" sen çiz, biz beğenirsek parasını öderiz furyası.. - sayfa: 6

Cvp

niluferDurna

elindeki kağıtları fırlatmak, karşındakine çık git demek ne kadar etik bir davranış olabilir ki ? ...

2007-09-12 16:05:40

Cvp

Derya Birinci

müşteri yaptığımız işi beğenmek zorunda değil. biz ona "beğendirmek" zorundayız. şayet müşteriyi iyi algılayamamış, ne istediğini anlayamamış isek yaptığımız işin "çöpe" gitmesinden kendimiz sorumluyuzdur. (tabi bilincli yapılan bir takım müşteri kaprisleri hariç) kendi fikirlerimizi müşteriye kabul ettirmek "ikna" edebilme yeteneğimize bağlıdır.
ayrıca müşterinin talep etme hakkı vardır. "şurasını da şöyle yapsak nasıl olur" diye nazik bir uslüpla fikrini belirten müşteriye kağıtları fırlatıp, "yapmıyorum senin işini" tavrı ile yanıt vermeyi, şımarık bir kapris olarak algılıyorum. ne kadar ünlü, zengin, başarılı, tanınmış vs. vs. olursanız olun.

2007-09-12 16:37:59

Cvp

tuncayyagci

Elbette doğru bir davranış değil.... Ancak " Sen çiz biz beğenirsek parasını veririz" den daha kötü değil sanırım! Saygılar..

2007-09-12 21:24:45

Cvp

Derya Birinci

hiç bir tavır "sen çiz beğenirsek parasını veririz" den daha kötü olamaz zaten. o konudaki katı tutumumu ilk sayfalarda belirtmiştim.[;)]

2007-09-12 21:45:15

Cvp

tuncayyagci

"Kaprisli mimar" örneğini Nilüfer Hanım ve sizler ile aynı kaygıları taşıyor olduğum için verdim.
Tasarımlarınız pratik ya da estetik değilde "SEMBOLİK" işlevleri için satılmaya başladığında yani normal hayatta hiç bir işe yaramadığı halde sadece marka / isim olduğu için insanların ilgisini çekmeye başladığında kimsenin "beğenirsek para öderiz" deme şansı olmuyor.
Çok fazla tanınmıyorsanız ya da İtalyan, Fransız, Alman değilseniz hem çağırıp hem de "Siz tasarlayın biz beğendiğimizin parasını veririz" deme küstahlığını gösterebiliyorlar. O zaman "sen kimsin ki kardeşim benim tasarımlarımı beğeneceksin? Eğer beğenebilme gibi bir yeteneğin varsa sen tasarla o zaman" diyesi geliyor insanın. Böyle bir firma sahibinin sizin ya da herhangi bir tasarımcının tasarımlarını değerlendirebileceğine de inanmıyorum.
Eğer şansımız yardım eder ileride biz de marka olursak tasarım yaptırmak için kapımızda sıraya girenlere "senin firmanı beğendim tasarım yaparım; senin firmanı beğenmedim birtek çizgi çizmem" deriz olur biter..

2007-09-13 01:26:18

Cvp

niluferDurna

idw ye gittiğinizmi bilmiyorum. sırf amorf yapıya bürünmüş, tek işlevi, işlevsizlik olan tasarımlar gördüm. amaçları farklı olmak adına basitleşen bir takım tasarımlar..

"herkesin farklı olmaya çalıştığı bir yerde, en basit, sade olan bana göre en iyisidir"

bu gördüklerim, sizinde görebileceğiniz bu ürünler marka adı altında yaşıyor. çok Satıyormu diye merak ediyorum gerçekden. bazen firmalar satmayacak ama ses getiren ürünleri tasarlar, üretir, örneğin starck ın limonluğunu herkes sever ama daha kimsenin evinde görmedim.. bu da bunun gibi sanırım..belki sizden ses getirmek için satmayacak ürünler isteyebilir, bu da pazarlamanın bi çeşidi..

marka adı altında olabilecek insanlarla da çalışma imkanı buldum, içtenlikle söyleyebilirimki marka olmak birşeyi değiştirmiyor. işi veren zihniyet nasılsa işler yine öyle yürüyor. Tek fark sizin ağırlığınız ve sen bana işi vermezsen sıradakine giderim, gibi sesli olmayan görünüşsel bir tutum. Bununda işe yaradığı bir gerçek.

bir söz var, " eğer birgün kral olmak istiyorsan, şimdiden öyle davran"

bu bana göre bi çok şeyi kurtarabilecek bir tutum. zor evet ama başarı için bir yol..

bu konuyu paylaştığım ve tartışabildiğim içinde mutluyum, tuncayyagci fikirlerinizi paylastiginiz için teşekkürler tekrardan..

