brazil´i tanıyalım

brazil´i tanıyalım

chrome_nickel

vakti zamanında blur studio´dan ayrılan iki kişinin kurduğu splutterfish firmasının ürünü olan brazil rendering system, temel olarak blur studio gibi studioların ihtiyaçlarını en iyi karşılayacak şekilde tasarlanmaya başlanmış. bu yüzden son zamanlarda film sektörünün rağbet gördüğü bir renderer olarak öne çıkmıştır. özellikle, 3d dünyasında 3d studio max´in gelişiminin ivmesiyle birlikte film sektöründe rakiplerine göre daha sık kullanılmaya başlanması, 3ds max ile çalışan brazil´in de kendini göstermesini sağlamıştır. ki.. efsane renderer, renderman´ın üreticisi olan pixar´ın bile zaman zaman brazil kullandığı, benim kesin olarak bilmediğim, ama doğruluk payına inandığım bir duyum.

çünkü brazil, yapısı itibari ile bir çok render sisteminden farklı olarak, çalışan sanatçıyı özgür bırakır. onu kurallara ve sebeplere bağlamaksızın istediğini yapması için biraz daha rahat seçenekler sunar. bu açıdan, brazil´i fırçalara ve tuallere benzetebiliriz. ama onları kullanacak usta eller gerekir. usta ellerin boyamadığı bir tabloyu beğenmeyiz... ama bu fırçanın kalitesiz, tualin kötü olduğu anlamına gelmez...

brazil, sahne üzerinde çalışırken render sürecine tam anlamıyla hükmetmenizi sağlar. render sırasında geçen her adıma müdahale etmenize izin verir. sizin tam olarak hayalinizdeki sonuca ulaşmanız için legolar gibidir.

elbette lego parçalarıyla ilk karşılaştığımızda onlarla ne yapabileceğimizi bilsek bile, güzel birşeyler ortaya çıkartmak zaman alacaktır. önce beynimiz parçaları tanıyacak
onları çözümleyip tekrar kullanmak istediğimizde yorum yapabilmemiz için hazır tutacak... dolayısıyla.. deneyim ve zaman gerekicektir...

işte bu yüzden brazil diğer render sistemlerinden biraz yön değiştirip bize 3 - 4 adım tıklamayla gerçekçi sonuca ulaşmak çözümü yerine ( tek bir çözüm yerine ) daha fazla adım sunarak çok fazla sonuca ulaşabilmemizi sağlıyor. bu kadar çok sonuç içinde kaybolmak elbetteki çok kolay olduğundan yeni başlayanlar için " brazil bir işe yaramıyor " deyimini kullanmak elbetteki karşılaşılabilecek bir sonuç... o yüzden zaten, brazil´e başlamadan önce brazil´i benimsemek ve onunla uzun süre çalışmayı kabul etmek gerekir.

eh.. bu kadar övgüden sora.. bakalım brazil´in artıları ve eksileri nelerdir

brazil iyidir güzeldir eksikleri vardır

mesela, rendertime displacement desteklemiyor. bu sayede bir çok render sisteminde çim, halı gibi karmaşık desenli uzak plan nesnelerini modellemek yerine hızlıca displacement ile oluşturmak pratikliğinden mahrum kalıyorsunuz.

mesela, object motionblur desteklemez, bu da, motion blur oluşturma konusunda bizi zora sokabilir. hareketli sahnelerde çok problem olmazken, durağan resimlerde motion blur ihtiyaçlarında, yansımalarda felan, flu görünmesi gereken objenin kendinin flu olup da yansımasının flu olmaması bizi sıkıntıya sürükleyebiliyor.

mesela, brazil düşük ram´li bilgisayarlar için çok uygun değildir. çünkü, uzay bölümleme ve raytracing için render öncesi arşivleme ve bir dizi işlemlere ihtiyaç duyar. bu sırada harcadığı bellek, düşük ram´li bilgisayarların çok yavaşlamasına sebep olabilir. ancak bu, belirli bir miktarın üstündeki ram´li pc´ler için problem oluşturmaz, diğer render sistemlerine göre dezavantaj sayılmaz. zaten 3d´ci adamın ram´inin bol olması gerekir, ram´i olmayan ve yeni başlayan adamın zaten o kadar yoğun sahneleri olmaz >>> felsefesine güvenebiliriz

mesela, brazil render başlangıcındaki ray server hesapları sırasında bir miktar işlemler dizisi yaptığından,poligon ve ışık ilişkileri hesaplanırken brazil´in düşük poligonlu sahnelerde bazen çok yüksek poligonlarla çalışıyormuş gibi yavaşladığını, yüksek poligonlu sahnelerde de bazen küçük bir sahneymiş gibi hızlandığını görürüz. bu tamamen brazil´in uzay´ı parça pinçik yapıp sahneyi bir " ele alması " durumundan kaynaklanır. bunun için hızlandırıcılar dediğimiz, render sürecinin bu kısmına hükmeden seçenekleri çok iyi bilmiyorsak, oradaki ayarları yanlış yaparak renderimizi bilmeden çok hızlandırabilir yada çok yavaşlatabiliriz. bu ayarlar görüntü kalitesini etkilemez. ama render sürecinin hızını belirleyen temel unsurlardan biridir. aslında bu bir eksi değil.doğru kullanıldığında çok büyük.. ciddi bir artı. ama doğru kullanılmadığı zaman kullanan için tamamen bir eksi------


peki brazil´in artıları nelerdir?

