Quadro Ekran Kartları - sayfa: 2

Cvp:Quadro Ekran Kartları

kuzgunoglu

Ortalık biraz karışmış galiba :) Şimdi bazı durumları açıklamadan neyin neye yaradığı konusunda balonlar uçabilir. O sebeple devreye girme ihtiyacı hissettim.

"Render" olayında işlemcinin etkisini herkes biliyor, bunu söylemeye gerek duymuyorum (derken aslında söyledim bile ehe!)

Eğer çalıştığınız sahnede çok fazla geometri var ise ve ağır dokular kullanıyor iseniz RAM değerinizin yüksek olması çalışırken size fayda sağlar.

Ancak bilindiği üzere bu işlemci denen parça yapacağı matematiksel hesapları sizin bilgisayarınızdan okuduğu geometrilere, dokulara ve sahneye kurguladığınız ışıkların sahneye göreceli hesaplarına dayandığı için teorik olarak RAM fazlalığı render hızını arttırır diyemeyiz ama eksikliği SÜRESİNİ UZATIR. Neden?

Render komutunu verdiğiniz anda makineniz hemen verilere hücum eder hesaba başlamak için. Ne kadar veri hafızada saklı ise o kadar hızlı devam eder. Taa ki hafızada saklayamadığı veriler için sabit diskinize başvurana kadar.

Hafızadan okuma hızına göre çok yavaş kalan diskten okuma hızı böylece sizin bilgisayarın görüntüyü yorumlama süresini uzatır. Ayrıca bir de yetersiz sabit disk sorunu var. O da nereden çıktı derseniz aynı mantıkla olayı açıklayabiliriz.

120 GB sabit diski olan bir arkadaş 40 GB sabit diski olan bir arkadaştan daha hızlı resim alamaz. Ama eğer diskinizi MP3, filim milim birşeyler ile doldurdu iseniz, 5 çizim programı, 10 oyun kurulu ise ve size de 250 Mb boş alancık kaldı ise...... ve dahası, o sırada belki de hiç ilgilenmediğiniz "virtual memory"niz sadece 512 Mb ise isterse RAM miktarınız 2 isterse 4 GB olsun çok da bir işe yaramaz.

Bunun sebebi önerilen "virtual memory" miktarının sizin RAM miktarınızın takriben 2-3 katı olması gerektiğidir. Yani 1 GB RAM hafızası olan bir arkadaş sabit diskinde 2GB kadar bir virtual memory ayırması lazım. Doğrusunu söylemek gerekirse ben o kadar bonkör olamadım ve 1,5 katını ayırdım.

Eğer bu alan gerektiğinin çok altında kalır ise siz muhtemelen RAM miktarına güvenerek dev projelere imza atmak isteyeceksiniz ve bilgisayarınız RAM içinde saklayamadığı fazla veriyi ha bire küçücük bir alana yazıp yazıp silmeye çalışacak. Bu arada saniyeler kaybedecek.

Tabii bu gibi durumların etkisini basit yorumlama (render) işlerinde göremeyiz. Yani "abi ben bi bardak yaptım, raytrace cam malzeme attım, iki omni ışık, bi gümüş kaşık, beş saniyede oralet hazır" şeklinde bir render konumuz dışında.

Demek ki render işleminin HIZLI olması için iyi bir İŞLEMCİ
yavaşlamaması için yeterli RAM ve SABiT DiSK (bunlar zaten hep lazım şeyler değil mi) gereklidir.

Bu arada ekran kartına gelince, ekran kartları konusunda arkadaşlar doğru söylediler yalnız nVIDIA yeni bir yazılım eki geliştirdi sanırım GELATO idi o ve onunla birlikte bir yazılım daha bir tür HARDWARE FORCED RENDER olayına çeviriyor manzarayı. Dur ben de merak ettim bir ara gidip bakayım ne yaptılar o işi. Gelato tabii para ile satılıyor.

Bir de ARTVPS şirketinin PCI yuvasına takılabilen ilave bir RENDER modülü de var. Sanki bilgisayarınızda bu iş için bir kaç CPU kullanıyormuş gibi oluyorsunuz filan. Henüz kullanmadım.

