maya´da iş imkanı nedir ?

maya´da iş imkanı nedir ?

i.cma

uzun süredir maya ile uğraşıyorum ve ingilizce olmadan bu programı öğrenemeyeceğimi anladım. sırf bu alanda kendimi geliştirmek için bir süredir kursa gidiyorum ve aktif olarak da faydasını görmeye başladım. yalnız bi kaç kişinin söylediği şeyler aklımı karıştırdı açıkcası. lise mezunu biri (grafik tasarımcı) olarak bu kadar çaba karşılığında iş imkanı bulabilirmiyim? türkiye veya yurt dışında. kendimi geliştirmiş olmam yetecek mi, yoksa ünv. gerekli olacak mı? 3d alanında uzmanlaşmak gerçek anlamda çok zaman alacak bir çalışma gerektiriyor, bu çalışmanın sonu iş açısında tatminkar mı? sektörde çalışan ustalar bu konuda destek verirlerse benimle birlikte birçok kişinin aklındaki soru işaretide gitmiş olacak diye düşünüyorum. yanıt olumsuz bile olsa 3d artık bir tutku haline geldiği için vazgeçeceğimi pek sanmıyorum ama bizde bilgi yatırımlarımızı ona göre yaparız. yani sadece hobi olarak mı devam edeceğiz yoksa kendimizi bu zorlu çalışmaların ardından sektörde çalışan biri olarak düşünebilirmiyiz?

2008-11-06 17:32:36

Cvp

deloreyn

Cemal arkadaşım elbettte kaygılarımda haklısın.
son bir kaç yıldır hiç takip edemiyorum fakat 4-5 yıl öncesine kadar animasyon alanında tek otorite Anadolu üniversitesi animasyon eski adıyla canlandırma sanatları idi. sanırım bunun üzerine Maltepe üniversitesi bu bölümü açtı ve dahada açan yok sanırsam. yani diyeceğim şudur 80lerde açılan canlandırma sanatları bölümü 10 kişi mezun verir ki bu-da 200 250 kişiyi aşmaz.

bunları neden anlatıyorsun tarih dersine ne ihtiyaç var diyebilirsin fakat bu sektörde o kadar insana ihtiyaç varki kaliteli işler yapabilmek için. izlediğin animasyonlrın kadrolarına, oynadığın oyunların yapımında çalışanların sayılarına bak, Anadolu üniv.´in toplam mezun sayısı kadar.. birde bu yönden bak derim bu konuya.

Rakamlarda kesinikle hatalarım vardır simültane olarak yazıyorum bu konu hakkında bilgisi olupta paylaşanlar olursa bilgilerimi tazeleyebilirim..

yazıdaki hatalarımdan dolayı birilerini incilttiysem şimdiden özür dilerim..

hepimize kolay gelsin.

2008-11-07 00:16:07

Cvp

emreşan

her ne iş ile meşgulsen onu en iyi şekilde icra et yeter. her zaman değerlidir. mezuniyet, ırk, mezhep, cinsiyet, yaş, sosyal durum farketmez. Çıtayı çok yüksek tutmak, hedefleri ona göre belirlemek lazım yalnız. elinizden çıkacak işin kalitesi konuşmalı bu saydıklarımın yerine. O zaman bilginiz/yeteneğiniz evrenseldir ve tüm dünyada değeri vardır.

2008-11-07 00:28:05

Cvp

altıneldiven

bu kadar

2008-11-07 00:54:12

Cvp

CG assassin

emre şan zaten son noktayı koymuş ama bi şey ekleyim askerliği kısaltmak için oku derim çünkü 15 bu işten uzak kalmak ara vermek gerileme sebebi olabilir en azından 5 ay ara vermek daha iidir iş kariyeri açısından kolay gelsin

2008-11-07 01:12:24

Cvp

Rigardo

Evet benim gibi yapsın. Bugün açık öğretime dikey geçiş yaptım 2 yıllıktan. Sırf askerliği uzatmak için ve de 3d ile haşır neşir olmaya devam edebilmek için. Bu işi gerçekten yapmayı çok isteyen arkadaşlara hiçbir şeyin engel olamayacağı kanısındayım.