brazil çok fazla artı sunan bir sistem. ancak brazil´in " artı " ları tamamen kullanıcıya bağlıdır. çünkü brazil´in sunduklarını nasıl kullanacağımızı bilmediğimiz durumlarda bu "artı"lar ciddi şekilde "eksi" lere dönüşebilir. bu yüzden yeni başlayanlar brazil´i eksi´lerle dolu gibi görürler. halbuki bu böyle değildir. "eksi" olan kendileridir. çünkü brazil render sürecinin her anına müdahaleye izin verdiği için, render sürecini çok iyi bilmek gerekir. ışık hesaplama sistemlerini, material yorumlamasını ve mantıklarını iyi anlamak gerekir. ki ondan sonra sonuca ulaşmak için doğru ayarları bulmak kolay olsun.

brazil prodüksiyon sürecinde, bir uzmanın elinde ; en üst düzey fotogerçekçiliği elde etmek ve render sürecine müdahale ederek bunu en kısa zamanda yapmak için tasarlanmış olduğundan, render sürecini etkileyen en önemli hesaplar olan global ışıma ve raytracing ( yansımalar ) konusunu sahip olduğu hızlandırma algoritmaları ve ışık sistemi ile en optimum düzeyde tutmayı hedefliyor.

bu da bize brazil´in çok yüklü bir sahnede fotogerçekçiliği yakalamak ve sahnemizi mümkün olduğunca hızlandırmak için brazil´in bize çok fazla artı sunacağına işarettir. brazil´in artılarını atelye çalışmalarında görücez.

brazil´i kim kullanmalıdır?

böyle bişey yok. elbetteki herkes kullanabilir. ama pratik açıdan düşünürsek, brazil çok fazla ayar ve seçeneğe müdahale gerektirdiği için uzmanlık isteyen bir renderer. dolayısıyla yaptığı işte ciddi bir uzmanlık gerektirmeyen 3d´ciler için iyi bir çözüm olmayabilir. yada potansiyel olarak sektörünün ciddi bir 3d ihtiyacı olmayan, sürekli değişik tip çalışmalara ihtiyacı olmayan kişiler için pratik olmayabilir.
ama animasyonlar konusunda ilerlemek ve bu sektörde yer edinmek isteyen kişilerin brazil gibi bir render sistemine alışmaları onlar için son derece faydalı olucaktır. özellikle, kullanıcısını render sürecinin her adımını bilmeye zorlayan brazil gibi bir renderer´i keşfetmek, render konusunu derinlemesine öğrenmenin en iyi yollarından biridir şüphesiz.

neyse, çok uzattım ben. millet bir yıldır bekliyor :) hazır böle bi atelye varken, yazayım dedim. ahanda brazil bu.

fotonuna güvenen beri gelsin.

2006-07-28 15:49:04

Cvp

design5D

Nasıl yapsakta tutorial falan bulup öğrenebilsem derken ahanda şans ayağıma geldi.Fotonuna diilde ramine güvenen beri gelsin deseydin uygun olurdu :)

2006-07-14 19:37:17

Cvp

chrome_nickel

aslında 512 mb ram, öğrenmek için gayet yeterli...o yüzden eminim bir çok ev kullanıcısı 1gb´ye terfi etmekteyken ram´i çok da problem saymıyorum.

2006-07-14 19:43:20

Cvp

niluferDurna

ilk render motorum brazildi :)şu sıralar mental ray e gönül versemde kadir sayesinde brazil e yeniden geri dönebilirim :) umarım :P

2006-07-14 19:51:23

Cvp

aXe

Kendime biraz daha zaman ayırayım diye çalıştığım firmayı bıraktım fakat yine de başımı kaşıcak vakit bulamıyorum. 3dcinin kaderi olsa gerek bu.
Her gün yeni bir özelliği ile beni şaşırtan brazili seviyorum. Eminim güzel işler çıkartacağız hep birlikte. .) Ah birde şu photon amcalarla aramızdaki soğukluk bitse [:P]

2006-07-15 01:29:41

Cvp

chrome_nickel

o fotonlara bi köprü kuracam ben :) buz dağları erimicek ama etrafından dolaşcaz :)

2006-07-16 10:56:28

Cvp

aXe

Şimdi nasıl bir program yapacağız. bir sahne hazırlayıp hepimiz üzerinde ışık mı çalışsak.[G2]

2006-07-16 11:30:22

Cvp

chrome_nickel

ben zaten bi sahne hazırladım. onun üzerinde, bişiyler anlatıyorum. bi süre sora, belirli bölümlerdeki değerleri kurcalayarak hangi bölümün nasıl bir etki yaptığını görücez hep birlikte.

2006-07-18 14:53:04

Cvp

interior arc.

BU SAHENYI BIZLERDE GORSEK VE UZERINDEKI AARLAR HAKKINDA KONUSUP YORUM YAPSAK VE BRAZIL HAKKINDA DAHA FAZLA BILGIYE SAHIP OLSAK .. MUMKUNMU ACABA

2006-07-28 13:33:29

Cvp

chrome_nickel

iç mekan aydınlatması diye bir konu var ya zaten. sahne de orda. ayarları da anlattım.

2006-07-28 15:49:04