3d olarak geleceğimiz ne?? - sayfa: 2

Re:3d olarak geleceğimiz ne??

kazmamurat

türkiye de 3d geleceğimiz bana şimdilik uzaklarda, ama çok uzaklardaki bir ışık olarak görünüyor.. karamsar mıyım, bence kesinlikle değilim.. yaşım 26, 3d yle 23 yaşımda tanışabildim... ancak o yaşta eve bi makine alacak paramız oldu çünkü.. olmazların büyük kısmı yukarda anlatılmış zaten. önce piyasa... 3d animatör ya da benzeri bi sıfatla sizi işe almak iteyen iş veren 3d nin her şeyinden süper bi şekilde anlamanızı bekliyor, bundan başka montaj, compositing yapmalı diyor, bu da kesmiyor 2d animasyon, biraz da web tasarımdan falan anlasın diyor.. he bi de showreel falan istiyor.. yapamadım arkadaş, fırsat bulamadım demeye gelmiyor.. bi bakın yaw, bunları ben yaptım diyorsun, bi şey çıkmıyor.. eee? nasıl olacak bu şartlarda türkiye de "finding nemo"..

yaşım 26, düzenli bi işim yok, arıyorum inatla.. bi proje olsa, bana mali bi getiri olmadan ben nasıl oturup da bütün gün kendimi o işe verebilirim ki? bu işleri bizden bi alt jenerasyona bırakmak lazım herhalde.. mimari çizim yapmak istemiyorum açıkçası, sevmediğimden değil, yanlış anlaşımlasın, eskiden beri karakter konusunda takıntılı olduğumdan. özellikle organik modelleme ve kaplamada hiç de fena olmadığımı düşünüyorum, ama muhtemelen yakın bi zamanda mali kaygılardan ötürü 3d yle uzaktan yakından alakası olmayan bi işe bulaşacam ve öyle devam edecem... sonra?

karamsar mıyım arkadaşlar? kendi adıma 3d de hiç bir gelecek görmüyorum.. sinirlerim de bozuk bu aralar, içimi döktüm, rahatladım.. herkese saygılar..

2004-03-12 16:22:26

Re:3d olarak geleceğimiz ne??

MuratSisman

Arkadaşlar Türkiyede Tasarım ve 3D olayı henüz emekleme aşamasında ve bu işi bilenler için gelecek çok parlak ama insanlar birşey yapmıyor.
Bakın dernek tkonusu açılmış serbets forumda. İşte bu tip bir dernek olsaydı 3d´ci tasarımcılar bu dernek sayesinde kendilerini halka çok iyi gösterebilirler.
Oyun programlama, vs.. diyoruz ama şirket olmadığından yakınıyoruz. Allah aşkına bir bakın Türkiye´de şirket açmak artık çok çok çok kolay. KOSGEB´e gidip ben Oyun şirketi açacağım derseniz ve projenizi beğendirirseniz size mükemmel fırsatlar sağlıyorlar
(15.000 dolar geri ödemesiz kredi, ücretsiz danışman vs..)
Malesef türkiyede, özel sektör işinde uman olan kişileri kullanmaktan başka birşey yapmıyor, bir webtasarımcı o şirketin elektrik faturalarını ödemek zorunda bırakılıyor, eğer o faturayı ödemez ise işsiz kalacak ve onun yerine daha düşük ücretle başkası gelecek.
3D´nin önü Türkiye´de ence çok açık. 2-3 kişi birleşip ortak şirket kurulup işler yapılabilir. Sonuçta bu PC ile yapılan bir iş ve ülke sınırı yok. Yaptığınız bir işi Taaa zambia´ya bile satabilirsiniz kargo masrafı vs.. olmadan, kısacası bu bilgi işi.

Amerikada ve bazı avrupa üniversitelerinde web tasarımı, 3d tasarım gibi bölümler var ama bizimkiler halen dünyanın farkında değiller. Bizde öğrenci çok ama bölüm az!! Açın yeni tasarım bölümleri buraya bu işi seven insanlar gitsin bilgisini orada genişletsin.. Ama bizimkiler kısa yoldan iş becerme peşindeler.
Mesela Makina mühendisliği bölümü vardır, cıvatasından tut bütüm makina elemanlarını öğrendiklerini sanalar. Oysa avrupada böyle bir bölüm yok!!! Avrupada cıvata mühendisliği var, dişli mühendisliği var !!!
Adamlardaki güzelliğe bakın, ama bizde sanki insan kaynakları az, yetişecek genç yokmuş gibi 4-5 alt dala ayrılması gereken bölümleri 1 tek bölüm altında topluyoruz.
Gerçi biz millet olarak öyle değilmiyiz! Hiç hayalinde "ilerde çok çalışacam zengin olup Ferrari alacam" hayali kuran birisine rastladınızmı ?? Bizde hep "sayısal lotodan para cıksada ferrari" alsam diyenler mevcut

2004-03-12 18:58:39

öneri

drekon

Benim iyi bir önerim var. ve bunu yapacak en az gönüllü 3-4 kişi olur. TV kanalları için animasyon tarzında bir çizgi film. Başlangıç için 0-8 yaş grubuna hitap edilebilir. iyi bir çalışma olursa dizi haline getirilebilir. Ankara veya istanbulda bir ekip kurulup başlangıç yapılabilir.

