Bilgisayar Donanım : c++ dili öğrenmek istiyorum

Ha sakın hırs yapıp
Seke

Ha sakın hırs yapıp ya ben yaparım falan deme, gerçekten yapamazsın.


2019-06-21 08:29:58
  • Offline
{islemler}
Merhaba eğer sırf işletim

Merhaba eğer sırf işletim sistemi yapmak istiyorsanız. Tek başınıza 6-9 ayda bir işletim sistemi çıkartabailirsiniz.

ben sun an aktif olarak javaSE() kullanıyorum. Öncelikle öğrenmeniz gereken c++,değil c olmalı. c çok güçlü ve donanıma daha yakın bir dil.
Yanında 80x86 asembly öğrenmeniz gerekir. Windows95,98,2000,97,vista,10 gibi işletim sistemleri yazamassınız buna ömrünüz yetmez tek basınıza anca 100 senede bitirebilirsiniz. Fakat küçük bilgisayarlarda çalışabilen işleti sistemi yazabilirsiniz.


memory segment adress ,önce bunu kavramınız lazım, işletim sistemi memori adreslerini map etmesi lazım bu kavramlar. kendi dosya sistemi yazmanız lazım fat,fat32,ntfs gibi bunları kullacakmısınız, birde c, c++ vs asm gibi dilleri sizin yazdığınız işletim sisteminde derlemeniz lazım. yani windowsta işletim sistemi yazıyorsunuz nasıl executable edeceksiniz.
asm ile işletim sistemi olmadan istedğiniz programı çalıştırabilirsiniz.bilgisayar c diski boş olsun istediğiniz gibi herseyi yapabilirsiniz.
ve öenmli konulardan bir tanesi.

işlemci interrupt hepsini yalayıp yutmanız lazım 80x86 işlemcileri interrupt instruction her yerde var. sonra siz işletim sisteminize mesela adınız x diyelim x os interrupt. yazmanız lazım. win geliştiriciler için windows interrupt instruction list her yerde mevcut.
Bunlar bittikten sonra mesela 0x013h vga sekmesidir. tüm dünyada standart 320*240 px. 256 color ayarlar. senin ekran kartı ne ise cüda amd interrupt listesini bulup donanım 1920*1080 ayarlaman lazım. sonra printer.seskartı vsvssvs dünyada belki 100 milyon donanım var. hepsinin üreticilerle konuşup direvelreri yazdırman lazım.



youtube'de bir sürü örnek var 0x000 birinci ekranı kullanan 80*40 text screen yada ı kullaıp cga 4 color mini bir işletim sistemi yazılır.


2019-06-21 11:23:03
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
cebli, cellular78 doğru demiş.

cebli, cellular78 doğru demiş.
Seke biraz abartmış ama o da doğru noktalara değinmiş.

Sistem seviyesinde bir şeyler yapmaya gerçekten hevesliysen çok fırın ekmek yemen lazım orada uzlaşıyoruz, ancak C falandan ziyade Rust programlama dilini öneririm sana. Hem güncel programlama paradigmalarını destekliyor, hem c gibi yüksek performanslı kod üretiyor hem de genişleyen bir kullanıcı topluluğu var.

Rust ile hobi amaçlı işletim sistemi:
https://os.phil-opp.com/

Ek olarak, gerçekten iyi oyun firmalarının kendi oyun motorlarını yavaştan Rust'a geçirdiğine dair haberler var. Yani baktın ki işletim sistemi falan sarmadı, oyun teknolojileri için bir bilgi birikimi olduğunu görüp kendini başka yönlere kaydırabilirsin. Rust'un web teknolojileri yönü de oldukça kuvvetli.

Bu arada rahmetli deli bir herifin kendi kendine geliştirdiği bir işletim sistemi:

Temple Os


2019-06-21 11:52:18 Edit:2019-06-21 12:00:04
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Benim sana tavsiyem ,java,c#

Benim sana tavsiyem ,java,c# bunları öğrenmen 20 sene önce c ve c++ yada jva derdim, günümüzde windows programı yazmak pek para kazandırmıor gibi. ağırlık olarak web ve mobil. su an. Eğer oyun motoru kullanaksan tridicisin muhtemelen ve bu sitede takılıyorsun unreal için c++ , unity için javascript yada c#, Para kazanırsın bunlarla daha rahat front-end .takılabilirsin eger ben back-end takılacam diosan embedded system java me,java ie,c++, vb dilleri ögreneilirsin.


2019-06-21 12:51:47
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Yorum yazan arkadaşlar kadar
yakarizaferAvatar

Yorum yazan arkadaşlar kadar detaylı bilgim yok. Yakın bir zaman önce bende yazılım öğrenmeliyim hangi dili öğrenmem lazım diye araştırırken Dr. Şadi Evren Şeker hocanın kurmuş olduğu Bilgisayar Kavramları adlı platform karşıma çıktı. Linki https://www.youtube.com/channel/UCkkgrhDCJheXQNIFqUVw0_g/featured
Burada yazılım ile ilgili birçok soruna cevap bulabilirsin.Kendisi akedemisyen ve piyasaya da iş yapan biri olduğu için birçok konuyla ilgili çok iyi değerlendirmeleri var.Ayrıca kendisinin c++ dersleri de var. Hem kanalında ücretsiz dersleri var hemde udemy de ücretli c++ dersleri var. Ben c++ öğrenmeye karar verdiğimde kendisinin yaptığı çalışmalar ve paylaşımları nedeniyle düşünmeden udemy deki iki kursunu da satın aldım. Yazılımla ilgili hiç bir bilgim olmamasına rağmen bana çok katkısı oldu. İşlerim yüzünden kursları tamamlayamadım ama ilk fırsatta bitirmeyi planlıyorum. Bu yorumu yazılımla ilgili soruları olan arkadaşların Şadi hocanın kanalından haberdar olması ve doğru bilgilere ulaşabilecekleri önemli bir kanal olduğunu hatırlatmak için paylaşmak istedim. Herkese iyi çalışmalar.


İmkanın sınırını görmek için, imkansızı denemek lazım.(Fatih Sultan MEHMET)
2019-06-24 14:51:19 Edit:2019-06-24 19:21:42
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.karalamatutkusu.com
{islemler}

Kapalı

Bir yıldan uzun süre geçtiği için konu otomatik olarak kapatılmıştır !