KAĞIT ÜSTÜNDE DÜŞÜNMEK: ESKİZ ÇİZİM

Herkes belli bir seviyeye kadar çizim yapabilir.Ellde eskiz yapmak bir tasarımcı için en temel çalışma şeklidir.



KAĞIT ÜSTÜNDE DÜŞÜNMEK: ESKİZ ÇİZİMİ

 

 

İnsanoğlunun konuşmadan önce mağara duvarlarına resimler çizdiğini düşünürsek çizginin konuşmaktan önce geldiğini anlarız.Her çocuğunda duvarlara,yere ya da kağıtlara bir şeyler çiziktirmesi ve ilkokul çağı boyunca kendini ifade etmek için de resmi yada çizimi kullanması tesadüf olamaz.

RESİM:01 At  MÖ. 15000-10000 dolayları Mağara resmi    Lascaux, Fransa

 

 

Herkes belli bir seviyeye kadar çizim yapabilir.Eğitim alarak çizim yeteneğini de geliştirebilir.Görsel sanatlarda çizim yeteneği daha da önem kazanır .İnsanlar bunun doğuştan ilahi bir güç olduğu konusunda ağız birliği yaparlar ve bizim gibi sanat eğitimi konusunda ne yaptığını bilmeyen ülkelerde bu çok doğal bir düşüncedir.Kendini ve yaptığı işleri çizimle anlatacak olan herkesin  belli bir düzeye kadar sanat eğitimi alması da şarttır.Önce çizgi gelir sen kağıt üzerinde çizmeyi bilmezsen ne kadar grafik programları ne kadar modelleme programları bilirsen bil ilerleyemezsin.Önce eskiz yapmalısın çizmeli ,karalamalı ve düşünmelisin gerekirse bunları yazıyla desteklemelisin.Yeni yeni oluşturduğun fikir kırıntılarını kağıt üzerinde biriktirmeli ve işlemelisin.Ne üzerine  ,hangi kalite kağıt üstüne ,kaç derece kalemle çizdiğinin pek de bir önemi yok.

Eskiz yapmak kağıt üstünde sessizce düşünmek demektir.Ama aslıda yaratıcı bir beyin için bu hiç de sessiz olmaz .Yeni fikirlerin doğum öncesi gibidir.Sonra onları incelemek üstünde değişiklikler yapmak tartışmak gelir.Nasıl herkesin el yazısı farklıysa eskizle de farklı olabilir.Konuyu ele alış, çizme tarzı ,açıklama şekli .anlaşılması da farklıdır.Bazı insanların yazıları kolay okunmadığı gibi eskizleri de çok kolay anlaşılmaz.Eskiz çizmek bazen çok hızlı konuşmak gibidir.O an için aklına gelenleri çizmektir.Perspektif, oran orantı, çizgi kalitesi çok önemli olmayabilir.Bu ilk eskizlerden yola çıkarak daha ayrıntılı  olan ve gerçeğe yakın olan eskizler çizilebilir.Bunlar boyanarak ışık, gölge , renk değerleriyle basit eskizler olmadan çıkarılarak ayrıntılı resimlere dönüştürülebilir.Boyama programlarında boyanabilir ya da üç boyutlu programlar da modellenebilir. Böylece sunumunuz gerçekçi bir hal alır.

Bütün ünlü tasarımcıların çalışmalarına  bakarsanız aynı şeyi görürüsünüz.İşe ilk önce bir eskiz çizerek başlamışlardır.

 

Ünlü otomobil tasarımcısı Murat Günak  ın bazı eskizleri var .Bunlar  düz beyaz kağıt üstüne  karakalemle çizilmiş eskizlerdir.

 

RESİM:02  Murat Günak  Eskizleri

 

 

Başka bir resimde ünlü Fransız tasarımcı  Philippe Starch  ın yapmış olduğu meyve sıkıcağının  eskizleri ve sonuç ürün görülmektedir.İlk çizimler son derece basit çizgisel hatta karalama sayılabilecek yalınlıkta  yapılmıştır.Eskiz ve ürün arasında şaşılacak kadar büyük bir benzerlik de vardır.

 

RESİM:03  Phippe Starch  Eskizleri

RESİM:04  Phippe Starch  Eskizleri

 

Endüstri tasarımında eskizlerin sanatsal değerinden çok cevaba ihtiyaç vermesi daha önemlidir.Ama sanat dünyasında eskiz daha bir başka önem taşır.Usta ressamların eserlerinin ilk önce birer eskizini yapmaları onların herkesten çok eskize önem verdiğini gösterir.

 

Raffaello   Çayırdaki Meryem için eskiz çalışması.1505-1506 yıllarına tarihlenen bu resimde ressamın tablosu için yaptığı eskizler görülüyor.Son derece basit geometrik çizgilerle yapılmış bir eskiz.

RESİM:05 Raffaello  Çayırdaki Meryem için eskiz

RESİM: 06 Raffaello  Çayırdaki Meryem tablosu 1505-1506

 

Kendi çalışmalarınız için bir yol belirleyin örnek alabileceğiniz  çok fazla çalışma var.İhtiyacınız olan malzemeler beyaz dosya kağıdı ,tükenmez ya da karakalem bir altlık ve taze fikirler & .

 

Beyaz dosya kağıdına 2b karakalemle çizilmiş bir eskiz .Burada eskiz yazıyla da desteklenmiş.

 

RESİM:07   Veli Gülseren  Bekleme Birimi eskizler 2004

 

3ds max kullanılarak modellenmiş ve render alınmış.

 

RESİM:08-09   3ds max modelleme

 

 

RESİM:10  Veli Gülseren   Z Tabure tasarımı  2004

 

RESİM:11  3ds max modelleme

 






Ekleyen: aktel

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!