Dikkat önemli nokta: En az üç kişi olmalı ve bunlar birbirine devamlı gaz vermeli.

TV kanalları bir çizgifilm için ne kadar para ödüyor bilen var mı ?

2004-03-12 23:15:10

Re:3d olarak geleceğimiz ne??

oz

kazmamurat kardeş bence karamsar değil gerçekcisin.Teşekkür ediyorum.Ama gelecek konusuna gelince bu gelecek eğer yoksa,bu bizim yaratıcılık,beceri falan değil ülkemizin şartlarından kaynaklanır.Saatler süren bir animasyon,bir 3d tasarım,bu işin ne kadar zor olduğunu bilen kişiler dışında takdir görmüyor,es geçiliyor,neden? çünkü zahmeti hakkında,büyüsü hakkında bir fikirleri yok.Bence "Finding Nemo"nun 90 milyon dolar hasılat yapmasının nedenide bu çabaya saygının sonucudur.İlk olarak değer göstermeli insanlar.Yukarıda birçok kişi olayın milliyetçiliğine baktı,ama annemiz,babamız,arkadaşlarımız,aferin çok güzel olmuştan öteye gitmez.Bu da insanı soğutur.
Çok uzattım ama şunu anlatmak istiyorum.Babam benden bir ihale için basit bir çizim istedi,ben ise 3d olarak ilgili konutların bir tanesini modelledim,görsel,basit bir anlatım yaptım.Babamın hoşuna gitti ve tüm konutları yapmamı istedi,bilgisayarım kaldırmaz dedim,3 gün içinde yeni bilgisayarım oldu.İşte insanlar bu işin faydasını önce anlasınlar ve alsınlar ondan sonra,"kayıp hamsi temel","ankara tiftiği veysel", birsürü animasyon çıkar ortaya.

2004-03-13 00:20:55

Re:3d olarak geleceğimiz ne??

oz

Drekon,saol hakiki bir tavsiye senden çıktı.
Ben ilk şunu düşünmüştüm,kısa bir animasyon hazırlayıp,Level dergisine falan göndermek.Amatör bir animasyon ve gerçekten başarılıysa ve en önemlisi bedava ise (microsoft taktiği),Level yada bir başkası onu yayınlar çünkü kayıpları olmaz.Bu bir başlangıç olur.Sonra şansın iyi gider,Türkiyenin ender oyun programlarından SKY tvdeki next level belki bunu bir "Türk" yaptı diye yayınlar.Yada bir başkası.Bilmiyorum bence olabilir.Bir animasyon bitirirsem kesin yollucam.
(tabi radiosity çözümlemeli,300 kareli, ay ışığında simcloth modifierlı perdemin,rüzgar ile salınmasının renderına 11 saat isteyen amd2000+ sımın yerine daha iyi bir bilgisayarım olduğunda)

2004-03-13 00:30:03

Re:3d olarak geleceğimiz ne??

drekon

Oz bence abartma. ille de radiosty kullanmak gerekemez. burada amacınız profesyonelleri etkilemek değil küçük yaştaki çocukların ilgisini çekecek bir film olmalı. Eğitici falan da olabilir. Fikirler size kalmış artık

Bu konu ile ilgilenenler "ileri seviye konular ve Projeler" forumuna yazabilir.

2004-03-13 00:36:38

Re:3d olarak geleceğimiz ne??

MuratSisman

Drekon dediğin şey oldukça mantıklı ve çocuklar için çizgi film açığı acayip var ülkede. Amaç çocuk olduğu için karakterin gölgesi ayrıntılar önemsiz kalıyor ve iş biraz daha basitleşiyor.
Dediğin gibi gönül veren gruplar halinde bu tip projeler yapılır ama Türk gibi başlayıp fransız gibi bitirilirse. Hevesle başlayıp aynı hevesle devam ederse çok harika işler mutlaka çıkar.

Tv dizileri, sinema filmleri aldı başını gidiyor ve yavaş yavaşda gelişmeye başlıyor. Denildiği gibi hala arabalar gerçekten patlatılıyor, Sadece araba patlatma ile ilgili 2 veya 3 dakikalık bir video bile o grubun herhangi bir Tv´ye veya Ajansa iş yapmasını sağlar.
Bilirsiniz 2 tane çocuk (45saniye mi neydi adı unuttum) kısa metrajlı bir film yapmışlardı. Hani bir boeing otobana inmek zorunda kalıyor ve aracın üstüne konuyor.. işte o film sayesinde adamlar kral oldu bütün dünya tanıdı onları.

