3ds Max : yapılan çalışmalarda hak iddaası...

657 sayılı kanun, bedelsiz sanat icra etmenize engel değil
uncfilm

657 sayılı m.muhakemat kn. özel hükümler kapsamında değilseniz; size sanat yapmayı yasaklamaz. Sadece bu sanattan gelir elde etmenizi yasaklar.

Madde 28:/
"Memurlar TTK hükmünde Tacir veya Esnaf sayilmalarini gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif sirketlerde ortak veya komandit sirkette komandite ortak olamazlar.

Memurlarin üyesi olduklari yapi, kalkinma ve tüketim kooperatifleri ile kanunla kurulmus yardim sandiklarinin yönetim ve denetim kurullari üyelikleri görevleri ve özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanin disindadir.

Sanat eserli fikri ihtira beratıdır ve eğer işin ticareti yapılmıyorsa ticaret hükmünde sayılmaz.

Kısacası memur olmanız, bir fikri tescillemenize, bir sanat eserinin telifine sahip olmanıza, bu eseri bedelsiz olarak sergi ve ifşa etmenize engel değil.

Ancak eserinin bedelini istediğiniz andan itibaren; TTK. ve BK hükümleri devreye girer ki o vakit, 657 sayılı kanuna muhalefet etmiş olursunuz. bir önceki cevap yazımın sonunda önemli not olarak düşmüştüm.

Fikir mahremiyeti ve aideti anayasal bir haktır.


2014-09-08 16:27:56 Edit:2014-09-08 16:28:53
  • Offline
Anlıyorum bende bu işten
emrah_redEmrah.redAvatar

Anlıyorum bende bu işten para kazanan memur için sıkıntı olur diyorum işte. belki öyle yapıyordur arkadaş diye söyledim


“I always like walking in the rain, so no one can see me crying.”Charles Chaplin
2014-09-08 16:41:46
  • Offline
  • Erkek
Bence onun sıkıntısı başka.
uncfilm

Bence onun sıkıntısı başka. kendi yaptığı işin başkası tarafından gaspedilmesine kızmış haklı olarak. Böylesi konularda iğrenç bir ortamdayız maalesef


2014-09-08 16:49:29
  • Offline
Kanıt
Duarteburak colak

Devlet memuru oluşunla ilgili çok detay ve yasa bilmesemde okulda mesleki hukuk derslerimizde 1 dönem boyunca yaptığımız tasarımları nasıl koruma altına alabileceğimiz veya gasp edildiğinde nasıl hak iddia edebileceğimiz konusunda daha önce emsal olabilecek bir çok davayı göstermişlerdi.

En net hatırladığım kesin bir kanıtınız olmadan hak iddia etseniz bile mahkemenin sizi haklı olarak görmesi pekte mümkün olmuyor.

Görselin size ait olduğunu ve sizin tasarladığınızı sadece dosyanın bilgisayarınızdaki kayıt tarihi ile ispat edemiyorsunuz yada etseniz bile mahkeme kabul etmiyor. Zira bilgisayar dünyasında değiştirilemeyecek tarih süre vs yok. Mahkeme bu tip davalarda daha çok güvenilir kanıt aramaktadır.

Bu tip şeylerin başınıza gelmemesi için ve rahatlıkla hak iddia edebilmeniz için tasarımlarınızı noterden tastik ettire biliriniz ama tabi ki bu çok büyük bir maliyet ve zaman kaybı getirir bunun yerine günümüzde daha cüzi miktara tasarımın sizin tarafınızdan hangi tarihte yapıldığını kanıtlayabilecek zaman damgası hizmeti veren siteleri kullanmanız yaptığınız işleri biraz daha güvenceye alacaktır.http://www.sahiplen.com/ veya https://www.turktrust.com.tr gibi siteler bu hizmeti vermekte ve hukuk tarafından tanınmaktadırlar.

Yani hak iddia edebilmek için öncelikle somut bir kanıta ihtiyacın var.Eğer yoksa email yoluyla attığın mesaj tarihinden veya bilgisayardaki kayıt tarihinden vs. kazanılmış bir tasarım hakkı davası görmedim duymadım.


2014-09-09 16:00:22
  • Offline
  • Erkek
Bilirkişi ve çekişmeye konu eser
uncfilm

Mahkemece tayin edilen bilirkişi, tasarım kayıtlarının ve yükleme çıktılarının çekişmeye konu olan görsel kaynağı olduğunu ispatlaması halinde, dava kesin olarak kazanılmalıdır

Bununla ilgili bir Yargıtay kararı var.
Ispat, isnatın sahibinin yükümlülüğünde olsa da, bilişimde bilirkişi tespitleri kesin delil sayılır


2014-09-09 16:12:39
  • Offline
Dijital imza
crazyboy178nuri gökdenizAvatar

Abi madem öyle bişey yaptın, dijital imza olayınıda mı duymadın. Sen bu devirde peygamberin öztorununa git öyle bişey söyle o bile kendi adını basar eserin altına :D
Her bir fotonun altına değilde orta yerine koskocaman ismini veya logonu çakacaktın bak bakim o zaman crop mrop işe yarıyomu.

Geçmiş olsun uğraşmaya değmez üstüne üstlük işinden de ederler seni güzel abiicim ;)


İntel Core i7-5930K "12core" CPU 3.20GHz Asus X99 motherboard 32GB Ram Nvidia GeForce GTX 980 www.nurigokdeniz.com
2014-09-09 17:27:48
  • Offline
  • Erkek
Ben de onu diyorum
koccAdnanAvatar

Ben de onu diyorum zaten 3 beş kuruşu kurtarayım derken ekmeğindende olursun , hiç uğraşma üzerine soguk bir su iç ve bundan sonra söylenilen tedbirleri alırsın artık.

Dijital ortamda kanunlar daha tam yerine oturmadı sadece Türkiye değil tüm dünyada öyle. Avrupa ülkesindeyim 300 avroluk internetten alış veriş yaptım birsürü delil kanıt var parayı ödediğime ama siparışlar gelmedi parayı almadık dediler üstüne oturdular ,kanun yoluyla nasıl yol denedimsede 1500 avroya mal olacağını gördüm öğrendim (avukat,dosya,mahkeme,evraklar falan filan.....masrafları).


Eğitim hayata hazırlanmak değildir ; Eğitim hayatın kendisidir.
2014-09-09 20:23:51
  • Offline
  • Erkek
Paraya dayalı hayat sisteminin
uncfilm

Paraya dayalı hayat sisteminin acı nimetleri işte..
Olaya iyi tarafından bakıp, küçük bir mağduriyetten büyük dersler çıkardığını düşünmelisin.
Bu arada yaşanan bu duruma gerçekten üzüldüm. Ancak meslek hayatım boyunca şunu gördüm ki; böylesi durumlarda kaybettiğinin fazlası bir gün sana gelir.
Bir daha üzülmemeni dilerim.


2014-09-10 19:35:35
  • Offline
Alt+0169 = ©
johonwayniMehmet KALAMANAvatar

C CopyrightOlay bu ama birazda derin bi okuyalım bakalım

https://korsanparti.org/2013/09/06/telif-bahane-copyright-tekeli-internette-sansure-ve-takibe-hizmet-ediyor/

ve van münüt'in de telifli bir kelime olduğunu hatırlatırım birde bu ©'un çift clisi var remix yapılabilir vs telif haktalep edebilecek şeylerle uğraşmak biraz karışık gibi o yüzden ben bir işim istenirse money talks derim fiyatıda koyarım


©Mehmet KALAMAN | DXF
2014-09-10 22:13:32
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!