2007-09-13 03:59:28

Tasarımcılara en çok söylenen 10 yalan!

palorama

Alıntıdır...

[font face=Verdana][/font]Tasarımcılara en çok söylenen 10 yalan

Mark W. Lewis tasarımcılara en çok söylenen 10 yalanı paylaşmış. Bu maddelerden en az bir yada bir kaçı eminizki başınıza gelmiştir.
Özellikle Freelance işlere yeni başlayanlar bu maddeleri çok dikkatli okusunlar çünkü sürekli karşılarına çıkacak!
Bakalım Neymiş bu 10 büyük yalan ?



1- Bunu bizim için ucuza yada ücretsiz yap, bir dahakinde telafi edelim!

Saygın hiç bir iş sahibi, daha sonra ödenmek üzere yada ücretsiz olarak emeğini ve zamanını vermez.
Bir tesisat ustasına "Bu seferlik lavaboyu bedava ver ve yerine monte et, bir dahaki lavabo ihtiyacımızda telafi ederiz!" dediğinizi hayal edebiliyoırmusunuz ?
Bu tip müşteriler muhtemel bir sonraki işte zaten sizi aramayacaklardır.

2- Son halini görmeden asla ücret ödemeyiz!

Bu müşterilerin sizden avans istemenizi engellemek için kurduğu bir tuzaktır. Heme her tür işte önce avans verilir ve ondan sonra işler devam eder.
Müşterinizle devamlılık arzeden bir ilişkiniz olması durumunda farklı davranabilirsiniz, ancak yeni bir müşteri hiç bir zaman çalışmalarınızı ücretinizin bir kısmını ödemeden görmemeli.

3- Bu işi bizim için yap, senin için iyi referans olur, işlerin açılır!

En büyük yalanlardan biri. Aynı şeyi lavabocuya söylediğinizde, size vereceği yanıt, "İşimi kusursuz yapsam bile farkedilmek için bunu size bedavayamı yapmam gerek?" olacaktır.
Ayrıca işi bu şekilde yaptıran işveren etrafındakilere projeyi ne kadar ucuza çıkardığını böbürlenerek anlatacaktır.
Çevresinden sizi yeni bir iş için arayan olsa bile muhtemelen size diğer işten aldığınız ücreti önereceklerdir.

4- Demo çalışmalara bakarken “Seninle çalışıp çalışmamaya henüz karar vermedik. Ama malzemeleri burada bırak ben ortağımla,yatırımcımla,karımla,patronumla görüşeyim.”

Bunu söyleyen kişi emin olabilirsinizki çalışmalarınızı teslim ettik sonra 15 dakika içinde diğer tasarımcıları arayarak fiyat bilgisi isteyecektir.
Geri aradığınızda size ona verdiğiniz fiyatın çok yüksek olduğunu ve x bir tasarım firmasının daha uygun fiyat vererek işi aldığını söyleyecektir.
Elbette onlar ucuz olacak, çünkü siz zaten saatlerce çalışarak ön çalışma ve danışmanlık hizmetini ücretsiz olarak verdiniz.
Sözleşme yapana kadar hiç bir yaratıcı çalışmayı müşterinin ofisinde bırakmayın !

5- Proje iptal olmadı, sadece ertelendi. Hesabımız açık kalsın 1-2 ay sonra devam ederiz!

Muhtemelen etmeyecektir. İşte duraksama varsa muhtemelen o proje cansızdır. O ana kadar yaptığınız kısmın ücretini almamanız ise büyük hata olacaktır.
2 ay sonra geri aradığınızda o proje ile ilgili olarak başka biri atanmış olabilir, ve bilin bakalım ?! Bu yeni sorumlu kişi sizin adınızı bile duymamış olabilir!

6-Sözleşme mi ? Ne sözleşmesi, biz arkadaş değilmiyiz ?

