3D modellerin işlenmesi

3D modellerin işlenmesi

NeonAdam

3D modellerin işlenmesi ile ilgili bir kaynak, örneğin bir cadının pelerinini işlemek için o kumaşı oluşturan vertexlerin işlenmesi gerekiyor.

Bir çoğunun nasıl bir yöntem izlediğini biliyorum.

Fakat bunun üzerine hazırlanmış kaynaklar var mıdır?

Ne önerirsiniz? Mümkün olduğunca herkes bir öneride bulunursa sevinirim...

Yanıt için herkese şimdiden teşekkürler, saygılarımla...

2009-07-09 00:32:13

Cvp

Erkan

sorduğun sorular enteresan
sorma zamanlarıda enteresan gece 2
???

2009-07-08 22:25:57

Re:Cvp

NeonAdam

[quote=48991] Yazan: Erkan

sorduğun sorular enteresan
sorma zamanlarıda enteresan gece 2
???[/quote]

Aslında bu konu Genel Forum bölümündeydi ama biri ( sanırım yetkililer ) buraya taşımışlar... Konu 3D max ile alakalı değil çünkü. Yazılımcıyım ve üç boyutlu modeller üzerinde runtime da poligon işlemesi üzerine çalışıyorum. Bu mesajı buraya yazmadığım gibi bu bahsettiğiniz saatte de bir mesaj yazmadım.

Saygılarımla...

2009-07-09 00:32:13

Cvp

palyaço

polygon modelleme denen şeyi bir araştır derim. bir de 3boyutlu modellemenin tarihçesi de yine yardımcı olacaktır. kabaca ben de şunları yazayım ararken belki kolaylık sağlar. polygon modelleme basitçe geometri derslerinden bildiğimiz teoriler üzerine durur, yani uzayda iki nokta arasını bir doğruyla birleştirerek kenarları. üç noktayı birleştirerek yüzeyleri oluşturur. noktaların adı vertex, köşelerin adı edge ve o birim yüzeylerin adı da mesh dir. aynı zamanda bir obje için de her anlamlı yüzey polygon olur. bazı objelerde bir birim yüzey aynı zamanda polygon da olur. örneğin birer segmentli bir piramit objesi. ama bir box objesinde bir polygon iki adet birim yüzeyden oluşur. neticede çeşitli modifiye işlemleriyle deformasyonlara da uğrasa bir polygon model objesi her zaman üçgensel birim yüzeylerin birleşimiyle oluşur. program ise her bir köşe noktasına bir numara (id) verir, sonra onların koordinatlarını dosya bilgisi içerisinde saklar ve görsel olan etkileri (smooth gibi) işlemciye hesaplatır çalışma ekranı ve renderda. işte o pelerinin modellemesinde de modelleme yaparken bir kereliğe mahsus olarak vertexlerin değişen koordinatları son bilgi olarak hafızada tutulur ya da animasyon için her frame deki koordinat bilgileri saklanarak aslında her frame için model yeniden yapılmış olur. tabi tam olarak böyle kabaca saklamıyorlardır artık bu bilgileri neticede 2009 yılındayız :)
umarım yardımcı olmuştur bu yazdıklarım. kolay gelsin. he ayıca nurbs ve patch modelleme de vardır ki bu konuda umarım ayrıntılı bilgiye sahip arkadaşlar bu başlığa göz atıp yardımcı olur. hatta yanlışlarım varsa onları da düzeltirlerse sevinirim.

2009-07-09 23:00:04