3d´den para kazanmak? - sayfa: 3

Cvp

Deadbeat

İş verenler, anlattığınız kadar bilgisizmi ki :/

2008-02-10 15:21:24

Cvp

çağatay köroğlu

evet

2008-02-10 15:30:31

Cvp

Deadbeat

İlginçmiş. Bilseydim 3d ye başladığımda, bir iş bulur veya freelance çalışırdım..Bu sayede hem kazanmış, hem öğrenmiş olurdum.[:F]

2008-02-10 15:47:16

Cvp

tanla

slm arkadaşlar merak ettiğim bir konu var bilgilendirirseniz sevinirim.Kaliteli,hızlı vray kullanarak mimmari modelleme yapan max kullanıcısı bir kişinin mimarlık bürosunda çalışması gerekse günümüzde ne miktarda maaş alabilir.Teşekkür ederim

2008-03-01 17:10:48

Re:Cvp

Ertuğ

[quote=3502] Yazan: tanla

slm arkadaşlar merak ettiğim bir konu var bilgilendirirseniz sevinirim.Kaliteli,hızlı vray kullanarak mimmari modelleme yapan max kullanıcısı bir kişinin mimarlık bürosunda çalışması gerekse günümüzde ne miktarda maaş alabilir.Teşekkür ederim[/quote]

2 yada üzeri alır. fakat kaliteli iş çıkaran biri için geçerli rakam. Zira 4-5 aydır çalştğm firmaya sadece iyi max kullanan,detaylı modelleyebilen konusuna hakim birini bulamadk. vasat düzeyde biri ise en iyi ihtimal 1-1 buçuk arası maaşla şirketler arası gezer durur, çünkü zam istedği anda işveren bilirki aynı maaşla aynı düzey birilerini pekala bulablir.

2008-03-02 03:13:35

Cvp

çağatay köroğlu

vasat birinin istanbul dışında 1-1,5 alabileceğini sanmıyorum. ama kalifiye insan sıkıntısı konusunda haklısın Ertuğ bizde şirkete aylardır eleman arıyoruz. ama merkez herkesi geri çeviriyor. bir işi bilmek ve bildiğini sanmak çok farklı şeyler. insanların önce bunu anlaması lazım.

2008-03-02 15:25:20

Cvp

kalimba

haklısın çağatay.

2008-03-02 16:16:40

Cvp

çağatay köroğlu

Elbette haklıyım

2008-03-02 16:38:38

Cvp

tanla

ben bu işi freelance olarak yapıyorum maaaşlı bir işe girmem gerekse ne kadar ücret istemem gerektiği konusunda bilgim yoktu,cevaplarınız için teşekkür ederim

