jpeg den hdri nasıl yapılır?? yada yapılırmı?? - sayfa: 2

i-pex

cepheci

bende bildiklerimi yazayım arkadaşlar dediğiniz programlarla ancak elinizdeki jpg veya başka sıkıştırılmış resimler çekiştirilerek yapılıyor bir arkadaşımın dediği normal fotoğraf makinalarıyla yapılan işlemde tam profesyonel değil bundan 7-8 yıl kadar önce çok özel fotoğraf makinaları icad edildi yanlış hatırlamıyorsam i-pex diye bir teknolojiydi bu makina öyle yansımalı filan değil tripod üzerinde kesintisiz 360´ foto çekiyor ama bu alet çok pahalıydı filmide özel bir film yani bizim free hdri den başka bir şansımız yok ha 20-25 doları olana bişey diyemem iyi çalışmalar

2006-02-01 23:19:42

Cvp

cepheci

pardon yukarda yazdığım fiyatı yanlış yazmışım 20-25 bin dolare

2006-02-01 23:21:49

Cvp

cozdas

Normal resimler genellikle kanal başına 8, 12 ya da 16 bit tam sayı kodlama kullanırlar. Bunun sonucunda da lineer ya da logiritmik olarak kodlamış 256, 4096 yada 65536 seviye tutabilirler. Ancak bu seviyeler genellikle renk geçişlerinin daha hassas olması için kullanılır .

HDR resimlerde ise amaç renk hassasiyetini değil de her bir kanalın gösterebileceği min ve max parlaklık miktarını genişletmektir. Bunun için de en yaygın yol kanal değerlerini tam sayı olarak değil de kayan noktalı ondalık sayı olarak tutmaktır. Bu sayede hem 0.00000001 gibi küçük bir değer hem de 1000000000 gibi büyük bir değer çok fazla bit kullanılmadan saklanabilir. En yaygın HDR formatı radiance RGBE (RGBA değil) olarak kısaltılan "real pixel" isimli bir kodlama kullanıyor. Her kanala ortak ondalık basamak veren zekice bir sistem ve 72 basamaklı bir aralık sağlıyor (gereğinden bile fazla). Buna benzer başka kodlama yöntemleri de var: ilgilenenler için detaylı bilgi: http://www.anyhere.com/gward/hdrenc/hdr_encodings.html

JPG -> HDRI çevrimi
--------------------
ilk olarak HDRI resimlerin panaromik olması şart değil.Genelde gökyüzü aydınlatması amacı ile kullanıldıkları için panaromik oluyorlar ama dediğim gibi panoramik olmayan HDRI da yapabilirsiniz.

Tek kare JPG´den HDRI yapmanın bir anlamı yok. Hem JPG hem HDRI aynı bilgiyi tutacaktır. Gerçek HDRI için yapılan şey kamerayı hiç oynatmadan değişik enstantaneler ile koyulu açıklı birkaç resim çekmek ve bunları HDRShop ile HDRI haline getirmek. Bu fake bir yöntem sayılmaz, yakın zamana kadar HDR çeken fotoğraf makinası yoktu: herkes böyle yapıyordu (hatta filmli makinalar ile bile)

Eğer panoramik çekmek isterseniz ya bir panorama aparatı alacaksınız, ya sahnenin aynalı bir küreden yansımasını önden ve arkadan çekeceksiniz, ya kamerayı kendi ekseni ektrafında çevirerek 360 derece´yi kaplayacak birden fazla fotoğraf çekecek ve onları "stich" edeceksiniz. Ucuz ve sadece 2 çekim gerektirdiği için aynalı küre çok rağbet gören bir yöntem.

Benim tavsiyem öncelikle kilitli bir tripod üzerinde değişik enstantaneler ile çekilen normal resimlerden panoramik olmayan birkaç HDRI yaparak tecrübe kazanmanız ve aynalı küre vs ile panoramik görüntülere daha sonra geçmeniz şeklinde olacaktır.

HDRShop´un kendi help dosyası ve kısa bir arama ile internette bulabileceğiniz birçok tutorial size yardımcı olacaktır.

