Genel Konular : Korsan Yazılımlar FBI ve BSA Kontrolünde

türkiyede bu yasa duzgun
yunusemredayiyunus emre dayıAvatar

türkiyede bu yasa duzgun bır sekılde uygulanırsa bılısım teknolojısı dusus yapabılır. turkıyede evınde yada ıs yerınde kac tanesı lınux kullanıyor. wındowsda ıcınde olmak uzere antı vırus ve bır cok basıt program crack ile aktif ediliyor. normal kullanıcı lınux u bılmıyor bıle . bu yasa ıle sıkı denetım getırıldıgınde bir çok pc kullanıcısı sudan çıkmış balığa döner . urunlerı satın almaya kalksalar fiyatları pahalı gelecek. programlar korsan uyarısı ıle devre dısı bırakıldıgında herkes bılgısayarı aldıgı dukkana kosucak. teknık servıs de bısey yapamaz hale gelıcek cunki oda crack ci . sonrasında iki seçenek kalıyor ya linux cu olucaklar yada ucretlı alıcaklar. microsoft urunlerının ve bu platformda çalışan programlar düşünüldüğünde mecbur kalınıp satın alınıcak .


https://www.behance.net/yunusemredayi3d
2012-07-13 13:20:34
  • Offline
  • Erkek
o programı sana sağlayan
melkor_Erkan YILDIRIMAvatar

o programı sana sağlayan kişiler de yazılımın ticaretini yapıyor yunus 1990 yılından beri geliştiriliyor ki bu işi 3-5 kişi değil autodesk gibi mühendislik yazılımları konusunda uzmanlaşmış yetiştirilmiş elemanları bulunan firmalar yapıyor ve ücret istemek korsan yazılım kullananların peşine düşmek, yakaladıklarının cezalandırılmasını istemek en doğal hakları, Türkiye gibi inşaat sektörünün geliştiğini iddia ettiğimiz ülkemizde lisanslı yazılım kullanan firma sayısı parmakla gösterilecek kadar düşük, bazı büyük inşaat firmalarından hala açılırken bu resim öğrenci sürümü ile üretildi uyarısı veren cad çizimleri gelmekte, ha crackli kullanmışsın ha autodeske kayıt olup öğrenci sürümü indirip onunla çizim yapmışsın hiç bir farkı yok.

daha öncede söylediğim gibi bu işin kişi bazlı çözümü ücretsiz alternatif yazılımları kullanmaktan geçer.


MODO, rhino
2012-07-13 13:45:54 Edit:2012-07-13 13:57:37
  • Offline
  • Erkek
Piyasa için olumlu bir

Piyasa için olumlu bir gelişme bence...En azından kalite seviyesi ve kurumsallaşma artar diye düşünüyorum.


2012-07-13 20:01:04
  • Offline
  • Erkek
...
soneday7Soner ÇakırAvatar

Bu eski bi karar, ve bu warezin önüne geçilmesi çok zordur. Türkiyede yasaklansa bile her türlü aşılacaktır.


https://www.facebook.com/3detasarim - 3dsmaxtr.blogspot.com www.lycinteraktif.com
2012-07-14 13:46:47
  • Offline
  • Erkek
yurt dışı
aydınyürekliaydinyurekli

yurt dışında lisans sözleşmesi olmadan projeler onaylanmıyor ama bizde böyle bir durum yok gönül isterki önlemini alsalarda ipini koparan piyasaya çıkıp 3 kuruşa düşürmesin mesleğimizi


2012-07-14 16:04:12 Edit:2012-07-14 16:06:05
  • Offline
  • Erkek
Ülkemizde "Fikir ve Sanat
Problem

Ülkemizde "Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" uyarınca yazılım korsanlığı denetleme hakkı "Business Software Alliance" (BSA) verilmiştir. Hernekadar " Kar amacı gütmeyen ticari bir işletmeyiz " deselerde, uygulamış oldukları cezanın en az % 20`sini ihbar eden birey , geri kalan miktarı anlaşmalı yazılım firması ile paylaşmaktadır.

( BSA Türkiye Genel Müdürü nedense görevini bıraktığında microsoft`un direk satış birimi müdürü olabilmektedir. )

"BSA sadece Türkiyede yazılım konusunda, üye kurumların hakları hususunda yaptırımlara sahiptirler." ABD ve AB`de kafalarına göre işletmeleri seçip baskın yapamazlar,( Her ihbar denetleme sebebi değildir ) kimseyi zan altında bırakmadan devlet`e başvuruda bulunurlar, devlet kurum ile haberleşip böyle bir durum olup olmadığına dair savunma ister ve son olarak bsa devletin izni ile o kuruma denetime gidebilir. Ama denetim derken yanlış anlaşılmasın bizde ki gibi " siz suçlusunuz, çekil bilgisayarın başından inceleyeceğiz, bir ceza keseriz şirketiniz bunun altından kalkamaz" diye değil, daha efendice incelemede bulunup, devletin gerekli mercileri ile raporlarını göstererek çalışmalarını yürütmektedir. BSA direk bir işletme veya kurumu seçip incelemeye gitmemektedir. Daha çok ihbarlar veya üye yazılım firmalarının söylediği / yönlendirdiği, kuruluşlara gidip inceleme yapılmakta.

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu`na göre korsan yazılım kullanılması, kopyalanması veya satışa sunulması halinde uygulanacak cezalar aşağıdaki gibidir.