Birde arada güven gerekiyor, oluşan gruplardaki herkes birbirine sonsuz güvenmeli. Sonuçta işin ucunda manevi olduğu kadar maddi şeyler de var ve herkes malesef güvenilir olamıyor, projele ortasında terk edip gitme vs.. gibi.
Bunu ben linux grubu zamanında çok yaşadım hemde bunu yapanlar öyle 20 22 yaşlarında amatör kişiler değildi, yaşı başını kariyerini almış adamlardı. İş yapacağız dediğimiz zama projeler hakkında herşeyi dediler ama yapmaya geldiğinde hiçbiri ortada yoktu, hepsi bir bahane bulup ortadan kaybolmuştu.
Ve şirketleşmek gerek, Tv´ler vs.. elinde çizgi film cd´si ile gelen 3 tane öğrenci veya diğer, kişilerle iş anlaşması yapmak isteyecek, veya karşısındakilerin şirket sahibi değilde sadece tasarımcı olduğunu gördüğünde kesinlikle (halk tabiri ile kazık atmayı) düşünecektir. Ne derseniz deyin bu böyle, Milyar edecek bir projeyi,100 milyona elinden alırlar adamın ve hatta parayı bile alamayacağın zaman olabilir (İstanbul Cem Ajanstan 2001 senesinden kalan 100milyon alacağım var halen)
İnsan isteyince yapamayacağı şey yok ama öemli olan hakkının yenilmemesi ve ayağa düşmemesi. Biz webmasterlık saygın bir meslek olsun diye uğraşırken, işin maddi piyasasını yüksek tutmak için elimizden geleni yaparken sokağa baktığımda elinde CD kutusuyla dolaşığ 50 milyona web sayfası yapıyorum diyenler, sokağa ilan asanlarla karşılaşıyorum. İşi bilen webmasterlı yok etmekten başka bir işe yaramıyor bu şahsiyetler.
Aynı şey ilerde 3D içinde gerçekleşmeden, bu işi profesyonel yapanlar dernekleşmeli veya dernek tarzı bir birliktelik kurulmalı kanısını taşıyorum en derin duygularımla :)

2004-03-13 00:43:33

Re:3d olarak geleceğimiz ne??

MuratSisman

Oz bu tip animasyonlar piyasada çok var hemde o kadar çok varki.
Önemli olan etkileyici yapmak. Görüntünün ışık kalitesi model ayrıntısı önemsiz. Allah aşkına ben hala tom ve jerry´i izliyorum yeğenimle arada bir. Ve hayatımda bir kere bile o çizgi filmleri yadırgamadım modeli basit ışık efekti vs.. yok diye. Tam tersi daha çok hoşuma gitmiştir basit ve anlaşışır olması.
Bak şu bizim türklerin yaptığı bir program varya Robomania isimli. İğrenç birşey bence. Ben hiçbirşey anlamıyorum onu izlediğimde ve çocuklarında anlamadığı kesin! çünkü 4 yaşındaki yeğenimde nefret ediyor.
Nedeni çok basit. Çocuklar modelin 3boyutlu olmasına bakmıyor. O robomani´a daki hiçbir karakter benim veya başka birinin yeğeninin kahramanı olacak bir tip yok! Oysa superman bizim kuşağımızdaki her çocuğun olmak istediği kahramandı ve en etkileyici cizgi-film di. benim yeğenimi bugun ona gösterdiğim bir Flash ile hazırlanmış e-kart sevindiriyor. "3 tane cocuk el sallayıp sarkı soyluyor kartta" ve cocukların çizimi o kadar basit ki, 9 yaşındaki bir cocuk resim dersinde daha iyisini cizebilir!

2004-03-13 00:49:28

Re:3d olarak geleceğimiz ne??

MuratSisman

Şimdi aklıma geldi hemen yazayım istedim.
Çizgi film yapımı konusunda aslında hiç te geri değiliz ama programlama konusunda.
Archer isimli bir program var ve dediklerine göre piyasada mevcut en kalite cizgi-film yaratma programı. Ve bu program türk yapımı.
www.labirent.com.tr ye bakabilirsiniz. Demo CD´sini istemiştim denemek için ama yollamadılar. (Sanırım crackleyip kullanacağımı düşündüler)
Bu programı daha önce kullanan kimse varmı acaba ?

2004-03-13 00:52:24

Re:3d olarak geleceğimiz ne??

afu

Arkadaşlar film yapalım dediniz model yapmaya başladım sonra gerisi gelmedi. Ben herşeye varım yeterki bir gurup oluşturalım bir film yapıp tv lere satalım .bu konuda necmi abiye kesinlikle katılıyorum .. yeterki bir araya gelebileceyimiz bir ortam oluşturmak.. inanıyorum ki istersek başara biliriz..

2004-03-13 12:33:10