CMYK render

CMYK render

digitbook

vrayden cmyk çıkış almak istiyorum
normal aldığım render rgb olarak çıkıyor 300dpi.
fakat bana cmyk çıktısı gerekli baskı için.
rgb den cmyk ya dönüş yapınca renklerde bozulmalar oluyor.
nasıl yapabilirim.
bu arada tif olarak çıkış alıyorum. farklı bir format önerirmisiniz...

2007-05-26 12:59:41

Cvp

nacho_grande

RGB ve CMYK birbirinden cok farkli 2 renk sistemidir. Monitorler RGB baski ise CMYK calisir. Bu sorunlari en az miktarda yasamak icin oncelikle monitorunuzun gercek renkleri gosteren kaliteli bir monitor olmasi gerekir (LCD lerin hicbirisi bu is icin uygun degildir. Baskiya yakin renk gosteren LCD ler Apple ve Lacie dir) Kaliteli CRT monitorlerin de (ki bunlar da 700-800 dolar lik monitorlerdir) renk kalibrasyon aletleri ile ayarlanmasi gerekir. Bunlara ilaveten monitorun ve cikis alinan printerin (ya da sistemin) renk profillerinin ayni olmasi gerekir. Genelde hepsi standart sRGB profiline ayarlidir (Photoshop dahil)

Cikis alacagin calismalari Photoshopta CMYK ya cevirip colour correction uygulamalisin. Hicbir baski sistemi ekranda gordugun renkleri basamaz. Ancak ofset basiyorsan ve extra renk kodlari verirsen basar (Pantone) Fakat resimdeki tum renkleri bu sekilde extra renklere baglayamazsin.

2006-07-10 17:52:57

Cvp

digitbook

nacho grande cevap için çok teşekkür ederim.
zaten photoshopta açıp CMYK yaptığımda hiçbir fark olmuyor ama CMYK bir monitörde baktığımda fark oluyor.
ben söylediklerinizi anladım fakat max in yada vrayın direk CMYK sonuç alabileceğim bir özelliği varmıdır?
eğer olmuyorsa 600 dpi bir tif dosyası olarak render yaptırabilirmiyim.
bunların bir yerde bir ayarı varmıdır.
özellikle CMYK çıktı çok önemli benim için...

2006-07-11 09:53:00

Cvp

kalimba

CMYK monitör yoktur. CMYK render eden render motoruda yoktur. Monitörde sadece RGB elektron tabancaları var :) LCD lerde sadece RGB hücreleri var. CMYK ile RGB birbirinden farklı kavramlardır. Anlatabilmek için renklerin oluşumunu incelemek gerekir. Ama şunu söyleyebilirim kısa bir şekilde. Eğer CMYK monitör olsa idi; monitör çalışmıyorken ekranda komple beyaz olurdu =) Normalde siyah olur. Bu kadar zıt şeyler yani [S44]

Monitörün kalibre edilmesi şart. Benim önerim kaliteli bir monitörün, gün ve çalışma ışığından etkilenmeyecek bir yerde olması direkt olarak doğru kabul edilen baskılı bir renge göre kalibre edilmesidir. En iyi kalibrasyon budur. Bu renk çok eski olmayan pantone renk kataloğu veya yazılımla beraber verilen renk örneğidir (genelde mat mavi olur). Bunlarla alakalı ücretli, ücretsiz yazılımlar vardır. Tutrumak istediğiniz rengi baskı yaptıracağınız yerin renk deneme baskılarıyla karşılaştırıp, makinadan ne renk verince çıkışta ne oluyor gibi bir fikre sahip olabilirsiniz. Bunu 3-5 renkle yaparsınız ama bu aradaki değerlerin gene düzgün basılacağı anlamına gelmez =)

Siz ne kadar ayar yaparsanız yapın, eğer dijital veya ofset baskı yapan yer buna önem vermiyorsa istediğiniz sonucu alamazsınız. :)

Deneme yapmak laızm. Dijital baskı atölyelerinde bu denemeleri ücretli/ücretsiz yaptırabilirsiniz.

