extrude ve material sorusu

extrude ve material sorusu

orhan1071

arkadaşlar multi/sub-object´i,,, material id´i mantığını ve material editörünü az biraz kullanmayı biliyorum.Resimde 2 numarası ile belirttiğim... extrude komutunun kullanımında karşıma çıkan;

-Generate mapping coords.?
-Genarate material IDs.?
-use shape IDs.?
-smooth, bunun ne işe yaradığını ve nasıl kullanıldığını biliyorum.

Bir de bu resimde ki 1 numara lı kısımda bulunan morph
-ne anlama geliyor.
-ne zaman extrude edilmiş nesne mi, morph olarak kullanmalıyım.
-orada ki grid´den morph´ün farkı nedir.
morph için sorduğum soruların tersini, grid için de soruyorum.

cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

[img]http://www.tr3d.com/dosyalar/t3AR5wreS.jpg[/img]

2005-05-27 15:16:34

Re:extrude ve material sorusu

kalimba

Generate Mapping Coords: Extrude edilen obje için bir kaplama koorinatı oluştutur. Normalde kapalı haldedir(aktif değil anlamında). Objeye bir malzeme aktarıldığında otomatik olarak bir "kaplama koordinatı" atanacaktır. Yaptığım bir testte (bu seçenek aktifken) yapmış olduğum iki extrude objesini boolean işlemine tabi tuttuğumda;objelere malzeme atamaksızın koordinat kaplamalarını saklı tuttuklarını farkettim. Kaplama uyguladığmda daha sonradan ayrıca UV map gibi bir Modifier ´ına gerek kalmadı. Ayrıca kaplama boyları ve büyüklükleride değişmedi. Bu çok özel bir durum olabilir. Zaten malzeme atandığında otomatik olarak atanacağından. Ayrıca işaretlenmesine gerek yok.

Generate Material IDs: Perpective ekranında bir rectangle objesine bir extrude uygulandığını varsayalım. Ve bu objeye Multi/Sub-Object kaplaması uygulayalım. Bu durumda otomatik olarak 1.ID üst kapak, 2.ID alt kapak, 3.ID gövdesi olarak atanacaktır.

Use Shape IDs: Editable spline modunda iken spline´nın kendisine ID numarası verileceği gibi her segmentede ayrı ayrı ID numarası verilebilmektedir. Bu seçenek bize şunu sağlıyor. Bir rectangle objesinin 4 tarafına ayrı ayrı ID numarası verdik; buna extrude uyguladığımızda yan yüzeylerin her biri ayrı bir ID numarasına sahip oluyor. Bu seçenek; bir üst seviyedeki seçenek ile (Generate Material IDs) beraber kullanıldığında oluştırulan obhenin her yüzeyine başka bir işlem uygulamadan farklı kaplamalar kullanamamızı sağlıyor. Bunu rectangle olması şart değil. Circle,Ngon, Star ve elle oluşturulan bütün şekiller bu özeliği destekliyorlar.

Morph ve grid üst ve alt kapağın oluşumu ile ilgilidir. Genelde morph kullanılır. Grid seçeneği oluşturulan kapaklara edge (kenar) kısımları gizlenmiş yüzeyler oluşturur. Bu sayede extrude edilen obje kapak yüzeylerinede deformasyon uygulanabilir. Mesela test etmek için. Grid işaretliylen,extrude etmiş olduğum bir rectangle objesine X ekseninde Bend Modifier uyguladım. Morph´de oluşan şekil ile ilgili daha fazla kontrol şansımız var. Tabiki bu modellenecek objeye göre değişir.

Koay gelsin.

2005-05-26 20:38:08