  • Erkek
teknolojin yoksa dilin bozulur
yazruzgazriEmir Yıldız

teknolojin yoksa dilin bozulur , daha doğrusu değişir. doğanın kanunu...


2014-11-13 11:52:14
  • Offline
  • Erkek
kocc , olayın alfayle
yazruzgazriEmir Yıldız

kocc , olayın alfayle alakası olduğnu düşünmüyorum , sonuçta bir Arap da bi Japon da , kendi alfabelerini kellandığı halde animaşın diye okuyorlar yazdıklarını , yani
biz alfabemizi değiştirmesekde , efekt yine efekt , animasyon yine animasyon olacaktı. Yazı (alfabe ) , ile konuşma farklı şeyler.


2014-11-13 11:56:21
  • Offline
  • Erkek
Paranistserkan toydemirAvatar

Arkadaşımızın yanlış olarak gördüğü konu Türk Edebiyat Tarihi değil, başka dillerden gelen kelimelerin türkçe sözlüğe nasıl girdigi de degil arkadaşımızın demek istediği..

BAthromm
Bedroom
Kitchen
Exterior
İnterior
VS.vs.vs. gibi yazsam bitmez. Bu terimlerden bahsediyor. Konu farklı ama daha 2. sayfada konu degisiyor. BU da bizim problemlerimizden bir tanesi diye düşünüyorum..

Evet ülkemizin sorunları çok ama buda önemli kısımda yer alan bir sorun.


2014-11-13 11:56:43
  • Offline
  • Erkek
normalde olması gereken Türkçeyi
kmlkyhn87kemal kayhan

normalde olması gereken Türkçeyi kullanmak geri kalan yapılan herşey özentilik dir(yabancı bir müşterinize odayı :room diye yazcaksınız tabi ben kendi aramızdakinden bahsediyorum)

zaten global bir şirket yada kurum acıcaksınız isminin global bir terim olması normal tabi bunda artniyet aramayın bu bir pazarlama taktiğidir.

bunlar benim görüşüm tabi,Saygılar iyi çalışmalar..


2014-11-13 12:09:31
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!