DİJİTAL ÇİZİM SANAT MIDIR? - sayfa: 4

Cvp

bymusa

Marsel Düşamp, bir tuvalet pisuvarını hazır biçimde alıp ters çeviriyor, "Çeşme" adıyla sergiliyordu! insanlarda bunu sanat olarak kabul etti..

yaptığn şeyin altını doldura biliyosan okey! herşeyi sanat olarak kabul ettirebilrisin... ama altını dolduramıyorsan :) kabul gören 7 sanat dalı vardır!!!1! :))))

2009-06-05 12:04:30

Cvp

Uzak

" Düşünce sanatır" Düşünen insan düşünceye şekil veren biçimlendiren tasarlıyan insan sanatçıdır.
kendine ayrıcalık arayan kendi biçimlerini kutsalaştıran tapan bunun üzeirnden ayrıcalıklar talep eden kişiler talep etmeye devam edebilirler. ama yeni sanat bu tür kısıtlamaları kabul etmez.

2009-06-05 17:32:10

Cvp

Uzak

" Marsel Düşamp, bir tuvalet pisuvarını hazır biçimde alıp ters çeviriyor, "Çeşme" adıyla sergiliyordu! insanlarda bunu sanat olarak kabul etti.. " böyle bir yaklaşım eksik olur...


öncelikle Marcel Duchamp, anarşist bir sanatçıdır. sanat ortamında ki yerleşik statükoyu alaya almıştır. pisuvarı ters çevirdiği için değil, o güne kadar ki egemen geleneksel seçkinci sanatı kabullerini, devrimci anarşist bir eleştiri ile yerle bir etttiği için, alay ettiği için sanat tarihine geçmiştir, sanat nesnesinin ontolojisini yeniden tanımlamıştır. kavramsal sanata öncülük etmiştir.

Marcel Duchamp ters çevirilmiş bir pisuvar değil bir eleştiriyi(düşünceyi, kavrayışı, görme biçimini) sergilemiştir. Ters çevrmiş olduğu o pisuvar "hazır nesne" , sanat tarihinde ki bir başyapıttır mihenk taşıdır, insanlık tarihinde ilk yapılan araç kadar değerlidir çünkü kendi bağlamında bir ilktir, benzersiz bir deneyim yeni bir görme biçimidir . post modern sanatın en önemli yapıtlarındandır. bir dahinin dünyaya bakışıdır. falan filan uzar da uzar...

2009-06-05 20:56:27

Cvp

bymusa

ya bu tartışma bu şekilde uzar gider...
düşünceyi sanat olarak kabul eden bir tane sanat otoritesi, yada sanat tarihine girmiş bi örnek gösterin... yada aynı şekilde sanat eseri niteliği kazanmış bi tane dijital çizim gösterin...
ama göstermeiyorsanızda uzatmayın lütfen ve dijital çizimin şuan için sanat olmadıgınıda kabullenin...

düşünce sanatmış! aristo, plato, aristotelesi hangi kitapta sanatçı olarak okuttularki size düşünce sanattır?
burda birbirimize sanat tarihi dersi vermeye gerek yok, güncel örnekler verelim ve görelim hangi düşünce sanat galerilerine girmiş yada hangi dijital çizim modern sanat müzelerinde sergileniyor...

2009-06-06 00:10:25

Cvp

Uzak

digital sanatın bağlamı farklı plastik sanatların bağlamı farklı digital sanat örneklerinin plastik sanatlar benzeri ortamlarda sergilenmesi yada beğeniye sunulmasını beklemek yine çok eksik bir yaklaşım. digital sanatların tekniğine ve kulanılan araç gerece bağlı olarak kendi gerçekliği ve ayrı sergileme usulleri, otoriteleri, kabulleri vardır. neden başka bir bağlama yerleştirmeye yada onaylatmayı beklediğinizi anlamıyorum. sanatın bir çok gerçekliği vardır.
santın bir eylem-süreç işi olduğunu ve her türden biçimlendirmenin estetik bir etkinlik olduğunu ve doğayı insan eliyle yeniden üretmenin yaratmanın bir yolu olduğunu kavramak gerekir. sanat sadece resim heykel değildir. digital görselleştirme tabiki sanattır "düşünceye" farklı bir gerçeklikte biçim verir, umarım anlatabiliyorumdur.