- 150 milyar TL`ye kadar ağır para cezası;

- 4 yıla kadar paraya çevrilmeksizin hapis;

- 3 seneye kadar meslek veya ticaretten men;

- Korsan yazılım yüklü bilgisayarlara el konulması

Kaynak : BSA Türkiye

Türkiye de ilk yasal süreç:

ComCom Bilgisayar firmasının sahibi Salih Bozdoğan hakkında açılan ve 27 Temmuz 2005`de sonuçlanan birinci davada, Bursa 4. Ceza Mahkemesi, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu`nun 345. maddesi gereği internet kafe işletmecisi ve ComCom Bilgisayar`ın sahibi Salih Bozdoğan`ı sahtecilik suçundan 1 yıl hapis cezasına mahkum etti. Mahkeme süresi boyunca Salih Bozdoğan tarafından mağdur duruma düşürülen başka firmaların da şahitlik yapması, suçların delillerle ispatlanması ve Salih Bozdoğan`ın mahkemede yanlış bilgiler verdiğinin tespit edilmesi sonucu hakim hapis cezasını, para cezasına çevirmeyerek 1 yıl 2 ay olarak uygulanmasına karar verdi.

* Nedense yasal süreç olmadan önce lisans da neymiş diyen kurumlar ( ki biz bilişim çalışanları onlarca kez uyarırız kendilerini ), dava sürecinde mağdur durumuna düştüklerini söylerek davalı aleyhine şahitlik yaparlar. Davalının cezası hem hapis, hem para olarak arttırılır. ( Türkiyede hapis değil belki ama, para cezalarının örnekleri gerçekten çok fazla )

BSA,

- Kurumlarda çalışan bireyleri dikkate almaz

- Herhangi bir korsan kullanımda kurum yetkilisi yada sahibi dikkate alınır ve suçlanır.

- Kurumlarda personelin korsan kullanmasını engellemek, kurum yetkilisinin / sahibi sorumluluğundadır. Eğer personel kurum içinde korsan kullanır ve bsa incelemesinde ortaya çıkarılırsa, sadece şahitlik etmesi bile kurumu suçlu duruma düşürür.

( İlk yasal süreçte" de işletme çalışanları değil, işletme sahibi cezaya çarptırılmıştır. )

- Bsa her zaman uyarı vermeyebilir, bu onlara kalmıştır. Eğer sizin lisans almanızı istiyorlarsa uyarıda bulunup tekrar incelemeye gelirler. Ancak her inceleme bu süreçte bitmez.

BSA`nın diğer yönleri,

- Her ne kadar Türkiyede astığım astık kestiğim kestik deselerde, incelemeleri sonucunda ceza maliyetini , bir üst kuruma bildirmek ve sonucu beklemek zorundadırlar.

( bu korsanın kullanım alanı, yolu ve adedine göre değişir )

- Diğer yanıyla bsa sonuçta bir kuruluştur, size ceza kesebilir ama nasıl belediyenin, devletin aldığı kararlara itiraz edebiliyorsak, bizde karşı dava açabiliriz.

( Haksız isek bu süre kazandırır ve bir şekilde ortak nokta bulunmasını sağlar )

- BSA davaları özellikle korsan kullanımı geniş çaplı ise davanın süresi uzun olabiliyor. ( örn. Bilişim firmalarının lisansız kurumlumları, film satıcıları ) Sonuç bekleyen onlarca korsan yazılım davası bulunmakta.

- Bsa küçük çaplı korsan dağıtımları bilmekle birlikte, bunlara müdehalede bulunmuyor.Özellikle client tabanlı işletim sistemleri ise.

( örn. korsan client işletim sistemlerinin boy boy gezdiği, türk forumlar )

- evet ilk duyduğumda inanamasamda korsancılığın önüne geçmeye çalışan bir kuruluşun, kendi tr ofisi açılış işlemlerinin korsan olup, bu şekilde çalışmaya 10 yıl devam etmeleri, buranının türkiye olduğu gerçeğini bana anlatmakta son nokta oldu Bu açılan dava ile bsa`nın tüm korsansızlık sloganlarının inandırıcılığı bitmiştir.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/e-yasam/5249435.asp?gid=54

Herkesin kanuni tedbirlerini alabildiği, korsana ihtiyaç duymadığı ve kendi özgür yazılımlarımızı kullandığımız günler, umarım olur. İyi çalışmalar


Bu yazıyı www.cozumpark.com sitesinden aldım, sanırım buradaki pek çok soruya cevap verecektir.


2012-07-23 02:10:03
  • Offline
Yanlış bilmiyorsam yukarıdaki örnek
Problem

Yanlış bilmiyorsam yukarıdaki örnek olaydan sonra Ankarada bir öğretim görevlisi de BSA ya karşı açtığı davayı kazandı.

Yine başka bir örnekte bildiğim büyük bir mimarlık firmasına ( Firmanın sözleşmesini fesh ettiği eski yazılımcısının ihbarı nedeni ile) baskın yapıldı , polis, yazılım firması avukatları ve BSA yetkilileri, yazılımların bilgisayar adedi kadar lisanslanmaması nedeni ile firmayı suçlamakla birlikte öngörülen cezanın çok daha alt seviyesinde bir ücretlendirme ile anlaşma yoluna gittiler. BSA nın yetki ve görev çerçevesi Türkiyede çok net değil açıkçası.


2012-07-23 02:14:55
  • Offline

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!