spline ???

spline ???

arcrawler

arkadaşlar bu spline dan surface atarak modeli çıkartıyoruz ya bunda neye dikkat etmemiz gerekiyo surface tam olarak nasıl düzgün çıkıyor. daha önce bi smart marka arabanın spline modelleme ile tutorial i vardı ama benim bazı problemlerim var tam olarak yüzey oluşmuyor.bozuk oluyor.. yardım edermisinizz
teşekkürler....

2005-07-02 19:05:17

Cvp:spline ???

drekon

spline ile en fazla dört köşeli şekiller oluşturmalısın. dikkat edeceğin nokta çizgilerin keşistiği noktaları. kesişme noktasındaki vertexleri seçip fuse komutu ile garantiye alabilirsin.

2005-06-28 20:20:42

Cvp:spline ???

kalimba

Surface %99 spline hakimiyetine dayanan bir sistemdir. Kendine özgü ayarları; çizimle ilgili değil, sadece oluşacak olan yüzeylerdeki 1-2 detay içerir. Surface patch modellemeye çok benzer. Patch modellemede; ana yüzeyi oluşturan noktaların kendilerine ait etki alanları vardır ve bunlar ara yüzeyleri oluştururlar. Surface çizgiler ile örülen ara alanları 3d yüzeylere dönüştürür.

Editablespline max içerisinde kullanılabilecek en güçlü araçlardan birisidir. Alt birimlerine ait (vertex,segment,spline) bir çok araçları içerir. İyi bir spline hakimiyeti; iyi bir modeli beraberinde getirir. İçerdiği bir çok araç sayesinde son derece hassas çalışılabilir.

Geçiş Editablespline>>surface şeklindedir. Sadece 3,4 noktayla oluşturulmuş yüzeyleri doldurma işlemi yapar. Eğer bir yüzey 5 noktadan oluşuyorsa bu alan surface tafafından oluştutulamayacaktır. Editable spline modunda noktaların üst üste gelmesi şarttır. Eğer bu yapılmamaış ise surface ayarlarındaki tolerans ayarı ile bu hata ortadan kaldırılabilir. Tolerans değerinin yüksek tutulması komşu verteklerinde yüzeye karışmasına sebep olacağından bu değer uygun olarak seçilmedir.

Editable spline modunda noktaları bir araya gerirebilmek için fuse komutu kullnılabilir. Fuse iki noktayı bir araya getirir. Weld işlemi uygulamaz. En sağlıklı yöntem çizgilerin oluşturulurken 3D snap özelliğinin açık olarak çalışılmasıdır.

Surface sisteminin en büyük dezavantajı sadece 3,4 noktalı yüzeyleri birbirine bağlamasıdır bence. Bu kimi zaman istemediğimiz yerlere çizgi oluşturmamıza sebep olmaktadır. Eğer çizime başlamadan iyi bir plan yapılır ise model çok başarılı bir şekilde ortaya çıkartılabililecektir. Amaç mümkün olduğunca az çizgi kullnarak modeli oluşturmakdır. Noktaların (vertex) etki alanları bize burada büyük faydalar sağlar. Noktalar; bezier,bezier corner, corner, smoot şekline olabilirler. Ben kendim surface ile model oluşturacaksam. Bezier özelliğini tercih ediyorum. Hem yumuşak yüzekleri oluşturabiliyorum, hemde istediğim zaman bezier corner´a dönüştürebiliyorum.


Kolay gelsin.

2005-06-28 20:55:01

Cvp:spline ???

EmrEAvcI

Ben spline ile extrude kullanıyorum o zaman hepsini dolduruyo.Yanlış mı yapıorum?

2005-06-29 08:40:42

Cvp:spline ???