İnanç çok önemli bu konuda. Kişi çok iyi işler çıkaracağına bir türlü kendini inandıramıyor ise zaten 4 yıllık animasyon bölümü bitirsede, üstüne de özel bir kurumda 5bin YTL verip Advanced bir kurs alsa, oda yetmese gidip Pixarın verdiği seminerlere kurslara katılıp gelse yinede sonuç çok iyi olmayacaktır.

Ama hiç bir eğitim kurumunda bir eğitime ihtiyaç duymadan insan sadece ve sadece kendi kültür, bilgi birikimine daha doğrusu kendi sanatsal yönüne güveniyorsa. Bu işi başarabilir. Hiç kimsenin beklemediği (kendisinin bekliyor olması lazım:) ) yerlere gelebilir. Ortaya ciddi animasyon model, tasarım çıkarıp gerçekten alkış toplayabilir.

Unutulmamalı ki kurslar ve okullar insana Programı öğretiyor. İşin sanatsal yönü insanın kendisine kalıyor. Sonuçta sanatta bir formül yoktur ki, kişi onu uygulasın ve muvaffak olsun.

Muhakkak okullarda öğrencilere temel olarak program dışında bir çok sanatsal bilgi aşılansada insan zaten öğrenci psikolojisi ile onları sadece ders olarak görebiliyor genel olarak. Ayrıca öğretilenleri internet ortamından kitaplardan da öğrenmek atla deve değil sonuçta. Kişi bu sanatın mekteplileri ile arasındaki farkı ingilizce ve araştırma bilgisine vakıf ise rahatça aşabilir bence.

Bende hiç bu kurumların yanından geçmedim ama en azından oralarda dirsek çürütmüş birkaç insanla tanıştım ve birçok kez tartışmalara girdim. Cemre Özkurtun da röportajının sonlara doğru dediği gibi başkalarının da görüşlerini deneyimlerini gözlemlemek çok önemli bu konularda.

Sonuçta o okullarda eğitim veren hocalar ya mimar ya hobi olarak başlamış bilmem kim. Öyle insanlardan eğitim alıyorsunuz. Tabiki bu insanlar felaket geliştirmiş kendilerini. Kitaplarda ders diye okuttukları bu sektörü oluşturan yabancı insanlar da zaten bu işleri yaparken ressamlık ile uğraşıyordı büyük istimalle sonradan 3d ye geçtiler.

Yani yanlış anlaşılmada olmasın demek istediğim yerine gidiyordur umarım. Sadece bu kurumlara gitmeyen arkadaşlarında şansı fazlasıyla var bunu empoze etmeye çalışıyorum. Yoksa eğitim almak taraftırıyım tabiki. Eğitim bir kere kişiyi hızlandıracaktır vs. Ama demek istediğim eğitim mutlaka şart ama kişi kurum ve kuruluşlarda eğitim görmüş kişilere karşı kendi araştırmaları ile kendini eğitirse rakip olabilir ve onlardan da kendi beklentisi ne ise (para, mevki vs, tanınmışlık, şöhret, deneyim) hattasında geride bırakabilir. İnanç ve kendini eğitmek. Ve tabiki oturup çalışmak.

Açıkçası bunun bir sanat olduğunu da unutmamak gerek bence. Sanatta da sanatçı sayısından ziyade sanatın kalitesi ön plana çıkar. Hollywood´da bilmem kaç bin tane film yapılıyor yılda ama 10 tanesi ses getirebiliyor. 2-3 tanesi ise rekorlar kırıyor bir yılda. Yani yüzbinlerce sanatçı var ekmek yiyorlar sektörden. Ama içlerinden bir kaçı yıldız olabiliyor. Peki bunlar neden diğerlerinden farklı? Acaba o işin okulunu okudukları için mi? Ben hiç sanmıyorum. Kendine güvenmek! işin peşinden koşmak! yeteneğini keşfetmek! ikilemde kalmamak! Pes etmemek! Hepsinden önemlisi yeteneğini keşfedince o konuda en iyisi olmaya çalışmak! bence daha önplandadır.