Sevgiler

2006-02-02 12:54:18

Cvp

Phobos

Cüneyt hocam, burda kafama takılan bişi var, danışmak isterim:
Farklı enstantaneler ile resim çekmek (bildiğim kadarıyla) farklı exposure lı resimler demek deil mi?
eğer öyleyse demek istediğim şudur ki:
Bir resmi (jpeg vs..), PS de farklı exposure değerleriyle kaydedip, bunları HDRI ya dönüştürsek, az çok iş gören ve bize seçenek sunan bir dosya elde edebilir miyiz? Değerler reel olmasa da , en azından bir HDRI dosyasının parametrelerine sahip olur galiba.
Saygılar.

2006-02-07 14:08:35

Cvp

cozdas

Fotoğrafları değişik (enstantane) exposure ile çekmenin nedeni, her bir resimde, diğerinde yakalayamadığın (skala dışı kalan) tonları yakalıyor olmak.

Mesela diyelim ki odanın içinden bir fotoğraf çekmek istiyorsun ve resimde hem pencere ve dolayısı ile direk güneş ışığı alan bahçe görünecek hem de odadaki eşyalar görünecek. Güneş ışığı 50,000-100,000 lux arası aydınlanma sağlarken oturma odasında tipik ışık şiddeti 50-200 lux arasındadır. Masa altı gibi kuytu yerlede ise bu çok daha düşüktür. Yani dışarısı ile içerisi arasında binlerle ifade edilen bir parlaklık farkı olacaktır. Fotoğraf makinasında diyafram, enstantane ve film hassasiyetini ayarlayarak bu geniş parlaklık aralığı içinden sizin ilgilendiğiniz kısmı düzgün göstermeye çalışırsınız. Ancak ne filmli ne de digital makinalarda hem dışarıyı hem de içeriyi ayrıntaları ile göstermek mümkün olmaz. Ya odadaki cisimler ayrıntılı görünürken pencere bembeyaz görünecek, ya da pencereden dışarısı düzgün görünürken odaki bazı yerler simsiyah görünecektir.

[img]http://www.cs.huji.ac.il/~danix/hdr/exps/cave/door/door1.jpg[/img][img]http://www.cs.huji.ac.il/~danix/hdr/exps/cave/door/door2.jpg[/img][img]http://www.cs.huji.ac.il/~danix/hdr/exps/cave/door/door3.jpg[/img]
[img]http://www.cs.huji.ac.il/~danix/hdr/exps/cave/door/door4.jpg[/img][img]http://www.cs.huji.ac.il/~danix/hdr/exps/cave/door/door5.jpg[/img][img]http://www.cs.huji.ac.il/~danix/hdr/exps/cave/door/door6.jpg[/img]

Böyle birçok resim birleştirilerek beyada ya da siyahta doygunluğa ulaşmamaş yerlerden yararlanarak, film ya da CCD tarafından tek seferde ölçülemeyecek olan sahnenin geniş aralıklı gerçek parlaklık değerleri hesaplanabilir. HDRShop´un yaptığı da budur. böylece tek bir JPEG´de tutulamayacak bilgiler elde edilmiş olur.

Yani amaç birkaç JPEG´deki bilgileri birleştirmek, birinde olmayan bilgiyi ötekinden almak olduğu için, tek bir jpeg ile bunu yapmanın bir anlamı olmayacaktır. Olmayan bir bilgiyi yoktan var edemezsiniz.

Umarım açıklayıcı olmuştur

2006-02-07 17:21:34

Cvp

mokambo

hemde mükemmel olmuş. ellerinize sağlık.

2006-02-08 01:37:45

Cvp

ksap

Ben hdr yapmak için eski bir çaydanlığın sapını kullaniyorum. o resimleride hdrshop´la hdr´ye ceviriyorum. çok güzel olmasada odanın ışığını almama yetiyor. eyer düz çekilmiş jpeg´den panaromik hdr yapmak isterseniz "Realviz stitcher" programını kullanabilirsiniz.

2006-02-08 13:38:59