mermi etrafında ilerleyen hava dalgaları - sayfa: 2

Cvp

geron8

maxkemal arkadaşım çok teşekkür ederim. ama merak ettiğim o video daki arka fon sadece şehirin bi fotoğrafıymış. yani video yu yapan öyle söylüyor. o yüzden merak ettim sanal kamerayı fotoğraf üstünde böyle gezdirerek emitter ı gerçekten ordaymış gibi (yada fotoğrafın bi parçası gibi yani) fotoğrafa yapışık şekilde kullanmanın nasıl mümkün olduğunu merak ettim ben. ama dediklerin için saol. bende zaten sinema okuyorum görüntü yada montaj işlerinde bilgiliyim. ama lightwave benm için daha önemli. yani en azından sektörde tutunabilmem demek ve öğrenebilmek benim için büyük bir avantaj

2008-02-17 23:47:04

Cvp

OXIJEN

guzel soru:)
bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışayım yada ben olsaydım şöyle yapardım;
oncelikle layout içinde kendi yapay dünyamızı mekanımızı oluşturalım.
windows menüsünden backdrop optionsa tıkla.
add environment sekmesinden skytacer2 i seç ve çift tıkla.
karşına gelen menüden gerekli kalite ayarlarını yapıp SKYBAKER tıkla.
gelen menüden küp veya küre seçeneğini seç ve istediğin resim formatıyla birlikte antilasingi işaretle ve OK.
skybaker ayarladığın özelliklerde yapay dünyayı oluşturacaktır.bunu layoutta cok güzel bi şekilde göreceksin.
daha sonra surface editör menüsüne gir.
LW_Sky_back,front,left,right,up gibi blümlere ayrılmış olarak gelecektir.
her bir yüzeye color sekmesinden T harfine tıklayarak karşına gelen menüden image sekmesinden kendi projene ait resmini veya videonu çağır.gerekli ayarları yaptıktan sonra (width tile=reset, heigh tile=reset,pixel blending=ok, mipmap Quality=high vs...)
eger elinde panoramik bir resim varsa bu resmi 4 parçaya ayırıp her bir yüzeye sıralı bir şekilde kapladığında yapay dünyan kesintisiz kameranı çevreleyecektir.
patlama efektini hazırlayıp yapay dünyanın istediğin bir köşesine montajla.
artık yapay dünyan sabit noktada, patlaman sabit noktada, kameran ise hareketli olabilir.tabi aslında hepsi senin kontrollündedir.
demek istediğim background image kameraya bağlı hareket etmiyecektir doğal olarak.tıpkı senin istediğin gibi.
kamera hareketinide patlama efektine bağlı olarak null objectlerle ilişkilendirbilirsin gerçekçi olması bakımından.
artık yapay dünyan (background image-texture)sabit, patlama tam istediğinde yerde ve sabit ve bu patlamadan etkilenen bir kamera(null objectlerin yardımıyla)
ben böyle yapardım.
atladığım bişey veya yanlış anladığım, anlattığım bişey varsa yine açıklamaya çalışırım.
bilgi paylaştıkça değer kazanır.
ne zaman istersen elimden geldiği kadarıyla yardımcı olurum.
kolay gelsin.
saygılar.

2008-02-18 12:03:51

Cvp

geron8

dostum mükemmelsin çok saol herşey için.
birde kafama takılan şey ben şu null´ ları nasıl kullanıcağımı hala tam çözmüş deilim. bunlarla ilgili bir tutorial varmı bildiğin yada bu konuştuğumuz video için ipucu verebilirmisin null larla ilgili.
biliyorum bilgi paylaştıkça güzel ama bende karşılığında bi bilgi veremiyorum malum acemiyiz. neyse sinema okuyorum diycemde varsa sinema hakkında kafasında sorular olan bilgi edinmek isteyen arkadaşlar bende onlara elimden geldiğince yardım ediyim diyorum ama napıcaz. neyse senide yorduk galiba. :)

