Acemi Köşesi : Maya Programlama Hakkında... "MEL" nedir?

Maya Programlama Hakkında... "MEL" nedir?
CengizSpecialAhmet Cengiz ÖZEL

Değerli 3D hakkında ve yazılım konusunda kendini geliştirmiş hocalarım.
Autodesk Maya'da script kullanıldığını farkettim. Hatta ekranın alt kısmında "MEL" yazan bir bölme var. Bunun hangi amaçlarla kullanıldığını ne işe yaradığını ve kullanmak için hangi yazılım dilini öğrenmemiz gerektiğini ve yazılımla daha önce uğraşmamış birinin tavsiye olarak önce hangi dille başlaması gerektiğini bana özetleyecek birisi var mı?
Yani "Youtube"da bununla ilgili eğitim videoları var fakat yabancı dilde olduğu için pek bir şey anlamıyorum. Kaldı ki sadece nasıl yapılacağını anlatıyorlar. Neden gerekli olduğunu hala bilmiyorum. Eğer bu konuda beni aydınlatabilecek "aptala anlatır gibi" anlatacak birileri varsa çok mutlu olurum.


3B çizimle hobi olarak uğraşıyorum. Autodesk Maya ile ilgili eksik kaldığım yerleri öğrenmek ve paylaşım yapmak için buradayım.
2021-09-01 18:40:33 Edit:2021-09-01 18:45:17
  • Offline
  • Erkek
Temel amacı Maya'da yapılabilecek

Temel amacı Maya'da yapılabilecek neredeyse her şeyi scriptlerle yapmanı sağlamak olan bir çeşit programlama dili. Bu tür yazılım içinde çalışan dillerin en temel özelliği tekrarlanan işleri otomatik hale getirmektir.

Örneğin sahnende bir nesneye belli parametrelerle bir çok işlemi sırayla uyguladın, fakat sahnende bu nesne gibi bin tane daha var ve hepsine bu işlemleri yapman gerekiyor. Script işte burada devreye girip hayatını kurtabilir.

Örneğin, komut listeni parametrelerle birlikte script olarak yazıp sahnedeki ilgili nesnelere otomatik uygulatabilirsin.

Tabi bunu sadece bir şeyleri otomatik olarak yaptırmak olarak da düşünme. Üzerine biraz düşünürsen bir çok kullanım alanı bulabilirsin.


2021-09-02 04:12:17 Edit:2021-09-02 04:15:03
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!