MAYA VE YANINDA GEREKLİ PROGRAMLAR?

MAYA VE YANINDA GEREKLİ PROGRAMLAR?

NAZMI AGA

Selam tüm üstadlara. Benim öğrenmek istediğim şu; ben 17 yaşındayım adım İbrahim. Bir grafikerlik kursuna devam ediyorum. Kurs da photoshop , coreldraw, frehand öğretiliyor. Bu arada maya yı gördüm ve hoşuma gitti. Bunu öğrenmek içinde bir kursa gidecem. Bu kurs a bitti diyelim ve bir prodüksiyon firmasına iş için başvurdum. Benden başka hangi programları bilmemi isterler. Başka ne öğrenmeliyim.
Sizlerin tavsiyesine göre kendime bir yol çizecem lütfen bana yardımcı olurmusunuz.
Teşekkürler.
Not: NAZMI AGA rumuzu babam kullanmakta.maya dan babama bahsedince o da sizin formunuza üye olmuş.

2008-03-31 23:54:30

Cvp

benzin

İki durum söz konusu burada: İşin doğrusu ve Türkiye gerçeği.

İşin doğrusu, bırak Maya´nın hepsini bilmeni, sadece modelleme ya da sadece animasyon beklerler.

Türkiye gerçeğinde ise, Maya´nın hepsini bilmeni, yanında, 2 boyutlu tasarım programlarını bilmeni, montaj programlarını bilmeni isterler. Hatta bazı ilanlarda yanında webmasterlıktan anlamanı bile bekleyebilirler.

After Effects, Combustion gibi bir efekt programını bilirsen iyi olur. Daha ustalar, başka programlar da önerebilirler.

Benim sana tavsiyem, yolunu seçmen olacaktır. 2 boyutlu çalışmak istiyorsan onu seç, video efektleri ve montaj istiyorsan onu seç, 3 boyutlu çalışmak istiyorsan da disiplinler arasından birine uzman ol. Yani, modelci, texturecu, animatör gibi bir uzmanlık alanına sahip olmaya çalış. Her disiplinin birden uzmanı olman imkansız gibi birşey (hatta imkansız). Her disiplinde biraz bilerek de çıkaracağın işler biraz güzel olur. Bu yüzden bir disipline yoğunlaş. 3 boyutlu dünyada disiplinler arası farklar, 2 boyut dünyasına göre çok daha fazla.

2008-03-30 23:29:58

Cvp

NAZMI AGA

abi mayadan animasyon uzerine yoğunlaşmak istiyorum amabelkide buna cok yönelen vardır. sizin tavsiye edebileceginiz nedir .cevap için teşekkür ederim can abi

2008-03-31 00:07:34

Cvp

kocc

"benzin" arkadasin dediklerine katiliyorum ama dersenki ya bana illa program isimleri verin o zaman bende sana büyük ustalarin tercihlerini siraliyorum sende istediklerini içlerinden seç tabii onlara yaradi banada yarar diye düsünme çünkü her insan baskadir ve herkesin çalisma tarzi ayni degildir bu yüzden bir ustanin tercihiyle baska bir ustanin tercihiyle tamamen baskadir.

Her bir kategoriden bir tane seç.

Prodöksiyon´da Tercihler:

kat.1 3 boyut:
Maya , XSI , Lightwave , Houdini , 3Dmax

kat.2 3 boyut doku displacement ve bump için:
ZBRUSH , Mudbox

kat.3 2 boyut (texture (doku için))
Photoshop , Painter , Deepaint , Paint shop pro

kat.4 Visual effect eklemek için:
Shake , Fusion , Combusion , After effects

kat.5 Montaj:
Final Cut pro (mac) , Avid DS adrenalin , Vegas , Premiere

kat.6 Audio montaj:
Maven , Sound Forge , Steinberg wave studio

Unutmadan ekliyorum hepsini ögrenmek tabiki imaknsizdir ama yinede her katogoriden bir tane birazcik olsun bilgin olmasi çok iyidir , arkadasinda dedigi gibi tüm konsantrasyonun bir programa odakla (ne olmak istiyorsan ona) diger katogoriden seçtiklerin sadece temel bilgilerini kavra yeter.

basarilar...