2008-02-18 23:00:09

Cvp

OXIJEN

http://www.newtek.com/forums/showthread.php?t=77002
dostum bu adres lightwave in resmi sitesine ait bir tutorial sitesidir.
video anlatımı ile anlaşılır olması nedeniyle önemli bir kaynaktır.
bilmeyenlerin ziyeret etmesini ve tutorialleri izlemesini tavsiye ederim.
lightwave güzel bir program ve ben çok memnunum.
bu arada soruları içten bütün samimiyetimle elimden geldiğince cevaplamaya çalışıyorum.bilgisini kıskananlardan değilim.hem iki tuşa basarak insan yorulmaz:)))
burda (Türkiye´de) lighwave ile ilgili kaynağın az olduğunu biliyorum, çunku ben bunu çok yaşadım.varolan turkçe kaynaklarda çok pahalı.
o yuzden hem soracaz hemde cevaplayacaz.
bende senden sinema konusunda yardım isteyeyim o zaman.
uzun metraj veya kısa metraj film seneryosu yazma teknikleriyle ilgili kaynaklarını paylaşırsan sevinirim.herkesin kafasında bi film projesi vardır, benimde var.
fakat senaryosu nasıl hazırlanır, nasıl bolumlenir, sahneler nasıl belirlenir, nasıl kurgulanır.
senaryo hazırlama teknikleri?
bununla ilgili yardımcı olursan sevinirim.
kolay gelsin.
saygılar.

2008-02-19 12:27:14

Cvp

geron8

öncelikle link için saol erol arkadaşım
gelelim senaryo konusuna

senaryo yazmak için çok orjinal olmak gerekmez. en usta senaristler bile birbirlerinden çalarak yazar. senaryonuzu yazarkende herşeyden önce kafanızda kare kare canlandırarak yazmalısınız.
senaryo 3 parçadan oluşur. 1- sinopsis 2 - tretman 3- senaryo
sinopsis, senaryonun kısa özetidir 1-2 sayfadan oluşur. öncelikle kafanızda karakter, zaman ve mekan ilişkisini kurmanız lazım.
kafanızda karakterleri oluşturduğunuzda, bu karakterlere asla filmin konusu dışında özellikler vermeyin. narration yani anlatım senaryo nun altın taşıdır. mesela en usta yazarlarında kullandığı bi taktik vardır. "what if?" taktiği. yani yazarken sürekli kendinize ya şöyle olsaydı? diye sorun. öyle değilde böyle olsaydı gibi sorular daima sizi daha iyi bi sonuca götürür. önce sinopsis, sonra tretman falan diye bi sıralama olması gerekmez. bu yüzden önce hiçbi senaryo kuralına uymaksızın. 1 yada 2 sayfalık kafanıza estiği gibi yazın hikayenizi. karakterlerin konuşma replikleri veya görüntü ayrıntısı gibi şeyler OLMASIN. sadece gider yapar, konuşur gibi detayları yazın. bu sinopsis i oluşturur. böylece elinizde bir özet oluşmuş olur. şimdi bir senaryo veya bir tretman oluşturma zamanıdır. tretman işin daha profesyonel aşamasıdır. profesyonel aşama derken daha uzmanlık gerektiren bi konu gibi anlamayın. ortaya çıkartılacak iş manasındaki ciddiyeti kastettim. işler daha ciddi bi noktaya varır çünkü tretman bir senaryonun hikaye halinden çıkıp filmin çekileceği ölçekleri belirten kısmıdır. yani bu tretmanda kamera açısı gün saat gibi ayrıntılar başlıklar halinde belirtilmiştir.
ÖRNEK
Bölüm 22
FLASHFORWARD/ AHMET´ in evi / Gece (12:30) / karakterler: Ahmet - Ahmet´ in annesi - MEHMET - AYŞE
Ahmet yatağının üstüne oturur ve kafasını kaşır. yavaşça önüne eğilip dirseklerini bacaklarına koyar. bir sigara yakmasıyla kapı çalınır. İçeri Ayşe girer ve Ahmet´ in karşısındaki sandalyeye oturur. ..........
----------------------------------------------------
işte tretmanda böyle sürer gider. tretmanda en önemli ayrıntı farkediceğiniz gibi senaryo segment lere ayrılmıştır. yani bölüm 1, bölüm 2 gibi alt başlıklarla devam ederki yönetmen veya okuyan herhangi biri filmdeki sahne değişimini, değişen oyuncuları vs. okurken baştan bilerek okusun.
ayrıca tretman dada replik yazılmaz ama eğer sahnede önemli bir değeri varsa (mesela laf koyucu bi söz vs.) onu tretmanda belirtebilirsiniz. tretmanda uzun metraj filmler için aşağı yukarı 10 - 15 sayfa uzunluğundadır.
tretmanın senaryodan farkı oda senaryo nun biraz daha uzun özetidir. yapımcılar falan senaryoyu okumasın 5 saat bunu bilsin mantığıyla yazılır. sinopsis te hem ilk müsfette adımıdır senaryonun hemde oda yapımcılara falan ilk etapta sunmak içindir.
neyse gelelim senaryoya. senaryonun tretmandan pek bi farkı yoktur. sadece daha ayrıntılı halidir. senaryoda sanatsal niteliklerde belirtilebilir. örneğin çekilicek sahnenin loş bir ortam ve arka fonda klasik bir müziğin veriliceği gibi ayrıntılar. yani filmin genel plan programıdır.
yine senaryodada replikleri yazmanıza gerek yok ama tretmana göre daha fazla diyalog içeren bir yazıdır. gerek yok dememin kastı aslında repliklere veya vurguya yönetmen karar verir bu yüzden sizinde tiyatro oyunu yazar gibi. konuşmaları cümle cümle yazmanız gerekmez. tabi eğer yöneticek kişide sizseniz. fazla aşırıya kaçmıycak şekilde belirtmek istediğiniz sözleride burada yazın. böylece senaryo yazımınızı tamamlarsınız. karışık gibi görünüyo ama aslında çok basit bi olay. yazarken takılırsanız ben her türlü yardımcı olurum. hatta istanbul´ daysanız fırsatım olduğu sürece çekimlerdede yardımcı olmak isterim.
çekim demişken, aklıma gelen önemli bi ayrıntıyıda belirteyim. bir filmi iyi bir film yapan şey detay dır.
detay dan kastım filmde gördüğümüz küçük dipnotlar. tabi böyle anlatması zor. ama mesela bir araba sahnesi çekiyosunuz. o sahnede sadece direksiyondaki adamı çekmek yerine, kamerayı ayak hizzasına getirip, tam gaza basma esnasını veya frene asılma esnasını çekin. yada ne biliyim vitesi 5 e takmasını vurgulıycak bir planla arabanın kaç km/s hızda gittiğini belirticek kadran dan bir planda alabilirsiniz.


