" sen çiz, biz beğenirsek parasını öderiz furyası.. - sayfa: 3

Cvp

drekon

Dernek kurmada çok fazla masraflı teferruat olduğunu zannetmiyorum. esas sorun onu yürütmek olacaktır.
sürekli bu işle uğraşacak birkaç kişi olmadan da yürümez.

2007-08-21 18:25:40

Cvp

arkhe74

2 sene evvelde biz bir kaç kaşar bunu düşünmüştük hatırlarsan necmi paşa....

ama gelemedi sonu....

2007-08-21 18:33:27

Re:" sen çiz, biz beğenirsek parasını öderiz furyası..

Block Mind

[quote=1704] Yazan: niluferDurna

merhaba

Son zamanlarda şahit olduğum bir durum hakkında fikirlerinizi almak istiyorum. Tasarım ve görselleştirme ile uğraşan insanların bu konu hakkında ne düşündüklerini merak ediyorum..

şuan adı önemsiz olan alanında ün yapmış bir firmadan ürünlerini tasarlamam adına teklif aldığımda, işin detaylarını sorguladım. kime hitap edecek, yaş grupları, meslek dalları, fiyatlar, malzemeler, kaç adet yapılacak seri üretimmidir , özel koleksiyonmudur vs vs şeklinde.

iş tasarım bedeli ödemek kısmını konuşmaya gelince siz tasarlayın biz beğendiğimize para ödeyeceğiz şeklinde bir tutumla karşılaştım.Bu tavır bu zamana kadar karşılaşmadığım bir durumdu.

birkaç ürün ve mekan tasarlayan arkadaşlarımında bu tür isteklerle karşı karşıya kaldıklarını duydum. ürün tasarımı farklı bir olaydır, koleksiyon hazırlanır, elbet içinde her biri kesin üretilmeyecek olabilir, ama tasarımcı deneme tahtası değildir. Sanırım insanların korkusu işlerine yaramayacakları ürünleri bulmak. Tasarımcı bunun için lazım değilmidir zaten. Ne istediğini anlatan insan aradığını elbet bulacaktır diye düşünüyorum.

Kendi içlerinde zaten ar-gel eri bulunan bu insanlar dışarıdan tasarım almaya ve ancak üretilirse para ödenecektir şeklindeki tutumlarına bir anlam veremediğimi belirtmem gerek.

Tasarımı ve görselleştirme karşılıklı bir alışveriş olarak görüyorum. görselleştirmede değişiklikler olabilir, renk değişir mekan değişir, sizden ışığı açmanızı , azaltmanızı vb durumları istemeleri çok doğaldır. ürün tasarlarkende sizden bazı ölçülere sabit kalmanızı isteyebilir, bunun üzerinde değişiklik yapmanızı isteyebilirler, üretilebilirlik, maliyet vb konulardada değişikliğe gidilebilir.

Fakat siz çizin beğenilirse , üretilecekse para ödenir gibi bir işin adı altında kendi imzamı görmek istemiyorum. her emeğin bir karşılığı olmalı diye düşünüyorum.

Görselleştirme işindede iş olursa para vereceğiz adı altında da işler dönüyordu. herkes elini taşın altına sokarak taşı yerinden oynatabiliriz diye düşünüyorum. Herkes risk alır hayatta. ama profesyonellik adı altında " iş olursa para vereceğim , yada iş üretilirse para verilir" şeklindeki bir tutumu bu ad altında bulamadığımı belirtmek isterim.

konuyu açmakdaki amacım bu tür insan ve firmaları karalamak değil ( isimlerini bile telafüz etmemiş bulunmaktayım) siz tasarım ve görselleştirme ile uğraşan insanların bu konu hakkındaki fikirlerinizi öğrenmektir.

Gerçekden iş olursa veya üretilirse adı altında çalışmalar yapanınız varmı ? , ya da bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz merak ediyorum. Ben her hakkın bir bedeli olduğunu ve ödenmesi gerektiğini düşünmekte, ve bunu hakkında TR3D ailesindeki herkese çağrıda bulunarak haklarını korumak ve hakettikleri değere sahip çıkmaları konusunda bir çağrıda bulunmak istiyorum.

değerli yorumlarınızı bekliyorum


sevgilerimle

Nilüfer Durna
TASARIMCI[/quote]

Bahsedilen teklif bana çok da hanzolans bir teklif gibi gelmedi. Tasarımcılık işine serbest meslek olarak bakarsak baya mantıklı hatta (bkz. manavdaki domatesler). Sanat olarak değerlendirdiğimizde ise bir eseri oluşturmadan fiyatta anlaşmak zaten anlamsız.

