Kerem Beyit ile röpörtaj

Türkiyemizin digital artislerinden biri olan Kerem Beyit ile bir röpörtaj yaptık. Kendisine teşekkürlerimizi iletiyoruz.


TR3D : Kerem Beyit kimdir, bize anlatır mısınız?

Kerem Beyit : 1980 yılında Ankara´da meydana geldim. Ben çocukken yayın yapan tek kanal TRT1´di, bu bakımdan çok fazla çizgi film izleyemiyordum, doğal olarak çizgi romanlara yöneldim.O yaşta çizgi roman okuyup deneme amaçlı çizim yapmayan insan yoktur sanırım, işte ben de böyle başladım çizime ama meslek olarak düşündüğüm bir şey değildi. Uzun süre boyunca hobi olarak kaldı. Liseden mezun olunca Grafik Tasarım okudum, bir süre grafikerlik yaptım, kendi yaptığım tasarımlardan zevk alsam da, mesleğin bana göre olmadığını farketmem uzun sürmedi, bir süre saçma sapan işler yaptıktan sonra 2004 de digital art oluşumunu farkettim, zaten biraz photoshop biliyordum, 1 yıl boyunca devamlı resim yapıp boyama denemeleri ile uğraştım .Sanırım 2005 de ilk freelance işimi aldım.Bu işi meslek olarak kabul etmem o sıralarda oldu herhalde, sonra bir Intuos2 alıp 2006 dan itibaren profesyonel olarak çalışmaya başladım.


 

TR3D : Aileniz çizimleriniz için ilk zamanlar bir şey dedi mi? Oğlum okulun var ,bırak şunları, derslerine çalış, bunlarla uğraşma vs. dedi mi?

Kerem Beyit : Valla ailem belli bir noktadan sonra destek oldu, derslerime yansıtmadığım sürece bir problem olmuyordu ama ilkokulda derste defterime Conan çizerken yakalanmış ve dayak yemiştim hocadan... O sırada çocuksun tabi sallamıyorsun, ben de dayak yedikten bir sonraki tenefüste her şeyi unutmuş salak gibi çocukluğuma devam etmiştim lakin sonradan geriye bakıp düşündüğünde benim resim çiziyorum diye dayak yemem eğitim sitemimiz ve eğitmenlerimiz acısından çok kara bir tablo oluşturuyor...

 

 

TR3D : Bu işe nasıl başladınız, sizi bu mesleğe çeken neydi?

Kerem Beyit : Valla dediğim gibi 2005´de başladım, zaten sanırım 2004´de kararımı vermiştim bu işi yapacağım diye.Belli bir süre islerimi yayınladım, sonra ilk iş tekliflerini değerlendirdim. Beni bu mesleğe çeken belirli bir somut sebep yok, zaten çocukluğumdan beri çiziyorum, çizmekten zevk alıyorum. Bu noktada zevk aldığın işi yaparak para kazanma düşüncesi çok cazip gelmiş olabilir herhalde :)

 

 

TR3D : Askere gitmişsiniz, orada çizim yapmaya devam ettiniz mi? Tabletinizi ve bilgisayarınızı özlediğiniz zamanlar oldumu?

Kerem Beyit : Valla insanlar nasıl rüya mekânlarda askerlik yapıyorlar bilemiyorum ama ben askerliğim süresince terledim, koştum, ne kadar zorlayıcı sportif aktivite varsa hepsine dahil oldum, çim yoldum, ot topladım, duvar boyadım (kireç ile), nöbet tuttum, yanaşık düzen yaptım, uygun adım, tören adımı yürüdüm. Yani gayet normal, standart olarak bir asker ne yapıyorsa onları yaptım . Tabi bunlara ek olarak bir de askeri bir dergi ve tugayın maketini yaptım ama çizim yapmaya pek zamanım olmadı. Askere gittiğiniz vakit en saçma şeyleri bile özleyebiliyorsunuz, evi ve sivil hayatınızı hatırlatması yeterli :) Ben askere girdiğim dakika özlemeye başladım çalışma ortamımı ve bu terhis olduğum güne kadar böyle devam etti.

 

 

TR3D : Bildiğimiz gibi Türkiye’de bu sektörde tanınan kişilerden birisiniz. Buraya gelene kadar kat ettiğiniz yollarda hiç zorluklarla karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız "bu nedir ya" dediniz mi?

