UNC Film ile Röportaj

TV ve Sinema sektöründe Görsel efekt yapmakta olan UNC Film stüdyosu ile röportaj.

TR3D: UNC film, Görsel efektler üzerine kaliteli işler çıkaran bir Türk firmasıdır. Farkında olmadan hergün dizilerde onları izliyoruz, fakat yüzlerini görmediğimiz için, hatta yaptıkları efektlerin yüksek kalite oluşu sebebi ile birçok kişi efekt olduğunu dahi anlamadığı için gerçek anlamda görmek biraz zor oluyor. Son dönemde TR3D üzerinden ekledikleri videolarla aramıza katılan Mehmet Çetin ile röportaj yaptık.

unc.jpg
Mehmet Çetin (UNC Kurucusu)

TR3D : Biraz kendinizden ve yaptığınız işlerden bahseder misiniz ?

Adım Mehmet ÇETİN… 1978 Doğumluyum. 2004 Yılında, İzmir/Bornova’da ileri düzey hukuk programları yazılımlarıyla sektöre girdim. Yazılım sektöründe kurumsal bir noktaya gelince, barolara ve adli kurumlara grup satışları yapmaya başladım. Ardından bir yazılım ünitesi kurarak, bu üniteyi kurumsal hale getirdim. Aynı tarihte 3D tasarıma olan ilgim vesilesiyle, bireysel olarak kendimi geliştirmeye başladım.

Yazılım ünitesini kurumsal hale getirdikten sonra, 2005 yılında 3D tasarımı geliştirmeye hız verdim. Bir yıl boyunca, diğer işleri yetkili personelimin sorumluluğuna bırakıp, bu çalışmalara odaklandım. 2006 Yılında ileri düzey 3d efektler barındıran bir sinema filmi tasarladım ve bir taslak fragman çektim. Sektöre girerken amacım, piyasaya hizmet vermekten ziyade elimdeki projeyi değerlendirmekti. Ancak, sektörün profesyonel CGI yönündeki açığı, beni piyasaya yönlendirdi. Elimdeki fragmanla bütün kapılar açıldı ama yapım şirketlerinin sahibi, projemi hayata geçirmekten ziyade, daha önce, ileri düzey CGI firması bulamadıklarından biriktirdikleri projeleri bana yönlendirmeye başladı. Kısa bir süre sonra, projeler artmaya başlayınca, bu niteliğimi de kurumsal hale getirme zorunluluğu hissettim ve firmamın içinde bir CGI ünitesi oluşturdum.

Önceleri, İstanbul yapımcıları, stüdyomuzun İzmir’de bulunmasından dolayı biraz çekince hissederlerdi. Ancak biz bu projeleri hayata geçirdikçe, iş kalitemizi, hızımızı ve sistemli çalışma uslübumuzu beğenip benimsediler. İstanbul’daki bu önemli yapım firmalarından bir çoğu, en yakınlarında bulunan tanınmış CGI firmalarından bile, bizim kadar hızlı ve kaliteli sonuç alamadıklarını söyleyerek bizi onurlandırdılar…
Böylece her yeni proje bir diğerini getirdi… Bugün, ekranlarda izlediğiniz her dört dizi filmin birinde bizim ileri düzey efektlerimizi görmektesiniz. Ayrıca, ses getiren bir çok sinema filminde yine adımızı görebilirsiniz…

CGI – VFX çalışmalarımız, realizasyon hedefli, standardı yüksek ve detaylı çalışmalar olduğundan, izleyicilerin büyük bir kısmı “bu filmde efekt nerde?” diye sormaktadırlar. Hatta bazı eleştirmenlerin, sırf eleştiri yapacak bir unsur bulmak için, gerçek çekimleri efekt zannedip bizi eleştirdiği bile olmuştu(!)

Projeler tüm hızıyla devam ederken, bir Alman yapım grubunun sinema projesi işini aldık. Projeyi süresinden önce ve beklenenden daha iyi bir performansla sunmamızın ardından, Avrupa işleri de gelmeye başladı. Bu hafta ise, Hollywood’da CGI supervisoru olan bir meslektaşımız, çalışmalarımızın fantastik ve etkileyici dokusunu överek, bizleri ABD’ye davet etti. Hal böyle olunca, stüdyo, ekip ve ekipman sayımızı arttırdık ve arttırmaya devam ediyoruz.

araba.jpg

TR3D : Kaç yıldır bu sektördesiniz, bu yere nasıl geldiniz ?

Resmi kurumsal anlamda 2006 Yılından beri bu sektördeyiz… Buraya gelmek ise hiç kolay olmadı. Elimizde fragmanla gittiğimiz yapımcıların bazıları, önce emeğimizi istismar etmek istediler. Ancak, hukuk tabanlı ve FSEK kanununu iyi bilen biri olduğumdan, “çalma heveslerini” kursaklarında bırakacak bir irade gösterdim.

Bunun dışında kalan bazı yapımcılar ise, “Bizim şöyle bir projemiz var. Ona şöyle bir efekt yap, biz senin projeni alırız” demek suretiyle, emeğimizi istismara kalktılar. Bunun önlemini alınca da, sesleri ve solukları kesildi(!) Sektörde dürüst yapımcılara temas edinceye kadar çektiğimiz sıkıntılar, bize hem deneyim, hem dikkat hem de profesyonellik kazandırdı. Ardından gelen işler ve ticari anlamda kurduğumuz doğru ve tutarlı ilişkilerin neticesinde, bugünkü noktaya geldik ve ilerlemeye devam ediyoruz.


TR3D : Kişisel olarak en sevdiğiniz efekt türü veya türleri hangileri ?