İşte bu kadar.
(........
.........aabi ne çok konuşmuşum ben ya, biriniz de bir dur diyemedi mi yani, neyse, ...başınızı şişirdiysem özür.. ve iyi geceler efendim)

2005-06-24 01:42:29

Cvp:Quadro Ekran Kartları

denge

[G8]arkadaşlar şimdi bide ben sorayım ekran kartını ne secmeliyiz ? kafam karıştı Quadro Ekran kartını secmelimiyim yeni bir bilgisayar toplamayı düşünüyorumda [G13]

[G7]rendere faydası olmasın ama modelleme yaparken çabuk çabuk çisimleri taşımalıyım kesmeliyim vs vs bana bu lazım render yavaşta olsa yapar [G9]

Quadro Ekran alıcam beni onaylayın lütfen
[G27]

2005-06-24 07:49:22

Cvp:Quadro Ekran Kartları

dark caress

normal bir p 4 işlemcide 50 55 milyon transistör var vga kartlarda bu sayı 200 milyon kadar aslında render işlemini gpu ya yaptırmayı başarabilirlerse ki olacak bu işte o zaman render çilesi bitecek.yani şu anda gpu nun yaptıgı tek olay view port penceresinde poligon hesaplamak.tüm sürücüleri yüklü bir quaddro ile gayet rahat çalışabilirsiniz.hatta nereden duydum şimdi tam hatırlamıyorum ama viewport penceresinde global aydınlatılmış sahneleri görebilecegimiz yazıyordu yani render almadan sonucu direk görebilecekmişiz gerçek zamanlı olarak...iyi çalışmalar

2005-06-24 08:32:35

Cvp:Quadro Ekran Kartları

marvell

hunturk seninle ikimiz tartısmıstık bu konuyu ve ben hala iddaa ediyorumki egerki hard diskin rpm i ne kadar yuksek ise render suresi o kadar kısalır cunku sanal disk olarak harddiski kullandıgı icin (yogun bir sekilde) yazıp silerken bu hız farkının onemli olacagını dusunuyorum denemedim acıkcası ama mantıken boyle ama birkac yerdede okumustum ve bence bu islemler icin su anda piyasadaki en uygun harddisk te 10000rpm olan western digital raptor dur.

2005-06-24 09:28:11

Re:Cvp:Quadro Ekran Kartları

j-joey

[quote=11722]marwell sevgili dostum, evet senle tartışmış idik. Bende o tartışmada "render geliştiricileri"nin senin dediğin etmeni gözardı ettiklerini yazmıştım. Hatta hız karşılaştırması yapmıştım. Belirtiğin unsurun çokta önemli bir yer teşkil etmediğini söylemiştim. Beraberce güzel bir beyin fırtınası yapmıştık. Söylediklerimde aynı şekilde ısrarcıyım.

Daha öncede gene bu forumlarda Intel ve Amd hakkında aynı tartışma olmuştu. Arkadaşlardan biri kayan noktalı sayılarda Amd nin gücünden bahsetmişti. Edindiğim bilgilere göre;

Dünyanın ilk 500 süperbilgisayarı arasında AMD kullanımının %13 olduğu anlaşıldı. Ama ben bunu daha önce söylediğimde AMD fanatikleri tarafından büyük ölçüde fikir yağmuruna tutuldum.

Ortaya çıkan?

AMD nin fpu´su yada render´da harddiskin göreceli okuma yazma hızları, yazılım geliştiriciler tarafından 1. sırada yer almaz. 10. sıradada yer almaz.

Bu dedikleriniz, askeri çalışmalarda (füzelerde , uydu faaliyetlerinde) ve denizcilikte stabilite kontrollerinde göz önüne getirilir. Yani bilimsel, askeri ve hayati yerlerde.

Netice?

Mantıken aradaki hız farkını hesaplamak gerekiyor. Ama bir 3d filmin en az 250 - 300 sgi makinayla render edildiğini düşünürsek renderde neyin daha öne çıktığı gayet açık bir şekilde görülür.

KOLAY GELSİN...[/quote]

bak bu tartışmaya da ben girmiştim seninle... Evet dediğim gibi ıvır zıvırın cartı curtu yazılım geliştiricinin öncelik sırasında yer almaz... Kullanıcının öncelik sırasında yer alır... Herneyse ucu görünmeyen bu tür bir tatışmayı daha fazla uzatıp kalabalık yapmıyorum yine geçen sefer sustuğum gibi...

