Genel Konular : Fetih 1453

Kırkların Efendisi
SweeperErkan Turgut

Ben filmin özel efektlerinden ziyade filmin işleyişindeki bir kaç eksikliği yazmak istiyorum.

Beni rahatsız eden hatalardan ilki Osmanlı ordusunun nizami durumuydu.
Hani Mehter takımı arkadaşım. Tarihin en meşhur savaş orkestrası mehter takımı neredeydi? Tarihte pek çok savaş tek bir kılıç sallanmadan sadece mehterin sesiyle kazanılmıştır ki ben bu filmde davullarını vura vura surların önüne gelen bir Osmanlı ordusu hayal etmiştim

Osmanlı Tokatcılarına ne dersiniz. Kıyafet olarak kefen giyip yanlarına hiç bir silah almadan savaşlarda ilk gönderilen birlik onlar değillermiydi ? İri yapılı cüsseleri, Nasır bağlamış kocaman elleri, tek vuruşuyla atı deviren tokatları filmde olsa çok mu fantastik olurdu ?

Bu osmanlı namaz kılmayı mı bilmiyor ? Filmin bir sahnesinde kıldıkları namaz hatalıydı. En basitinden namazda son oturuşta selam önce sağa sonra sola verilir. Çekim sırasında orda kimse mi bilmiyordu bu durumu.

Ulubatlı Hasan sahnelerini eleştirenler için bir kaç şey söyliyeyim.

Bir çok tarihi yazıda Ulubatlı hasanın sancağı diktiğinde vucudunda bir
çok okun saplanmış olduğu yazar. Üstelik filmde gösterildiği gibi üç dört ok da değil. Bazı yerlerde ise sancağı dikemeyeceğini anlayınca kendi vucuduna sapladığı da söylenir..

Bütün bunları geçtim, çok yakın dostu Ulubatlı Hasanın öldüğünü duyan fatih in efsane cümlesi " İstanbul sana değer miydi ya Hasan " filmde olsa nasıl büyük bir ironi olmaz mıydı. Bir yanda peygamber övgüsü, atalarının nesiller boyuncaki tek hayali, bir yanda ise dostu Hasan. ve fatihin hasanı tercih edişi.


www.designizmir.com
2012-02-18 12:23:22 Edit:2012-02-18 12:44:52
  • Offline
  • Erkek
Hızlı davranmışsınız yanlış anlaşılma
TalikaOkan EyüpAvatar

Hızlı davranmışsınız yanlış anlaşılma olmadı. :) Erkan bey yazdığınız şeylerde haklısınız kesinlikle vurguladığınız şeyler olsa mükemmel olurdu. Namaz konusunda bende bir gariplik gördüm ama çözemedim selama da dikkat ettim önce sağa sonra sola veriyorlardı yada ben yanlış gördüm. Ulubatlı hasan konusunda da cüneyt arkın filimlerinden geldik haliyle abartı geliyordu daha önce bukadar görmeye alışık olduğmuz bir sahne olmasaydı eminim etkilenirdik sorun sanırım oradan kaynaklanıyor. :)


- Hiç...
2012-02-18 12:53:38
  • Offline
  • Erkek
Arkadaşlar öncelikle cok sert
Mrkaya

Arkadaşlar öncelikle cok sert konustuysam kimse kusura bakmasın şimdiden özür dilerim , sözüm meclisten dışarıdır ve kimse üstüne alınmasın.

` Öncelikle , yabancı yapım olan sinema filmlerine hepimiz aşikarız ? bayılırız hatta 2.defa izleme gereği bile duyarız.Milyonlarca lira kazandırır aynı senaryonun biraz farklı yapılmıs olan 2.sinema filminide aynı özenle 2.defa izleme gereği duyarız.Bunu kimse inkar etmesin , bu bizim ülkede olan birşeydir.Enazından çevrenizdekilere bakarak karar verin.

` Adamın biri kalkmıs (Faruk Aksoy) tarihimizi anlatmak için riske girerek bir film yapmaya karar vermiş,adam bu filmi yaparken zaten %100 lük bir beğenilik beklemiyor ki ? Bizden beklediği (benim görüşürüm) her türk gencinin ``Osmanlı Torunu`` oldugumuza göre , bu filme en büyük destek tabiiki Türklerden olmalı , bu filmi izledikten sonra ( ben beğenmedim,gitmeyin arkadaşlar zamanınıza yazık , beklentim dışındaydı vb) gibi sözler etmek gerçekten cok acı bir durumdur.Tabiiki herkes söyledikleriyle özgürdü ve kişisel bir yorumdur.Ama ben bu duruma cok acı bir gözle bakmaktayım.Biri beklentim dışında dediği anda cok güzel degil dediği anda emin olun.Onu okuyan 2.kişi karamsallaşacak ve kararsız olacak,filmi izlemeye gitmediği zamanda yapım zarar görecek dolayısıyla dolaylı yönden Türkiye zarar görecek,Türk sineması zarar görecek.Bu böyle gidecek olursada Ne türkler insanlarına güvenerek bir film yaparlar, nede holywood ile yarışabilirler.Bunu yapmamalıyız.Destek vermeliyiz,elimizden ne nakadar geliyor ise.

