3ds Max : çok katlı bina modelleme tekniği

22 yıllık mimarım, bir
campanellaMahmut AltuntaşAvatar

22 yıllık mimarım, bir o kadar da 3d programları kullanır, çoğunun dersini veririm. Mimari planda da değişiklik olur, dış ta da, üründe de. Ayrıca, sizinki gibi bir üslup görmedim duymadım. Ne Autocad`e bayıldığımdan ne maxe çamur attığımdan böyle söylüyorum. Autocad architect ile modelleme gayet pratiktir, revit ve archicad mantığındadır ki onların da eğitmenliğini yapıyorum, revizyona da çok yatkındır. Çevremde sayısız profesyonel var, herkes kendi bildiği yöntemle yapar. Bilip bilmeden yorum yapmayalım gibi sert üsluplar size ve foruma yakışmıyor. Gelen soru autocad ile ilgili idi, bu yüzden de böyle cevap verdim. Arkadaş bu şekilde rahat ediyorsa, bu yöntemine bir çözüm bulmak için uğraştım. Max ile ilgili sorsa, o şekilde cevap verirdim. Lütfen programlarda fanatiklik yapmayalım, tavrımızı bozmayalım.


Bir düşte yaşıyoruz. Düşleyenin olmadığı, düşün kendini düşlediği bir düş.
2012-10-02 22:06:41
  • Offline
  • Erkek
campanella; ben size karşı
3ddesigner3d designer

campanella; ben size karşı söylemedim, üslupsuzca konuşan arkadaşa cevap verdim.22 yıl önce bilgisayar çizim programları yoktu.Mimari plandada değişiklik olur nasıl olur plan bize ulaşmadan olur. yani sen dış görsel çizdikten sonra kimse banyoyu buraya alalım mutfağı buraya alalım yada dışarıya 5 metre çıkalım demez . sen görselini bitirdekten sonra dış cephelerde oynama yapılır. mimari planlar daha temel atılmadan hazırlanır.uygulama başlarken de birebir yapılmayabilir..bu mimari plandaki değişiklik anlamına geliyorsa sizin için bişey diyemem. Siz autocadde modelleyip,maxe attıktan sonra koskoca mimari plan değişiyor ise ve siz autocaddeki modeli değiştirmeye çalışıp bunu max ile ilişkilendirmeye çalışıyorsanız diyecek söz dahi bulamam size. Çünkü öyle bir şey ne görüldü ne duyuldu.

bu arada her profesyenelin kendine göre modelleme tekniği vardır.ama hiç bir profesyonelin sizin gibi işi zora sokma yöntemi yoktur . siz yapamıyorsunuz siz başarısızsınız mı diyorum size ? açıkça söylüyorum ancak siz illa olayı buraya çekiyorsunuz. burada forumu bir tek sizin çevreniz takip etmiyor. bir yönlendirme yapacaksınız doğru yapmak gerekiyor. Saygılar


2012-10-02 22:32:37
  • Offline
  • Erkek
Güzel kardeşim, ben tam
campanellaMahmut AltuntaşAvatar

Güzel kardeşim, ben tam 22 yıl önce Bilkent`ten mezun oldum ve autocad zorunlu dersimizdi, 2 yıl sonra da max çıktı. O arada da vektörel tabanlı, şu anda piyasadan silinmiş başka programlar kullanarak işler yaptık. Bu kadar emin konuşmayın, 3d sunumlar sadece katalog için değil, müşteri ile üzerinde tartışmak için de yapılır ve bol revizyon olur o aşamada. Değil mimari plan, 300.000.000$ tutan liman projesinin 5 yıl içinde 12 defa tamamen değiştiğini bilirim.Autocad kullanmanın da işi zora sokmakla ilgisi yoktur. Sadece ben bilirim, benim dediğim yöntemden başkası çok zordur gibi bir dille söylenen açıklamayı da şahsıma almasam da benim gibi düşünenler adına söylüyorum. Bu ne şiddet ya Hu!


