Bazı Konular ve Pixarın Satılması

Bazı Konular ve Pixarın Satılması

Overmaster

Bazı konuların bilinmesinde kesinlikte fayda vardır!
Elinde bende şu da var bu da var deyip eldeki bir tomar dolusu software´s arasında acaba bu gün hangisini kullansam deyip gidip gelmenin inanın hiç kimseye faydası yoktur.Kararlılık çok önemlidir ve her programın bir ötekinden fazklası veya azı mutlaka vardır.Amatörce yaklaşım göstermek istismar edilmemeli (İdeal olanın aranmasıdır) ve konular parasal kaygılara kurban edilmemelidir.Falanca film bu programda yapıldı deyip o zaman o programı kullanayım demek avuntudur. o filmlerde gördüğünüz sahneler usta artistler tarafından meydana getirilir ve aynı başarıyı başka bir programda da gösterebilirler. Bu tamamen ticari bir anlayıştır. Eseri meydana getiren şey son derece pahalı boya vb malzemeler değil o malzemeyi kullanan ustalardır.
Bir başka konu siteden de duyurulduğu gibi yakın bir zaman önce Disneyin Pixar´ı satın aldığı duyurusu...Öyle düşünüyorumki bu tam anlamıyla bir kırılma noktasıdır!
Digital Animasyon ve Digital Ressam kavramları günümüzde artık bir çok mesleğin de silicisi ya da ikinci plana atılması gibi bir şey.Böylece Klasik Çizgi Animasyonun kaderi de kesinlikle değişti.Kendini yenileyemeyenlerin silinmek durumunda olduğu bir kez daha anlaşıldı.
Geçmişte ilk sarsıntıyı Reel - Bilim Kurgu filmlerde Tüm dünyada Terminatör 2 yapmış hiç olmadığı kadar merak uyandırmıştı.(İlk olma özelliği vardı çünkü) LW de çok konuda ilk olma özelliğine sahip bir program olmasının ayakta kalabilmesinde rolü vardır.
Animasyon dünyasında LW in Toy Story si ise herkesi hayran bırakmıştı ancak bu da daha sonraları farkedilebilen büyük bir kırılma noktasıydı.Disney Çizgi animasyona devam diyordu Aslan Kral filmi insan eliyle yapılan çizgi animasyon Bilgisayar 2D boyama ve diğer efekt desteğini yanına alınca yeni çağdaş çizgi film kavramına ulaşıldığı düşünülmüştü...Böylece geçmişin gelenekçi yapısı da korunmuş olcaktı..ama zaman onu göstermedi ve Disney 3D nin 2D karşısında nasıl bir tehdit olduğunu geç de olsa gördü, gelenekselliği bu şekilde yoluna devam edilemeyeceğini gördü ve Pixarı Satın almak zorunda kaldı! Geçmişte bilgisayarın yapmaya başladığı şeylerin neye yol açacağını usta bir animatöre sormuştum bizi ilgilendirmez bu iş devam edecek diyordu...
Şimdi bana sorarsanız elinizde 2-3 kağıt alıp flip´ing yapmanın bilgisinin 3D aimasyon için kesinlikle şart olduğunu biliyorum ama bu artık 3D animasyonunun masa üstü yapım aşamasında bir kademe ve anlayış bilgisidir.
Bu konuda ders mahiyetinde bazı çalışmalarımız olacak Selamlar..

2006-04-26 06:11:21

Cvp

calavera

Susamuru´na kesinlikle katılıyorum, gerçekten güzel açıklamış herşeyi ve halen devam eden program kavgalarınında aslında ne kadar gereksiz olduğu bir kez daha ortaya konmuş oldu böylelikle. Ama 3d nin geleneksek animasyonun yerine geçmesi bence o kadar da kötü değil, sonuçta gene işini en iyi şekilde bilen insanların daha özgür ve sonsuz bir ortamda iş çıkartmaları bence çok daha iyi. Öte yandan stop-motion animasyonlar halen devam ediyor (corpse bride) bence bunlar vede animeler kesinlikle geleneksel tarzı uzun süre daha götürüceklerdir.

2006-04-17 15:31:35

Cvp

3d-anim

1990 lı yıllaırn başında 3d kişisel olarak yaygın değildi ben de disney filmleini dehşetle takip ederdim.
Amator ruhumla kısıtlı zaman aralıklarında amiga 500 ün disket surucusune ya disneyanimation disketini yada deluxe paint IV u takar 2d çizimler ki ışıklı masa aracıyla hareketli resimler felan çizmeye çalışırdım tabii auta çırak ilişkisi bile olmadan körü körüne.