İlgili kişilere sunacağın kaba ön sunumlarla onay-beslemeli ve sık bir iletişim sürecine girmen bu durumda faydalı olabilirdi. Böylece beğenilmeyecek çalışmalar hakkında bir öngörüye sahip olup render süresi bekleme kafa patlatma gibi ek emeklerden U dönüşü yapabilirdin. Dolayısıyla satacağın çalışmalara emek harcayıp, satamayacaklarına ise "az emek" harcamış olurdun.

"Az emek" diye bahsettiğim durum için de düşük matrah bir ücretlendirmede anlaşıp durumu daha da lehine çevirme yoluna gidebilirdin.

Tabii bu yazdıklarım karşındaki kurumsal bir şirketse geçerli. Eğer ki sermaye sahibi eğitimsiz insanlarla görüşüyorsan kafalamak daha kolay olurdu aradaki bilgi farkını lehine kullanarak diye düşünüyorum.

Çok kızılacak bir teklif gibi gelmedi bana eğer ki sahne değil ürün tasarımı ve sunumuysa. Her teklif esnetilir, yamultulur... Bence biraz konuşmak lazım sinirlenip "güle güle" demeden önce.

İyi çalışmalar.

2007-08-21 20:39:35

Cvp

niluferDurna

herkese yorumları için tek tek teşekkür ederim.

Block Mind >

konuyu bu yüzden açtım zaten. tabiki kimse gelir elde edeceği yere güle güle demek istemez.insanları, durumları başka insanların gözünden nasıl göründüğünü nasıl davrandıklarını öğrenmek istedim.. sizde kestirip atmak yerine daha farklı bir bakışı olarak esnetmeyi ortaya koydunuz, en doğruyu bulmaya çalışıyorum kendi adıma. tüm tasarımcıların / görselleştirmecilerin ne düşündüğünü bu yüzden merak ediyorum. bilmediğimiz öğrenmediğimiz bize çok şey katan ama içimizde eksik bişiler olabilir.bakış açınız için teşekkür ederim.

Bu konu hakkında farklı görüş / önerisi bulunan arkadaşlarıda bekliyorum...

2007-08-21 22:02:47

Re:Cvp

chrome_nickel

[quote=1730] Yazan: bineger

Biz bir dernek kursak,

-Bu derneğe üye olmayanlar 3D görselleştirme işi yapamasa,
-Derneğe üye olanlar frelance iş yapabilmek için fatura kesebilseler,
-Standart fiyatları olsa altına inilmese üstüne çıkılsa
-Derneğin birinci şartı lisans kullanımı,
-ikinci şartı 3D artist kriterlerini yakalayabilme olsa.
-Derneğe üyeler komisyonla alınsa,
-İş yerlerinde de 3D görselleştirmeleri yapanların mesleği ne olursa olsun buraya üye olmayanlardan çalıştırmak yasaklansa
-Özellikle reklam ajanslarında yabancı kontenjanı sınrılansa
-Akademik kuruluşların büyük projelerine yetkin eller dernek vasıtasıyla destek olabilse.
-Derneğe doğrudan gelen işlerin üyelere dağılımı ve yapılan işlerin kalitesi konrol edilse.

Gece gündüz didik çalışan, tutorial yutan kesim çok az. Bunun yanında kaba bir model ve ışık koyup render alanlar bu piyasaın bence %80 ini oluşturuyor, ve verdikleri fiyatlar, çok düşük. Özellikle inşaat sektörünün son yıllarda kazandığı ivmeyle doğru oranda para kazanmıyoruz. Reklam sektörü kendini aşmış durumda, gün geçtikçe animatörlere verdikleri fiyatlar düşüyor, kalite azaliyor.

Bilgisi olan varsa paylaşsın, kişisel sorunlara bir kenara bırakıp, maddi ve manevi destek olarak böyle bir dernek kuralım.

Not:Olmaz deyip karşı çıkacak arkadaşlara söylüyorum, önce olurunu araştırın, köstek değil destek olun.[/quote]

hatırlatırım arkadaşım, arz talep meselesi diye bir konu var. demek o %80, hedef kitle bulabiliyor ki, böyle işler çok fazla yapılıyor. bu noktada, hatayı tasarımcılar yada 3d´ciler yapmıyor. hatayı, müşteriler yapıyor.
Benim gözümden gördüğüm : adama iki omni bi spot yetiyosa, jet gibi de render alıcaksam, paramı da nakit alacaksam, zaten iki omni bi spot´a razı adamın modellemeden bekleyeceğin ne olur ki. çakar geçerim bi saatte biter. paşa gibi de götürürüm parayı. yani bence bu yanlış bir tutum değil bence. Müşterinin talebi olsun elbette süperinin fotosunun realistiğini de alırız. ama yokki...

