iç mekanlarda brazil kullanımıyla ilgili bir kaç ayrıntı

iç mekanlarda brazil kullanımıyla ilgili bir kaç ayrıntı

turkaman

iç mekanlarda hızlı GI render alabilmek için photon mapping kullanmak gerekli. Ancak Photon mapping doğası gereği ayarlanması biraz zaman alan bir teknik.

Brazil ile iç mekanlarda GI´ı 3 şekilde hesaplamak mümkün

1. salt QMC:
Luma server´da Indirect illumination açık ancak Photon map server´da global photon mapping ayarları kapalı ise QMC render alıyorsunuz demektir. Yavaş ama zahmetsiz ve fiziksel olarak daha doğru bir render almanızı sağlar. Eğer ışıklarınızda "Inverse Square Decay" açık ise oldukça fiziksel doğruluğa sahip bir render alırsınız. Yüksek bounce ayarı render süresinin artmasına neden olur.

2. salt Photon Mapping:
Luma server´da Indirect illumination ve Photon map server´da global photon mapping ayarları açıksa, üstüne üstlük Bounce ayarı da 1 ise sadece photon mapping renderi alıyorsunuz demektir. Bunun için sahnede global photon yayan en az 1 bLight´a sahip olmanız gerekir. "Photons in Estimate", "max search radius" ve ışıklardaki "# photons" ayarları ile sahnenize uygun konfigurasyonu bulmanız gerekir. Spot ışıklarda "Private Focus" kullanarak photonları hiç çarpmayacakları yönlere "saçmayı" önleyebilirsiniz. İyi bir görüntü için yüksek photon sayısı gerekebilir ( >1 milyon). Ayrıca search radius´un büyük olması daha "smooth" sonuç veremesine rağmen detayları ve derinliği yok edecektir.

3. Regather (Final Gathering):
Luma server´da Indirect illumination ve Photon map server´da global photon mapping ayarları açıksa, üstüne üstlük Bounce ayarı da 1´den büyükse regathering yapıyorsnuz demektir. Burada ilk N-1 bounce photon mapping ile hesaplanır ancak son bounce (yani final görüntü), önceki photon map hesap sonuçlarının QMC ile toparlanması şeklinde yapılır. Photon map´de anlattığım tüm noktalar burada da bir istisna ile geçerlidir:
"Photons in Estimate" ayarının yüksek olması QMC sırasında sistemin yavaşlamasına neden olur. Bu yüzden regather için yapılan photon map daha kaba bir sonuç için ayarlanmalıdır. Daha az photon atmak, arama yarıçapını biraz daha büyük tutmak ve "Photons in Estimate" ayarını da düşürmek gerekebilir. Amaç smooth ancak hızlı (fakah çok doğru olması gerekmeyen) bir ayar yakalamaktır. Bunun üzerine yapılacak olan QMC zaten photonmap´in kaçırdığı detayları yakalayacaktır.


Bir de geçen öğrencilerimden birisi sorduğu için biliyorum; GI hesaplarken daha kaliteli sonuç almak için "Shade Rate" ayarını -3/0 yerine 0/1 gibi değerlere ayarlıyorlarmış. Bu çok iyi bir yöntem değil. GI, yapısı gereği düşük frekanslı değişimler içerir, her pixelde yapılan hesap QMC parazitlerinin (noise) her pixelde olmasına bu nedenle de GI sonuçunun yüksek frekanslı değişmesine denen olur. Eğer GI hesabında (hızlı render açısından) hata yapılacaksa hatanın düşük frekanslı olması yeğdir. bu nedenle GI Shade Rate´ini -3/0´de tutup kaliteyi arttırmak için View Rate´e baş vurmak daha sağlılıdır.

KAYNAK:CÜNEYT ÖZDAŞ ( ARKİTERA FORUM)

2004-03-18 16:13:27