RGB den CMYK ya dönüş yapınca renklerde bozulmalar oluyor. Demişsiniz o olayı bozulmadan değil, photoshopun kullandığı profilin değişmesinden kaynaklanıyor.

2006-07-11 18:21:40

Cvp

digitbook

sevgili kalimba
açıklamaların için çok teşekkür ederim,
şimdi sanırım tam olarak anladım olayı.

RGB den CMYK ya dönüş yapınca renklerde bozulmalar oluyor. Demişsiniz o olayı bozulmadan değil, photoshopun kullandığı profilin değişmesinden kaynaklanıyor.

işte benim problemimde bu
isterseniz tekrarlayım sorumu,
benim monitörüm kalibrasyonsuz, fakat baskı için gittiğim yerdeki monitör kalibrasyonlu.
ben kendi pcimde photoshopta rgb cmyk dönüşümü yaptığımda hiç fark gözükmüyor. fakat diğer profesyonel monitörde aynı şekilde cmyk dönüşümü yaptığımda renklerde değişimler oluyo.
örneğin kırmızı renkler yokoluyor ve yeşillerim daha karanlık oluyor. ama bu renk ler kısmın olduğu için sadece color correction la halledebileceğim bişi olmuyor. benim istediğim renderdan çıkan netice direk cmyk çıkarsa bende dönüşüm yapmak zorunda kalmam ve renklerimde kendini korur.

2006-07-12 09:26:58

Cvp

kalimba

Elimede öylebi olasılık olsa monitörü makinadan söksem öyle rgb>>cmyk dönüşümü yapsam bu dosyaya etki edermi. Takibi etmez. Monitör ne gösterdiğini biliyormu ki? Bence bilmiyorlar :) Ekranınız kalibrasyonsuzsa kalibre edin, bu monitörünüzün alın yazısı değilki =) Eğer amacınız sadece CMYK render almaksa photoshopta RGB>>CMYK dönüşümü yapın dertlerinizden kurtulun [G1]

2006-07-12 10:09:21

Cvp

chrome_nickel

:). öncelikle, bu durumu anlatabilmek için, dijital verinin renklere dönüştürülmesi ile kağıt üzerine aktarılmasını araştırmak lazım.

crt monitörler şöyle çalışır.

pixel denen hücreleri üç bölmelidir. kırmızı yeşil ve mavi tonlarında özel bir aktif malzemeyle kaplı bu hücreler, o pixel´in alması gereken değere göre, üç adet radyoaktif ışınla uyarılır. ışının şiddetine göre, renk hücreleri farklı tonlarda aydınlanarak bize çok farklı renk tonları sunar. ama, renk hücreleri aydınlatma yolu ile aydınlatıldığından ışık saçarlar. bu yüzden, saçılan ışığın seviyesini artırarak çok geniş bir aralıkta renkler elde edilebilir. hücrelerin kaplandığı aktif malzemenin kalitesi arttıkça daha geniş bir aralıkta renkler elde edebiliriz.


öte yandan baskı grafiklerinde bu kadar geniş bir renk aralığını görmemiz imkansız. çünkü, basılı grafiklerde şu olur.

kağıt üzerine dışardaki ışık kaynaklarından ışın düşer. ve renk katmanı bu ışığın bir kısmını emerek geri kalanını yansıtır. sice de, gözümüz ışık saçan ve çok güçlü enerjiler taşıyan ışınları mı daha canlı algılar yoksa bir kısım enerjisini başka nesnelere aktararak zayıflamış ve güç kaybetmiş ışınları mı daha canlı algılar. elbetteki monitörlerin ışıması daha canlı olacaktır.

burda, cmyk ile rgb arasındaki farkı şöyle değerlendirmek gerekir. grafiği gösterme ortamına bağlı olarak renk tanımlamanın değişmesi.

eğer dijital ortamda renkleri anlatacaksak ve bunu cmyk profili ile yapmak istiyorsak, öncelikle dışardan aldığı ışıkla üzerindeki görüntüyü gösteren bir monitör geliştirilmesi gerekir. bu monitör üzerindeki renk tonlarının oluşumunu sağlayan material, gerçek baskıda kullanılacak boya malzemesiyle mümkün olduğunca benzer kimyasal özelliklerde olmalı ki, biz baskıda gördüğümüz görsel sonucu mümkün olduğunca yakın görelim.