Kerem Beyit : Teknik anlamda zorlukla karsılaşıyorsunuz ki zaten bu isin dinamiği budur. Sizin amacınız ise bu zorluğa çözüm üretmektir, hiç çizmediğim ya da tecrübem olmayan binlerce tema , teknik ve stil vardı bu işe başladığımda. O dönem bunların sayısı yüz bindi, şu anda ise binlerce diyebiliyorum, gerekli referans araştırması ve biraz pratikle aşılamayacak herhangi bir zorluk yoktur. Teknik konular dışında zaten benim yaşadığım yegâne zorluk müşteriler ile oluyor, tecrübe kazandıkça müşterinizi de daha iyi seçmeye başlıyorsunuz zaten.

 

 

TR3D : Gördüğümüz kadarı ile çizimleriniz genelde fantastik çizimler içeriyor, bilimkurgu daha az. Sizi fantastik çalışmaya iten nedir?

Kerem Beyit : Bilimkurgu daha az değil esasen, sadece çalıştığım alanda fantezi türü işler daha çok talep ediliyor ve bu talepleri karşılayıp o işleri galerimde yayınladığımda bu bana daha çok fantezi talebi olarak geri donuyor :) Renklendirmeye vakit bulamadığım çok sayıda sci-fi skeç var elimde. şu anda hala portfolyom üzerinde çalışıyorum. Belki garip gelecek ama, ben bu işe başladığımdan beri herhangi majör bir firmaya gidip is başvurusunda bulunmadım, zira hala portfolyoma güvenemiyorum, ama son aylarda bu olayın üzerine eğilip kişisel çalışmalarıma hız kazandırdım ve başvuru yapmayı düşündüğüm firmalar frp sektöründe olduğu için portfolyomda bu tür işlere ağırlık vermek durumundayım. Yoksa tam olarak bir tercih meselesi değil bu, resim olduğu surece tema o kadar fark etmez benim için.

 

TR3D : çizime başladığınızda ne hissediyorsunuz? Nasıl bir duygu olduğunu bizlerle paylaşabilir misiniz?

Kerem Beyit : Korkuyorum :) Her seferinde acaba güzel bir şey çıkacak mı diye endişeye kapılıyorum. Bu korkuyu hissetmek çok önemli benim için, bu endişe neticesinde çok dikkatli oluyorum ve daha iyiye ulaşana kadar kalkmıyorum başından.

 

TR3D : Kullandığınız programlar ve ekipmanlar nelerdir?

Kerem Beyit: Program olarak Photoshop CS2, Vue 6 xStream kullanıyorum tabletim ise UC-Logic.

TR3D : Türkiye’de bu sektörde hiç zorluk çekiyor musunuz? Yurtdışına göre Türkiye bu yolda daha mı zorlu?

Kerem Beyit : Valla freelance çalışan bir illüstratör için ikamet çok büyük bir faktör değil.Ben interneti verimli kullanıp meyvelerini topluyorum, müşterilerimin neredeyse hepsi yabancı, bu bakımdan yerli sektör ile ilgili bir problemim yok. Ben zamanında bütün büyük yayınevlerine yazıp "bakın kullandığınız kapaklar çok kötü, orijinal kapak kullanın, kullanamıyorsanız da ben çizeyim" dedim. Bir kişi dahi bana geri dönmedi. Şimdi kapak istediklerinde ise onlar için normal olan tarifeleri önüme koyuyorlar ama ben ayni kalitede işi yabancı bir yayınevine onların tarifesinden 10 kat daha yüksek bir fiyata yapıyorum; eh bu seviyede çalıştığımdan dolayı, onların teklifini kabul etmem mümkün değil... Bu bakımdan çok çok özel bir proje olmadığı takdirde yerli piyasa ile çalışmıyorum.


TR3D : Türkiye’de bu sektör nasıl sizce?

Kerem Beyit : Valla çok birincil elden bir tecrübem yok, o bakımdan sektör şöyledir böyledir diyemem . Ama ülkemizdeki entartainment sektörü konusunda genel bir tespit yapmak icap ederse: Bu olay bizde çok çok ilkel olduğundan daha doğrusu genel anlamda televizyon ile sınırlı olduğundan, gelişmiş bir sektör ve bağlantılı olarak tecrübe kazanmış personelimiz olamıyor.Yılda 20 adet cgi film çekilir, o vakit ister istemez tecrübeli bir is gücünüz olur ama bunlar hep bağlantılı işte... Tr´de ne yapılıyor? Selena falan yapılıyor, bu dizinin yapım kalitesi bence her şeyi gözler önüne koyan bir tablo... Yazık...Ha ara sıra çok üstün yetenekler çıkıyor ama onlarda birey en nihayetinde, burada ekmek yok deyip taşı tarağı toplayıp yurtdışına gidiyorlar, buradaki adamlar da seviniyor buna, adamın kişisel başarısından pay çıkartıyorlar kendilerine... Oysaki üzülmeleri gerek, "ulan bu adamlar neden gidiyorlar?" diye sormaları gerek... Hiç bir zaman anlayamayacağım... Bu konuda konuşmaktan yoruldum, zaten değişen bir şey yok.

