Cartoon Style Lunapark

Lunapark yarışmamızın birincisinden Ayrıntılı Yapım aşamaları

"Cartoon Style Lunapark" Yapım Aşamaları

Cartoon tarzında bir lunapark hayal ederek yarışmaya katıldım. En çok sevdiğim bu tarzı uygulamak için iyi bir fırsattı bu yarışma benim için, bu yüzden tüm TR3D ekibine teşekkür ederim. öncelikle karakterlerin nasıl olması konusunda araştırma yapıp arkadaşlarımla bir kaç ufak görüşme yaptıktan sonra karakterleri pictoplasma tarzında modelleme kararı aldım. Referans olarak www.pictoplasma.com sitesindeki birkaç karakteri modellemeyi düşünerek çıktım yola ve cevre ile konsepti bu anlamda bütünleştirdim.

Lunaparkta; cartoon tarzında karakterler ve bu karakterlerin etrafında aynı tarzda lunapark makineleri olacatı. Ayrıca çocukluğumuzun eğlence yeri ve nesli tükenmekte olan bu mekanları yine çocukluğumuzun oyuncakları gibi sunmaya çalıştım (yani etrafa plastik bir doku hakim olacaktı) ve sonuçta cartoon tarzında ama pictoplasma tarzıyla farklılaşan karakterlerle süslenmiş bir lunaparkımız oldu.

çalışmanın Tamamlanmış Hali

çalışmanın Tel çerçeve Görünümü

YAPIM AŞAMALARI

İlk olarak karakterleri kafamda belirleyip referanslarını bulduktan sonra low polygon modelleme ile karakterleri oluşturdum. Meshsmooth ile kenarları yumuşatarak elde ettiğim sonuçlar aşağıda. Bu karakterler üzerine pictoplasma tarzı grafikler ile 100 tane belkide daha çok karakter elde edebilecektim ama fazla zamanım olmadığından her tipten yaklaşık beş ayrı karakter elde ettim. Daha sonra çevredeki lunapark makinalarınıda bu tarza göre adepte ettim. Renderlar ilk olarak kaplamaların yansımaları ve parlaklığını denemek için çevreye basit bir hdri kullanarak alındı. Kaplamaları en son süpriz olarak yapmıştım :) Bunlardan farklı bir karakterde çevre güvenliğini ve biletleri kontrol edecek karakter olacaktı.

BALLERİNA

Bu makinenin yapımında referans olarak internetten bulduğum resimlerden çok geçen yaz eşimin Akçay´ daki bir lunaparkta çektirdiği resimlerden yararlandım. Resimlerden yazıların bağlantı yerlerini, neonların dizilimini ve makinenin genel yapısını baz alarak farklılaştırdım.

Ballerina nın yapımında poly ve mesh modelleme kullanıldı. Vray light malzemesiyle neon etkisi yakalanarak renkli lambaları oluşturdum. çeşitli yapıların formlarını fdd modifier ve vertex modlarında düzenleyerek biraz daha cartoon tarzına dönüştürdüm bütün modeli. Benzer formdaki nesneleri instance olarak kopyalayarak hem dökümanın boyutunu düşürdüm hemde renderdaki hesaplama süresini kısalttım. Ballerina yı modellediğim karekterlere göre ölçeklendirip modellemeyi bittirdim unwrap-uvw ile bazı kaplamaları oluşturduktan sonra son renderi aldım.

Kompozisyonum gece olacağı için biraz loş bir ışıkta ilk renderi aldım. Sadece neonlar  ışıklarla geceyi aydınlatmayı düşünmüştüm ve bu sayede lunaparklardaki renk cümbüşü oluşacaktı. Ayrıca karkterlerin bilet alacağı kabinide yuvarlak hatlarla poly modelleme ile oluşturdum.

DöNME DOLAP

Bu modellemeyi yaparken tasarladığım miki fareye benzeyen karakteri baz alarak başladım. Oturma yerleri çift taraflı olduğu için modeli kulaklardan mirrorlayıp tek nesne haline getirdikten sonra genel yapısını değiştirerek, yeni yüzeyler ekleyerek, içindeki koltukları modelleyerek boşlukları ve kafes yapısını oluşturdum. Böylece kabinler hazır hale gelmişti.

Modellemede max içindeki cylinder, tube ve box araçlarını çokça kullandım. Tabi biraz hesap kitap yapmak zorunda kaldım çünkü tüm parkta 5 neon renk hakim olacağı için bunları loop lu yani döngüsel kullanmak gerektiğinden tüm bağlatı yerlerini ve kabinleri buna göre yerşleştirdim. Ballerineda kullandığım neonları ve oturma yerlerindeki kaplamaları burada da kullandım böylece renkler arasındaki tutarlıkta sağlanmış oluyordu. Diğer makineler içinde aynı renkleri ve tonları kullanıp bir bütünlük yakalayacağımı düşünmüştüm.