2008-03-31 01:59:17

Cvp

romeodesign

ibrahim kardeşim yönelimlerin ve ilgi odakların seni mayayla tanıştırmış öncelikle bunun çok güzel birşey olduğundan emin olabilirsin...

benzin ve kocc ta merak ettiklerinin yanıtını vermişler.

ek olarak şunları söylemek isterim ki şimdilik yardımcı program meselesini pek düşünme çünkü maya seni kendisiyle uzuuuuun uzuuun haşır neşir edicek ve hatta kendi içinde dahi branşlaşmaya sevk edicektir :) o yüzden sen şimdilik onla yapılanlara ve nasıl yapıldıklarına odaklanmalısın naçisane tavsiyem...

birde herkez animasyona yöneliyo gibi bir gözlemin var sanırım bu ne kadar doğru bilemiyorum ama animasyon sadece tool larla olup biten birşey değil dersem demek istediğimi anlarsın sanırım...çünkü kötü animasyon anında; "ben burdayım!!" diyen bişeydir yani kim neyi ne kadar yaparsa yapsın bunlar senin için bir muhakeme aracı olacaktır kişisel gelişim sürecin boyunca...

ha birde örneğin after effecti drek kullanmaya ve tanımaya başlıyacaksın zaten render pas larını birleştirmek için mayada aldığın o yüzden tekrar altını çiziyorum "diğer programlar" meselesine hiiiç takılma şimdilik...

2008-03-31 10:39:10

Cvp

NAZMI AGA

şenol abi teşekkür ederim. Anladığım kadarı ile önce maya dan öğrenebildiğin kadar öğren sonra branşlaşma diyorsun. doğrumu anlamışım.iyi çalışmalar

2008-03-31 23:54:30

Cvp

Azalin

bu yaşta bu işlere başlaman senin için çok büyük bi fırsat.Photoshop -maya- after efect öğrenmen şu an için sana yeter de artar bile.Baktın modelleme hoşuna gitti zbrusha da el atarsın(tabii organik için).Kurs konusunda sana bikaç tecrübem var özel mesaj atarsan yardımcı olabilirim...kolay gelsin..

2008-04-01 07:39:31

Re:Cvp

NAZMI AGA

[3 boyutlu çalışmak istiyorsan da disiplinler arasından birine uzman ol. Yani, modelci, texturecu, animatör gibi bir uzmanlık alanına sahip olmaya çalış. Her disiplinin birden uzmanı olman imkansız gibi birşey (hatta imkansız). Her disiplinde biraz bilerek de çıkaracağın işler biraz güzel olur. Bu yüzden bir disipline yoğunlaş. 3 boyutlu dünyada disiplinler arası farklar, 2 boyut dünyasına göre çok daha fazla.
Tam sormak istediğim şeyde bu aslında. bu disiplinlerin ne yaptıgğını anlıyamadım bu adamlar 3d üzerinde ne yapar onu anlıyamadım daha

2008-04-07 11:50:26

Cvp

benzin

Disiplinlerin ne yaptığını öğrenmek için Maya´da birazcık ilerle. Mesela, Help dolsyasındaki bütün tutorialları sırayla yap. Maya ile yapılabilecek neredeyse tüm işlemler hakkında fikir sahibi olmanı sağlar.

Bir miktar temel Maya bilgisi edindikten sonra, bu disiplinlerin ne olduğunu ve en çok hangisini sevdiğine karar verebilirsin rahatlıkla.

Ben sana kabaca anlatayım, ama kararını temel Maya bilgisi edindikten sonra ver.

Modelci: Bu disiplin ikiye ayrılır, organik (canlılar) ve katı (cansızlar) modelleme.
Dokucu (texture artist): Modellerin doku haritalarını oluşturup, sonra o haritaları referans alarak modellere doku hazırlarlar.
Animatör: Modellenmişleri canlandırır. Bunun için çok fazla yöntem vardır, katı modellerin ve organik modellerin canlandırılması da farklı olması dışında, kullanacağın aletler (tools) de ciddi miktarda değişmektedir.
Işıkçı: Sahnelerin ışıkları ile ilgilenmektir. Göründüğünden çok daha zor bir iştir ışıkla uğraşmak. 3 boyut dünyasında her şey kodlardan oluştuğu için gerçekci bir aydınlanma yaratmak çok ciddi bir proje olur genellikle.

Genel olarak, modelci canlı-cansız modellerin detaylarını, dokucu dokuları,desenleri, renkleri vs, animatör de canlı-cansız her şeyin hareketini çok iyi gözlemler ve onları referans alarak 3 boyut dünyasında uygulamaya çalışır.

Hangi disiplinde iyi olabileceğini, senden başkası biraz zor bilir. Hangi disiplin için daha yetenekli olduğu bulmak için de birazcık her disipline göz atmalısın.

Daha bu işte çok yenisin, önünde dağ gibi bir program var ve keşfetmesi, öğrenmesi çok uzun sürecek. Deneyim kazandıkça disiplinleri ve uzmanlıkları daha rahat kavrayacaksın.

2008-04-08 05:10:17