düz yüzeylerde metal

düz yüzeylerde metal

remim

herkese selam,
arkadaşlar düz yüzeylerde gerçekçi metal görüntüsü elde etmek için ne yapabilirim. standart materyallar kürede iyi sonuç veriyor ama mesela kare kolonlarda veya tezgahlarda
olumsuz sonuç alıyorum. şimdiden herkese teşekkürler.

ayrıca bu forum olayı hakkaten çok faydalı oluyor. katılan herkese teşekkür ediyorum. bende bildiklerimi paylaşmaya çalışacağım...

2004-06-25 19:13:24

Re:düz yüzeylerde metal

Ertuğ

standart metal kaplamalardada reflection bölümüne atanmış bitmapları görüyosundur..bu maplarin rotate leriyle oyna..sağa sola çek uygun görüntüyü yakalarsın mutlaka..yada bazen sadece bunları etkileyecek omnilerde bu sorunu çözer..eğer ortam yeternce kalabalıksa tabi buna gerek kalmaz direk raytrace verirsin az bi değerli..en ii çözüm bu kolay gelsin.

2004-05-04 20:49:46

Re:düz yüzeylerde metal

iceman

Metal derken nasıl bir metali soruyorsun. Parlak, fırçalı, mat, paslanmış, eskimiş vs...

2004-05-04 21:08:01

Re:düz yüzeylerde metal

Ertuğ

parlak arıyodur o parlak

2004-05-05 00:27:41

Re:düz yüzeylerde metal

Byteman3D

Yansıma olarak nesneye bir resim kapladığımızda çok başarılı bir sonuç alamıyoruz. Öncelikle bunun sebebini irdeleyelim ve aslında neler oluyor, neden o şekilde bi görüntü çıkıyor anlamaya çalışalım:

Reflection Map, resmi yüzey üzerine belli şablonlara göre oturtuyor. (Spherical,cylindrical veya shrink wrap gibi) Hatırlarsanız, bu seçimleri, Material editor de kapladığımız resmin ayarları içinden yapıyoruz. Şimdi:

Reflection map, varsayılan şekliyle spherical (küresel) kaplama metodu kullanarak yansıma etkisi veriyor. Bu da aslında şöyle bir iş yapıyor:

Şablon olarak resmi küreye kaplanmış gibi tasavvur ediyor. Sonra nesnenin yüzey normallerini incelemeye başlıyor. (Normal, bildiğiniz gibi bir yüzeye dik olan doğruya verilen isimdir.)

Nesnenin hangi yüzeyine, resmin hangi pikselinin geleceğini normallerin yönü belirliyor. Misal:

Nesne üzerinde normali A yönüne bakan TÜM YÜZEYLERE,
Küre üzerinde normali A yönüne bakan yüzeye denk gelen pikseller kaplanıyor.

Bu durumda kutunun üst yüzü koskoca bir alan olmasına karşın (tümüyle aynı normale sahip olduğundan), yansıyan resmin kürenin küçücük bir bölgesine denk düşen kısmı bu koskoca yüzeye kaplanıyor.
Bu şekilde kutunun tüm yüzeyleri, kürenin üzerinde AYNI YÖNE BAKAN küçücük bir yüzeyin üzerine kaplanması gereken piksellerle kaplanıyorlar.

Bu da çamur gibi bir sonuç veriyor. Yine de ne olursa olsun, nesne hareket ettiğinde yansıma etkisi oldukça hoş olabilir.

En iyi metal etkisi yansıma olarak resim kaplamak yerine gerçek yansıma (raytrace) kullanarak verilir. Tabi bunun da tadını alabilmek için çevrede yansıyabilecek nesneler olması gerekir. Yalnız Raytrace yansımalar da render süresini ciddi derecede uzatır, buna göre çok gerekmedikçe kaçınmak gerek. Üstelik raytrace yansımalar varsayılan şekliyle antialiasing bile yapmadığı halde bu kadar yavaş, bi de onu açınca saç baş yoldurur. Mental ray raytrace yansımaları nispeten daha hızlı yapıyor. Tercih edilebilir.

2004-05-05 01:45:17

Re:düz yüzeylerde metal

un design

Metarial Editor´den Diffuse´ye tıkla,açılan pencereden Mix´a tıkla.1.resim olarak kaliteli bir metal resmi ada.Sonra 2.ve 3. resimlere de çizikler içinde olan bir metal ada.Sonra yaptığın malzemeyi Blinn değil de Metal yap ve parlaklık oranını azıcık arttır.Sonra ilk adadığın metal resminin photoshop´ta siyah-beyazlısını çıkar ve o resmi Maps panel alanındaki Bump´a koy.Bump derecesini 50´ye falan getir.Malzemeyi nesneye ada.
Yaptığın nesneye UVW Map ada ve nesnenin boyutlarının çeyreği kadar UVW boyutları ayarla.Nesnen düz(tek boyut)ise planar seçeneği kalsın.Kutuysa Box´a tıkla ya da başka bişise ona göre UVW´yi ayarla.
Yeterli texturen yoksa www.undesign.com.tr.tc adresinden bazı textureleri al.Aradığın texture varsa ben sana yollayabilirim..

2004-06-24 12:09:40

Re:düz yüzeylerde metal

demir

ben en iyi ve en kısa sonucu malzemeye metal özeligi verip daha sonrada raytrace´ inede falof tanımlayarak güzel sonuçlar aldım pratik ama başarılı tavsiye ederim

2004-06-25 13:33:01

Re:düz yüzeylerde metal

iceman

Eğer amacın krom malzeme üretmek ise bende Nezih Kanbur´un dediği yöntemi kullanıyorum. özellikle fırçalanmış krom ise raytrace üzerinden bump maps´e scratch.jpg dosyasını kullanıyorum. veya yatayda, dikeyde veya belirli bir açıda (45 derece olabilir ) gradient ramp kullanarak çizgiler meydana getiriyorum.

2004-06-25 19:13:24