hdri hakkında

hdri hakkında

arcetinn

hdri nedir nasıl kullanılır ne işe yarar

sıkça karşımaza çıkıyo anlatırsanız sevirim

2006-06-23 00:41:25

Cvp:hdri hakkında

subcrocodile

hdri tutorialleri var ordan okuyabilirsin,eğer english yok diyorsan özetliyim sana:hdri gerçekçi yansıma efekti için kullanılır çoğunlukla metal yüzeyler için kullanılır.map ten reflection´a raytrace onunda enviroment settings kısmına hdri image eklemen yazar heryerde.ama derim ki öyle yapma direk hdri yi reflection dan bitmap ordan hdri yi göster.render süresi uzamaz görüntü kalitesi de dikkate alınacak kadar değişmez.

2005-06-21 04:47:49

Cvp:hdri hakkında

Bytemanx64

HDRI, High Dynamic Range Image ın kısaltması, yani yüksek dinamik sınırlara sahip resim gibisinden bişey.

Bu resim türünde High range olan şey ışık, yani ışığın en düşük ve en yüksek sınırları çok daha yüksek. Mesela normal bi BMP resimde bi renk kanalının 256 tonu var. Yani diğer tabirle 8 bit. Ama 10 bit yani tek kanalında 1024 ton olan resimler de var. 10 bit bir resim 8 bit bir resime göre daha Yüksek sınırları bulunan -Yani daha High range´li - bir resimdir.
16 ya da 20 bit olan, daha da high range resimler de vardır.

High range bize ne sağlar:

Aslında çok basit:
Hepimiz fotoğraf çekiyoruz. Parlak bi cisme göre pozlama yaparsak karanlık yerler ekstra karanlık çıkıyor; ya da tam tersi karanlık bir yere göre pozlama yaptığımızda aydınlık bölgelerde ışık patlıyor. İşte bu fotoğraf makinasının düşük ışık sınırları bulunmasındandır. Şayet daha High Range -yani yüksek sınırları olan- bir cihazla çekim yapıyor olsaydık, karanlık yeri odaklasak bile aydınlık yer de patlamayabilirdi.

Dolayısıyla HDRI bir resim, herşeyden önce göze daha yakın görüntü veren bir resim olmasından dolayı iyi bişey.

Ama buralarda o türlüsünü pek bulmadığımız bir özelliği daha var HDRI resimlerin:

HDRI resimlerin içine ortamın farklı aydınlanma etkilerini de koyabiliyorsun, mesela ortamın bir çok faklı saatteki aydınlanma etkisini bir resmin içine sıkıştırabiliyosun.
Yani saat 7 deki ışık etkisi de 12 deki ışık etkisi de tek resmin içinde oluyor. Sağda solda bulunanlarda genellikle tek ışık datası oluyor, ayar yaptığında da low range li bir resmin brightness değerini açma-kapama etkisi gibi bişey ortaya çıkıyor. Çünkü bu resimlerin çoğu aslında elle yapılmış oluyorlar.

HDRI yapabilen bir program bende bile var, artı photoshop bile yapıyor son sürümde.

HDRI yansıma olarak kaplandığında küresel kaplamanın düzleme çevrilmiş hali şeklinde olduğundan yansıma, gerçek yansıma gibi oluyor ve ekstra bi tat veriyor, ancak daha önemlisi yüksek sınırlarından dolayı standart render işleminde tek renk olan specular reflection (Hani malzemede ışığın yüzeye çarpıp gözümüze direk yansıdığı yerdeki ışık patlamasının nedeni olan yansıma) HDRI kullanıldığında birebir ortamdaki gibi olma şansına sahip olabiliyor. Yani soldaki bir sarı ışık sarı specular verirken mavisi aynı anda mavi verebiliyor ki gerçek hayatta da böyledir - tek renk yoktur. Herşey farklı bir ışık kaynağı gibi davranır. FArklı renkte yansımaları olur.

Bununla birlikte Global illumination tekniğiyle beraber de kullanılırsa HDRI resimler gerçek hayattaki ışık tadını çok yakın şekilde verirler. Bunu da mesela skylight a map olarak hdri kaplamak suretiyle veriyorsun. GI tekniklerinden herhangi biri de açıksa tam o ortamın ışık etkisini alabiliyorsun.

Aslında normal bir resim kaplasan bile, bu tür kaplama çok başarılı sonuç verir. Fakat HDRI öncelikle 360 derecelik görünüşü düzlem bi resim üzerinde veriyor olmasından dolayı, sonra da High range inden dolayı render sonucunu gerçeğe çok yaklaştırır.

Sevgiler

2005-06-21 10:36:04

Cvp:hdri hakkında

marvell

photoshopta bunun nasıl yapıldıgınıda anlatmanız mumkunmu acaba bende photoshop 9 var ama bulamadım nasıl yapıldıgını

2005-06-21 12:22:58

Cvp:hdri hakkında

Bytemanx64

Photoshop Cs2 yapıyor o işi. Ama önüne gelen her resimle yapmaz, hep olduğu gibi biraz kasıntılı davranıyor. HDR nin olabilmesi için farklı pozlanma değerine sahip en az üç resim gerekiyor. Daha fazlası da daha iyi.

Kamerayı kıpırdatmadan sahneyi çekiyosun. Sonra farklı shutter değerinde (1/n) veya diyafram (f-stop) değerinde bi kere daha çekiyosun. (bunlar değişik pozlanmış resimler olsun diye) Ve istediğin kadar farklı değerde çekiyorsun.

!!!diyaframı değiştirerek farklı pozlanma yapıyosan dikkat etmek gereken bi nokta var. Diyafram netlik derinliğini değiştirir yani esimden resme farklı netliğe sahip planların olabilir. O yüzden shutter ile pozlanma yapmak daha akıllıca olaiblir.

