bitirme tezi konusu

bitirme tezi konusu

elix

cümleten selamın aleyküm;

Foruma yeni katıldım.

Bilg müh. son sınıfta okuyorum ve bu sene bitirme tezi yapıyoruz.

Anlatmaya lüzum yok, bazı olaylar oldu, tez konusu son anda değişti, aksilik olmazsa computer graphics üzerine yapacağım bitirmeyi. Ondan dolayı bir-iki gün içinde graphics ile ilgili bir konu bulmam gerekiyor.

eskiden forumlarda okul projeleri için fikir isteyenleri görürdüm, komik gelirdi biraz. şimdi benim başıma geliyor.

Ben aslında javada iyiyim ama opengl kullanılacağından dolayı c++ ile çalışmak gerekecek. Şu an Computer Graphics dersi de alıyorum ama daha henüz komplike kodlara girmedik, matematikle uğraştık daha çok.

Nvidia´nın nature scene diye bir örneği var. Bitirme için hoca reverse engineering ile onun detaylarını incelemeyi tavsiye etti ama tek kişi olacağım, o biraz ağır olabilir. İşin aslında koda baktım hiç comment yok. Bir de çalıştırmaya kalktığımda program hata verdi, görevi sonlandır menüsü çıktı. Ben de ondan sonra soğudum biraz ondan.
Texture mapping ile ilgili bişeyler de olabilir dedi, belki okulun fotoğrafları çekilerek okulda gezilen bişey yapılabilir diye. reklam için güzel olur belki ama basit olur, o tarz işin bir estetiği olmaz gibi geliyor bana. Hem fotoğraf makinasıyla olacak iş değil bu.


Bende gerçeği modellemeye bir meyil var, Fiziğim de biraz iyi sayılır. O tarz şeyler aklıma geliyor ama bu iş bir anda çıktığı için, proje için bişeyler tasarlayacak zamanım olmadı.

mesela aklıma gelen kabaca bazı fikirler; Gerçeğe benzer bir ortamın tasarlanabileceği bir program yazmak(tabi belli bir yere kadar). Cisimlerin yoğunluğunun, esnekliğinin olduğu. Yerçekimi veya yapay kuvvetler sonucunda cisimlerin etkileşimde bulunabileceği bir sistem tasarlamak. Vay be.. hayalimde canlandı bir an, mouse ile ucuna cisim bağlı bir ipi tutup havada çevirmek ne güzel olurdu.

bir topun duvara çarptığı anki esneyişini simule edecek kadar kompleks olmaz belki ama gene de hoş bişey çıkabilir belki bu işten, ne dersiniz?

harbiden sardı bu iş beni, bu fikirle ilgili söyleyebileceğiniz şeyler var mı?


yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

2006-12-08 21:32:11

Cvp

chrome_nickel

uzay geometri konusunda iyi olman gerekir. bilgisayar mühendisliğinde okuduğuna ve programlama ile uğraştığına göre sinüs cosinüs ile aran iyidir umarım.

atılım çetin adlı birinin bilgisayar grafikleri adında bir kitabı var. onu almanı öneririm. zaten çok ucuz bişey. 10 - 15 ytl olması lazım.

gerçeği modellemekten kastın, görsel kalite değildir umarım. görüntüdeki gerçeklik değil de hareketlerdeki gerçeklikten bahsediyorsan bunu yapman mümkün elbette. ama görüntüde gerçeklik biraz uzun hikaye. yine de görüntüde gerçeklik için atılım çetinin kitabından temel rendering fikirlerini edinebilir, ve bunun üzerine internetten bulacağın kaynaklarla global ışıma sistemi inşa edebilirsin. ama bitirme tezine yetiştirmek için biraz fazlaca ağır bir konu. yani böyle birşeye başlasan bile 2 yıldan önce bitirebileceğini sanmıyorum.

fiziki hareketlerdeki gerçekçilik buna nazaran daha kolay olacaktır. falan nesnesi x yönünde 426´da. x yönünde -20 birimlik bir kuvvet etkisinde kaldı.yer çekimi ve sürtünme 4 birimlik ters kuvvet oluşturdu. sonuç falan nesnesi x yönünde 410´a geldi.falan nesnesinin özelliklerini taşıyan bir sınıf olursa ve çizim sırasında, falan nesnesinin görüntüsünü oluşturan döngü, falan nesnesinin uzaydaki koordinatını bu sınıftaki daha önceden belirtilmiş koordinata dayanarak hesaplarsa, sen de fiziki hesaplarda çıkan sonuçları falan nesnesinin içine enjekte edersen, kendi kendine hesaplar sanırım :) ne bilim. sen daha iyi bi algoritma kurarsın bence.

2006-12-06 22:45:51

Re:Cvp

elix

[quote=1101]
gerçeği modellemekten kastın, görsel kalite değildir umarım. [/quote]

evet, görsel kalite değil, fiziki kurallara yakınlık ama tek renk cisimler üzerinde de çalışmayı düşünmüyorum. Yani tüm işler hallolduktan sonra texture ile felan biraz göze hoş bişeyler de olur diye düşünmüştüm.

Ayrıca bir arkadaşıma aklımdakileri anlatırken fizik motoru mu yapacaksın dedi? Sonra başka bir forumda biri www.sobee.com.tr adresinde yaptıklarımız bölümünden actor ün demosunu indirmemi söyledi, hoş bir şey. Benim aklımdakilere yakın. Şimdi sanırım bu actor oyun motoru olmuş oluyor, ama ayrıca orada ortam motoru diye bir tabir geçiyor actor için. O da başka bir math engine kullanmış.

motor kavramlarının ne olduğu çok net değil. mesela fizik motoru denildiğinde grafik işin içine giriyor mu? ya da neyse, bunlar çok önemli değil benim için. Ben aklımdaki şeyleri yapmaya çalışayım, millet nasıl isterse öyle isimlendirir.

Birisi şöyle birşey dedi gene başka bir forumda:"etkileşimli fizik konusunu seçerseniz, işe 3d yi karıştırmayın, 3d bir sahne içerisinde gezinecek birşeyler yapacaksanız ise fizik olayına hiç bulaşmayın." Benim aklıma yatmadı açıkcası. Ben birini gelişmiş yapmaktansa, ikisini birden (yani fizik ve görüntüyü) basit bir şekilde yapmayı tercih ederim.

bu arada mesajı gönderirken takip listesine eklemeyi işaretledim ama konuya cevap verilince mail gelmedi, nereden ayarlanıyor o.

2006-12-08 21:32:11