O dönemler canlandı gözümde.Terminator e ilk gittiğimizde hayran kalmıştım.Özellikle Karakter canlandımada jurrasıc park devrim gibi geldi.Çünkü gerçekçilik ve hareket gerçekçiliği müthişti.

3d ile 2d arasında bence fark var.
3d de kalem kullanmıyorsun.Hareketlendirmede 3d harika.
2d de ise plogon düşünmüyorsun ama hareketlendirme zor.


Neyse Sizden gelişmeleri bekliyorum

2006-04-14 22:39:07

bir konu gözden kaçırılmamali.

AssAdzA

Bizim küçüklüğümüzde eğitimimizin temel objesi kağıt ve kalemdi ve ilk görgülerimiz de kağıt ve kaleme göre verildi.
Bu gün bir modele başlıyacağım zaman ister istemez kağıt ve kaleme sarılıyorum.
Acak alltan öyle bir kuşak geliyor ki kağıt kalemden önce 3D animasyon çizgi filimler ve oyunlar, ardından bilimum programı 15 yaşına varmadan öğenme fırsatı ile. Bu kuşak ne eskize ihtiyaç duyuyor ne de yazıcıya.
5 yıl sonra piyasaya yogun bir şekilde girecek olan bu kuşak için eskiye ait hiçbir bilginin önemi yok.
Bu saatten sonra 2D ye yatırım yapmak ne sanat nede zanaat olarak pek değer taşımayacak.
Motorun icadı ile atların devre dışı kalması gibi nostarjik, fantastik ve sarrafına hitab eden bir hobi olarak kalacak.
Iyimi,kötümü hiçbiri sadece zaman çarkı içinde ufalanacak bir taş olmak beni üzüyor okadar.

2006-04-17 17:07:07

Cvp

calavera

Yalnız bu programları sadece öğrenerek biyere varamaz kimse, gene yeteneğe duyulan ihtiyaç olacak, yetenekli insanları farkı herzaman orta olacak.

2006-04-17 17:35:37

Cvp

Samce

Bi aralar disneyi takip etmekten gözlerim çıkmıtşı
Her cdsi hala duruyor .çize çize disneyin bir hayranı oldum ve 3d film görnce kınıyodum
üzülüyordum çünkü shrek vs gibi animasyonlar çoğalıyordu
2dnin yok olmasından korkuyordum
Ama gerçekler acıdır
2dninde yavaş yavaş erimeye başladığını gördüm
kaçınılmaz son bu
şu an üzülüyoruz ama 3dye devam ediyoruz
Şu an bize üzücü gelen şeylere sonradan alışıyoruz
mesela shrek vs gibi modeller,m 3d scanner die bi aletle yapıldığını öğrendim ve üzüldüm
Ama belki sonradan şu alet çok hoşuma gideceh kim bilebilerkine

2006-04-17 21:46:35

Cvp

chrome_nickel

önemli olan 2d´nin kaybolması yada 3d´nin oturması mı bunu bir düşünmek lazım? yada şöyle diyelim.. bir animatör yada 2d artist için ne değişti?

eskiden kalemle çiziyorlardı. kağıtla... sonra pc çıktı pc ile çizmek boyamak çıktı. tabletler çıktı... sonra çizgifilmler pc ortamına taşınıp daha bir otomasyon haline dönüştü.. şimdi ise 3d var. 3d daha bir otomasyon şeklinde 2d artist´in yada animatörün perspektifi düşünme, hareketleri zamanlama sorunlarını daha azaltarak otomasyonu hızlandırdı.. otomasyon sürecinin ustalığı giderek yutma eğiliminde olduğu bir dönemdeyiz. bunu yadırgamamak lazım. ama şu var. bilgisayarlar bütün bunları yapabilmesine rağmen hala sempatik gülen bir karakter yapamıyor!.. ve süperüstü süper bilgisayarlar çıkmadan ve bunlar studiolarda kullanılabilir hale gelmeden bu olmayacak. bunun olması için altın´ın çok ucuzlaması lazım :).. elektronik devreler altınla yapılırsa, ve mikroçipler uzayda üretilebilir hale gelinirse teknolojik olarak, günümüz süper bilgisayarları atx kasalara kadar küçültülebilir. ama bunların olması için en kötü şartlardan 15 - 20 yıl lazım. bütün bunları geçtik, yazılımcıların kafasına ikişer üçer beyin sokuşturmak lazım. karakterleri inceleyecek kombinasyonlar kurabilecek ruh halleri düşünüş tarzları vücut kaş göz mimikler....
....