Hemde bu sanat o kadar dallara ayrılmış ki! Pasta o kadar büyük ki! Film, Oyun, Animasyon, Reklam, tasarım. Tüm bu sektörlerin her biri dünya çapında Milyar dolarlık sektörlerdir. Sektörü hızla büyüten ise kolay tüketilebilir olmasıdır.

Sinemadan örnek vermek gerekirse; DVD de çok güzel bir film izlediniz, o filmi çok beğenseniz bile 1-2 kez anca izlerseniz ve devam filmini heyecanla beklersiniz. Yani ilk filmi tükettiniz ve arayışa girdiniz. İşte tüm bu etkenler sektörün sürekli büyümesine neden oluyor. Ayrıca sinemada gösterimde iki tane müthiş film kısa süreli aralıklarla çıkmış olsun. Bu iki ürün başka sektörlerdeki gibi birbirini baltalamak yerine, sinemaya olan ilgiyide daha fazla arttırıyor. Birbirinin karını düşürmek yerine arttırıyorlar. Türkiyede ekonomik şartlar nedeniyle tercih yapıp birine gitmek zorunda kalıyorsak bile; emin olun yabancı ülkelerde böyle değil. Türkiye açısından bakmamak lazım olaya.

Misal elektronik sektörü ile karşılaştıracak olursak. 2 tane telefon çıkar ve birisini tercih etmek zorundasınızdır. Diğerinin özelliği fazla ise rakibini baltalayacağı bir gerçektir.

İşte bu noktada sanatta rekabet olgusunun ne kadar farklı bir olay olduğunu görürüz. Yani milyon tane yapan olsun bu işleri, bu işe honi olarak başlamış ama kendini eğitip geliştiren bir kişinin bu sektörde yeri muhakkak olacaktır.

Bunlar benim görüşlerim ve gözlemlerim. Yanlış bildiğim yerler muhakkak olacaktır. Böyle bir yazı yazıyorsam tabiki eleştiriye açık olacağım. Tabiki yazdıklarımı kendi anladığı yöne çekmeyen kişilerin eleştirisine.

2008-11-07 16:26:38

Cvp

lzooml

Anadolu üniversitesinin animasyon bölümüne baktım , hala yetenek sınavı diyor adamlar.Şu çağda bilgisayarla yapılan işlerde dahi yetenek sınavı niye şart ki anlamıyorum.
Girenler harika çizim yapıyor olabilir ama adamda yaratıcılık yoktur , teknolojiye ilgi azdır , 3D´nin mantığını anlamaz , yazılımı kullanamaz.Eee bu adam ne işe yarayacak ki.Halbu ki bunun yanında iyi çizim yapamadağı halde diğer faktörlerde güçlü olan kişiler bu bölüme girme şansını yakalayamıyorlar.

2008-11-07 18:47:45

Cvp

hardw0rld

evet ustalar daha iyi bilir ama bütün çoğu medya işi maya da bitiyor bildiğim kadarıyla en profosyoneli zaten emre şan abinin show realini izle görürsün

2008-11-07 23:56:47

Cvp

CG assassin

iyide emre şan max kullanıor bildiğim kadarıyla :)

2008-11-08 00:43:07

Re:Cvp

emreşan

[quote=3642] Yazan: hardw0rld

evet ustalar daha iyi bilir ama bütün çoğu medya işi maya da bitiyor bildiğim kadarıyla en profosyoneli zaten emre şan abinin show realini izle görürsün[/quote]

ben hiç maya kullanmadım. 3D için çoğunlukla 3dsmax ve bazen XSI.

2008-11-08 01:29:24