Dönme dolaba ait 3ds max ekran görüntüleri aşağıdadır. Bağlantı yerlerini bir kaç referans resimden edindikten sonra yaptım. Genel gövdedeki miki kulakları ve yuvarlak kısımda beyaz neonlar kullanarak bu gövdeyi ön plan çıkarmak istedim. Tabi bunlar içinde hesap kitap yapıp aradaki boşlukları hesaplayıp kullanmak gerekiyordu. nesneleri kopyalarken yine instance olarak kopyalamaya özen gösterdim çünkü renderdan tasarruf etmek ve dosya boyutunu küçültmek gerekiyordu.

Dönme dolapta oturma kabinlerinin yönünü değiştirdim cünkü yandan kabin modellemesinin detaylarının gözükmediği kanatına varmıştım daha sonra ana agövdedeki kulaklarada kabinleri koyma kararı aldım. Bu kararı almadan önceki render aşağıda bulunmaktadır.

Dönme dolap sistemi hakkında: Beyaz ışıklarla süslenmiş miki kulakları olan gövde sabit durcaktı. Yani o kısım dönmeyecekti eğer dönseydi kulaklar gerçekten problem olurdu. Beyaz ışıkların olduğu gövde alışıldığı gidi dönmeyecekti sonuç olarak yani sabit duracaktı. Kabinler sadece bu miki kafası etrafında dönecekti (kafa yuvarlağı ve kulakları dolaşarak). Bunu için daha sonra kabinleri tutan üstte bir T bağlantısı yaptım ve bu bağlantı sayesinde raylı bir düzenekle miki kafası etrafında dolaşılabilecekti.

ATLIKARINCA

Aslında atlıkarınca en kolay yaptığım modellemeydi. üst kısım (taşıyıcı kolonlar) ve gövde tek bir silindirden oluşturuldu. Bunun için poligonları extrude ederek yeni bölümlemeler ekledim ve orta kısımdaki ayna için alanları oluştudum böylece tek bir geometri objesinden gövdeyi oluşturdum. Gerisi sadece hizalama ve tekrar eden nesnelerin kopyalanmasıydı.

Oturulacak yerler de pictoplasma tarzında modellendi işin zor kısmı oturulacak yerlerin unwrap uvw leriyle  uğraşmamdı. Diğer kaplamaları da en başta verdiğim referans linklerinden yararlanarak oluşturdum. Atlıkarıncanın orta kısmında ayna olması ona binen karakterlerin hoşuna gideceği düşünülerek koyuldu :)


KARAKTERLER ve KAPLAMALAR

Modellere önce uvw map modifier verip silindir kaplama olanı seçtim. Daha sonra unwrap uvw modifier da edit modunda vertexler ve edgelerle uygun yerleştirmeleri yapıp modelleri kaplamaya hazır getirdim. Tabi basit bir checker kaplamasıyla uvw map modifierında doğru yerleşimleri yapıp yapmadığımı denedim. Sonra burdan elde ettiğim telkafes (wireframe) renderi photoshop a alıp layer blend özelliğini screen i seçip, alt layerlarda wacom tablet sayesinde hızlıca bir kaç kaplama oluşturup o kaplamaların farklı renk varyasyonları ve tintlerinden oluşan kaplamaları daha sonra elde ettim. Tabi kaplamaları yaparken pictoplasma konulu sitelerden çokça yararlandım. diğer karakterlere de aynı yöntemler uygulanıp sahnede kullanılmaya hazır hale getirdim. Bu arada güvenliği sağlayacak karakteride modellemiştim. Aşağıda kaplama denemeleri için alınmış render bulunmakta.


ZEMİN ve çEVRE HAZIRLIĞI

Zemin renklerine ve tonuna karar verdikten sonra geriye bunun matte painting inin yapılması kalmıştı. Bulutlar 3dtotal dan alınıp renkleri ve konumları değiştirildikten sonra geri kalan kısım photoshopta brushlar ile yapıldı. Yapımında digital painting konusunda çok iyi olan Emrah Tümer arkadaşımın emeği ve fikirleri bana çok yardımcı oldu. Onun katkıları ile aşağıdaki bu matte painting çıktı tabi son renderi photoshopa aldıktan sonra biraz daha değişiklik ve eklentiler yaptım. (çimler ve bungiejumping alanı eklenmesi gibi.)

