benim yerimde siz olsaydınız ne yapardınız ? - sayfa: 3

Cvp

kazmamurat

ne demiş dali;

"ya kolaydır, ya imkansız..."

pehehe.

2006-09-06 18:15:22

Cvp

chrome_nickel

18 :)... duygu bastırdı. max´e bende 18´de başlamıştım.

arada arkadaşların yorumlarına göz gezdirdim, Kalimba´nın bi satırını okudum. katılıyorum. Özellikle Bilge adamın fiyatları düşünülürse tek başına karar vermemen gereken bişey ki, ailen bu konuda asıl sözü söylemesi gereken kişiler galiba.

öte yandan, kurslar sana elbette ki birşey kazandırır. Bir Max eğitmeni olduğumu, özel derslerle başlangıç, orta ve ileri seviye dersler şeklinde sıfırdaki birisini televizyon, reklam ajansları, başlangıç seviyesinde cg işleri´ne hazır hale getirecek eğitimleri veriyorum. Bu niteliğime güvenerek söyleyebilirim ki, kursun bilge adam olması önemli değil, önemli olan eğitimi verecek kişi, onun tecrübeleri, bilgi dağarcığı, çünkü bilgisayar destekli görsellik belirli bir müfredata bağlanamaz bence. Her müfredatı da her adama uygulayamazsın. bu açıdan çoğu yerde zaten kurslar, kişinin yöneleceği sektöre göre verilir.

Bir de kursların ne kazandırdığını bilmek gerekir. çoğu kişi kurs alınca, kurs bittikten sonra o işin uzmanı olacağını düşünür. bu yanlış bi kavram kesinlikle. kurs size sadece kullanacağınız yazılımlar yada teknikler konusundaki yabancılığınızı aşmanızı sağlar. Kesinlikle gerçek tecrübe yada deneyim kazandırmadığı için, kursa gitmeyen bir kişiye oranla bir iyi, bir kötü yanı var.

iyi yanı = zaman kazanırsınız. dışarda kendi çalışıp öğrenen biri sizin 2 ayda öğrendiklerinizi araştırıp keşfederek 1 yıl harcayabilir.

kötü yanı = siz 2 ay boyunca sadece size eğitim veren kişinin tecrübeleri sonucu edindiği bazı yargıları öğrenirsiniz. dışarda araştırarak öğrenen kişi, bir konu üzerine bir çok kişinin yorumu ve bilgisini aldığı, aynı konu üzerine bir çok örnek incelediği karşılaştırma yapabildiği için, karşısına çıkabilecek sorunlara çözüm üretirken, bir çok kişinin deneyimine kendi kurgusunu da ekleyerek sorunu rahatca çözebilir. ama kurs size bunu kazandırmaz.

Bilge adam başta olmak üzere bir çok kurs mezun olan öğrencisine iş garantisi sunuyor. bunu bir merceğe alalım.

ticari dünya deneyim ister, sizi işe alan adam, sizin bir sorun karşısında çözüm üretmek için " acaba böyle çözermiyim? " demenizi beklemeye para ödemez. sizin daha önceden edindiğiniz tecrübelerde, o sorunun benzeriyle karşılaşmış ve daha önceden benzer bir çözüm bulmuş, dolayısıyla aynı taktikle bu sorunu çözmüş olmanızı bekler. bunun için para öder. süper yetenekli olmanız, mükemmel tasarımlar yapmanız çok anlam taşımaz her zaman, çoğu işletmede, zamanında ve yeterli kalitede çıkan iş, maaş ödemeye değerdir. fazlası için fazla maaş ödemeyi düşünen firmalar level atlayıp pixar oluyor.

bir de, iş bulmayı vaad eden kurslar 5 tane olsun. her birinden ayda 20 öğrenci mezun olduğunu varsayalım.( ki olmuyorsa zaten zarar etmeleri gerekir... )
eder ayda 100 kişi. yılda 1200 kişi. eğer iyi firmalarda grafik sektörüne yılda 1200 eleman istihdam ediliyorsa sadece kurslardan, dışarda bu firmaların ilan vermesine gerek yok sanırım eleman arıyoruz diye. neyse abartmayalım :)

gelmek istediğim konu, yaşını düşünürsek bence acele etmene gerek yok. dolayısıyla sana zaman kazandırmak dışında çok az avantajı olan kurslara dünyanın parasını vermen de pek mantıklı görünmüyor. onun yerine belki, başlangıç için daha uygun kurslar tercih edebilirsin. ama şöyle birşey var ki, grafik konusunda yeterli eğitmen çok az. yani bir çok dersane, abi sen fotoşop biliyon mu? biliyom ama az? abi bizim sınıf var ders ver, abi ben daha bilmiyorum ki öle ders vercek kadar? olsun ya öğrencilere boş durmucak kadar bişiler göster yeter...

yorum senin olsun. benden bu kadar.

bu arada, asıl soruna cevap. ben senin yaşındaydım, ve günü kurtarmak yerine, hedeflediğim sektörde uzman olmak için izlemem gereken yolları araştırmıştım.

