tablet´in çizime etkisi nedir?

tablet´in çizime etkisi nedir?

pirtikcan

ben güzel sanatlar lisesinde okuyan bir öğrenciyim üniv. yetenek sınavlarına 2 senem var bilgisayarla haşır neşir olduğum için eskiz vb çalışmalarımı tabletle yapmak istiyorum ama bazı şüphelerim var okulda hocalarımız bize hep büyük kağıtlara çizdiriyolar omuzdan çizmeye alışalım filan diye. ben şimdi tablet alırsam küçücük bişeyde çizicem sonucunda etkisi olurmu iyi yöndemi etkiler yoksa elimi kısırlaştırırmı 50x70 de desen çizdiğimde tutuklaşır diye tahmin ediyorum ne dersiniz?

2007-03-19 12:55:05

Cvp

emreşan

Ben her zaman gerçek kağıt ve gerçek kalem ile yeteneğini şekillendirmen taraftarıyım. Bilgisayarda üreteceğin çalışmalarının eskizlerini yapmak tablette daha kolay geliyor ise buna birşey diyemem. Elbette iki türün kendi içerisinde etkileşim yolu ve hissiyet olarak farklılıkları var. Ekrana direkt olarak çizilen alan üzerinde kalemle etkileşimin mümkün olduğu model cintiq tabletler veya tabletpc ler dışında masa üstü tabletlerin ben kolaylık sağlayacağını (kağıt üzerine çizmeye göre) sanmıyorum. Elin tablet üzerinde iken sürekli olarak ekranda imlecin yerini, kontrolünü ve kullanılışını takip etmek zorunda olmak bir süre sonra kullanışlılıktan zahmete dönüşebilir. Kağıt üzerinde kurşun kalem, kömür, sluboya gibi tüm kimyasaalların kağıt ile temasını, kağıdın dokusuna olan etkisini, bileğinizin ve gözünüzün bu etkiye olan aşinalığı/kontrolü geliştikçe hız kazanacak ve varolan , gerçek olan doku üzerinde kontrol sahibi olmak çok daha etkili ve pratik gelecektir. Tabletpc ler ve tablet ekranlarda ise bu durum bir nebze karakaleme yakındır. Dikkat edin sadece karakaleme diyorum çünkü bir fırçanın suluboya veya yağlı olduğunu hissetmenize yarayacak "sürtünme" etkisi malesef şu anki teknolojide yok. Yani kurşun kaleminizin sihirli şekilde yağlıboya yapabildiği dijital platformun sanal hissiyatı ile sınırlısınız ama bu his masaüstü tablet ile gerçek kağıt üzerine boyama arasında biryeredir. Unutmayınki hiçbir akademisyen, öğretim görevlisi ve/veya eğitmen, size bilgisayarınızda tablet üzerinde eskiz yaparak yeteneğinizi geliştirebileceğinizi söylemez/taahhüt etmez. Her zaman ve heryerde etkili olan tek kavram sizin elinizde tuttuğunuz kalemin kağıt üzerinde bıraktığı dokudur. Sınava girerkende bu böyledir, elinize tükenmez kalem geçtiğinde yaptığınız karalamalarda da, pastel boyaları birbirine karıştırıp kağıt üzerinde renklerin son durumuna siz karar verdiğinizdede...Dijital platformun en yeni "girdi" teknolojilerinden olan tabletin nimetleri ve faideleri elbetteki yatsınamaz. Ben kullanıyorum. Tablette, tablet pc de. Burada kullanan, güzel çalışmalar çıkaran arkadaşlarımız var ayrıcada.Bu işi, yani desen çalışmalarını "ilk" defa tablet üzerinde başlamak vea geliştirmek, avantajdan çok dezavantaj olacaktır kanaatindeyim.

Senin sorundaki ölçülere gelince; 50X70 ölçüler karakalem çizim için öğretilegelen yegane ortalama standart ölçüdür. Hem yerinden kalkmadan (A1 ve A0 ölçülerinin aksine) geniş formlarda omzunu, detaylarda ise bileklerini çalıştırabileceğin bir formattır. Günlük hayatta kullandığımız fareler, mousepad üzerinde kendi en ve boylarını aşacak kadar dikey-yatay hareketler yapmazlar. Tabletler de ekstra büyük olmadıkları sürece (a4 ve üzeri) sadece bilek hareketi ile 19" ve üzeri ekranların tamamını kapsayacak kontrole sahip olabilmektedirler. İlk olarak bahsettiğimiz ve karakalem çizim öğrenirken öğretilmeye çalışan bileğin kırılması, omzun ve bileğin senin kontrolün dahilinde istediğin eğriyi sorunsuz şekilde çizebilmesi için gerekli çalışmayı tablet üzerinde yapamazsın. Tablet alan itibari ile çok büyük hareketler yapmanı engeller. Bileğinin kırılması yerine kaynaması bile sözkonusu olabilir :) Birde benim şahsi düşüncem, tablet üzerinde attığımız her çizgiyi "undo" komutu ile geri alıp birkaç saniye sonra tekrar denemek için vakit kaybetmek yerine çizdiğimiz eğrinin kağıt üzerinde hatalı olan kısımlarını tekrar ve görerek üzerinden geçmek çok daha yararlı ve pratiktir diye düşünüyorum.Tablet bizi biraz tembelleştiriyor, yavaşlatıyor olabilir bu anlamda. Burada senin eskizlerini kağıt üzerinde yapıp taradıktan sonra bilgisayar üzerinde tabletin yardımı ile boyama, dokulandırma ve düzenleme işlemi için kullanman daha mantıklı geliyor. Nihayetinde en zengin doku ve en yüksek hızla üretim, kaleminin en ufak nüansı ile oluşan desen sana yeni bir fikir üretmene yardımcı olabilir, ,ilham kaynağı olabilir ve tasarımının her aşamasında hayalgücünü destekleyebilir. Kişisel olarak bu sürecin tablet üzerinde daha "yapay" durduğunu hissediyorum. Teknolojik olarak çok heveslendirici ve iştah kabartıcı olsada ben eskizlerimi karakalem ile kanson veya şöhler kağıt üzerine yapıp, elde etmek istediğim formu yakalayınca bilgisayara aktarıp orada detaylandırmak taraftarıyım. Hele hele güzelsanatlar akademisine hazırlık için tabletle pratik yapmanı hiç tavsiye etmiyorum. Sonra "ben tabletinen çizeceeem" diye fakülte girişindeki sınav görevlileri ile tartışıp, birlikte iki taraftan tabletini çekiştire çekiştire kopartırsınız kablosunu ucunu bilmemneyini. :)

2007-03-18 16:36:39

Cvp

pirtikcan

:D teşekkürler emre abi. seninde dediğin gibi tablet şu anda bana iştah kabartıcı ve heveslendirici geliyo. 2 seneden beri çiziyorum kalem kağıtla insan bi süre sonra sıkılıyo haliyle. farklı bişey arıyo, bu konumda tablet devreye giriyo. ah bi tabletim olsa durmadan eskiz yaparım filan diyosun kendi kendine :D ama ben tanıyorum kendimi, muhtemelen 2 günlük heves alma devresinden sonra aman bumuydu diyip ondanda sıkılıcam. neyse artık sıkıla sıkıla çizicem başka seçeneğim yok.. :)

2007-03-19 09:34:24

Cvp

nacho_grande

Asagidaki linkde konunun enine boyuna irdelenmis halini bulabilirsin:

[url]http://www.konseptsanat.com/forum/showthread.php?t=1385[/url]

2007-03-19 12:55:05