Yakıt Pili (Notebookun Sarjı 1 Ay Dayanır)

Yakıt Pili (Notebookun Sarjı 1 Ay Dayanır)

tha

Yakıt Pili

Bu Piller Sayesinde Bağımsızlığımızı İlan Ediyoruz !


Hayatımızın her anına giren teknoloji ile bu konuda bağımlılığımız her geçen gün daha da artmakta.Durum böyle olunca arabadan uçağa ,bilgisayardan telefona her şeyi kullanabilmek için enerji ihtiyacı doğmuştur.Bu enerji ihtiyacı en başta elektrik ve fosil yakıtlar ile karşılanmakta hatta elektrik üretiminde de bu fosil kaynaklar kullanılabilmektedir.



Hal böyle olunca enerji = ısı = küresel ısınmaya bizden de destek demek oluyor.Bu arada sadece fosil yakıtların çevreye verdikleri enerji karşılığı dezavantaj dışında bitme sürecine girmesi dev enerji şirketlerinin bu fosil yakıtlara yatırım yapmamaları da yeni enerji kaynakları arayışlarına gidilmesi çalışmalarını kesinlikle arttırmıştır.



Bu konuda ülkemizde büyük bir şirket´de çalışmalarına olumlu sonuçlar alarak sona doğru ilerlemekte olduğunu açıklamıştır.Bu şirket dayanıklı tüketim malları üreten, sektörünün önde giden kuruluşlarından Vestel dir.



Vestel 2 yıldır sürdürdüğü Ar-Ge çalışmaları sonucunda “Yakıt Pili” ni

üretmeyi başardıklarını açıkladılar.








20 milyon dolarlık bir yatırım sonucu Vestel olumlu sonuçlara varmış durumda ve yıl sonunda bu pillerin raflarda yerlerini alacaklarını duyurdular.İlk başta doğalgazla çalışacağı belirtilen bu piller daha sonra ( ki 2008 olarak belirtiliyor) direkt suyla çalışan modelleriyle yenilenecek.İlave edilecek bir paça ile tamamen su ile enerji üretilecek ve bunun evde yapılacağını belirtmek gerekir.Bu pillerin en güzel yanlarından biriside içindeki hidrojenin diğer yakıtlardan önemli bir fark ile güneş veya rüzgar enerjisinin yardımıyla sudan üretilebilmesi ve kullanıldığında tekrar suya dönüşebilmesidir. Yani bunu pillerin kullanımı sonrası açığa çıkan enerjinin atığı doğaya zararlı kimyasallar değil su buharı olacaktır.Bu özellik hidrojenin herkesin üretimine ve kullanımına açık bir yakıt olmasını sağlar.PEM (Proton Exchange Membrane) yakıt pillerini, evlerin her türlü enerji gereksinimini karşılayacak katı oksit yakıt pillerini, yüzde yüz çevre dostu kuru pilleri ve yüksek verimlilikteki özgün elektroliz metodlarıyla Vestel sudan hidrojen elde etme sistemini geliştirdi.





Bu pilde Hidrojen ve Bor elementleri kullanılmakta.



Hidrojen kullanım acısından su ana kadar zor işlenebilen bir element olmaktaydı.Uzayda bolca bulunduğu halde dünya da bunların üretimi ve saflaştırılması oldukça güçtü.Bu dezavantaja karşılık kullanılması en mantıklı elementlerin başında gelmektedir .çünkü evrenin %75 inde hidrojen elementi bulunmaktadır. Ayrıca hidrojen dünyada en çok bulunan üçüncü elementtir ve dünyadaki hidrojen su, hidrokarbonlar gibi kimyasal bileşiklerin içinde bulunur.



Hidrojen kadar önemli bir madde de Bor dur.Bor elementi konusu aslında başlı başına ayrı olarak anlatılması gereken ve kullanılması daha doğrusu işlenebilmesi çok önemlidir.Burada borun bir başka güzel özelliği kullanılmış ve hidrojeni tutması konusunda yardım alınmıştır.Tonunu maalesef 300 dolardan ihraç ettiğimiz borakstan hareketle sodyum bor hidrür bazlı tonu 50 bin dolarlık “hidrojen süngeri” ileri malzemesini üretmişlerdir.Bu sayede hidrojen kullanımına olanak sağlanmıştır.



Sistemin çalışması kabaca aslında eskiden beri bilinen fakat kullanışlı olmayan sistemin kullanılır hale getirilmesiyle olumlu sonuçlar alındı.1800 ´lü yıllardan beri teoride bilinen olay hidrojen ve oksijen atomlarının birleştirilerek bir elektrik akımı ortaya çıkarılabilineceği teorisi hidrojenin gaz yada sıvı olarak çok fazla depo alanı kaplamasından dolayı rafa kaldırılmıştı. Fakat artık hidrojen tutucu metaller yardımıyla bu sorun aşıldı ve hidrojen bu metaller de hidrür halinde depo edilmektedir.



Alında olay kimyasal bir tepkimedir. Kahraman elementlerimizi tanıtıp, az çok ne işe yaradıklarını anlattıktan sonra ana konumuza söyle devam edelim.