2006-09-06 22:03:46

Cvp

Mor

seni hayatta en çok ne mutlu edecekse hiç kimseyi ama hiç kimseyi dinleme, kimseden etkilenme ve onu yap.
asla kararsız kalma. hiç bir zaman kaybetmezsin. her daim alacak, öğrenecek birşeyler vardır. sen yeterki öğrenmek iste.

2006-09-06 22:38:01

Cvp

niluferDurna

bende 18 de üniversiteye başlamıştım. tek başıma yaşıyordum. arada domatesler doğranırken ellerde gidiyordu. çay yapmayı bile bilmezdim :D:D:D

okumalısın, öle güzel anılarki, yaşaman gerek,keşke 18 olsam yeniden...

2006-09-07 00:19:16

Cvp

Hunturk

Samet,

Kursun sana vereceklerini gözünde fazlaca büyütmeden önce şu an bulunduğun konumda kendini geliştirmeye bakmalısın. Daha önceki cevaplardan da okuyacağın gibi bu sitenin büyük bir kısmı kursa gitmemiş insanlardan oluşuyor. Fakat bu işin ucundan yada ortasından okulunu bitirmiş olanlarda yok değil.

Şimdi benim kanaatimce sen kimseye yük olmamış olmanın verdiği rahatlıkla kursta öğreneceğin birçok konuyu kendi başına öğrenebilirsin. Ki aramızda kitap, ders, belge, site, kişi takip edip gerçekten azmederek belli ustalık seviyelerine ulaşmış insanlar mevcut. Bu insanların çalışmaları ve isimleri yurt sınırlarını bile aşmış durumda. Bunların aslında sana bir fikir veriyor olması lazım.
Fakat bunların hepsini çok çok çalışarak yapabileceğini unuttuğun anda kesinlikle başarılı olamazsın.

Kendi kendine çalışmak için yapman gereken, bir çalışma disiplini sağlamak ve plan yapmak. Plan ne gösteriyorsa onu zamanında uygulamaya çalışarak kursun sana vereceklerini kendi kendine öğrenmek. Bunu yapmak için bu ve bunun gibi yurtiçi ve yurtdışı birçok siteyi, kitapları, eğitim setlerini, hazırlanmış dersleri kullanabilirsin.

Sonuç: Kursa falan para verme, bu işi birçokları gibi buralarda öğrenebilrsin.

2006-09-07 01:01:15

Cvp

face1tr

bu yıl büyük oynadım, mimar sinan, marmara gibi unilerin grafik yada eskişehirin animasyon bölümü gibi bölşümleri ilk sıraya yazdım.. şuan boşta kalmamın sebebi bu.

eskişehir animasyon sınavında 5 karede potaya basket atan adam sordular, yaptığım işten o kadar memnun kaldım ki..

ama gel görki sınava girenlerin büyük bölümü hali hazırda marmara uni resim, seramik gibi bölümlerin 2. sınıfında okuyan kişiler olduğu için yedeklere bile giremedim..

kütahya, afyon, gazi gibi unilerin gsf lerinde okuyupda sınava girenlerin sayısıysa bunların 10 katıydı.

ne oldu sonuclar duvara asıldı ve çığlık atan ve sevinçten yerinde duramayanların tamamına yakını saça sakala karışmış 25 yaşını çoktan geçmiş kişilerdi..

tanıştığım ve kanal d de animasyon işleriyle uğraşan 25 yaşında bi genç vardı.. allh tan o kazanamadı. yaw kardeşim git otur kanald de..

maltepe uni animasyon bölümü sınavlarına girdim, bi ihtimal burslu alırım diye.. neyse hepsini geçtim son aşama mülakattayım.. adam bana çıkar işlerini diyor.. resim dosyamda 100 kadar karakalem, desen ve imgesel var.. gösteriyorum bu ne diyor.. max, ph ile yaptığım işleri.. bilmemneyle yaptığım siteleri soruyor.. benimle birlikte mülakata giren bi başka genç getirdiği lap top da bilmemne televizyon dizisi için yaptığı internet sitesini gösteriyor..

yaw daha saymak istemiyorum, valla ağlamaklı oldum..

bende son üç ay içerisinde bunları yaşamış bir genç olarak kafamda şöyle bir plan yaptım.

bilgeadam, netron..vs bir kursun grafik ve web tasarımı kursuna gidip.. neymiş bu programlar öğrenicem ve bi şekilde öğrenilen bilgiyi hemen kullanabilmem için ajans matbaa gibi bi yerde yarım gün iş bulacam..

yılın ilk yarısında kurs bitmiş illüstratör, ph, flash,, gibi programlar öğrenilmiş olacak.. en azından bu programları öğrenmiş biri olarak bu ve benzer sitelerdeki tutorilalleri takip etmek çok daha zewkli hale gelecek..