bir kağıda renkleri tam olarak aktarabilmek için beyaz zemin üzerine gerektiğinde daha koyu ve daha derin renk kaplanır.
bu yüzden renklerin yoğunluğu arttıkça daha koyu renk elde edilebilir. aslında kırmızı mavi ve yeşil tonlar kullanılarak da gerçek dünyada çok başarılı boyamalar elde edilebilir. ama bu tip bir karışımlarda boyalar ışığı dış dünyadan aldığından renkler asla yeterince beyaz görünememektedir. bu durumdan dolayı vakti zamanında bu işin temelini atanlar, yeterince beyaza gitmek yerine beyaz zemini yeterince karartabileceklerini görünce sorunu çözmeye sonuçtan gitmeye karar vermişler. mantıklı da düşünmüşler. beyaz bir zemine siyah sürerek siyah renk elde edilebiliyorken siyah bir zemine beyaz sürmek yeterince beyaz elde etmemizi sağlamıyor. kırmızı bir renge yeterince siyah ekleyince, kırmızının siyaha dönüştüğü görülüyor. ama kırmızıya yeterince beyaz ekleyince beyazın yeterince beyaz olamadığı görülüyor. cmyk profili bu yüzden geliştirilmiş.

bilgisayar ortamında renkler akıcı olduğundan ve sürekli değişken olduğundan, çok ani renk değişimlerine anında cevap verecek renk hücrelerine ihtiyaç duyuluyor. ve elektronik ortamda renk tonu oluşturabilmek için yararlanabileceğimiz tek fiziksel oluşum ışık. bu yüzden monitörlerimiz aydınlatılma gereği duyuyor. özel malzemeli renk hücreleri, çok ani değişimlerle aydınlatılarak düzenli bir şekilde renkler dönüştürülebiliyor. yani, renk tonları oluşturmak için renk hücrelerinin renk tonu değişmiyor. sadece renk hücresine gönderilen ışığın şiddeti değiştirilerek, gözümüzün aydınlanma farklarında kendini dengelemesi ile oluşan çok farklı ışık ortamlarına kendimizi adapte edebilmemiz yeteneğine dayanarak bize sahte bir şekilde renkleri anlatıyor.

eğer, renkleri değişmeyen renk hücrelerine ışık göndermek yerine, fiziksel özellikleri değiştirilerek renk tonu değişen renk hücreleri yapmak mümkün olursa ve bu renk hücreleri, dışardaki ışık kaynaklarıyla aydınlatılırsa, benzer bir mantık kullanılarak benzer bir baskı sistemi geliştirilip aynı tonlarda dijital görüntü ve baskı elde etmek mümkün olabilir. aslında bu son geliştirilen plazma monitörlerde bir nevi böyle çalışıyor. ama yine de işlem renk hücreleri aydınlatılarak yapılıyor. yani, renk hücresinin içindeki nesnenin renk tonu değişmiyor. sadece aydınlığı değiştirilerek farklı tonlar oluşturuluyor. bu da sonucun hala aynı mantığa dayandığını gösteriyor. yani günümüz monitör teknolojisi ile rgb göstermek diye birşey söz konusu olamaz.

cmyk resmi görüntülemek nasıl oluyor peki.

çok basit. sizin dosyanız cmyk bile olsa, monitör onu ancak rgb gösterebilir. bu yüzden aracı program sizin cmyk profilinde kaydedilmiş dosyanızı renk profili dönüştürme sistemiyle rgb karşılığını bulup görüntüye onu gönderir. siz gene o rengin cmyk halini değil, en yakın rgb halini görürsünüz. bu yüzden, monitörde cmyk çalışamazsınız.

eğer renk kayıpları bu derece ciddi önem taşıyor ise, yanınıza çok kaliteli bir lazer yazıcı koyun, her denemenizi ondan çıktı alıp olması gereken ton olup olmadığını değerlendirin :)...

peki renderer´ler neden rgb çalışır.