Konuya dönelim... Quadro ekran kartları render´a etki etmez arkadaşların dediği gibi... Ama rendera etki eden birşeyler arıyorsan 2000 ingiliz sterlini civarındaki fiyatlarıyla PureRender kartlarını değerlendirebilirsin...

2005-06-25 16:16:21

Amanın gene bi yazmışım ki kusura bakmayın :S

Bytemanx64

Daha önce sıklıkla yazdığım için bilgisayar donanımları ve piyasa stratejileri ilişkisini tekrar yazıp sizleri sıkmak istemiyorum. Bu sefer konuya, bazı arkadaşların bu konuda eksikleri olduğu düşüncesiyle daha farklı bi bakış açısından yaklaşmaya çalışacağım. Umarım bu yazının sonunda donanımlara bakışınıza biraz farklılık getirebilirim:

Sorun bizim ekran kartlarından ne beklediğimizle ilgili. Ya da işlemcimizden, ya da bellek miktarından. Bunların hepsinin kendine göre etkileri vardır, herbirinin de belli bir değerden fazlası,kayda değer bi getiri sağlamaz. Hedefim bu noktaları açığa kavuşturmak.

Adından da anlarsınız, ekran kartları aslında bir Graphics accelerator -yani grafik hızlandırıcıdır. Ama grafik dediğin şey ucu bucağı olmayan bi konu. Grafiğin nesini hızlandırıyor acaba?
3D mavzuatında bi takım geometrilerin Render edilmesi sözkonusu. Ama öncelikle o geometrilerin oluşma süreci de var, 2D efektler, 3D efektler var... çok şey var. Ekran kartları ise toplamda 100 olarak kabul edebileceğin bu bilgi işlem yığınının belki en önemli, ama %1 i geçmeyen bir kısmını hızlandırıyor. Ne demek istediğimi biraz daha açayım:

Bi modele skin modifier ile deri giydirmiş oynatıyoruz. Model istediğin kadar detaylı olsun standart bir ekran kartı bile işin başında bunu çatır çatır oynatacaktır. Çünkü poligon sayısı taş çatlasa 50.000 Ekran kartının özelliklerine baktığında açıkça yazmış ki, saniyede şu kadar milyar poligon benim için çocuk oyuncağıdır. O halde sorun yok. Ama hiç öyle değil. Çünkü arada skin modifier var. Ve ekran kartının hızlandırdığı unsurlar arasında skin modifier ı hızlandırırım diye bişey yok. Çok basit bişey söylüyorum, ama aslında bi çoğumuzun aklına bile gelmez bu gerçek.
Max ın geometri deformasyonu yapan komutları üzerinde ekran kartının yaptığı hiç bişey yok. Ekran kartının MAX ta render işlemine faydası olmaması bi yana, bazen viewportlarda da bu nedenle fayda sağlayamadığımız oluyor. O yüzden bu dans edecek modelin belli bir miktar animasyondan sonra takılıp kalması doğaldır. Wave verirsin yavaşlar, noise verirsin yavaşlar, bükmüşsündür yavaşlar, Edit Mesh!!! ÖLDÜRÜRRR!!

Biçok arkadaşımdan duyuyorum ben mesela, quadro aldık hala kasılıyo alet diyo. Bi bakıyorum: Havuz koymuş mesela, noise vermiş bi de, dalgalanıyo. Ekran kartının buna yapabileceği hiç bişey yok.
İşlemci yeşil dumanlar eşliğinde o dalgaları hesaplayacak, sonra ekran kartına yollayacak. O adam da render edecek. Aslında yaşadığı durum şu ki, ekran kartı zamanın çoğunu uyuyarak geçiriyor, çünkü işlemci daha geometri hesabını yapabilmiş değil.

Sorun bir standart sorunu arkadaşlar. Ekran kartları OPenGL ve Direct3D denen standart render sistemlerinin komutlarını kullanarak herşeyin üstünde sadece realtime gölgeleme işlemlerini hızlandırırlar. Ekran kartlarının en temel hızlandırma fonksiyonu budur. Tabi doğal olarak Max´ın modifier larından üç beş tanesi yüklendiği anda mesele işlemcide tıkanır kalır.