mesela benim her hayran olduğum yönetmen tony scott´ tır. (bilmeyenler için, top gun, true romance, man on fire, deja vu, days of thunder, crimson tide vs. gibi filmlerin yönetmeni)
millet istediği kadar pasolini, tarkovsky gibi entel takılsın ben tony scott ı tek geçerim.
işte bu adamdaki tarz kimsede yoktur. örneğin man on fire´ ı izlediyseniz (izlemediysenizde tavsiye ederim :) denzel washington´ in bu filmdeki ince ayrıntılarına dikkat edin. örneğin roket atarla cama çıkıp karşıdan vurucağı arabayı bekleme sahnesi. normalde yönetmenler orda elinde kasılarak roket atarla bekleyen bir adam planı koyarlar. ama tony scott tarzı derseniz, adam elindeki roket atarla beklerken kafasını kaşımasından "poh.. puf" gibi ağız hareketleriyle etrafına bakmasından dizlerini sallamasından anlıycağımız gibi çok ince detaylar verilmiştir. güzel çünkü bunlar gerçek hayatta olan şeyler. kimse elinde roket atarla memati gibi kasılarak takılmaz. illaki bi tedirginlik bi bekleyiş vardır. yada aynı filmde denzel´ ın boş bir eve girmesini ele alaım. kamera bi anda yakın planda adamın elini gösterir ve denzel washington elindeki silahın tetiğine dokunur gibi parmağıyla oynamaktadır. buda çok kral bi detay mesela.
hani derlerya şeytan ayrıntıda gizlidir diye, sinemayı kaliteli yapanda detaydır işte.


neyse işte olay kısaca böyle. :) elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. şu an aklıma gelmeyen şeylerde olabilir siz yine sorularınız olursa sorun hatta gerekirse başka bir sayfada bir başlık altında birleştirelim.
bu arada kurtlar vadisi hayranları varsa memati benzetmesine kırılmasın lütfen. :)

erol üstadım film projende başarılar dilerim. ve çekiliceği zamanda yardımımı esirgemem :)
şimdilik bu kadar.

2008-02-19 20:00:07

Cvp

OXIJEN

umarım bigün yeterli bilgiye, tecrübeye ve bütçeye sahip olur istediğimi yaparım.
sinema okumak çok güzel olsa gerek.kim sinema okumak istemezki.süper bolumde okuyosun.
sorumu yanıtladığın için ve paylaştığın için cok teşekkür ederim.
başarılar.
saygılar...

2008-02-21 09:32:40

Cvp

geron8

rica ederim erol arkadaşım sana yardımcı olabildiysem asıl ne mutlu bana.

2008-02-22 00:40:19

Cvp

AusstreueN

ya arkadasım ben su mermı efectını arıyorum nasıl yapıcaz bu efectı sılahtan cıkıcak 1kac metre gidicek sekılde ? yardımcı olursanız sevınırım

2008-08-01 00:34:01