Clothfx Kumaş Simülasyonu

Clothfx ile basit şekilde nesnenin ataçlanması simule edilmesi ve dalgalanma olaylarının yapılasını anlatmaktadır

İlk önce sahnemizde yapmak istediğimiz clothfx ile attach işlemini ve birazda Dynamic Effeclerinin eklenmesi konusunda bilgi vericem. İlk önce basit bir şekilde sahnemizi oluşturalım. İlk önce bir Line çizelim onun ardından da bir Circle çizelim ki bu Line birazdan ipimiz olacak Circle ile de bunun kalınlığını belirleyeceğiz şimdi küçük radiuslu bir circle çizelim. Sonrada lineyi seçerek Geometry>Compound Objects>Loft u tıklayarak lise üzerinde loft tekniğini aktifleştiriyoruz get shape yi tıklayıp sonrada circleyi tıklıyoruz. Evet Gördüğünüz gibi basit olarak bir ip oluşturduk. Sahnemizin aşağıdaki gibi görünmesi gerekli.

Bu sefer sahnemize bir rectangle ekleyeceğiz bunun için shapes kısmından rectangle yi seçip  aşağıdaki gibi  ipimize asabileceğimiz büyüklükte bir şekil çiziyoruz.

Çizdikten sonra esas kumaşımızın yapılacağı kısımlara gelmekteyiz. Şimdi rectangle yi seçip Modify panelinden GarmentMaker i seçiyoruz evet bu clothfx in kumaş simülasyonunda kumaşın poligon sayısını belirliyor.Desity değerini ne kadar arttırırsanız yapacağınız simülasyonda nesneniz o kadar gerçekçi görülecektir fakat bu değeri her artırdığınızda simülasyonunda yavaşlayacağını sakın unutmayın poligon sayısı arttığı için hesaplamalarda uzun sürebilir hatta makineniz veya Max te kitlene bilir. Bu değeri fazla arttırmamanız gerekir. Şimdi GarmentMaker i seçtikten sonra nesnemiz aşağıdaki gibi görünmesi gerekli.

,

Şimdi nesnemiz seçili iken modify paneline geçip clothfx i uyguluyorum.Gördüğünüz gibi yanda görünen bir panel açıldı. Bunları Basitçe anlatmak gerekirse. Object Properties ten kumaşımızın genel özelliklerini yapıyoruz( bunu birazdan yapıcaz ) dynamic effects te ise hava olaylarını ekleyebiliyoruz yani bir wind ekleyip kumaşın belirli bir yöne doğru uçmasını sağlayabiliriz.Simulate ile ise nesnenin hesaplamasını yapmamızı sağlıyor. Eğer yanlış bir şey yaparsanız alt kısımda Reset State var buna basarak hesaplamaların tamamını sıfırlayabilirsiniz.

Şimdi nesnemizin kumaş özelliğini veremeye geldi.Deminde dediğim gibi nesnemizi seçerek Object Properties e tıklayalım. Karşınıza bir menü panel gelecek bu panelde gördüğünüz gibi burada nesnemizin özelliklerini verebiliyoruz cloth butonuna tıklayarak nesnemizin bir kumaş olduğunu belirmeliyiz aksi taktirde simule ederken nesnemiz bir hareket kazanmayacaktır. Presets kısmında da bir kaç tane hazır ayarlar bulunmakta bunlardan da seçebilirsiniz. Fakat hepsinin ayrı bir özelliği vardır. Birde add Objects i anlatmak gerekirse dışardan nesne eklemenizi sağlar mesela kumaşımız bir yere düşsün derseniz add objects diyerek nesne ekleyip al kısımda collision object e tıklayarak ta bunu kumaşın düşeceği bir nesne olduğunu belirtirsiniz eğer bu gibi işlemler yapacaksanız yani kumaşın bir nesne üzerinden kayarak yere düşsün gibi işlemler yapacağınız zaman bu aracı kullanacaksınız. Şimdilik rectangle ye cloth uygulamamız  yeterli olacaktır.

Cloth yi seçtikten sonra ok butonuna basarak bu paneldeki işlerimizi bitiriyoruz. Şimdi gelelim kumaşımızı mandallamaya. Nesnenin 2 ucuna birer Dummy yada birer box koyabilirsiniz sorun olmaz bunları sadece bir tutucu olarak kullanacağımız için sorun olmayacaktır. Şimdi tekrar modify paneline girerek clothfx uygulamasının yanında bir artı görüyorsunuz ona basarak aşağı doğru bir panel açılacak oradan group bölümüne girin. Evet gördüğünüz gibi kumaşımızın vertexleri ortaya çıktı. Şimdi demin eklemiş olduğumuz Dummy lerin olduğu kısımları seçelim ama fazla olmasın.Şimdi vertexleri seçtikten sonra ise sağda panelde Make Group seçeneği var bu butona tıklayarak nesnelerimizi group haline getiriyoruz. Bu işlemi yaptıktan sonra bu seferde yaptığımız group un node işlemiyle de neye attac lanacağını belirleyeceğiz node ye basıp ardından da dummy yi seçiyoruz evet şimdi attaclama işlemini gerçekleştirmiş olduk. Alt tarafta görüldüğü gibi.Bu işlemi diğer dummy içinde yapın

Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra da birde bu kumaşımızı uçuralım rüzgar uygulayalım. Bir Wind yaratalım ve kumaşımızın arkasına koyalım. Clothfx paneline geçip oradan Dynamic Effects i tıklayarak gördüğünüz gibi Wind nesnesi sol tarafta bunu sağ tarafa bakan bir ok var ona basarak Windi sağ tarafa atıyoruz.

Şimdi işin en güzel yerine geldi clothfx paneline geri dönerek artık Simulate tuşuna basıyoruz ve artık hesaplamalara başlıyor ekranda görüyorsunuz zaten her karede bir değişme olduğunu.

Ekleyen: Legolas

Eline sağlık.
keremmaxkerem maxAvatar

Eline sağlık.


2012-02-09 23:41:08
  • Offline
  • Bayan

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!