Temel fonksiyon dedim yan fonksiyonları da var, yok değil. Pixel shader denen efektler var mesela. Bunlar da özellik. Antialiasing var, tırtıkları gidermek için, shadow map tipi gölge efekti bile geliyor artık.
Bu özellikler yazar kutuların üzerinde ve nezaman ki GEOMETRİ DEFORMASYONLARI Open GL veya Direct3D standardı ile belirlenmiş olan render komutları gibi bir standart haline gelir ve Max da bunları kullanmaya başlar, o zaman bu komutları da ekran kartlarının kutuları üzerinde görürüz. O komutlar da ekran kartı tarafından hızlandırılır ve beklediğimiz rahata kavuşuruz.

Ama şu an daha gerçekten emekleme dönemindeyiz. Bi GT6600 aldım, shadow map özelliğini gördüm dibim düştü- bişeye benzediğinden değil canım, ama büyük bi adım. Gölgeleri görsen tırtık tırtık =) 64x64 mü artık bilmiyorum gölge mapi, ama gayet realtime gölge düşürüyordu.
Neredeyse final render tadına doğru gidiyor realtime render sistemleri. Ama bunun işe yararlığı standartlaşmaya bağlı. ve önünde çok yol var.

Sonra...

Bi başka ekran kartı performans sorunu söyleyeyim. Bu ekran kartı bellekleri var mesela. Sahnede material üzerindeki dokuyu gösteren Show map in viewport fonksiyonu gayet bariz ekran kartı belleğini kullanan bi fonksiyon. Şayet her yanı maplerle doldurursanız ve ekran kartının belleği dolarsa gene tıkanır alet. Bu gibi yavaşlama anlarında yavaşlamanın nedenine hakim olabilmelisiniz.

Mesela sahneniz dün sürünürken bugün akıcı hale geldiyse anlayın ki ekranda görünen dokular belleği sınırında kullanmakta. Böyle durumlarda bölgesel olarak çok akıcı olup bazı bölgelerde anlık takılmalar da görülebilir. Bu da doku belleğinin dolduğunu gösterir. Bazen double buffer falan gibi, ya da stereo görüntü özelliği gibi iki katı bellek yiyen ekran kartı fonksiyonları açık olduğu için sahnelerde çok performans kaybı yaşanır. Hatta bazen 32 mb ekran kartlarında Stereo açıkken daha öncesinde de belleğin kullanımına ve maxın çözünürlüğüne bağlı olarak Direct3D nin çalışmadığı bile olur. Daha ilk ekran yüzeyini bile çizecek belleği yok anlamına gelir bu.

Texture baking yapınca da bellek biter çok çabuk çünkü çoğu yüzeyin dokusunu ekranda görmek isteriz.
Uyanık olmalısınız. Sahne ne aşamada yavaşladı, buna dikkat edin. Ancak bu şekilde siseminizle yapabileceklerinizin sınırlarını daha doğru çizebilirsiniz diye düşünüyorum. Mesela bu gibi yavaşlamaların nedenine hakim olursanız hemen Preferences içinde viewports tablasındaki Direct3D veya Open GL ayarına gidip doku ayarını düşürebilirsiniz. Bu ayarlar arasındaki 256 512 1024 gibi rakamlar doku boyutlarıdır ve bi kademe alta almak bi anda 4 katı belleği boşaltır sizi rahatlatır. (Altta, "olabilecek en yüksek değeri kullan" gibi bi kutucuk var onun da işaretli olmaması gerek)

Bu yazım biraz düzensiz oldu, kusura bakmayın çünkü az evvel bi bukadar daha yazmıştım, gönder dememle birlikte yazdıklarım kayboldu. Baştan yazmam gerekti.