Bir düşte yaşıyoruz. Düşleyenin olmadığı, düşün kendini düşlediği bir düş.
2012-10-02 23:38:50
  • Offline
  • Erkek
Estafurullah ne şiddeti,bir bilgi
3ddesigner3d designer

Estafurullah ne şiddeti,bir bilgi üzerine sadece bir konuşma yapıyoruz. Yoksa benim sizi tanımışlığım yok sizin de beni.

Ben Autocad kulllananlara,yada Autocad le çizim yapanlara olumsuz bir şey söylemedim.Autocad bu işin temelidir.Ve Autocadsiz bu iş olmaz zaten.Hangi programın kullanılması gerektiği ile ilgilide şöyle yapın demiyorum.Dış yapı görsellerinde yani Exterior Visualization çalışmalarında elimizdeki veriler biz çalışmayı yaptıktan sonra değişmez.Tek değişen bizim çizdiğimiz görselin üzerinden gidilerek yapılan değişimdir.Yoksa Siz bir mimar olarak bir projenin baştan sona 100 değil 1000 kez değiştiğinide görebilirsiniz.Ancak soruyu soran arkadaş işin bu kısımlarıyla ilgilenmeyecek.Elindeki mevcut veriyle çizimini yaptıktan sonra, eğer istenirse bu çizim üzerinden değişim yapacaktır. Benim ise iddaa ettiğim şey de eğer bu değişim istenirse değişimin max modellemesi üzerinden yapılmasının kolay olduğudur.Mimari plan hiç bir zaman biz 3d mimari görsel yapan kişilerin eline geçtikten sonra değişmez.Öyle bir şey oluyorsa o işi veren taşeronun alt taşeronudur ve hiç bir şeyden haberi yoktur.o çizim çizildikten sonrada bir işe yaramayacak demektir ve hiç bir ticari önemi yoktur.

Öncelikle mimari proje çizilir,sonrasında görseller hazırlanır.görseller hazırlanma aşamasında bütün mimari proje tamamlanmış demektir.Artık bütün değişiklik dış cephe renk ve giydirmelerde olur. Bunun içinde autocade dönmeye gerek yoktur.

Örnek verecek olursak,kaba inşaatı biten bir inşaatın renderını aldınız.ve müşteri değişik söveler istedi.Bunu yapmak için autocadi açıp modellerseniz sonra bu modeli mevcut max projenize aktarmaya calısrsanız işiniz daha zor. bu sizin yönteminizdir saygı duyarım. yapanda vardır hepsine saygı duyarım. ancak bbana çok uzun bir yöntem geliyor. onun yerine maxin ileri düzeyde modellemesini kullanarak tek hamlede oluştup geçilmesi en kolayıdır diyorum. Yanlış algılandıysakta kusura bakılmasın :)


2012-10-03 00:11:26
  • Offline
  • Erkek
Arkadaşlar günaydın, Bu

Arkadaşlar günaydın,

Bu konu uzun ve kişiye göre doğrusu olan bir konu. Benim autocad hakimiyetim(uzun yıllar eğitimini verdiğim için) 2d-3d iyi durumda.netice modellemediğim birşey kalmadı gibi, o yüzden orada modelemenin çoğunu bitirmek ve daha sonra max`e atmak bana hep kolay geldi. hatta ileri gidip hızlı çizim yapmak için klavye ve mause un bile çok önemli olduğunu düşünüyorum. Autocad`te sıfıra yakın hata ile yapılan modelleme yi max`e attığımda açıkçası yüzey kayıpları sıkıntıları yaşamadım. burada düzgün modellemedinin çok önemi var. iki programında birbirine üstünlüğü var bence, o yüzden ben modelleme yaparken öyle yapıyorum. max e attığımda orada yapılak olan modellemeleri yapıyorum. ama işin büyük kısmı autocad te bitiyor. dediğim gibi bu tamamen programa hakimiyetle alakalı. malzeme, ışık kamera gibi durumlar zaten autocad de yapılmaz onlar kesinlikle max de yapılıyor. binanın hatları da önemli düz hatların autocad de modellenmesi çok daha rahat. yuvarlak ve eğimli yüzeyleri max de yapıyorum. iki programı harmanlayıp ortaya ürünü çıkarmak kesinlikle çok pratik ve zaman kazanıyorsunuz. ki Autocad şimdi 3 boyut olarak kendini oldukça geliştirdi... konu hakkındaki paylaşımlarınız için teşekkür ederim ayrıca


2012-10-03 10:25:39
  • Offline
  • Erkek
autocad ile yapilan islerde
SmegoM.MustafaAvatar

autocad ile yapilan islerde maxa atarken bazen sorunlar oluyo,ust-uste line-ler dusduyo oluyo,buda maxda sorun cikariyo.