Nerelerde Kullanılacak



Bu pillerin atık olarak doğaya zarar vermemesi kadar bizi ilgilendiren konu nerelerde kullanılabilir olduğudur.Vestel yöneticileri bunu şöyle açıklamışlar; Cep telefonu,dizüstü bilgisayar, telsiz,radyo ,buzdolabından aklınıza gelebilecek birçok konuda mobil cihazların enerji sorunu çözülecek.Kullanılacak olan bu piller diğer sıradan piller gibi kendi kendine boşalma sorununu da yaşamıyorlar.İşin en iyi yanıysa yaklaşık olarak bir dizüstü bilgisayarı 1 ay boyunca şarj etmeden kullanılabilineceği yada cep telefonuyla 4 gün boyunca kesintisiz konuşulacağını belirtmeden geçmek olmaz ve sanırız bu pillerdeki gücü az çok kavramamıza yardımcı olur. Ayrıca sıradan piller gibi atma derdi de olmayacak bu yüzden de teoride çevreye olumlu bir yanı daha olmuş olacağını sanırız. Ev kullanıcılarının bugünkü enerji maliyetlerinin %10 -!5 arasında bir maliyetle enerji elde edebilecek olması artılarının en önemlilerinden birisi.

Kısacası bu piller sayesinde günlük enerji ihtiyacına karşı bağımsızlığımızı kazanmış oluyoruz.



Sadece Vestel mi



Bu çok yararlı yöntem konusunda tabiki´de sadece Vestel çalışmamak da.ülkemizin büyük kuruluşlarından bazıları da bu konuda çalışmalarda bulunmaktalar ve bu kurumlarında elde ettikleri sonuçlar vardır.Bunlardan bazıları Tübitak, Arçelik,Ford Otosan,Tofaş ,Aygaz,Demidöküm ,Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı.











Sadece ülkemizde değil dünyada birçok enerji şirketleri ve hükümetlerinde el attığı milyar dolarlık bu büyük pazarda olumlu sonuçlar alınmaya devam ediliyor.Umarız bu pazarda söz sahibi olabilir ve ülke kalkınmasına yansıtabiliriz.çünkü bu çalışmalarda da kullanılan bor elementinin %60 dan fazlası ülkemizde bulunmakta.









Bu yeni ürün sayesinde Terminatörlerin yolu acıldı desek yeridir.. İnsanoğlunun pil olarak kullanıldığı Matrix filmindeki pil olma şanssızlığımızda ortadan kalkmış oluyor Zira sadece dünyamızda yaşayan canlıların kullanması ile sonsuz evrendeki hidrojen elementinin biteceğini de sanmamaktayız.





Fakat yaşam kaynağımız suyun bitmemesi konusunda bir garantimiz olamaz.

[right][u]ALINTIDIR[/u][/right]

[img]http://img516.imageshack.us/img516/65/hgkjlhlhklhkhqj0.jpg[/img]

2007-07-17 12:58:11

Cvp

biLoPipEt

Üniversitede Tarih hocam, Ülkemiz e oynanan oyunları anlattıktan sonra, "Peki çocuklar bu kadar kötü haberden sonra birde iyi haber veriyim. Geleceğin madeni olan borun % 82`si Ülkemizde bulunmakta!" demişti. Bunu 5 sene önce söylemişti. Demek artık ihtiyaç duyulan bir ürün olmaya başladı.. Ne mutlu.. Umarım buna da kota koymazlar

2007-07-28 11:50:17

Cvp

drekon

Benim için en umut verici çevresel çalışma Hidrojen yakıtlı arabalar. Güneşi enerjisi bek umut verici değil çünkü arabalar için gerekli enerjiyi sağlayamıyor.

Bazı kaynaklar hidrojenin fosil yakıtlarla elde edildiğini söylüyor ama bu tamamen aldatmaca. çünkü hidrojen en kolay sudan elde edilebilir ve barajlardaki kullanım fazlası elektrikle kolayca üretilebilir.

BMW:
[img]http://www.solobmw.com/img/news/m_191_1_idrogen01.jpg[/img]

Honda:
[img]http://bioage.typepad.com/./photos/uncategorized/fcxvstyling.jpg[/img]

2007-07-28 14:23:40

Cvp

Problem

Geçen yılın Otomobil fuarında Hybrid otomobil görmüştüm, araç normal benzinle hareket ederken arka koltuk arkasındaki batarya şarj oluyor ve araç otomatik olarak şehir içi seyir halinde iken elektirik motoruna geçiyordu bu da %40-60 arası yakıt tasarrufu sağlıyordu iyice inceledim ve çok beğendim , ama sonradan Hybrid otoların aynı modellerin düz modellerine göre çok daha pahalı olması ve ünlü insanlar tarafından istismar edilmesine üzüldüm, ama Hybrid teknolojisi özellikle otomativ sektöründe yakın zamana kadar en iyi alternatif olucak gibi , sanırım sonra hidrojen ve bor a geçiş olacaktır, ama ben şahsen bor işleme konusunda bizim ülkemizin nasıl bir pozisyon alacağımızı merak ediyorum.

2007-07-29 02:13:06

Cvp

FatihÖzen

Ülkemizdeki Bor konusunda ben çok umutlu değilim açıkcası.Mesela Dünya fındık üretiminin %80 ini elimizde ama fiyatı biz belirliyemiyoruz.

2007-07-29 15:45:48