 

TR3D : Türkiye´de sizler için yeterli iş olanakları mevcut mu?

Kerem Beyit : Maalesef yoktur... Ekonomimiz bozuk olduğundan dolayı gelişmiş bir oyun ve film endüstirisine sahip değiliz. Bu endüstri olmadığından dolayı, bu alanda gelişmiş bir sektör olamıyor,sektör olamayınca da yetişmiş personel olamıyor.Yetişmiş personel ve sektör olmadığından dolayı da bu işin eğitimini veren bir enstitü ya da okul olamıyor. Ekonomik sorunları sihirli bir değnek ile çözüp bu sektöre yatırım yapılmasını sağlasak dahi, bu sektörün ihtiyaçlarına karşılık verecek sayıda eğitilmiş kalifiye bir personel olmadığından dolayı, iş için gereken kadroların kurulabilmesi çok zor. Bu işler burada yapılamayınca da yeteneği olan adamlar direk yabancı bir stüdyoya atıveriyor kapağı... Hepsi birbirlerine bağlı zincirler. Ayrıca bu sorun sadece dijital resim yapanları değil, genel olarak tüm çizerleri etkileyen bir sorun. Normal bir çizerin de Türkiye´de süper bir yaşam sürdüğünü sanmıyorum. Oyun ve Film endüstrisi gelişmemiş olabilir ama, bu ülkede çizgi roman ve fantastik edebiyat içinde aynı sıkıntılar söz konusu. Okuma oranı inanılmaz düşük. Bu noktada çizgi roman ve fantastik edebiyat kısacası yayıncılık sektörü de çizerler için bir kurtuluş olamıyor. Ya gidip mizah çizeri olacaksınız ya da çocuk kitabı resimleyeceksiniz işte bizim çizerlerin önündeki opsiyonları bunlar.

 

TR3D : Türkiye’de bu alanla ilgili eksik gördüğünüz, olursa iyi olur diyebileceğiniz neler var? Neler yapılmalı, ne tür problemler var ülkemizde?

Kerem Beyit : Türkiye´de dijital ressamları, illüstratörleri ve konsept tasarımcıları kullanabilecek bir sektör yok, bu yüzden herhangi bir eksiklikten ziyade bir yokluktan söz edebiliriz ancak. Yukarıda bahsettiğim zincir kırılmadığı sürece de asla bir sektörümüz olmayacak, özetle işleyen bir entertainment sektörü için işleyen bir ekonomi gerekmektedir, eğer ekonomi bozuksa, insanlar doğal olarak temel ihtiyaçlarını eğlence dediğimiz lüksün üstünde tutacaklardır, bu noktada bizim eğlence sektörümüz maalesef tv kanallarıyla ve 5 yılda bir göreceğimiz başarısızlığa mahkum bazı talihsiz atılımlarla sınırlı kalacaktır. Bu problemin çözümü de maalesef sizde veya bende bitmiyor.Evet "sektör" konusuna bu şekilde noktayı koyabiliriz.

TR3D : Şu ana kadar hangi sektörlerde çizim yaptınız? En çok hangi işinizi yaparken tutku doluydunuz?

Kerem Beyit : Genel olarak yayıncılarla çalışıyorum bunun dışında stüdyolar ile iş yapıyorum, en yoğun çalıştığım alanlar promosyonel illüstrasyon ve konsept tasarım. Tabi konsept tasarım çok genel bir tanım, ben daha çok karakter tasarımı yapıyorum ama talebe göre araç ve mimari tasarım yaptığımda oluyor nadiren. Genelde kişisel islerimi yaparken tutku doluyorum.

 

TR3D : Son olarak TR3D : camiasına ve bu işe yeni başlayan arkadaşlarımıza ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Kerem Beyit :
3-D ağırlıklı bir site olduğundan 3-dci arkadaşlara tavsiye verecek bir birikimim yok, benim 3-d ile tek alakam ara sıra Vue kullanmam :) Ama genel olarak sanatçı tavsiyesi vermem gerekirse, pratiğe çok önem versinler, yaptıkları işi silip daha iyisini yapmaktan asla kaçınmasınlar, kendi işleri üzerinde over-critical olsunlar (Gelişimin anahtarı budur) ve iyi bir is karşısında o işi iyi kılan unsurları çözümlemeye çalışsınlar, bunu formülize ettikten sonra gerisi pratik ile kolaylıkla çözülür. Herkese sevgiler, teşekkürler.

 

TR3D : Zaman ayırdığınız için Biz teşekkür ederiz. İyi çalışmalar

Ekleyen: Legolas

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!