Şunu kabul etmek gerek. Türk toplumu olarak afedersiniz yakaladığımız her sektörün içine ediyoruz. bi sokakta dönerci olsun, adam tofaştan peugeot´a çevirdi mi, herkes dönerci oluyor o sokakta. 3D de öyle. görüyorum ben. tasarlamakla ilgili hiç bir yeteneği ve bilgisi yok adamın. 3ds max yada diğer bir yazılıma da hakim falan da değil. ama üzücü olan, bunun kendisi de farkında değil, kendisine göre 3dsmax´i süper biliyor ve tasarım yaptımı ağlatıyor renderer´i. Sonuç ne? Benim 25bin ytl teklif verdiğim işe 17 yaşındaki bi çocuk 800 ytl teklif veriyor.
Alsa yapabilecek mi? hayır. yapsa kimi tatmin edecek? sadece kendini. peki farkında mı? hayır. peki farkında olsa birşey değişecek mi? hayır. o zaman kimse o çocuğa bunun böyle olmayacağını söylememiş :)

hatırlatırım. hep editable poly´nin nasıl kullanıldığı ile ilgili dökümanlar var. animasyon nasıl yapılırla ilgili dökümanlar var. tabiki bunları okuyan ve yeni başlayan insanlar, bu işleri sadece bunlardan ibaret biliyorlar.
peki hiç? 3d artist nasıl olur!? dökümanı var mı? yok. Tasarım ve tasarımcı nedir, nasıl yapılır tutoriali var mı ? yok.

o zaman biz kendi elimizle yetiştirdiğimiz 3d cahillerinden ne hakla böyle şikayet ediyoruz. sonra da drekon hocam bunda hiç resim yok bu dökümana bir el at diye kızıyosun ( böle açık yaymak hoş değildir belki ama konuya denk geldi diye yazıyorum. özür dilerim) bence o halinde yayınlasak o dökümanları, okumaya gerçek niyeti olan okusa sadece memlekete daha yararlı oluruz gibime geliyor :)

öte yandan, 3d yada tasarım profesyonelleri olarak memleketin, hangimiz sektörümüzü tanıyor ve gerekliliklerini tam biliyoruz. zaten üniversitelerimiz beş para etmiyor. kaç kişi tasarımının uygulanışını görmek için mdf tozu yutmaya gidiyo ki aşkla.

2007-08-22 07:17:14

Cvp

drekon

yanlış anlamışsın kadir. kızma diye bir olay yok. resimsiz bir döküman eksik kalır dedim. ders yazını foruma taşıyabilirsin. benim için sakıncası yok.

fakat önce yaptığın testlerin birer resmini ve ayarlarını da eklemen daha uygun olur. sonradan "benim renderer´im seninkini döver" tartışmalarını önlemiş olursun.

brazil hakkında kapsamlı bilgim yok ama v-ray ile karşılaştırma için aynı yapıya sahip olmadıklarını biliyorum. hız ve kalite sözkonusu olunca tüm ayarları ile dikkatlice test edilmesi gerekir.

2007-08-22 14:33:42

Cvp

CG-Designer

Endüstriyel tasarımın freelance olarak yapılması bana pek doğru gelmiyor.

Sonuçta ortaya satabilir bir ürün koymak gerekiyor ve tasarım süreci bu işin sadece bir parçası. Sen üretici firmanın üründe kullanabileceği teknolojilere, üretim süreçlerine ve ilgili alandaki tüketici ihtiyaçlarına tam olarak hakim olmadıkça tasarımda ne kadar uçup ne kadar uçmaman gerektiğini, yani sınırlarını, bilemezsin. Bu da tasarımı olumsuz etkiler, ya çok gerçekçi olmak kaygısıyla ortaya yenilikçi bir fikir koyamaya cesaret edemezsin ya da fazla uçup üretilebilirliği olmayan veya feasibil olmayan tasarımlar yaparsın.

Bana göre endüstriyel tasarım şirket bünyesinde yapılması gereken bir olay. Tasarımcının sektörü ve şirketini, şirketinin sahip olduğu kabiliyetleri çok iyi tanıması gerekli, ki bu da zaman isteyen bir durum.

Yurt dışında büyük firmalar genellikle tasarımcıları kendi bünyelerinde çalıştırma yolunu izlerler. Örneğin Nike, Adidas gibi firmalar kalkıp "felanca tasarımcı çok iyiymiş, hadi bize de bi ayakkabı tasarlasın, yarın da başka bi iyi tasarımcı buruz" demezler, bi iki örnek işine bakıp, bi süre deneyip beğenirlerse tasarımcıyı şirketin bir parçası yapma yoluna giderler. Bence de endüstriyel tasarım için en uygunu bu...

