Genel Konular : Texture kendi kütüphanemi yaratmak

Texture kendi kütüphanemi yaratmak
Seyhan_EFENDILERSeyhan EFENDİLERAvatar


Öncelikle konu ile ilgilenen ve tecrübelerini burda paylaşan arkadaşlara çok teşşekür ederim.

Çoğu kişide olduğu gibi bende de bir dijital fotoğraf makinesi var ve bu makineyi kendi map kütüphanemi oluşturmak için kullanmak istiyorum. Ailecek gezmeğe yada iş için gittiğim yerlerde çok güzel referans resimler yada texturede kaplama olarak kullanılabilecek resimler çekme imkanım oluyor. Değişik sitelerden ücretli ücretsiz map edinmek mümkün yinede bu maplerin birçoğu batı kültürü yada uzak doğu kültürünün özelliklerini içeriyor. Örneğin bir şato yada batı tarzı bir kalenin, gothik yapıların resimlerini herzaman bulmak mümkün ancak kendi kültrümüze ait referans resimler, texture mapler bulunamıyor en azından bir 3D obje için yeterli değil bulunanlar.

Bir texture mapin kullanışlı olması için hangi özelliklere sahip olması gerekiyor?

Elimdeki makine maximum 4320x3240 ebatında 96 DPI resim çekme özelliği var.


http://deman3d.blogspot.com/
2012-05-28 10:39:53
  • Offline
  • Erkek
Öncelikle kendini tekrar eden
TalikaOkan EyüpAvatar

Öncelikle kendini tekrar eden bir kaplamaysa iki yada üç tekrarı kare içine alın ki photoshopta tekrar sağlaması için kesmek rahat olsun.

En yüksek çözünürlükte çekin bence.

Tekrar etmeyenn bir kaplamaysa güzel bir ışıkta etrafını kesiceğinizi düşünerek çekin görüntüyü "Örneğin bir kapı"

Zor birşey yapıcaksınız ama kaplamalar biriktikçe farkınız ortaya çıkıcaktır. Keşke benimde fotoğraf makinem çalışsada çeksem :D


- Hiç...
2012-05-28 11:51:47
  • Offline
  • Erkek
mesela bir kilim var
fieldyturbo19

mesela bir kilim var bu kilimi 3dmax daki sahneme koymak istiyorum gercekteki kilimin nasıl bir fotosunu cekmeliyim bende de kamera var ama teknik bilgiye sahip değilim diye şimdiye kadar hiç resim cekmedim :(


2012-05-28 12:45:45
  • Offline
Illaha bu kilimi kullanmak
blasterbozMehmet BOZ

Illaha bu kilimi kullanmak zorunda degilsen web de cokca kaplamalar mevcut. Yok hayir bunu kullanmak zorundayim dersen seni biraz ugrastiracak. Kilim kapladigi alan olarak sana fotograf cekme konusunda genis alan bulma zorlugu cikaracak. Yerde duran bir haliyi Ortografik bir aci icinde cekmen icin kendini tavana monte etmen gerek sanirim;) En iyisi bu haliyi yeterince isik alan bir ortamda duvara civileyip uzak bir mesafeden zoom yaparak fotografini cekmektir, Bu sayede desenlerde yakin cekime nazaran perpektfik kacmalar ve ic aydinlatmadan dolayi 3D sahnendeki isiklarla uyumlu olmayabilir. Kisacasi web deb baska bir hali aramak daha mantikli ve zahmetsiz. Kolay gelsin


http://bozgraphics.blogspot.com/
2012-05-28 13:11:37
  • Offline
  • Erkek
Parça parça çekebilirsin çok
TalikaOkan EyüpAvatar

Parça parça çekebilirsin çok büyükse ve photosopta birleştirirsin biraz photoshop bilgisi ve iyi ışık yeter.


- Hiç...
2012-05-28 13:18:33
  • Offline
  • Erkek
Aslında ben konuya kendi
Seyhan_EFENDILERSeyhan EFENDİLERAvatar

Aslında ben konuya kendi bilgi düzeyim açısından baktım ve resim boyutları üzerinden soru sordum. Madem benim gibi map kütüphanesi oluşturmak isteyenler var konuyu biraz açıp, teorik düzeyde bildiklerimi paylaşayım.

Bence ;

* Çekilecek resim mümkün olan en büyük boyut ve çözünürlükte olmalı ki daha sonra Photoshop`ta düzeltmeler yapıldığında ( boyutlarını küçültmek gibi) detaylar kaybolmasın. ( Burda benim tereddüdüm 96 DPI yeterli olurmu çünkü baskı kalitesi için 300 DPI gerekli olduğunu biliyorum.)