Görsel efektçilerin,filmin sadece görselini beğenmemesi `filmi izlememesi` anlamına kanaatine nasıl gelmişse onu hiç anlamadım.Sonuçta ortada bir emek var , tarihimizi `êksik,detaysız` olsada anlatmayta calısan bir post prodüksüyon var , düşünsenize türkiyede tarihin en büyük gişe rekorunu kırmış olsa , hatta bazı yabancı yapım sinema filmlerini de geçse (türkiye) sınırında.Bu film dünyada duyulmaz mı ? Holywood`da duyulmaz mı ? Vay be türklerin yaptığı filme bak demezler mi ?

Konusacak cok sey var arkadaşlar ama aklıma bukadarı geldi.

Umarım anlatmak istediğimi anlamışsınızdır.

Saygılar, sevgiler


2012-02-18 14:56:58
  • Offline
Filmden geliyorum, sıcak sıcak
SpecularÇağıl GöymenAvatar

Filmden geliyorum, sıcak sıcak yorumları yazayım;

Herşeyden önce film sadece yapılmış olmak için yapılmış bir film değil.Bunun anlamı üstünde korkunç emek var(gidenler anlayacaktır) abartıldığı kadar efektlerin kötülüğü yok.Efektler yapılmış bir çok Hollywood savaş filmlerinkinden daha bile güzel.

Bunları geçtim.Face`de ve başka yerlerde filmin savaştan çok 2 kişinin aşkını anlattığı saçma bir konu diye yazıldığını gördüm.Bu kesinlikle doğru değil.Film Türklerin İstanbul`u alırken ne kadar çok kayıp verdiği ve zorluk yaşadığını en güzel şekilde işlemiş.

Fatih karakterinin çelimsiz olmasının o kadar kötü bir durum olduğunu düşünmüyorum.Ayrıca oyunculuğu o kadar kötü değil.Sadece konuşma tarzı biraz tarih kitaplarından çıkmış gibi.

Birebir dövüş sahneleri harika.Sadece bazı bölümlerde adamalar gereksiz bağırıyor.O biraz baş ağrısı yaptı.

Senaryoda bazı bölümler atlanmış.Özellikle gemilerin karadan yürütme sahnesi en fazla 3-4 dk sürdü ki bu çok üzdü.Fatih tatlı bir amcayla(Küm olduğunu bilmiyorum) konuştuktan sonraki akşam gemiler karadan Haliçe indirildi.O kısımdaki efektler güzeldi.

Sur yıkımlarındaki efektler pek hoş olmamış.Surun yıkıldığı yerler biraz yapay kalmış.

Ayrıca en çok üzüldüğüm kısım; 40 gün boyunca yenilen ordunun yaklaşık filmin 3/4`ü nü oluşturmuşsa şehrin içine girilmesi ve fethin gerçekleşmesi filmin yaklaşık 0,5/4 ünü oluşturuyor.

Ayrıca her Osmanlı torununun bu filmi izlemesi gerek.Gerek katkı gerek tarihini öğrenmesi açısından.


http://cagil.cgarena.com/ http://www.turbosquid.com/Search/Artists/CagilGoymen
2012-02-18 16:03:47 Edit:2012-02-18 16:05:31
  • Offline
  • Erkek
arkadaşlar çok şey atlıyorsunuz
setavu-------Avatar

arkadaşlar çok şey atlıyorsunuz ilk yazımda şunu anlatmaya çalışmıştım 1- siz filme neyi görmeye gidiyorsunuz 2- beklentiniz nedir.be radyo tv mezunuyum yaklaşık 10 yıldır bu işlerin içindeyim ve size şuanda aklımdan geçen filmle ilgili yüzlerce olmamış şeyi sayabilirim tamam karakterler çok kötü olabilir ki kanımca yine diyorum ulubatlı hasan ve fatih bence yerinde bi karar fetihle ilgili birkaç kitaqp okursanız farklı kaynaktan sizde belki benim gibi düşenebilirsiniz.
mesala fatihin kadırgalara bağırdığı bir sahne var o sahnenin sizdeki anlamı ne bilmem ama benim için mükemmel bir an gerçekl bir tarih.
Tamam efeklerde kötü olabilir kurguda kötü olabilir şimdi acımasızca " berbat,gidilmez,bu ne ben daha iyisini yaparım" demek yanlış olur ozaman yapında iyisini görelim derler bize düşen eksikleri görmek ama destekde olmak.
Ulubatlı olayında şunu anlatmaya çalışmıştım gerçektende ulubatlı okadar oku yeme ihtimali var çünkü devletin sncağını okçuların savunduğu bir kaleye dikiyor bu olay arkadaşlara çok fantastik geliyor ama atmosferde maskesiz cirit atan arkadaşlar normal geliyor.
filim yapmak kolay bir iş değil arkadaşlar ve bu film para bulamadığı için 3 yıldır yayına girmeyi bekliyor ve girdi çok eksiği olabilir grafikler kötü olabilir fil içinde kullanılan insanlar anlamsız anlamsız hareketler yapıp amator gözükebilir ama izlenmesi gereken film en azından izleyip yanlışlarını yazarak katkıda bulunun birdaha aynısı çekilmesin daha iyisi olsun diye gidin destek verin.