2012-10-03 12:45:58
  • Offline
  • Erkek
kavga edecek bir durum
studyo3dtarık tarık

kavga edecek bir durum yok. kimin nasıl kolayına geliyorsa öyle yapsın. nasıl yaptığın değil, sonuçta ne yaptığın önemlidir.


2012-10-03 13:26:25 Edit:2012-10-03 13:27:15
  • Offline
  • Erkek
Zaten tartışma
campanellaMahmut AltuntaşAvatar

Zaten tartışma konusu programdan ziyade 3ddesigner arkadaşımızın üslubu ile ilgili benim açımdan. Mimar olmama ve yıllardır onlarca büyük mimari firma ile çalışmama rağmen hepimize mimari ders verir şekilde o öyle olmaz böyle olur şeklinde yazıyor. Ben böyle birşey demem zira her mimarın ve her işin gelişimi sonuca ulaşması farklıdır. "Doğrusu budur, o zaman çizim programı yoktu, o kadar seviyorsan hepsini onunla yap, çizim bize geldikten sonra hiçbir zaman değişmez" gibi bir üslup ne sorunu çözmemizle ilgili ne programlarla. Belliki arkadaş birşeye sinirli burada sert bir tavır takınıyor. Sakinleşip öyle yazsın ya da yazmasın bu tarzda. Amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmek oluyor yoksa.


Bir düşte yaşıyoruz. Düşleyenin olmadığı, düşün kendini düşlediği bir düş.
2012-10-03 14:39:31
  • Offline
  • Erkek
campanella; size o
3ddesigner3d designer

campanella;

size o kadar laf anlatmaya çalışsam da halen bana saldırıyorsunuz.Amacınız birşeyi anlatmak değil sadece baskı kurmaya çalışıp,mimarlıgınızı ve mimari birikiminizle üste çıkmaya çalışmak.Size laf anlatmaya çalışmak hataymış onu gördük.Üslubumda size karşı bir yanlış olmadı ancak siz iş yerinizde birileriyle tartışmıs sınız galiba bura da gereksizce bana saldırıyorsunuz. anlamamakta ısrar ediyorsunuz. anlaşılan siz baya birşeyler sinirlenmişsiniz o yüzden konu kapansın.Sizin amacınızı bilmem ama şuna eminim ki yazılarınızdan sizden daha tecrübeli ve bilgili olduğumu rahatlıkla görebiliyorum . zira konuyu sen bene getirmenizden rahatlıkla anlayabiliyorum. Hoşçakalın


2012-10-03 19:02:25
  • Offline
  • Erkek
Pek çok mimarla çalışıyorum.
ulasdenizulaş deniz

Pek çok mimarla çalışıyorum. Hem projede hem de cephede değişiklikler oluyor. Pek çok defa karşılaştım, kat planları değiştirdim cepheleri değiştirdim. Hatta Mimarlar odası tarafından onaylanmış projelerin bile sonradan tadilatının yapıldığını gördüm ve bu değişiklikleri görsellerime de yansıttım. Çevremde Autocad 3d modelleme yaparak ve Max içinde render alarak profosyonel 3d görselleştirme yapan arkadaşlarım var. kimiz zaman ben de Revit Archicad Autocad Inventor ve Solidworks kullanarak modellem yapıp, Maxde render alıyorum. Bunun avantajlı olduğu durumlar var. Tüm bu programları da işimi layıkıyla yapacak düzeyde kullanabiliyorum. Duruma göre modellememi diğer programlarda yapmayı tercih edebiliyorum. Hepsi birer araç, yaptığımız ise modelleme ve görselleştirme.


2012-10-03 19:21:26
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!