2008-03-02 19:53:28

Cvp

ETezer

Sevgili Dostlar, Bir süredir Bu Forumda çıkan yazıları takip ediyorum ve sanırım bu ilk mesajım. 3D konusunda 20 seneyi deviren ve TV reklam piyasasında emek harcayanlardan bir olarak Hayatımdan bazı kesitler vermek istiyorum.
1. Animasyona Sinemayı sevdiğim için girdim. Tek başına sinema yapılmadığını fark ettiğim zaman önce 2D sonrasında 3D ile içli-dışlı oldum. Amacım Para kazanmak değil sadece Yaratma ve Paylaşma duygularımı tatmin etmekti. A.Ü. AirCraft Frame okurken bile Aldığım Teknik Resim, Malzeme, 3 Boyutlu uzay geometrisi derslerini hep animasyon bazında düşündüm. Bunun Dışında Bale seyrederken bile Hareket kurgusu mantığımı nasıl geliştirirm diye sordum kendime. Yani Bilgi tek başına yeterli değildir. Animasyonda Kültür´ün inanılmaz önemi vardır.
2. Benim zamanımda ne internet vardı. Ne bi dergi, ne bi kitap ve de bu işi bilen. En azından benim ulaşabildiğim yoktu :) Deneme-yanılma yöntemini kullanırken kendi tekniklerimi geliştirdim. Ama en önemli kaynağım "Gözlem" di. Çevremdeki herşeyi inceliyordum. Cam ve Demir mesela. İkisi de katı ama bir şeffaf. NEDEN? Neden iki malzemede Işığa farklı Tepkiler veriyor? Neden Gölgeleri farklı oluşuyor? Gibi bi sürü garip sorular sorup cevaplamaya çalıştım kendi kendime. Bir Fuardaki çekilişte 3ds4 programı bana çıktı :) kısmet. Programın Türkiye Dağıtımcısını arayıp bi sürü sorular sordum. Çünkü o zamana kadar "Imagine" isimli bir program kulanıyordum.
3-THY de çalışırken Bir arkadaş, bir Dergide Animasyon ile ilgili Yazılar yazmamı istedi. Şaşırdım, 3 ay sonra dayanamadım ve bi yazı yazarak ısrarlardan kurtulmayı denedim. Ama, Yazı patlama etkisi yaptı. Daha fazla yazı istendi. 2 sene felan yazdım dergide ama çook zaman alıyordu. Yazı tarzım, şu anda sizin İnternet te çok sıkça bulduğunuz ve kullandığın Tutorial tarzı imiş. Yeni fark ediyorum :) Bu arada Dergiye biri geldi bir TV´den. Reklam bölümündeymiş. Bir müşterisi film yaptırmak istiyormuş. Meraktan "olur yaparım" dedim. Bant Reklam tarzında filmi teslim ederken TV nin neredeyse bütün çalışanları monitörün başına toplandı. Çoğu 3D animasyonun ne olduğu biliyordu ama Türkiye de yapılan örneğine pek rastlamamışlardı. Grafik Animasyon ile karıştıranlar ise azımsanamazdı tabii ki. Bu arada Bant Reklam karşılığı ödenen para 2000 dolar idi. Ardından başka biri daha geldi. Başka bir iş istedi. Ona da yaptım ve yaklaşık 15 senedir piyasaya iş yapmaya devam ediyorum. Bazı ajanslarda kısa iş deneyimleri yaşadım ama Tek başıma çalışmöayı tercih ettim. Freelance olarak çalışmaya devam ediyorum halen. Hepiniz, ama Hepiniz benim yaptığım işleri gördünüz. Sadece benim yaptığımı bilmiyorsunuz.
4- Piyasının durumu şu anda çook parlak değil. Ne yazık ki Bazı "Çevreler", işleri sadece "kendilerinden" olan kişilere kalite veya fiyata bakmadan veriyorlar. Sanırım ne kast ettiğim anlaşılmıştır. Herneyse, Bant Reklamların çoğunu TVlerin kendisi bedavaya yapıyor. Bedava olanlar Flash ve After ile 2 boyutlu slide tarzı yapılıyor. Bu TV´lerde bu tarz iş yapan gençler Aylık 3000 YTL ile işe başlıyorlar. Aynı işi Ajanslar Frelance´lere 350-500 YTL ye yaptırıyorlar. 3D olduğu zaman fiyat otamatik olarak en az 2 ye katlanıyor. Tam ekran Reklam Filmleri fiyatları Daha çok işin "Yoğunluğuna" göre yapılandırılıyor. Örnek vermek gerekirse: Kıl-Tüy Reklamları seyredersiniz devamlı, Kepek olayları felan :) 4500-8000 dolar arasında yapılıyor piyasada. Karakter devreye girdiği zaman Fiyat gene katlanır, çünkü Bu konuda Tecrübeli sayısı oldukça az.
Mimari Görselleştirme işleri ise tam bir kesmekeş. 100-60000 YTL arası bir aralık olduğunu söylersem daha iyi anlarsınız. Tek kare çalışmalar en fazla 1500 YTL olurken, Animasyonlar oldukça üst rakamlara ulaşır. Bina 10, Site 30, Alışveriş Merkezleri 60 a kadar ulaşır. Tabii 3D modelleme hariç :) Mimari Firmaların çoğu bu paraları harcamaktan bıktıkları için Ya kendileri ya da Elemanlarını Kurslara göndererek olayı daha ucuz hale getirirler. Mimari bürolarda bu tür işleri yaparım derseniz İşe 3000 YTL ile başlayabilirsiniz :) (TV lerle aynı farkında mısınız? )
5- Son Söz: Sevgili Gençler, Yaratmayı seviyorsanız Animasyon yapabilirsiniz. Animasyon Tüm sanat ve Bilimlerin bir arada olduğu tek "Şeydir" (Şey kelimesini mecburen kullandım tanım icabı) Çevrenize kulaklarınızı Tıkayın, Gözlerinizxi kapatın. Kendi kendinize sorun? Ben neyi seviyorum? Yaratmayı, Anlatmayı, Duygularımı paylaşmayı Seviyor muyum? Evet ise işiniz çoook zor. Çünkü Animatörlük Dünyadaki en "ağır" meslektir haberiniz olsun. Bu arada, Yapmak ile seyretmek arasında fark vardır Sevgili Gençler. Pek çok kişi Animasyon seyretmeyi sevdiği için bu işe girmeye kalkar ve başarısız olur. Çünkü "Yaratmak, Hamilelik gibidir" İnanılmaz sancılar yaşar, ağrılar çeker, arada kusarsınız. Bebeğiniz doğduğu zaman ise, Tutup onu satarsınız :( Buna "Zanaat" denir, Sevgili Dostlar. Sanat, Para karşılığı yapılmaz. Türkiye de Animasyon
henüz "Zanaat" aşamasında. Daha Sanat olarak yapılmaya başlanmadı ne yazık ki!!! :(

Daha sonra vakit bulunca yazılara devam ederim...
Saygılarımla,
Ergin TEZER
AutoDesk Authorized Instructor

2008-03-04 09:14:52