3ds Max : Ressam için 3ds

3d ve sanat
eraHalis ÖZTÜRKAvatar

Bence 3d yi sanatsal yaratımdan uzak bir olgu olarak görmek tamamen yanlış. 3d başlı başına bir sanat ve yaratım alanıdır. Ülkemizde 3d işler "mimari" ile kısıtlı olduğundan 3d konusunda gelişim sergileyememekten kaynaklanan bir kısırdöngü var. Aksine 3d yazılımlar birer sanat aracı olarak anılır. (Endüstriyel yazılımlar hariç) Bu hem teknolojinin hem de yaratım bilincinin gelişmesi ile alakalı bir durum. Da Vinci, Picasso vs dönemlerinin yaratım bilinci ve eldeki materyallerle yapabildiklerinin maksimumuna çıkmış ardılları hep geliştirmişlerdir. Bu gün sanat akımı teknoloji ile tam bütünleşik haldedir ve tuvalden ve taştan ayrılarak tamamen kendine özgü bir konum edinmiştir. 3d diğer yaratım süreçlerini reddetmeyen ama bir gömlek üstü bir ortamdır. Nihayetinde 3d, hem 2d hem 3d ortak kullanımı ile sanatçının da maharetleriyle hayal edileni yansıtmaya en yardımcı ortamdır.


Düzgün Türkçe ile konuşmak hiç de zor değil.
2012-03-08 20:43:18
  • Offline
  • Erkek
sevgili halis yaratıcılık
firketeyılmaz bağıran

sevgili halis

yaratıcılık çok farklı bir şeydir. tablo ile baş başa kaldığında en kısa en zahmetsiz bir biçimde renkleri çizgileri tuvale dökmen gerekir. yani herhangi bir 3d programının ressamın hayal etiğini yapabilmesi bazen saatler alır. işte orda yaratıcılık gitmiş yerini teknik bir takım çalışmalar almıştır. hayır resim bu değildir. Sanat tarihini incelerseniz bazı resamların fırça bile kullanmadıklarını görürsünüz. Bunu nedeni sadece ressamın farklı bir tarz arayışından ziyade resmi ile arasına fırçayı bile sokmamasında arayabilirsiniz. kaldıki yukarda yazmış olduğum progagramlardan özellikle corel painter eğer illaki teknik katılım isteniyorsa bir ressam için birebir nerdeyse. Onunla yapılan örneklere bakarsaız daha iyi anlarsınız. 3d ile yapılan çalışmalar bir gömlek üstün falan değil sadece resmin ruhsuz kısmıdır bence. resimde ger cm kare ile senin ilgilenmen gerekirken 3d ise sadece renderde çıkanla sana hizmet eder. yani sen aslında istediğini yaptığının sanırsın ama renderin halide neden olmasın ın cevabıdır. resimdeki sanat ruhu ile tabloya çıkanla 3d nin sanat ruhu farklı şeyler birbiriyel ebnzeşiyor gibi gözükselerde biri diğerinin taklidi olmaktan öte gidemez. bırak 3d yi çoğu zaman psd de bile basit bir çizim yaparken her ne kadar iyi kullanırsam kullanayım bu konu beni sıkıyor. kaldıki ressamda değilim.


Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür. Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür. Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür. Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür. Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değer
2012-03-09 11:02:12
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!