...

...

araçlara takılıp kalmak yerine bence uygun şartları taşıyan araçlarla en kısa yoldan sonuca ulaşmak çabasında olan büyük şirketleri anlayışla karşılamak lazım.. bir de şirketlerin politikalarını düşünürken, pazarlamacı zihniyetinde düşünmek gerekir.

bir pazarlamacı genel kavramda şöyle bir yapıya sahiptir : " şirketi nasıl daha fazla kazanır hale getirebilirim. " hedef kitlesinin ihtiyaçları, bu ihtiyaçların karşılanması, karşılanan hizmetin rakiplerden daha cazip olması ve bunu minimum maliyetle ve maksimum kârla yapmak..

disney´in pazarlamacıları gözünden, elimizden geldiğince bakmaya çalışalım bir de : " 3d sektörü gelişiyor, ve sektöre yön veriyor. bu konuda en çok göze batan firmalar arasında zirveyi pixar, ve arkasından bluesky studios alıyor. bluesky studios´u kapatmak, pixar´ın daha güçlenmesine ve daha gelişmesine sebep olacaktır. çünkü pixar´ın açık bıraktığı piyasanın büyük bölümünü bu firma dolduruyor ve onu kaldırmak pixar´ın yolunu açmak demek, dolayısıyla 3d sektörünün daha güçlenmesi demek. bu durumda pixar´a cazip teklif sunmak gerek. arştırma ekibini arayın, pixar´ın tahmini yada elde edilebiliyorsa net kâr / zarar oranlarını bulun. (diyelim ki yılda 1 milyar dolar) ben bu adamlara 5 milyar dolar teklif edersem şirketi için ( şirket ederi 150 milyon dolar diyelim ) bu adamın bana firmasını satması muhtemel. projeyi yönetime sunun! "

pixar´ın yönetimi düşünür. bizim studio 5 milyar kar yapmak için ne kadar zaman harcayacak? bunun için maliyetler ne olacak?
piyasa risk´i şuyu buyu derken muhtemelen yılda 1 milyar dolar brüt kâr´ı varsa 6-7 yıl gibi bir rakam çıkacak ortaya. bu durumda peşinen 5 milyar´ı cebe indirip onla farklı bir yatırım planı kurup daha kısa sürede daha fazla kâr oranı sağlamak mümkünse evet demeye pek çekinmeyecek.

tabi bu düz mantık. ama pazarlamacıların gözünden de bakmak lazım. sonuçta, şirketlerin tepelerinde oturan kişilerin amacı, elindeki şirketle daha fazla para kazanmaktır. pixar´ın sahibi olup da dünyanın en iyi animasyon şirketi olalım ama fazla para kazanmasak da önemli değil diyecek birisi, zaten pixar gibi bir şirket kuramaz. o kadar insanı ve o kadar parayı yönetemez.

bu sektörler arası çatışmanın ve şirketler arası iletişimlerin bence animatörlere yada çizerlere bir zararı yok. bizlerin yapabileceği tek şey, mesleğimizi icra ederken, günün şartlarının gerektirdiği araçlara hakim olmak. söz konusu 3d?

sadece 3d bilmek insana bir kariyer kazandırmaz şüphesiz. daha satırlar dolusu yazmakla bir yere varamam şu şekilde sadece birkaç kelimelik ama anlam içereceğini düşündüğüm bir cümle ile yazımı sonlandırayım.

" bir taksi şoförü, otomobil kullanmayı bildiği için, otomobilini kullanarak para kazanır. bir ralli pilotu da otomobil kullanarak para kazanır. ama bir taksi şoförünün ralli pilotu olabilmesi için, yetenek, uzun zaman tecrübe ve daha fazla bilgi birikimine ihtiyacı vardır... şüphesiz ralli pilotları taksi şoförlerinden daha fazla kazanır :)... "

taksi şoförleri bu yazımı okuyup da bana darılmasınlar. mesleklerini küçümsediğim yok. ben taksi şoförü olunca ralli pilotu olabileceğini düşünerek, ve bunu hiç araştırmadan direk bir rüyaya kapılıp uyanmamayı tercih ederek sadece zaman kaybeden insanlara üzülüyorum o kadar.

2006-04-26 06:11:21