Tabi "örnek işe bakma, bi süre deneme" derken "sen bi iki tasarım yap, biz beğenirsek para öderiz" gibi bir yaklaşımdan bahsetmiyorum, daha çok "sen bir iki tasarım yap, biz beğenmessek parası neyse öderiz, eğer beğenirsek bu firmanın ve tüm çalışanlarının geleceğini, bu markanın itibarını sadece senin ellerine teslim ederiz" tarzında bir yaklaşım sözkonusu.

Malesef Türkiye´nin bu kıvama gelmesine daha çok var...

Bu arada konuyla pek alakası yok ama ürün tasarımı için Max mı kullanacaktın?

2007-08-22 21:56:38

Re:Cvp

Problem

[quote=1740] Yazan: CG-Designer

Endüstriyel tasarımın freelance olarak yapılması bana pek doğru gelmiyor.
[/quote]


Pek çoğumuz tasarım yapmıyoruz , yapılmış olan bir tasarımı görselleştiriyoruz genellikle , bunu belirtmek yararlı olur sanırım.

Tasarlamak veya tasarım yapmak bizim yaptıklarımıza göre çok farklı süreçler gerektirir, Mimar bir proje tasarlar gelen talep doğrultusunda , aydıngerlerin üzerindeki eskizler çizimler ve cad cizimleri uygulama projeleri birer tasarımdır, biz ise (ağırlıklı olarak) bu ve benzeri hizmetlere vitrin oluşturacak görselleştirme işini yapıyoruz ağırlıklı olarak, bence zamanında tartışılmış olmasına rağmen bir kavram ve sıfat karmaşası halen ortalıkta kol geziyor.

2007-08-22 22:36:39

Cvp

niluferDurna

cg designer bu konu hakkında size bir bilgi verebilirim.

Daha önce plazma sehpahası hakkında ürün tasarımı yaptım. bu iş telefon açıp 7 tane sehpa lazım şeklinde gibi olmuyor bu konu da emin olabilirsiniz. zorlu bir süreci var. Öncelikle fabrikayı gezdim. hangi cam kullanılacak, hangi malzemeler var, müşteri kimdir, maliyetler nedir, neyi ne kadar eğip bükebildiğim hakkında bilgi sahibi oldum. piyasada yerli yabancı ne kadar sehpa varsa hepsini inceledim, kim neyi nasıl çözmüş. bunlar harici, insanlara anketler yaparak nasıl bir sehpa istediklerini bile araştırdım. bunu maddeler halinde firmaya sundum. toplantılar toplantılar.. Bu sitede bile tasarlamadan önce konu açtığımdan emin olabilirsiniz, fikir almak adına.

Ne kadar kötü firmalar varsa daha çok "sen bir iki tasarım yap, biz beğenmessek parası neyse öderiz, eğer beğenirsek bu firmanın ve tüm çalışanlarının geleceğini, bu markanın itibarını sadece senin ellerine teslim ederiz şeklinde yaklaşan firmalar var. mesela bu firma için ilk etapda 2 tanesi hazırlandı. 7 ürün için. bu 2 ürün boyunca ücreti ödendi. onlar beni bende onları sınamış bulunmuş olduk. neredeyse 100 e yakın onlara ürün tasarladığımı söyleyebilirim. Bunu öğrenen rakip ( ama kendi içinde kalitesiz olan ) firmanında tekliflerini aldım. yaptığımız tasarımları 25 yıl boyunca izinsiz kullanamaz üretemez şeklinde sözleşmelerimiz bile var . Emin olunki çok kaliteli firmalarda var.

Bunun içerde yada dışarda çalışmakla bir alakası yok bana göre. Hergün işe gitmekle, ordan burdan çalışma arasında kişi kendini geliştiriyorsa bi sorun olduğunu düşünmüyorum.

Son zamanlarda çokça araştırma yapıp, fuarlara katılmaya çalışıyorum. Yenilikleri internetten takip etmeye çalışıyorum ( ürün anlamında)

size söyleyebilirim ki şuan ürün tasarımının çoğunu freelance çalışan veya kendi adını taşıyan şirketlerini kurmuş bay ve bayan tasarımcılar yapıyor. (türkler için konuşuyorum)

2007-08-23 01:47:25

Re:Re:Cvp

kalimba

[quote=1742] Yazan: Problem
bence zamanında tartışılmış olmasına rağmen bir kavram ve sıfat karmaşası halen ortalıkta kol geziyor.[/quote]

Hangi konu ve nasıl bulabilirim hocam?

Kolay gelsin.

2007-08-23 08:41:16