kavramsal sanat düşünceyi sanat nesnesi olarak ele alan ve işleyen 1960 sonra etkili olan avangart bir sanat akımıdır. 1970 lerde Joseph Beuys performanslarıyla düşünceyi işleyerek bir çok yapıt ortaya koymuştur. bu sanatçıların amacı, onlardan önce yapıla gelen tüm sanat yapıtlarının tözünün "düşünce" olduğunu ortaya koymuş olmaktı. biraz düşünürsen bu sanatçıların ne yapmak istediklerini daha yerinde kavrarsın.
bu arda biçimlendirmeyi kimin yaptığı yada hangi otoritelerce kabul edildiğinin önemi yoktur, önemli olan eylemin kendisidir her insan yaratıcı ve sanatçıdır "ama"sı yok . eğer biri çıkar ben sanat yaptım derse işte o sanattır.

2009-06-06 09:57:05

Cvp

bymusa

bunlar senin şahsi fikirlerin. sonuna "bence" eklersen kimsenin bi itirazının olagagını sanmıyorum. ben genel-geçer olandan bahsediyorum.
bi inşaat ustasıda yaptığı duvarı sanat olarak görebilir ama bunun nekadar akademik yada sanat çevrelerinde nekadar kabul gördüğü önemli. sen o duvarı sanat olarak görebilirsin! kimseninde itirazı olmaz. çıkıpta duvar yapmak sanattır dersen insanlar :D güler.

"her insan yaratıcı ve sanatçıdır" lise resim hocalarının resmi sevdirmek adına söyledikleri bi cümleden öte değil.

sizin bahsettiğiniz mantıkla, bmw fabrikası sanat merkezidir. çok estetik arabalar üretir, doğayı düşünceyle, bilimle, irfanla tekrar şekillendirir.

bir tekniği, bir malzemeyi bir sanatçının kullanması, o tekniği bir sanat haline getirmez, yada kullandıgı malzemeyi bir sanat aracı haline getirmez. heykelde çamurda kullanıkır ama çömlek yapanları sanatcı gözüyle, çömleğe sanat gözüyle ancak bilinçsiz insanlar söyler.
bir müzisyen kornalarla bir müzik yapabilir ama her kornaya basanda kendisini sanatçı olarak görmez!

taksimde her haftasonu insanlar çılgınlar gibi dansediyo.. ama kimse sanat yaptışının farkında değil! çok ilginç değilmi :D bunu eğlence zannediyolar :)

2009-06-06 18:12:01

Cvp

Uzak

eğer bir başkası sizin genel-geçer yargılarınızın dışında bir yargı ortaya koyuyorsa artık siz kendi yargılarınızın genel-geçerliliği idaasını sürdürme lüxüne sahip değilsinizdir. neden kendinizce illa birilerini dışarda görme eğilimindesiniz bilemiyorum ama siz birilerini dışarı aldınız diye kendinizi merkeze konumlandıramazsınız. kimsenin böyle bir lüxü yok. siz de kendinizce dışarı aldıklarınızın "dışarısındasınız(alelade bir ötekisinizdir)". başklarını bilinçisiz olarak etiketlemek yerine kendi bilincinizin sadece size ait olduğunu sizin dışınızdaki bilinç sahibi her kişinin, kendi gerçekliğinin kendi yargılarının kendi beğenilerenin ölçütü olabileceğini kavrayabilirdiniz illa bir otoriteye ihtiyaç duymayabilirdiniz. bir duvar ustasının yaptığı işten estetik haz almak için herhangi bir akademisyene yada eleştirmene ihtiyacı yok.
eğer ötekine gülmek marifetten sayılsaydı emin olun duvar ustaları da sizlere gülerlerdi, ama bir marifet değil...

