V-Ray : ekran ve baskı farkı...

Arkadaşın sorunuyla DPI nin
exedesignFatih EkeAvatar

Arkadaşın sorunuyla DPI nin hiç mi hiç ilgisi yoktur çözümü başka yerlerde aramayın. DPI ( Dots Per Inch ) İnç başına düşen nokta sayısı kısaca baskı için ne işe yarar ?
Dijital ortamda üretilen veya aktarılan görüntünün baskı yapılacağı zaman mm başına düşen pixel sayısı diyebiliriz (inch ile pixel arasında burada orantı vardır inch arttıkça pixel de çoğalır.)

Arkadaşın sorunu renk yani monitörde gördüğü RGB renkerli CMYK ortamında basan bir cihaza gönderiyor. Dolayısıyla içeriğinde renk profili olmayan render`ı CMYK işlenirken RGB değerleri cihaz kafasına göre (burada yakın değer anlamında kullandım) çeviriyor. Oda koyu veya aşırı sarı-mavi-kırmızı gibi değişik problemler doğuruyor.

Yapması gereken Monitörünün kendi renk profilini kullanması(bazı monitör markalarının internette yazılımı vardır), render aldığı görseli herhangibir ICC profil özelliği olan görüntü işleme programında (Photoshop-gimp gibi) düzenleyip CMYK ortamında görerek kaydetmesi. İçinde ICC profili olduğu için cihaz basarken o profilden renkleri nasıl çevireceğinide içinden okur.

Tabi en sağlıklısı aslında kalibrasyon cihazı ile monitörü kalibre etmek tabi baskı alacağınız cihazıda bu kalibrasyona tabi tutmanız gerekir.


2012-07-10 16:15:51
  • Offline
  • Erkek
fatih arkadsımız cok guzel

fatih arkadsımız cok guzel acıklamıs.tebrik ederim


2012-07-10 23:18:26
  • Offline
  • Erkek
Baskı ve ekran
eraHalis ÖZTÜRKAvatar

Standart ekranlar baskıya göre optimize olmadığından daha doğrusu ekranlar RGB, baskı CMYK renk bilgisi ile işlem yaptığından ekranda gördüğünüz hiçbir işi baskıda aynen alamazsınız. Bunu için kalibrasyon cihazları ile ayarlama yapmak yararlı ancak kesin çözüm değil. Baskı işleri için üretilen ekranlardan almak daha faydalı ancak fiyatları oldukça yukarıda. ICC bilgisine gelince o bilgi sizin makinenizin ekran rengi bilgisidir. Bu bilgi baskıda matbaanın işine gelmez. Çünkü kaydedilen ICC bilgisi RGB temellidir.
İşinizi matbaaya yollamadan önce CMYK ya çevirin ve ICC bilgisi olmadan kaydedin. 300 dpi baskı kalitesi içindir. Ancak her 300 dpi lık resim matbaada iyi çıkar diye de bir kaide yok. Resmin orjinali 300 dpi olmalı. Sonradan dpi artırımı resmi çamurlaştırır. Yani resmi 300 dpi render alıp, Photoshop gibi bir programla renk kontrast ayarlarını düzenleyip CMYK ya çevirip kaydedin.


Düzgün Türkçe ile konuşmak hiç de zor değil.
2012-07-11 01:07:24
  • Offline
  • Erkek
...
soneday7Soner ÇakırAvatar

Ne dpsi ya, sallamayın çözünürlükle ilgisi yok.
Bu sorun bendede vardı, kaç kere bu sorun yüzünden azar yedim.

Ben şöyle çözdüm, aldım elime çıktıyı, monitörün yanına koydm ve açtm renderimi, çıktıdaki rendere bakarak monitördeki renderi aynı tonlara getirdim, montitör renk ayarları ve nvidia denetim masasından şuan öyle bi sorun yaşamıyorm çok şukur.


https://www.facebook.com/3detasarim - 3dsmaxtr.blogspot.com www.lycinteraktif.com
2012-07-11 08:39:57
  • Offline
  • Erkek
Soner
eraHalis ÖZTÜRKAvatar

Soner dpi baskı kalitesi için şart. Bir soru;
Matbaaya işler kaç dpi ile gönderilir?