Aşağıda genel yerleşimini yaptığım kompozisyon bulunmakta. Kalabalıkla makinelerin önünü kapatmak yerine ön tarafı ferahlatıp dikkati makinelere ve ufak bir kaç küçük espiriye vermek istedim. Bu espirilerden biri  dönme dolaptan aşağıya düşercesine sarkan bir karakterdi ve diğeri zeminde arka plandaki dağdan atlayan karakterin suratını yakın plan çeken bir kamera görüntüsünü atlıkarıncanın üstündeki ekrandan diğer karakterlere ve sizlere göstermek üzere konulmuş bir ekrandı :)

Zemin daha önce hazırlandığından bunu uygun olarak sahneyi render etmek gerekliydi gece kompozisyonunda neonlar çok güzel ışıl ışıl gözüksede detaylar kaybolduğu için bu kadar gece kullanamayacağıma karar verdim ve gün batımı renderini elde edebileceğim hdri ler aramaya başladım arşivde :)

 

RENDER

Render alana kadar çok uğraştım vray bir türlü render almamakta ısrarlıydı. Ya kendini kapatıyor yada hata mesajları veriyordu vrayi sahnede yüzey sayısı fazla modeller bulunmakta olduğundan dolayı kafayı yemek üzereyken region ile parça parça 6 tane render aldıktan sonra sonunda sonuca ulaşabildim. 3505379 face olan sahnemi 1:30 saatte renderladım sahnede zeminde çok hafifte olsa fog yani sis bulunmakta çünkü böyle bir sahnede irili ufaklı taşlar ve birazda duman olmalıydı çünkü zemin topraktı sonuçta. Tabi render alırken environments kısmında vray toon la render almak benim yaptığım işe çok uygundu. Bütün bunlar üst üste gelince sonuca ulaşmak için 6 saat render denemeleri yapmak zorunda kaldım :)

Rütuşlar için Photoshopta fazla bir işim yoktu aslında gerekli ışık max te yakalanmış ve biraz depth of field vermek için Z_Depth renderi ve ayrıca gölgeler için ayrı renderlar alarak sadece işi Photoshopta composite etmek kalmıştı. Photoshopta arka plandaki atlanılan platforma odaklanan ışıklar, öndeki yeşillik üzerindeki çimler ve taşlar matte paintingle uygun olması açısından brushlar ile yapıldı. En son birkaç levels oynamasıyla işi sonlandırdım. Photoshopta en son yaptığım işlemler ve layerlara verdiğim özellikler aşağıda bulunmaktadır.

 

Bungie-jumping alanına çıkmak için teleferik kullanmayı uygun gördüm. Bu alanı 3d de oluşturdum atlayan karakterle birlikte renderini aldım daha sonra photoshopta bu render üzerinden brushlar aracılığıyla tekrardan çizdim çünkü zemindeki matte paintinge ve renklerine uygun olması gerekiyordu. Teleferik kabinini çizmemiş olmamdan dolayı soru işareti oluşabilir kafanızda buraya nasıl çıkılıyor diye ama bunu çeken halatta dağın eteğinin sağ kısmında mecvut dağdaki gölgesi bile var sanırım ışıklarda gelince çok dikkat etmek gerekiyor görmek için. 

SON SöZ

Açıkçası biraz korkuyordum çünkü katılımcılar gerçekçi bişeyler yada çok değişik lunapark aletleri yaparken tamamen cartoon tarzında bişeyler yapıp değişik bir konsept sunmak çok mu çocuksu kalır diye düşündüm, ama ben cartoon tarzını çok seviyorum :) Bu benim ilk yarışma deneyimimdi diyebilirim ama yurtdışında pek çok yarışmayı takip ettim ordaki açıklamalar ve paylaşımlar okadar güzeldiki bende yarışma için birşeyler yaparken tüm aşamaları sizlerle paylaşmak ve fikirler almak istedim. Bence çok güzel bir yarışma oldu sonuçta bilgi paylaşımları sayesinde işler şekillendi son hallerini aldı bibirinden güzel işler ortaya çıktı. Sanırım bu ilk yarışmamda kazandığım cartoon tarzı üzerinde bundan sonra daha fazla duracağım. Yaş oldu 28 ama çalışma masamda hala en sevdiğim çizgi filmlerin karakterlerinin figürleri bulunmakta, sanırım bu da ömrüm boyunca böyle devam edecek :)

Hazırlayan: pixi

Uğur Ulvi Yetişkin

Editörün Notu: Şu ana kadar yarışmalarımızda yapılmış en açıklayıcı ve ayrıntılı resimlenmiş bu çalışma için Uğur Bey´e Teşekkür Ederiz.



Ekleyen: pixi

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!