greenbox hakkında

greenbox hakkında

burakkiyici

tekrar selam arkadaşlar 1-2 gün içnde greenbox bi çekim yapıcam bi aksilik çıkmassa sizden ogrenmek istedigim şey çekimini yapacagım arkadaşların backrounddaki yeşil rengi keylerken ne tip kumaşlar ve özellikle hangi renkleri giymeleri gerekir?.bu konu hakkında yardımcı olursanız sevinrim
teşekürler :)

2007-11-13 00:04:59

Cvp

burakkiyici

eyw egemen bende oyle tahmin ediyodum.benim kafama takılan mesela yeşil renk, sarı ve mavinin birleşimindne oluşmuştur. acaba yeşili oluşturan bu 2 rengi giyidirmemin yeşili çözerken bi sıkıntı yaştıp yaşatmayacagıydı.evet keylightı bende duydum ve kurudm 1-2 denemden gerçekden cidid sonuçlar verdigini gördüm.ilgin ve alakn için çok teşekkür ederim :)

2007-08-20 20:49:55

Cvp

wert_tbt

çok büyük bir hatan var yeşil renk mavi renkle sarı rengin karışımı değildir yeşil ana renklerdendir kırmızı mavi yeşil bunlar ana renklerdir kırmızı + yeşil =sarı kırmızı + mavi =magenta mavi + yeşilde=cyan olur

2007-09-22 21:18:33

Cvp

emreşan

renkler ve renklerin algılanmasını temel alan renk modelleri adlı wikipedia yazısını aynen buraya kopyalıyorum. renk konusunda aklı karışan arkadaşlara referans olacaktır.


Renk modelleri toplamsal ve çıkarımsal renk sistemleri olarak iki ayrı prensibe dayanır. Toplamsal ile kastedilen değişik ışık frekanslarının birleşerek gözümüze ulaşmasıdır. Doğada ışığı sadece nesnelerden yansıdığı şekliyle gördüğümüzden pratik olarak gözlenmesi güçtür, ancak değişik renkteki ışık kaynaklarını bir duvar üzerine yansıtarak veya bilgisayar monitörlerinde olduğu gibi aynı noktadan değişik frekansta ayrı ışıklar yayarak gözlemlenebilir. Çıkarımsal sistemler ise ışık frekanslarının aynı anda toplanarak değil, birbirlerini engellemesi, filtre ettiği olaylarda gözlemlenir. Boya veya mürekkepleri karıştırmak için kullanılır.

* RGB (Toplamsal - ışık karışımı)

RGB modelinde harfler R:´Red´ (Kırmızı), G:´Green´ (Yeşil), B:´Blue´ (Mavi) anlamına gelir. Bu modelin temeli insanın göz retinasında bu renklere rastgelen ışık dalgaboyu sensörleridir. Bunların arasında kalan dalgaboylarında da bu üç sensörün herbiri değişik seviyelerde tepki verir ve bu tepki beyinde renk algısını yaratır. Örneğin gökkuşağının sarı olarak adlandırdığımız dalgaboyunda bir ışık gözümüze düştüğünde ağırlıklı olarak ´kırmızı´ ve ´yeşil´ sensörler uyarılır. Beynimizde bu kombinasyon ´sarı´ya dönüşür. Kırmızı ışık geldiğinde ise sadece ´kırmızı´ sensörler uyarılır. Hem kırmızı hem yeşil hem de mavi ışığın aynı anda gelmesi ile tüm dalgaboylarının aynı anda gelmesi aynı etkiyi yaratır: beyaz ışık. Bu sebepten, bu üç renkte ışık kaynaklarımız varsa ve şiddetlerini de sönük ve parlak olarak ayarlayabiliyorsak, tüm renkleri elde etmemiz mümkündür.

* Geleneksel (Çıkarımsal - boya karışımı)

Geleneksel olarak üç temel renkten söz edilir: Kırmızı, sarı ve mavi. Bunlar ressamların boyaları karıştırarak diğer renkleri elde etmekte kullandıkları boyaların renkleridir. Aslında bu, daha kesin bir yöntem olan ve bugün renkli baskıda yaygın olarak kullanılan CMY modelinin bir yaklaştırmasıdır.

* CMY/CMYK (Çıkarımsal - boya karışımı)

CMY modelinde harfler C:´Cyan´ (Camgöbeği, siyan), M:´Magenta´ (Eflatun, macenta), Y:´Yellow´ (Sarı) anlamına gelir ve bunların üçü boya veya mürekkep olarak karıştırıldığında siyah oluşur. CMY (veya temelde renkli mürekkeplerin daha pahalı olması ve üç renk karışımının pratikte tam siyahtan biraz daha soluk bir renk oluşturması nedenleriyle kullanılan siyah mürekkepli versiyonuyla CMYK) baskı tekniğinde beyaz elde etmek için boş kağıdın rengi kullanılır. Geleneksel boyalarda kullanılan kırmızı, magenta için; mavi de cyan için bir yaklaştırmadır.