Eşit aralıklarla değerleri değiştirerek çekmeni ve elektronik pozlanma kontrollerini devreden çıkarmanı öneririm. Eşit aralıktan kasıt şu:

3 resim yapacaksan mesela kabul edilir en üst shutter değerin 1/1000 ise en altı da 1 ise_
1 tane 1 değerinde
1 tane 1/500 de
1 tane 1/1000 de çek

daha çok çekeceksen de bu şekilde eşit aralıkla çek.
f sayıları ve shutter süreleri doğrusal olmadığı için cihazın verdiği değerleri esas alabilirsin. Yani sayısal olarak 1 ile 125 arasını alman gerekiysa 62.5 arama- arada ne varsa o.
İlk etapta çok sık da çekme- ardışık shutter değerleri arasında fazla bi poz farkı olmayabilir.

Elektronik pozlanma kontrolünü kapat demiştim bi de. Bu (Electronic Gain Falan gibi bişeyler) ışık az ise elektronik yöntemle açar bu da gren yapar. En az grenli olanı kullanmalı. HDR ile bi sorunu yok genel anlamda yüksek shutter hızları ışık da az sa gren yapar. Gren i sevmeyiz

Flaş da kullanabilirsin, ama bi resimde flaş olup diğerinde olmazsa kötü :D
Resimler arasında ışık değişmemeli. Şimdilik poz değişimini sadece shutter ile yapıyoruz. Dolayısıyla ayarları da elle yapmak lazım.Diyafram önecelikli ya da shutter öncelikli modları kullanmamak lazım. İşe yaramaz yani.
Flaşın ton ayarı falan varsa (shutter a göre farklı çakan bi flaş mesela =) takdir edersin ki o da tercih edilecek bişey olmaz çünkü sen shutter kıstıkça o daha fazla patlar ve tek amacı vardır: Resmi aynı pozlanmaya getirmek =) Biz de farklı pozlanma hedefliyoruz. Gerçi öyle bi flaş var mıdır bilmiyorum - aklıma geldi birden =) Varsa yani
Neyi hedeflediğmizi daha iyi pekiştirmek için senaryo kurdum kafadan =)

Environment (çevre) map yapmak için:

Ayrıca bu çekimleri tüm çevreyi kapsayacak şekilde falan da yapabilmen mümkünse panoramik falan, ya da sıkça kullanılan yöntemle ayna gibi parlak bir küre üzerindeki görüntüyü çekersen çok daha iyi çevre map i olur.

Resimlerini alınca:

Farklı pozlanma değerinde resimlerini bi klasöre koyuyorsun. Ya da istersen photoshopla açabilirsin de. (Açılmış resimlere de yapabiliyor) Şimdilik aç çünkü renk sayısını da artırmak gerekecek (32bit/kanal çeken bir kameran yoksa tabi)

Yüksek sınır kavramının kanal başına düşen renk sayısının yüksekliği olduğunu anlatmıştım.
Mesela sinema görüntüsü çok lezizdir, çünkü kanal başına düşen ton fazladır. Bu şekilde pozlanma -farklı bi çok ışık değerinde bile- daha doğru olur. Hani söylemiştim ya karanlığı odaklarsan aydınlık yer patlar diye- ya da tersi. video kameraların sınırları düşük olduğundan mesela bu şekildedir. Gözde ise mesela nereye istersen bak, karanlık alan da, ışıklı alan da görünür. Güneşi karşıdan alsan bile heryeri görürsün.
Sinemada da hedeflenen göze en yakın "dynamic range" e sahip resmi almaktır.
Sinemanın videodan farklı tadı olması da buradan gelir mesela.

Sinemada 10 bit falan vardı. 12, 16 bitleri resimler var.

HDRI resimler ise tam 32 bit. Yani kanal başına 32 bit. RGB dersen 96 bit yapıyo :D uçuk bi dosya boyutu. İçinde bi de farklı 3 poz olsa :D Sen düşün gerisini
Gerçek bi dinamik sınır yapabilmen için 32 bit istiyo photoshop.

Ama haaa!! işi bitirince bu resmi gene 8 bit/kanal kaydedebilirsin de. 8 bit HDR de olur.

32 bit e çevirmeyi Image menüsünde mode altından yapıyosun
Her pozu 32 bit yaptıktan sonra, File menüsünde Automation gibi bi komut var-onun altında bi menü daha açılıyor - merge to HDRI var menünün en altında. Bi pencere çıkıyor, oradan resimlerini tek tek seçiyorsun ya da klasörü gösteriyorsun.

Resimlerin aynı açıdan farklı ışık değerlerinde çekilmiş olması önemli tabi. Yoksa anlar photoshop yapmaz yani. Aynı çözünürlük olması da önemli :D
Bunlardan, tek HDR yapıyor program.

Eğer bi uyumsuzluk olursa da seni uyarır.
Sonra modu tekrar 8 bit yapıp kaydet. Aksi halde dev bi resim olur.

Sevgiler

2005-06-21 21:50:12

Cvp:hdri hakkında

marvell

üşenmeyipte bu kadar yazdıgınız icin cok tesekkur ederim

2005-06-22 14:24:13

Cvp:hdri hakkında

Bytemanx64

Sözünü etmeye bile değmez=)

2005-06-26 14:21:20

adres

kannex

http://www.3dm3.com/tutorials/mr/

bu adres işinize yarayabilir

2006-06-22 16:32:52

Cvp

altıneldiven

ne de olsa nezih hoca o ve kalimba bilgilerini esirgemeden üşenmeden başkalarına açıklıyorlar helal olsun vallahi

2006-06-22 19:10:09

Cvp

mimserdar

nezih hoca hassasiyeti işte

2006-06-22 22:16:09