bana kendin öğren diyorsunuz ama ben şimdi neye nerden başlayayım.. 1 yıldır ´´flash öğreniyorum´´ diye bir eğitim cd sini kurcalıyorum.. eh vektörel çizimler yapabiliyorum.. ama bu ne ki ?!? paintte yaptığım şeyin daha keskin ve yumuşak hatlara sahip olanı ?!? bi yılda bunu öğrenebildim bu cd ile..

tamam kabul ediyorum kendime program yapıp hergün şunu şunu öğrenecem diye sistemli bir çalışma ortamım olmadı.. ama bunu yapmakda o kadar kolay mı ?

bende program ları öğrenip hayata atılmak ve 20 yaşımda mimar sinan marmara gibi bi uninin grafik bölümüne deneyimle biri olarak girmek istiyorum..


bu arada ben kimim biliyormusunuz :)

4 yıl güzel sanatlar lisesi okumuş,

kilden , hamurdan, alçı kalıpdan büst, el kol bacak, rölyef heykelleri yapmış,

70*100 boyutlarında renkli, renksiz linolyum, çinko gravür..vs baskı çalışmaları yapmış..

sayısız yağlıboya yapmış, polonyadaki uluslararası yarışmalarda türkiye adına birinci olmuş..

bilmemne etkinliği, bilmemne ortaklaşa duvar boyama projesi, bilmemne sanat gezileri..


ama gel görki 25 yaşına kadar 2- 3 yıl desen kursuna giderek, dışarıda mesleği öğrenip sektöre çoktan adım atmış kişiler yüzünden mimar sinan grafiği kazanamadım.. eskisehir animasyonu kazanamadım..marmara grafik daha açıklanmadı.. ama orda da mülakat var.. ne diyecem ben onlara .. hiç program bilmiyorum ama yi bir baskı sanatçısıyım mı ? ;(

2006-09-07 11:54:30

Cvp

kazmamurat

maçka güzel sanatlar mı yoksa yaw lise?

2006-09-07 12:24:40

Cvp

face1tr

ankara

2006-09-07 18:17:36

Cvp

Problem

Samet kardeşim ilk sayfalarda bir yerde "eskiseer, marmara, msgsü, 9 eylül" gibi üniversiteler baba üniversiteler gerisi boş falan gibi bir kavram kullanmışsın ,bu gerçek anlamda niyetlendiğin işi yeterince araştırmadığını gösteren bir durum, demekki biz okuduğumuz okullarda boşuna okumuşuz, işin özeti şu ki okul taş duvar bina değildir, üniversite hocaları da ilkokuldaki gibi bilgiye ulaşman için itikleyip durmaz, kendini geliştirmek birşeyler başarmak ya da kazanmak tamamen senin hırsın , isteğin , çalışman ve kendini geliştirebilmenle alakalı, Ben A veya B kurslarında , eğitim merkezlerinde bu işin süper deneyimli insanlar tarafından verildiğini düşünmüyorum, ismi lazım olmayan çok büyük bir kurs aylarca bu eğitimi vermem için benimle irtibata geçtiler, Dolayısı ile eğitim programı konusunda her hangi bir konuya vakıf olmadıkları gibi ne verirsek verelim maksat "müşteriye" hizmet olsun mantığını gördüğüm için uzak durmaya karar verdim, yani onlar işin ticari boyutunu düşünürler, size meslek bulucaz direkt işe yerleştiricez falan sözleri tamamen bir pazarlama taktiğidir. Kazmamuratın söylediği bir nokta vardı aynen katılıyorum " ben olsam eğitimimi yabancı dil alanında yapardım " sonuçta internette sınırsız bir kütüphane var ve emin ol kursta alabileceğinin kat kat üstüne çıkman mümkün,
Bir başka konu güzel sanatlar fakültelerine girme oranı ortalama %1 ve %2 arasında değişir , normal bir fakülte kazanmanın %15-%25 arası olduğunu hesaplarsan iyi çalışman gerektiğini görürsün , ama yetenekler dsoğuştan gelebildiği gibi sonradan da geliştirilebilir , önemli olan doğru noktaya kanalize olup kafanı fazla dağıtmaman.

2006-09-07 21:24:42

Re:Cvp

seckin_yalin

[quote=14039]


bu arada ben kimim biliyormusunuz :)

4 yıl güzel sanatlar lisesi okumuş,

kilden , hamurdan, alçı kalıpdan büst, el kol bacak, rölyef heykelleri yapmış,

70*100 boyutlarında renkli, renksiz linolyum, çinko gravür..vs baskı çalışmaları yapmış..

sayısız yağlıboya yapmış, polonyadaki uluslararası yarışmalarda türkiye adına birinci olmuş..

bilmemne etkinliği, bilmemne ortaklaşa duvar boyama projesi, bilmemne sanat gezileri..

[/quote]




aferin sana

2006-09-08 00:32:46