* CMY ile RGB´nin bağlantısı

Boyaları karıştırarak elde edilen renkler bir filtreleme işlemi olarak da görülebilir. Örneğin, sarı boya dediğimiz şey aslında tüm dalga boylarıyla yani beyaz ışıkla aydınlanan bir ortamda mavi ışığın filtrelenmesi, dolayısıyla kırmızı ve yeşil ışığın gözümüze aynı anda ulaşmasıdır. Kırmızıyı da filtre edip sadece yeşil ışığın gözümüze ulaşmasını istersek sarı boyayı cyan ile karıştırır, hem mavi hem kırmızı ışığı filtre eder, dolayısıyla yeşil renkte bir boya algılarız. RGB ve CMY arasındaki bağlantı şu şekilde özetlenebilir:

* R (kırmızı ışık) + G (yeşil ışık) o Y (sarı)

* R (kırmızı ışık) + B (mavi ışık) o M (macenta)

* G (yeşil ışık) + B (mavi ışık) o C (camgöbeği)

* C (camgöbeği boya) + M (macenta boya) o R+G+B (Beyaz Işık) - R (cam göbeği boyanın kırmızıyı filtre etmesi) - G (macenta boyanın yeşili filtre etmesi) o B (mavi)

* C (camgöbeği boya) + Y (sarı boya) o R+G+B (Beyaz Işık) - R (cam göbeği boyanın kırmızıyı filtre etmesi) - B (sarı boyanın maviyi filtre etmesi) o G (yeşil)

* M (macenta boya) + Y (sarı boya) o R+G+B (Beyaz Işık) - G (macenta boyanın yeşili filtre etmesi) - B (sarı boyanın maviyi filtre etmesi) o R (kırmızı)

Renklerin Algıya Etkisi

İki ana rengin karışımıyla ortaya çıkan ara renk, karışıma katılmayan ana rengin tamamlayıcı olur. Kırmızı için yeşil, mavi için turuncu, sarı içinse mor tamamlayıcı renk işlevi yapar. Aynı zamanda birbirlerine karşıt olan bu renkler birlikte kullanıldıklarında da denge oluştururlar..

Sarı: En parlak renk. Dikkat çekmek için çığlık atar; bu yüzden uyarı ışıklarında sarı tercih edilir. Sonbaharın da baskın renkleri sarı ve sarı-turuncu, duygularımızı yakalayan, güçlü bir çekiciliğe sahip. Neşeyi anlatır.

Kırmızı: En uzun dalga boyuna sahip olan kırmızı, özellikle de koyu bir arka fonla birlikte kullanıldığında öyle şiddetlidir ki, bir görüntüde yer alan küçücük kırmızı bir leke bile görüntünün her yerini etkiler.

Mavi: Dünyanın hakim rengi olan mavi çekingen bir renk; dinlendiriciliği ve edilgenliği anlatır. Koyu tonlarda ya da yoğun olarak kullanıldığında moral bozan, kasvet veren, açık tonlarda ya da beyazla karışık kullanıldığında, yatıştırıcı ve güven veren bir etki yaratır.

Yeşil: Sessizliği anlatır.

Mor: En kısa dalga boyuna sahip olan mor, geleneksel olarak asaletle ilişkilendirilir. Yakınlık ve güzelliğe de işaret eder.

2007-09-23 15:26:04

Cvp

mladen

ayrıca bluebox çekim yaparken nesnenin objektif ile backgroundun orta odağında olması işi doru kılar. şunuda belirtmeliyimki telecineden geçmemiş bi bluebox çok temiz sonuçlar vermeyecektir. elbetteki keylenebilir ama memnun kalırmısın sonuçtan ona emin değilim. key konusunda şiddetle discreet keyer tavsiye ediyorum. 3rd pluginlerin esnekliğinde demek yersiz hatta daha iyi sonuçlar çıkarıyor :) kesinlikle en iyi keyer olduğunu düşünüyorum. piyasanın önde gelen firmalarıda bunu düşünmekte :) key ve color correction yapacaksanız bir miktar ucundan combustion öğrenmenizi tavsiye ediyorum. afterı kullanmaya devam edin ama neye ihtiya cınız varsa o programla entegre olmaya alışmalısınız.

2007-11-13 00:04:59