ömercan

Kalimba şunu merak ediyorum, nurbs curve ile surface işlemi yapmak mantıklı mıdır?
Nurbs ün yapısı (vektörel deniyor galiba) gereği yüzeye yakınlaştıkça kalitenin bozulmama durumundan dolayı daha mantıklı geliyor bana.
Bir de aklıma takıldı bu aralar, köşeli 2d shape lerin vertex lerinin "corner" yerine "bezier corner" olmasının nedenini biliyor musun?

2005-06-29 09:04:15

Cvp:spline ???

kalimba

NURBS ile surface arasında çok büyük farklar var. Surface´yi ben modelleme olarak düşünmüyrum açıkçası bütün işi spline´da bitiyor. Nurbs sistemi tamamen faklı ve kendine has özellikleri olan güçlü araçlara sahip. Nurbs, surface sistemindeki gibi örme esaslı değil. Sonuçta çizgilerle oluşturuluyor, ancak yüzeyin oluşum işlemi daha farklı. Nurbs sistemine alışmak biraz zaman istiyor bende son 1-2 aydır bakıyorum ve çok yararlı özellikleri var. Surface modelleme ile hiç karşılaştırmadım. Çünkü aynı gibi gözükselerde çok farklılar.

Oradaki vektörel kavramını kullanmak doğru değil. Spline sistemide vektörel. Orda ne anlamda kullndığını anladım ancak aradaki fark tam olarak vektörel kelimesi ile tarif edilmiyor. Nurbs´da spline tabanlı bir modelleme sistemidir. Ancak surface gibi değil. Kısaca konu bu.

Vertex corner : Yolda yürürken aniden karşıma bi duvar geldi ( mesela yani [:)]) bende duvara çarpmamak için aniden farklı bir yöne döndüm.

Vertex bezier corner: Yolda yürüyom gene :) Binanın köşesinden sola dönmem gerekiyor. O köşeye deirekt olarak gitmeyiz. Ya binaya yaklaşır döneriz, yada binadan biraz uzaklaşıp öyle döneriz. Dönme noktamız gene binanın köşesi olur. Döndükten sonrada belirli bir kavisle binadan uzaklaşırız. Ne kadar zor değilmi viraj yapmak [:)]

Bikaç deneme yaparsan aradaki farkı daha rahat görürsün. Bezier ve bezier corner çok işe yarıyor. Çünkü corner çok keskin, smoot kontrolsüzdür. Ayrıca bezier noktasını Shift tuşuyla istediğin zaman bezier corner´a dönüştürebilirsin. Bezier cornerde noktaya giriş ve çıkışlar için 2 kol vardır. Bu şekilde giriş ve çıkışlar bağımsız olarak ayarlanabilmektedir.


[quote=11914]Ben spline ile extrude kullanıyorum o zaman hepsini dolduruyo.Yanlış mı yapıorum?[/quote]
Konu farklı arkadaşım.


Kolay gelsin.

2005-06-29 10:36:04

Re:Cvp:spline ???

kalimba

[quote=11916]
Bir de aklıma takıldı bu aralar, köşeli 2d shape lerin vertex lerinin "corner" yerine "bezier corner" olmasının nedenini biliyor musun?[/quote]

ömercan kusura bakma ben tam anlamamışım konuyu. Taa arkalardan konuyu tekrar getirdik kusura bakmasın diğer arkadaşlarda.

Bence bezier ve bezier corner diğerlerinden çok daha fonksiyonel. Corner´da eğriye giriş ve çıkışlar keskindir. Eğimli-keskin, keskin-eğimli bir geçiş olsa corner kullanamaz, smoot hiç kullanamaz, bezierde aynı şekilde. Bu yüzden gerek olmasa bile genellik açısından bezier corner tercih ediliyor ve edilmek zorrunda diye düşünüyorum.Circle, donut, arc vb. şekillerdede bezier tercih ediliyor buda zorunlu. Bir circle en kısa yoldan 4 nokta ile oluşturuluyor ve bu 4 nokta en iyi bezier ile tarif edilebiliyor.

Kolay gelsin.

2005-07-02 19:05:17