2012-02-18 16:21:43
  • Offline
  • Erkek
3D
drekonNecmi DemirkeserAvatar

Bu filmi beğenmeyenler Recep ivedik 5 yakında çıkar. onu beklesinler.

Bu film Musallat-2 filminden daha kötü olsa bile (öyle bir ihtimal yok ama) her 3D severin mutlaka gitmesi gerekir.

Türkiyede 3D adına ne yapılacaksa onu desteklememiz lazım.


Game maker
2012-02-18 16:46:09
  • Offline
  • Erkek
Buraya birşeyler yazabiliyorsak biz
TalikaOkan EyüpAvatar

Buraya birşeyler yazabiliyorsak biz filme gitmiş desteğimizi vermişizdir zaten biz burada filmi değerlendiriyoruz gidicek arkadaşlar zaten gidicektir ki günlük hayatımdad da birçok kişiye gidin destek verin dedim + ben gönderdim bileylerini alıp bizim burada eleştirilerimiz görüşlerimizi belirtmek amacı ile yapılmıştır bukadar eleştirilmezdi belki ama çok reklam yapıldı büyütüldü haliyle büyük beklentilerle gittik buradada dediğimiz çok büyük beklentilerle gitmeyin türkiye standartlarında tabiki iyi dünyada ise ortalamayı %55 ile geçer bana göre tabiki. Herkes gidip izlemeli desteğinide vermeli tabiki 7 lira kimseyi batırmaz.


- Hiç...
2012-02-18 16:49:40
  • Offline
  • Erkek
Filmde bariz tarihsel hatalar
sonix28Seyfettin BulutAvatar

Filmde bariz tarihsel hatalar var.Tarih kitaplarına ya da bu işin uzmanlarına sanki sormadan yapmışlar.Filmi dar alanda bırakmışlar havası estiriyor.Kalıba zorla sığdırılmış gibi.Cenevizlilerin yardım tarihi ile bizans imparatorunun cesedinin bulunması yanlış vurgulanmış.Maneviyat havasına pek değinilmemiş.Akşemseddin Hz. pek görünmüyor filmde sanki zorla koymuşlar.Unutulmamalıdır ki İstanbulun fethinin manevi havası ayrıdır.En son olarak Fatih Ayasofyaya girmeden film bitiyor.Fetihin en büyük sembolüde Fatihin Ayasofyaya girip alnını secdeye koyup beklemesidir.Çoğu şeyler es geçilmiş.Filmi sanki grafiksel olarak ön plana çıkmış.Tarihsel gerçeklere uymadan grafiksel planı ön plana alarak film yapacaklarına grafik olarak daha fazla argümanın katılacağı fantastik uzay filmi yapsaydınız daha başarılı olurdu.
Yinede bir emek vermişler tebrikler diyelim.


https://www.facebook.com/bltasarim2014?ref=hl
2012-02-18 17:17:01
  • Offline
  • Erkek
efekt olayında türkiyenin çok
fsahinoglufatih şahinoğluAvatar

efekt olayında türkiyenin çok geride kaldığını görüyoruz... filmin konusu ise sadece türkkiye sınırları içinde izletilecekse beynimiz otomatik olarak o boşlukları tamamlıyor (eksikleri) ama yabancılarda tarihimizi film üzerindne görmek isteyecekse o zaman işler değişir filmin ilk seasın aşk üzerine geçti bence bu kadar zaman ayırmamaları gerekiyordu...

çok ama çok yol almamız gerekiyor... eksiğimiz çok umarım bu bize basmak olurda kaliteli eserler veririz...

sonuça gelirsek herkes bir emek vermiş onlara tşk ederiz...


fsahinoglu.com ı HOME STUDIO DESIGN and WEB ı
2012-02-18 23:54:20
  • Offline
  • Erkek
film
drekonNecmi DemirkeserAvatar

tamam smiley 13


Game maker
2012-02-19 00:02:52
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!