* Okan EYÜP`ün de dediği gibi tekrarlanma olasılığı yöksek kaplamalar birden fazla tekrarı içine almalı ki uygulama yapılacak model üzerine konulduğunda tekrarlanan yerler birleştikleri yerde farkedilmesin. Tabi Photoshopta tekrarın iyi ayarlanması gerek.

* Kaplama olarak kullanılacak resmi çekerken obje üzerindeki ışık yoğunluğu aynı olması lazım, aksi halde resmin bir kısmı açıkrenkte diğer bir kısmı gölgeli koyu renkte olur.

* Objeleri mümkün olduğu kadar ortographic düz bir bakış açısı ile fotoğraflamanın faydası var sanırım. Burda fotoğrafçılık bilgim yok o nedenle tanımlama dğrumu emin değilim. Teorik olarak şöğle düşünüyorum objeyi poz içine alıp çekilebilir fakat obje nekadar büyükse okadar uzaktan çekmek gerekiyor işte burda makinenin nekadar net çektiği ( DPI DOTS PER INCH ) önemli :(. Ayrıca bazı durumlarda objeyi uzaktan fotoğrafını çekmek gerekiyor çünkü geniş yüzeyli objelerin içe bakan kısımları yakın çekimde farkediliyor ve bunu engellemek için uzaktan net bir fotoğraf çekmeli sanırım.

* Fotoğraf çekerken flaş kullanılır genelde ben burda objeyi kendi doğal görünümü ile fotoğrafını çekilmesi taraftarıyım. Tabi bunu tecrübe ederek denemek gerekir sanırım.


http://deman3d.blogspot.com/
2012-05-28 13:59:50
  • Offline
  • Erkek
96 Dpi yeterlidir 300
TalikaOkan EyüpAvatar

96 Dpi yeterlidir 300 dpi olsa zaten çok büyük dosya boyutları olur baskıda 300 dpi gerekli ki oda max render kalitesidir baskı boyutu büyüdükçe dpi gereksinimi azalır örneğin billboardlarda ki dpi gereksinimi 75 - 150 dpi arasıdır ama genelde kullanılan 75 - 100 arasıdır.


- Hiç...
2012-05-28 14:50:28
  • Offline
  • Erkek
ohoooo bende zor olcağını
fieldyturbo19

ohoooo bende zor olcağını düşünmüştüm ama mesela bu dikdörtgenimsi kilimin köşeleri oval şimdi bu şekilde bir objenin kaplaması nasıl çekilir aynı şekilde çekilir tamam ama sanırım PS de fazlalıklar kesilip sadece kilimin deseni olan bir oval kenarlı kaplama mı elde edilmelidir

ha birde internetten buldugum bir kaplamayı direk max a atabilirm değilmi PS ile düzenlemeye gerek olmaz sanırım

son olarak da internetden ucretsiz ama kaliteli ve işe yarar kaplamalar bulabilceğim siteler önerebilirmisiniz google dan bulduğum coğu sonuçdaki siteler bana pek yeterli gelmedi :( genelde çözünürlükleri aşırı kucuk veya desenler falan sacma geliyor bana


2012-05-28 15:25:03
  • Offline
Şimdi osman bey bu
TalikaOkan EyüpAvatar

Şimdi osman bey bu tarz kaplamalarda köşesi oval filan farketmez tabi objeyide ona göre modellemelisiniz unwrap yaptığnızda objeyi photoshopta ona göre düzenlersiniz ve tam oturur.

İnternetten bulduğnuz kaplama eğer kendini tekrar ediyorsa tabi diğer türlü tekrarlarda sıkıntı yaşanıcaktır ve kötü bir görüntü oluşucaktır psde düzenlemek en iyisi

http://www.cgtextures.com/ sitesi var buradan texture edinebilirsiniz ama normal üyelere günlük 4 yada 20 mb sınırı var kaplamalarda da birbirini tekrar edenlerin 1024 boyutundaki açık oluyor mesela daha büyükleri premiumlara o yüzden bence biraz para verip premium almak daha mantıklı.

Hazır kaplama istiyorsanızda vray için vraymaterials.de mevcut.

Saygılarımla
Okan Eyüp


- Hiç...
2012-05-28 16:36:48 Edit:2012-05-28 16:37:26
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!