Ama sanırım biraz faydalı olmuştur. Bu Quadro konusuna da biraz değinmek istiyorum. Hep söylerim, bu bi piyasa stratejisi. Donanım üreticileri biliyolar ki iki pazar var: Pro müşteri, ve tüketici müşteri. Bunun ikisini de kaybetmemek istiyo donanım üreticisi, ama ömrü 6 ay olmayan bu gibi ürünlerde tasarım maliyeti çok büyük bi kayıp demektir o nedenle ürettikleri ürünleri olabildiğince uzun soluklu satılabilir hale getirmeleri gerekiyor. Ayrıca iki pazar için iki ayrı tasarım yapma maliyetinden de kaçınmak için çoğu zaman AYNI DONANIMI, "HARD" tasarım gerektirmeyen bazı uygulamalarla iki farklı hıza getirip bu şekilde satıyorlar. Bu nedenden dolayı da aslında Pro ürünlerin pek fazla performans getirisi olmuyor.

Yukarıda arkadaşın dediği Quadro´ya çevirme olayını ben de yaptım. Geforce umun bi direncini söküp bi diğer tarafa aynı değerde direnç taktım ve Quadro olarak algılamaya başladı.
Bazıları bunun gerçek anlamda Quadro olmadığını falan da düşünüyor ama bu konuda yanılıyorlar. Kartların farkı şu:

Devre plakası aynı- işlemcisi aynı Dediğim gibi iki pazara tek tasarımı satmak maksat zaten. Ama bu kadar da gözgöre göre olur mu diye düşünebilirsiniz, ama değil. Mesela Geforce olan 550 mHz Quadrosu 680 mHz. Bu da bişey sonuçta. Sonra minareyi çalan kılıfını hazırlar misali, ram leri de farklı olaibliyor. Fanı farklı olaibliyor. Çünkü Quadroyu temelde hızlı yapan şey saat frekansındaki artış. Ama fark %25 bile değil hesaplayabilirsin.
Bunun yanında sürücü konusu da var. NVidianın sürücüleri bile aynı aslında. Yani daha önce geforce için kurduğum sürücüler kart quadro olunca kartı kocaman harflerle Quadro diye tanıtmaya başladı. Sadece ismi değil şüphesiz. O kadar da hakkını yamemek gerek. Quadro lara özgü efektler var. Onlar da ancak bu kartlarla açılabiliyor. Yani geforce içindeki çip de bunu yapmaya kadir, ama Quadro olarak ayarlanmadığı için o efekti ve ayarlarını göstermiyor sana.

Mesela ben Quadroya çevirince, geforce halinde olmayan, antialiasing ve bir de sis özelliği dikkati çeken fark olarak önüme geldi. Sis etkisi gerçekten Max taki maxtreme sürücüsüyle beraber bi an için vay be dedirtmedi değil.

Çünkü render sonucunda aldığın etkinin AYNISINI realtime yapıyodu. Ama göz boyama- bunun dışında ne varsa standart Direct 3D ve Open Gl ile aynı. Performansı da onlarla tamamen aynı - ÇÜNKÜ FARKLI BİŞEY DEĞİL Kİ =) O da OpenGL
Yani normal OpenGL ile Maxtreme olması arasında shading performansı açısından fark yok çünkü API´nin hareketlerini track ettiğin zaman görüyosun ki ikisi de komutları aynı API ye gönderiyor. Tamamen gösteri yani.

Ama birinde bazı ekstralar açık oluyo- Yani küçücük bi frekans farkı, biraz da sürücüden gelen ekstra özellikler (ki genelde yalan oluyo bunlar- yani bişey getirmiyor anlamında yalan) Bence ödenen paranın karşılığını vermiyor Quadrolar.

http://www.geocities.com/tnaw_xtennis/

bu sitede bazı geforce kartların nasıl quadro olduğunu anlatıyor. Ben de kendiminkini buna bakarak yapmıştım.


Son bişey

Aslında iş o kadar acıklı ki şöyle bi durum da var, gerçek geforce ve quadroların hızlarını arayıp bulmakla uğraşamadım benzer bir durumu hayali bir grup kartla açıklamaya çalışayım:


COnsumer kartlar Pro kartlar
C1- 200 mHz P1-225 mHz
C2- 400 mHz P2-450 mHz
C3- 550 mHz P3-600 mHz
C4- 650 mHz P4-733 mHz

Şimdi hemen bütün göz boyayıcı pixel shader gibi ShadowFX CineFX falan gibi boku püsürü kenara koyarsan mHz cinsinden hızlardan başka pek de bişey kalmıyor geriye. Ha bi de DDR, DDR2 falan gibi hız katan şeyler var, hepsi aynı ürünü bi tırnak boyu daha hızlandırıp biraz daha nefesini uzatmak için.

