Lcd mi? Crt mi?

Lcd mi? Crt mi?

drummer

Merhaba arkadaşlar daha öncede açmış olduğum konudaki bilgilerinizden çok faydalandım[G1] takıldığım bir nokta kaldı Crt monitörlerle lcd ler arasındaki farklar ve bizlere etkisi ne kadar acaba crt monitörlerin yüksek çözünürlük ve daha kaliteli görüntü vermesi yüksek refresh hızları beni crt´ye itiyor bunun yanında lcdler dizany ve yer kazanımı düşük radyasyon gibi etkileride beni açıkcası pek açmıyor güzel lcdlerde yok değil :) var varda acaba tercih hangisi olmalı ben crt´de 21" samsung 1100 mb düşünüyorum yaklaşık 420 dolar civarı rakibi Lcd 20" SAMSUNG 205BW fiyatı aşağı yukarı aynı birde geçen 23" lg´di sanırım gördüm 820 dolar fiyatı vardı ve 16 ms gecikme süresi şimdi bu monitörler ve ya bu monitörlerin dışında tercih edebileceğim bi monitör var mı tabi öncelike crt mi? Lcd mi? her türlü tavsiyenizi bekliyorum şimdiden teşekkür ederim[G7

2006-09-11 21:57:16

Cvp

ramço

daha once phılıps crt kullanıodum ama calıstıgım sırkettekı monıtorler lcd lerdı..ne yalan soylıyım eve gıdınce kendı monıtorumden nefret edıdoum cunku goruntu lcd lerde cok daha ıı hal boyle olunca ıkı monıtor arasındakı farkı daha ıı anlıyosunuz.. suan 17´´ Dell lcd kullanıyorum cooook memnunum tavsıye edebılırım..

2006-09-11 15:39:47

Cvp

chrome_nickel

crt´lerde görüntü, üst sol köşeden başlayıp alt sağ köşeye doğru bütün pixellerin tek tek yeniden ateşlenmesi ile yukardan aşağı bir tarama yaparak tazelenir. bu da düşük tazeleme hızlarında, taramayı gözümüzün hissetmesine sebep olur.

lcd´lerde, her pixel için ayrı bir veri hattı bulunduğundan, pixelleri denetleyen çip, görüntü verisi kendisine aktarıldığı anda, bütün pixelleri aynı anda ateşler. crt´lerde görüntü yukardan aşağı doğru taranarak değişime uğradığından gözlerimiz etkilenir. ama lcd´lerde tarama olayı olmadığından gözümüzü refresh açısından etkileyecek bir durum yoktur. crt´lerde bu durum ancak saniyede çok daha fazla sayılarda tarama yaptırtılarak gözümüzün hissetmesi zorlaştırılmak suretiyle zararı önlenir. ama lcd´lerde bu zarar zaten söz konusu değil.

yani lcd´nin 60 hz´de çalışması, crt´nin 75 hz´de çalışması lcd için bir dezavantaj değil. üstelik insan gözü ortalama 25 - 30 hz üstü yenilemeler arasındaki geçişi algılayamaz.ve artıracağınız her hz için windows sistem performansından harcayacağı için 60 hz´de çalışan bir grafik kartı ile, 75 hz´de çalışan bir grafik kartını karşılaştırdığımızda 60 hz olan daha iyi performans verecektir. bu açılardan lcd´ler tercih etmek için çok fazla güzellik sunuyor. öte yandan, renk derinlikleri dengesizdir. kalibre edilmeleri zordur. bir lcd´de çok canlı gördüğünüz renkler, başka bir yayın ortamında yada baskıda çok farklı sönük ve mat görünebilir. başka monitörlerde çok az renk tonu farkları olan resimlerin ton farklarını lcd´lerde patlamış renkler olarak görebilirsiniz... tabi bu lcd´nize ne kadar para verdiğiniz, ve lcd´nin ne düzey bir kullanım için düşünüldüğüne bağlı. mesela apple´ın 2500 €´luk 23" monitörünü alın 10 yıl monitör değiştirmeyin :).... gibi.

2006-09-11 17:49:49

Cvp

kalimba

CRT öneririm. Çözünülük yüksek, tazeleme yüksek. CRTler´de bi ton test var. Radyasyon saçan ekranlar eskide kaldı.

chrome_nickel´e tazeleme hızı konusunda katılıyorum. LCD monitörlerde sistem nasıl tam olarak bilemiyorum. Ancak her bir hücre elektronik bir devreen kontrol edildiği için belki daha düşük tazeleme hızı (refresh rate) kullnılıyor olabilir. Ancak CRT monitörlerde. RGB elektron tabancalarından çıkan elektronlar ekranda belirlenen noktalara yatay ve dikey (horizantal, vertical) saptırma bobinleriyle iletilirler. Horizantal fekansı çok çok yüksektir (50 khz vb). Windowstan ayarladığımız ise vertical tarama frekansı 50-85 Hz civarındadır. 50-70 rasındaki titremeyi beyaz bir sayfa açıp başka bir yere baakrken göz ucuyla ekrana baktığınızda görürsünüz. Göz buna zamanla alışır (yorulur) ancak göz için zararlıdır. şu anda ben 75 hz kullnıyorum, ayet iyi gibi duruyor. Monitörün yerinede bağlı. Mesela 75 hz de 80 hz de titreyen monitör var. Monitör etrafında manyetik alan oluşturacak bişey olmamasına dikkat edin. Birikmiş besleme kabloları dahil. Bunlar olmasa bile yerini değiştirmeyi deneyin.

2006-09-11 21:57:16