Düzgün Türkçe ile konuşmak hiç de zor değil.
2012-07-11 10:36:29
  • Offline
  • Erkek
Teşekkür ederim...Render ı
canercecanerAvatar

Teşekkür ederim...Render ı .tif uzantılı olarak kayıt ettiğimde de cmyk ya çevirmem gerekiyor mu?Ayrıca photoshopta bits/channel ayarı baskı kalitesinde bir yararı varmıdır?RGB yi photoshopta CMYK ya çevirdiğimde renkelerde herhangi bir değişiklik olmuyor bu yalnızca tanımlamak için mi?


2012-07-11 10:49:13 Edit:2012-07-11 10:54:21
  • Offline
  • Erkek
RGB>CMYK
eraHalis ÖZTÜRKAvatar

Eğer işi matbaaya yollicaksanız her resim CMYK olmalı. Evinizdeki yazıcıdan alacaksanız RGB olmalı.
PS deki bit, renk derinliğini verir. 8 bit standarttır. 16-32 bitler daha çok derinlik bilgisine sahiptir. Kaliteyi illaki etkiler ama 3ds maxten aldığın renderlar için bit ayarını yükseltmen bir şey ifade etmez. 8 bit her matbaa için yeterlidir.
RGB den CMYK çevirdiğinde renk kaybı olur. Bunu görmek için resmin PSde RGB modda açıkken ctrl+y ile CMYK da nasıl görüneceğini anlayabilirsin. RGB modda çalışarak ama ctrl+y ile CMYK ile görüp resim hakkında kararını verdiğin anda resmini CMYK ya çevir ve matbaaya yolla. Senin durumunda renk değişmiyor demişsin ama inan illaki değişiyor. Bahsettiğim kayıplar kimi resimlerde çok belli oluyor kimisinde neredeyse fark edilmiyor bile.

Bugün dijital baskı merkezleri bile CMYK basıyorlar.
Unutmayalım basitçe; RGB ekran rengi CMYK matbaa rengidir.


Düzgün Türkçe ile konuşmak hiç de zor değil.
2012-07-11 12:39:05
  • Offline
  • Erkek
Arkadasım sorun cozumu cok
ozel_34Şahin İMAMOGLUAvatar

Arkadasım sorun cozumu cok basıt monitörünün kalibrasyonunu yapman gerekiyor.
Baskıyla çıktının bire bir`e yakın tonlarda olmasını ıstıyorsan kesınlıkle monıtorunun renk kalıbrasyon ayarlarını yapmalısın.


www.sahinimamoglu.com
2012-07-11 12:48:53
  • Offline
  • Erkek
.
soneday7Soner ÇakırAvatar

@Halis ÖZTÜRK, konunun dpi ile alakası yok bana göre. Arkadaş çıktıdaki tonla ekrandaki tonlar aynı değil demiş. Bunu çözümü dpiden kaynaklı değil.. ve ben a3 çıktısı alırım 200 dpi kullanırım.

Arkadaşın yapması gereken ekranla çıktıdaki sonucu karşılaştırıp ekran ayarlarını yapması


https://www.facebook.com/3detasarim - 3dsmaxtr.blogspot.com www.lycinteraktif.com
2012-07-11 12:54:37
  • Offline
  • Erkek
Eğer sizin dediğiniz gibi
canercecanerAvatar

Eğer sizin dediğiniz gibi ekran kalibrasyonunda sorun varsa benim aldığım ofis render ı muhtemelen sizin ekranlarınızda da benim baskıda aldığım kaliteye yakın çıkıyor yani renkler karışık, donuk v.b henüz denemedim, ekranın tabiki oldukça önemi vardır ama asıl belirleyici olan Halis` in dediği gibi resmin cmyk ya çevrilmesi olabilir.
Herkese ilgileri için teşekkür ederim.En kısa zamanda deneyip sonuca buraya aktarırım.


2012-07-11 16:25:58
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!