gelenek ve tasarım - sayfa: 2

Cvp

Mor

tamam hocam. anladım. şimdi de yazıyorum. herkese teşekkurler...

2006-06-06 22:22:03

Cvp

nacho_grande

Bir de su var: Ismin Philippe Starck ise ne yapsan satarsin [G3]

2006-06-06 22:30:56

Cvp

Mor

valla hocam bizde onu anlamadık. aynı tasarımı biz yapsak okulda hocalar yüzümüze bakmaz. ünlü tasarımcı olunca kapış kapış...[G3] (bu söylediklerim starck´a özel deil.)

2006-06-06 22:44:14

Cvp

Asp!r!N

regall reklami geldi aklima nedense [G1]

gelenek ve tasarima ben soyle bakiyorum
tasarimlarimizin cogu hatta hepsi geleneklere bagli sekilde..
en basitinden sandalyeler oncedende 4 bacakliydi simdide 4 bacakli.. tabi bu fonksiyonu nedeni ile boyle ama sonucta bazi seyler degismiyor..
geleneklerden esinlenmeden birseyler ortaya cikarmak oldukca zor olsa gerek.. insan gormedigi birseyi dusunemez.. size "hic" nedir nasil birseydir desem kimse bunu aciklayamaz.. [G1]

2006-06-06 23:22:39

Cvp

Problem

Benim düşüncem tasarımı yapan sanatçı öncelikle ne kadar global düşünmeye çalışsa da belli bir kimlik sahibidir ve bu kimlik tasarlayan kişinin tüm üretim sürecinde dolaylı ya da direkt etkili olur , dolayısı ile tasarımcı orijinallik, işlevsellik , hedef kitle ,geçerlilik gibi nitelikleri hesaplaması lazım tüm bunları hesaplamada mutlaka bir şekilde gelenek etkili olur

2006-06-07 00:17:47

Cvp

felidae

gelenek,tasarımcı için "hedef kitle" sinin ortak geçmişidir.ortak geçmişte deneyerek daha iyi olduğu görülen, sonraki nesle aktarıldığı için "hikmetinden sual olunmaz" :) bu , illa "elde ne varsa onu kullan" demek değildir.yukarda yazdığım nedenden, yadırdanamaz yaşanmışlık, günümüz ve geleceğe de etkisini sürdürür.denenmiş ve seçilmiş olanı tamamen göz ardı etmek bence yapılacak en büyük yanlışlardandır tasarım anlamında.az ya da çok,gelenek tasarıma etki ediyor.çünkü yaşamımıza etki ediyor.yaşamın içinde olan herşey de tasarım anlamında değerli olmak zorunda.yepyeni teknoloji ve malzemelerle üretecek de olsanız,hatta çizginiz tarzınız yenilikçi de olsa,kullanıcısının geçmişle olan bağı var,bu yadırganamaz.

starck tasarımları için (kıskandıkları için olduğunu sanmıyorum[:F]) bir çok tasarımcının çok da iyi yorumlar yapmadığını okumuştum.adını hatırlayamadığım bir japon tasarımcı,limon sıkacağı için mesela "herkesin evinde çekmecelerde duruyor,alan çok ama kullanmayı tercih eden yok" diyordu.bu anlamda baktığımızda ürünün çok satılıyor olması özellikle de üretici firma için büyük başarı olsa da,tasarım anlamında;kullanıl-a-mayan ürün başarısızlık göstergesidir.

2006-06-07 09:37:18

Cvp

Mor

yaw ben o sıkacağı alsam çekmece koyarmıyım beee [G1] salonun ortasına pleksi içine koyarım tozlanmasın.
şaka bi yana işte burda da starckın ne amaçladıgı işin içinde. tüm fonksiyonlarıyla bir limon sıkacağımı yoksa bir heykelmi?

2006-06-07 09:59:19

Cvp

felidae

işte,alanlar da hem "heykel" diye ,hem de zaten kullanamadıklarından senin yaptığını yapıyorlarmış mor :)

ürün tasarımı ise konu,ilk hedeflenen kullanılabilirliği olmalı bence.tabi o, bu şekilde düşünmüyor olabilir.ama amaç heykel ise "endüstriyel tasarım"ın dışında kalır ki,çoklu üretim buna uygun değil kanımca..kullanamayacağın bir sıkacağın mutfak için uygun görülmesi doğru mudur?Nacho_grande, ne düşünüyorsun? haddimiz değil bu kadar konuştuk ,az da olsa fikir sahipliğimize güvenerek..

2006-06-07 10:36:44

Cvp

bineger

Bence amaç ilk önce güzel bir design ortaya çıkarmak, sonrasında ,iyi bir satış yapmak, çünkü zaten kimse limon sıkacağını pek sık kullanmas, başka bir limon sıkcağıda olsa o kişilerin evinde çekmecede duruyordur.

Önemli olan isminin Philippe Starck olması değil,
Philippe Starck olabilmendir.

Nasıl laf ettim böle ya ehehe :)))

2006-06-07 12:15:12

Re:Cvp

Sue

[quote=12735]yaw ben o sıkacağı alsam çekmece koyarmıyım beee [G1] salonun ortasına pleksi içine koyarım tozlanmasın.
şaka bi yana işte burda da starckın ne amaçladıgı işin içinde. tüm fonksiyonlarıyla bir limon sıkacağımı yoksa bir heykelmi?[/quote]

Starck ,her daim konusulan "islevsellik ve estetik" kaygilarinin ikisini de "sizofren" kisiligi icinde birarada cozmeyi amac edinen ama ayni zamanda her birini ayri ayri isleyerek,genelde cocuk ruhunu ozgur(n) tasarimlarina yansitmayi basararak bundan bilmem kac sene once piyasada yeni bir cigir acan bir amca(bence:) ).Tasarimlarini genelde "sirin" olarak nitelendirebilecegimiz,mimariyi bir obje,objeyi bir mimari,ve bunlarin tumunu bir oyuncak ya da heykel kavramlariyla harmanlayan bir yol gutmus. Bu da piyasada tutulmus,tutuluyor da. ornegin Duravit´in Starck 3 serisindeki ,normalde ayni fiyata butun bir banyoyu rahatlikla yeniden yapabilme imkanina sahip oldugunuz, vitrifiye tek bir urun yok satabiliyor.
Diyecegim su ki : Starck insanlarin icindeki samimiyeti tasarimlarina yansitmayi basardigi ve aslinda alisilmis ve gelenekselden kucuk nuanslar ile gorsel hafizada flashback´ler yaratip,gecmise atifta bulundugu icin(yani insanlardaki "aliskanliklardan kopamama ancak yenilik acil ihtiyaci ile yanip tutusma" egilimine cevap vererek)ayrica zamanla markalasti.
Sizofreni[G13]

2006-06-07 13:43:20