Birşeyler yanlış gidene dek elbette arkadaşız. Akabinde senin takım elbiseli aşağılık benimde gerzek tasarımcı olmamam için sözleşme şart.
Ancak yaptığınız işler için para ödenmemesini bekliyorsanız o sizin bileceğiniz iş.
Saygın her iş sahibi mutlaka sözleşme yapar. Sizde yapmalısınız.

7- Faturayı iş üretildikten sonra kesip gönder!

Daha çok basılı grafik işlerinde, eğer uygulama yada basımını sizin yapmadığınız bir iş için, neden başkasının iş bitiş tarihini bekleyesenizki.
Siz zaten tasarımınızı teslim ettiniz ve kabul edildi. O zaman faturanızı kesebilirsiniz. Bu sizi başka türlü bir bekletme taktiği olabilir. Müşteriniz işin tasarım sonrası aşamalarında ortaya çıklacak sorunları çözebilmek için sizi bekletiyor olabilir.

8- Senden önceki şu kadara yapmıştı…

Tamamen alakasız bir söylem. Eğer daha önceki çok iyi bir iş çıkarmış olsa şu an sizinle değil onunla konuşuyor olmaları gerekirdi.
Bir öncekinin ne kadar ücret aldığı yada talep ettiği sizi hiç ilgilendirmemeli. Piyasanın altında ücret talep edenler yakında bu piyasadan ayrılacak demektir ya iflas edeceklerdir yada sektör değiştireceklerdir.

9- Bizim bütçemiz bu kadar !

İnanılmaz değilmi ? Adam araba almak istiyor hiç araştırmadan alacağı araba için ne harcayacağını biliyor.
Her proje belli ölçekte bir ücrete karşılıktır. Daha az paraları varsa sizde karşılığında daha az çalışarak işi çıkarabilirsiniz. Ama bunu onların anladığından emin olun.
İşi basitleştirerek sunacağınız bütçeyi kısın.

10- Finansal sorunlar yaşıyoruz, işi teslim et, biz biraz kazandıktan sonra ödemeni yapalım!

Tabii ki, ancak ödeme yapılacaklar listesinde en alt sıralarda olduğunuzu bilin. Bir firma kötü gittiğini açıklayabiliyorsa emin olun göründüğünden çok daha kötü durumdadırlar.
Ayrıca bir banka olmadığınızı unutmayın geciken ödemeler ile ilgili olarak size ek ödeme yapılmasını isteyin.

İster tasarım ajansı sahibi olun ister freelance çaışın bu 10 maddelik listedekilere bir gün muhtemelen rastlayacaksınız. Yada bir çoğuna rastladınız bile.
Okuduğunuz yazının kaynağı yabancı, buda şu anlama geliyor Türkiye’de bu işi yapıyorsanız bu maddeler haricinde daha sert ve farklı zorluklar ile karşılaşmanızda olası.

Zaman zaman sizlerden, tasarım işine girmek ve bunu meslek edinmek isteyenler için tavsiyeler yada mesleğe yeni başlamış kişilerin iş hayatlarında yaşadıkları zorluklar ile ilgili e-postalar gelmekte bu makale işe yeni başlayanlar için önemli bir kilometre taşı olacaktır. Özellikle serbest çalışanlar için.

2007-09-13 09:56:08

Re:Tasarımcılara en çok söylenen 10 yalan!

iceman

[quote=1918] Yazan: palorama

Alıntıdır...

[font face=Verdana][/font]Tasarımcılara en çok söylenen 10 yalan

Mark W. Lewis tasarımcılara en çok söylenen 10 yalanı paylaşmış. ..............[/quote]

Harika bir yazı. Teşekkürler.

2007-09-13 15:37:45

Cvp

Deli_divane

Sen çiz beğenirsek parasını veririz = Sen parasını ver biz sana beğendiririz.
Piyasada 50 ytl ye çizim yapılıyor.Farkederseniz merdiven altına düştü iş.O yüzden çevrede iğrenç tasarımlar mevcut.Geçmişi mimarlık ve tasarımla hiç bir alakası olmaylar gelip sana şunu şöyle yap derse tabiki bu karşılaştığımız durum normal olacak.

2007-09-14 01:05:53

Cvp

drekon

Teşeşkürler polarma. güzel bir yazı.

Daha ucuza yapanlar. Kaliteyi önemsemeyenler. Kurumlaşma yada markalaşma yoluna gitmeyenler kaybolmaya mahkumdur.

2007-09-14 15:24:08