2009-06-06 20:19:02

Cvp

bymusa

ben kendimi sanatçı olarak görmüyorumki, seni böyle düşünmeye iten şeynedir?
işim etiket olarak sanat yönetmenliği. ama sanatcı falan değilim ben sadece para kazanmak için yapıyorum ( burdaki bütün arkadaşlarım gibi) ve bu sadece ticari bir etikettir, bişey ifade etmez.

sizin anlamamakta ısrar ettiğiniz ve benim anlatmaya çalıştıgım şey, evrensel olarak kabul gören şeyler.

burda "evet biz astronotuz" yada " biz ayakkabı boyacısıyız" dememiz nekadar anlamsızsa, parakazanmak için yaptıgımız bir işe maddi tatminsizliğimizi bir parça gidermek adına " aa biz aynı zamandada sanat yapıyoruz" dememizde aynı derecede saçma.

herşeyden öte okadar " sanat özgürlüktür", " sanat düşlemektirr" gibi afilli kelimeler kullansanızda müşteriniz yada patronunuz "bu şöyle olacak" dediği zaman s.s. kanunuyla onların isteklerini yerine getiririz. böyle sanatın yapıldıgı birtek orta çağ kilise ressamarı vardı.. onlarda keselerini doldurdular ama sanatcı olarak hatırlanmazlar...
sanatçı insanın herşeyden öte hayata karşı, insanlar karsı bi duruşu olan, entellektüel birkimi olan, vizyonu olan insandır.
estetik şeyler yapmak sanat yapmak anlamına gelmez (bkn:bmw)
sen 3-5 bin lira alacaksın 2 hafta eczapolabı kılıklı bi bilgisayarla müşterini tatmin etmeye çalışacaksın, sonrada sanat yaptım! oldu :) insanlar güler buna... ve "sen yenisin galibaaa" der :)

2009-06-06 21:20:02

Cvp

Uzak

ben her insanın kendi gerçekliğinin kurucu öznesi olduğunu düşünenlerdenim, yeterki bu konuda irade ortaya koyabilsin. ben sanat yapıyorum diyebilen her insan bir sanatçıdır.
kolaylıklar dilerim.

2009-06-06 21:33:38

Cvp

ZeynepKo

[quote=7533] Yazan: bymusa
........... ve dijital çizimin [u]şuan için[/u] sanat olmadıgınıda kabullenin...
[/quote]

"Şuan için" kelimelerinin altını çizmek istiyorum. Bir yaratıya sanat denebilmesi için birden fazla koşulun sağlanmış olması gerekiyor. En önemlilerinden biri "dönem"dir. Daha önce de bununla ilgili yazmıştım burada. Döneminde kavranamadığı ve o gözle bakılmadığı halde sonrasında sanat eseri olarak nitelendirilen bir çok örnek mavcuttur.

John Cage, sahneye çıkıp 4.33 adlı piyano parçası için sahnede 4 dakika 33 saniye boyunca sessiz kaldığında buna da o zaman sanat dememişlerdi. Kendisi çıkıp " şimdiye kadar müzik konusunda yapılabilecek her şey yapıldı, denenebilecek her şey denendi, bir bu denenmemişti onu da ben denedim, bundan sonrası birbirinin tekrarı olacaktır." diye yorumlarken geleceği görememişti. Ama döneminde eleştriler kadar çok da takdir toplamıştı.

Ancak bu da Duchamp gibi kavrama farklı bir bakış açısı getirmek adına gerçekleşmiş bir girişimdi.

Bunlar hala sanat tarihi alanında inceleniyor, çünkü halkı/dinleyeni/alıcısı tarafından dillendirildi ve üzerinde düşündürttü. Yazdırdı, çizdirdi... Bu yapılanları anlayabilmek için insanlar toplantılar düzenlediler. Kitaplar yazdılar. Belgeseller çektiler.... Zaman geçti, hala sonuç net değil.

Sonuçta "bu sanattır, bu değildir" belgesi veren bir kurum henüz yok.

Mickey Mouse üretildiğinde, bu alanı sanat olarak nitelendirmediler. Eğlence sektörünün bir parçasıydı sadece. Şu anda 3d tasarımların endüstriel sınıfına dahil edildiği gibi.

Önemli bir konu daha var ki; tartışmalarda sabırlı olmamız için ya da en azından kendi düşündüğümüzü doğru kabul ettirmeye çalışmanın boşa kürek çekmek olduğunu anlamamız için bize şunu öğrettiler:
"Ben yaptım/dedim/ettim oldu, doğrusu da bu" diyorsa bir kişi, onun gözüyle bakarsanız ona hak verisiniz(Empati). Onun gözünden bakmadığınız zaman ise boşu boşuna karşı safta hem ter hem dil dökersiniz.

2009-06-22 12:51:23