çünkü gerçek dünyada ışıma rgb´dir. ışın kırmızı ve mor tonları arasında dönüşüm yaparak renk oluşturur. aslında bizim göremediğimiz ve doğada oluşan çok renk var. ama bizim gözümüzün algılama aralığı kızıl ve mor arasında olduğundan biz ancak bu tonları algılayabiliyoruz. kızılötesi ve morötesi kavramı da burdan geliyor. kırmızı ve mor arasında ise renklerin dönüşümü arasında 4 temel renk tonu oluşuyor. kırmızı yeşil sarı ve mavi. ancak araştırmalara görülüyor ki, bu renk aralığı içindeki tonları, kırmızı sarı ve mavi yada kırmızı yeşil ve mavi ile elde edilebiliyor. o halde 3 ana renge dayalı olan rgb formatı geliştiriliyor.

eğer gözümüzün algıladığı kızılötesi ve morötesi aralığını görmek siterseniz programların renk skalalarını hsl ayarlarında inceleyebilirsiniz. rendererlar ise ışıma ve gerçek ışık profilleri temeline göre çalıştığından ve gerçek dünyayı ve uzayı taklit etme çabasında olduğundan gerçek dünyanın ki gibi kızılötesini ve morötesini hesaplama yoluna gider. gelişmiş render sistemlerinde ışığın dalgaboyu ve enerjisi hesaplanarak ışığın renginin kızılötesine yada morötesine kaçıp kaçmadığı kontrol edilir. morötesi yada kızılötesine kaçmış ışıkları artık hesaplamaya devam etmeye gerek yoktur. çünkü insan gözünün görmesi gereken bir renk oluşturmayacaktır.

yada size alternatif fikir vereyim. apple´ın yeni geliştirdiği lcd monitörleri var. 17 - 19 - 21 - 23 inç ebatlarda bulmak mümkün. biraz para biriktirip onlardan bir tane alın. ve hiç kızılının ötesini morunun ötesini karıştırmayın :) işinize bakın kardeşim. bırakın bilimadamları düşünsün. cmyk render yapmıyorsa yapmıyordur :) rgb yap fotoşopta kurcukla. nasılsa bir alternatifin yok :D.. üzümünü ye bağını sorma.

2006-07-28 00:52:16

Cvp

digitbook

sevgili chrome_nickel cevabın için çok teşekkür ederim.
gayet açıklayıcı ve güzel bilgiler sunmuşsun. bende en sonunda başka çare bulamayarak renderdan sonra fotoşopla kurcuklama yöntemine başvurdum...

tekrar çok saol....

2006-08-02 10:36:08

Re:CMYK render

sahmat

[quote=1856]vrayden cmyk çıkış almak istiyorum
normal aldığım render rgb olarak çıkıyor 300dpi.
fakat bana cmyk çıktısı gerekli baskı için.
rgb den cmyk ya dönüş yapınca renklerde bozulmalar oluyor.
nasıl yapabilirim.
bu arada tif olarak çıkış alıyorum. farklı bir format önerirmisiniz...[/quote]


senin çözüm merciğin rgb yi fotoşopta çevirmek değil aynı işlemei corel draw 12 ve alrındaki sürümlerde yapmayı denersen sorunun ortadan kalkacaktır...

yapman gereken bit işleme dönüştür seçeneğinden cmyk mmodunu seçmek ve bit işlme dönüştürmek o zman daha verimli bir sonuç elde edeceğinden eminim ...

Bu olayi corel i iyi kullananlar bilirler :D

2007-04-02 12:26:08

Re:Re:CMYK render

ferhatozyurt

[quote=3514] aynı işlemei corel draw 12 ve alrındaki sürümlerde yapmayı denersen sorunun ortadan kalkacaktır... [/quote]

Bence hiç sağlıklı bir yöntem değil, yalış anlamayın ama corel draw 12 yi uzun bir süre kullandım, dönüştürme ve export esnasında imajda aşırı kalite kayıpları olabiliyor, ama corel photo paint bu iş için idealdir, rgb-cmyk geçişlerinde neredeyse hiç fark yaratmıyor.

2007-05-16 00:58:54