Şimdi bakarsan C1 in P1 versiyonu, C2 den yavaş kaçıyor. Gerçekten de öyledir. Quadro diye Pro sürüme 300 dolar verirsin 70 dolarlık C2 tipi kart daha hızlı çıkar. Şaka etmiyorum. Ben kendim de yaşadım bunu. Sürücüsü falan var Max ta falan diye bi güzel dolduruşa getirdi satıcı - onun da suçu yok tabi - 300 dolar verdim - ki iki ay kadar önce 500 küsür dolara bi başka arkadaşım almıştı - ELSA nın bi kartı. Farka bakar mısın? Sonra ne oldu -60 dolarlık bi consumer karttan daha yavaştı.

Quadro´lar -ÖzELLİKLE İKAZ EDİYORUM- çıkalı 1 sene olduysa HAYATTA ALINMAZ - Hala 550 GLler satılıyo.
Quadrolar ilk çıktığı dönemde almak dışında diğer kartların çok üstünde bi performans vermezler. O dönemde aldığında da cebini yakar, çünkü 1500 dolardan piyasaya girer mesela. 3 4 ay geçmeden yarısına iner.

Neden o kadar iner, çünkü satılma ihtimali azalır. Onun üzerine en az bi tane daha hızlı consumer ürün çıkmıştır.
Bu arada dışarda farklı da olabilir. Mesela çıkalı 5 yıldan fazla zaman geçmiş hala Elsa Gloria Synergy satılıyo bu ülkede fiyatı da hala yüksek :$ Tarih öncesi ASUS V3800 neredeyse iki katı performans verir bu kartın yanında.

Yani ben tavsiye etmiyorum pek Quadro. Almış olan arkadaşları da üzmek istemem aslında ama durum böyle malesef. Ama Quadro olmasından gelen artılar da var sonuçta- onlar da bunları unutmasınlar. Bazı quadrolarda double buffer stereo özelliği var mesela. Benim aradığım bi özelliktir. Geforce larda yok - Tabi Geforce dan bozma kartlarda malesef açılıyo işte

Quadro nun Max ta bütün etkilerini almak için de Maxtreme kurmak şart.
Sevgiler

2005-06-26 13:45:35

Re:Cvp:Quadro Ekran Kartları

j-joey

[quote=11809]dostum j-joey,hemen kestirip atmışın lafıda oturtmuşun. Hiçbir kullanıcının öncelik sırasında o dediklerin olmaz.

Ben 6 sene bilg. satılan bir dükkanda bulundum. "v.s v.s işlemlerini yapan yaptıran bilgisayar almak istiyorum" diyeni hiç duymadım. Bazı entel çok bilmişler hariç. Onlarda ide kablosunu harddiske ters bağlayan cinstendi.

Bir kullanıcı zaten o kadar derin bir bilgiye sahipse kendi kullanacağı programı buluyor zaten.

Bundan sonra zaten bu donanım mevzuatında cevap yazmayacağım. Kendimi 3d donanımlarında yetersiz hissediyorum. Meydanı diğer erlere boşaltıyorum.

KOLAY GELSİN...[/quote]

:) huntürk yanlış anlamışsın beni, ben konunun kapanması için öyle bir ifade kullanmıştım sadece, amacım saldırmak laf oturtmak felan değildi... alınmanı gerektiricek bir davranış sergilediysem affola... kırılganlığa gerek yok... ben de 12 senedir bt sektöründeyim... 1 mb ram ile win 3.1 çalıştırdığım zamanları da hatırlarım, quad opteron sunucuları kurup "ne zaman çalışacaz, iş bitmiyecek!" diye ağlayanların baskısında sistem ayağa kaldırdığımı da... herneyse, sanırım ortada bir gerçek var, sen intel hastasısın, ben amd... bu yüzden atışmayı bırakalım... kırıcı veya malca davrandıysam kendi adıma özür dilerim...

2005-06-26 21:43:30