Mekanik efektleri seviyorum.. Ama en sevdiğim organik efektler… Yani vücut formlu yaratıklar, insan efektleri, ve bunları içeren fantastik efektler…

TR3D : Yapımında sıkıntı çektiğiniz bir proje oldu mu, veya genellikle sıkıntı çıkaran aşama hangisi ?

Elbette sıkıntılar oluyor… Örneğin ilk zamanlarda, projelerin genel yönetmenleri bize çok ehemmiyet vermezdi. Bizim görüşlerimizi dinlemeden sahneyi kafalarına göre çekmek isterlerdi. Çünkü CGI animasyon anlayışı, sektöre henüz tam oturmamıştı. Ama zamanla yaptığımız işler ortaya çıkıp referanslarımız arttıkça ve firma anlamında da iyi bir konuma geçince, bu sıkıntılar minimize oldu.

En çok sıkıntı çıkaran aşama, yaptığımız efektlerin sahne sırasının, proje sahibinin kurgu masası tarafından değiştirilmesi… Artık bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Bizimle ilgili olan sahnelerin sıralı kurgularını kendimiz yapıp veriyoruz. Aksi halde, efektiniz ne kadar kaliteli olursa olsun, sahne sırasına çok oturmuyor.

helikopter.jpg

TR3D : Yapılacak görsel efektlerin akışına senarist/yönetmen mi karar veriyor, yoksa size danışıp ona göre mi senaryo yazılıyor ?

Her ikisi de oluyor… Şu sıralar ise, özellikle arayıp, “Şurada şöyle bir sahne var. Nasıl bir efekt koyalım?” diye soruyorlar.

TR3D : Sizi daha çok dizi filmlerden biliyoruz, sinema filmleri yaptınız mı ? hangileri ?

Talep en çok dizi filmlerden geliyor. Çünkü; sinema projelerinin bir çoğu düşük bütçeli olduğundan, içinde sadece insan ilişkilerinin bulunduğu senaryolar tercih ediliyor. Aslını sorarsanız, ileri görüşlü bir yönetmenle, sinema filmlerinde çalışmak çok keyifli… Hem süreniz var, hem de detayları sinematik bir vizyonla işleme şansınız var.
Yapılmış ve yapılmakta olan bazı ulusal sinema vfx filmlerimiz: Kaos, Musallat-2, Behzat Ç, Çanakkale 1915, Asla Geri Dönme, Kelebek Kanatları Yapılmış ve yapılmakta olan bazı uluslararası sinema vfx filmlerimiz: Zen, Son Yarış, Soli


TR3D : Bazı Türk sinema filmlerinde görsel efektler yurt dışında yaptırılıyor, bu konudaki fikirleriniz nelerdir ? Türkiyede yeterli sayıda firma yok mu ?

Bu kocaman bir balon… Yani bazı Türk yapım firmalarının PR taktiği…
“Biz şu işin efektlerine yurt dışında şu kadar milyon dolar ödedik.” diyen firmaların bu beyanların bir çoğu asılsızdır. İşimiz gereği yurt içinde ve yurt dışında bir çok CGI firmasıyla ilişkimiz var ve onlarla yaptığımız görüşmelerde, kendilerine gelen Türk yapımlarının yok denecek kadar az olduğunu, olanların ise küçük işlerden ibaret olduğunu biliyorum. Bu “akıllı” yapım firmaları, sadece “yurt dışı etiketi” edinmek adına, yurt dışında yaşayan bireysel iş yapan efektçilere veya bazı firmalara ortalama bütçede kalitede iş yaptırmaktadırlar.


TR3D : 3D Görsel efektler alanında çalışmak isteyen gençlere tavsiyeleriniz var mı ? nereden başlasınlar ? hangi yollardan gitsinler ?

Bu soruyu, kalabalık kelimeler dökmeden, tek bir cümleyle yanıtlamak istiyorum; "Yaptıkları işe inansınlar."

yol.jpg

TR3D : En önemli sorulardan biri : hangi program diğerlerini döver ? After effects mi, yoksa shake mi, fusion mu , yoksa ne ?

Emin olun hiç biri, diğerini dövemez. Çünkü her birinin açığını ve pratik işleme kabiliyetini bir diğeri kapatıyor. Ben, “kalite ve pratik” gözlüğümü takıp, genel bir pencereden baktığımda, hepsi aynı…


TR3D :Kullandığınız sistemler nelerdir ?

KULLANDIĞIMIZ YAZILIMLAR (3D Yazılımlar)
1- XSI Pro
2- Maya
3- Zbrush
4- Mubox
5- Modo
6- FxKit
7- 3DsMax
8- Zigntrack
9- Batcher track capture set
...ve yardımcı destekçi programlar

(Composite / tracking / İnboard Yazılımları)
1- Nuke
2- Shake
3- After effects
4- Luster Compositor
5- XSI Track
6- PFTrack
7- HDR Compositor
... ve yardımcı programlar

(Color Correction)
1- Luster Basic
2- Magic Color Set
3- Random Pixel
... ve yardımcı destekçi programlar

DONANIMLAR
1- Mac Pro (for / into render farm)
2- Autodesk Farming
3- Local / Outlocal server farm
4- Sony Projector
5- Sony Real Watcher / intime
6- Drive car Kit (özgün donanım)
7- Face Capture Module (özgün donanım)



TR3D : İyi bir görsel efekt sanatçısı yurt dışında iş bulabilir mi ? Bu konuda fikirleriniz nelerdir ? gerekli şartlar neler olmalı ?

Arkadaşlar… Bu ülke bizim çocuğumuz… Eksikleri, gedikleri yanlışları var evet… Ama aslolan, bu yoksunluklara tanık olup gitmek değil… Aslolan bu yoksunlukları bizlerin ve sizlerin tamamlayacak iradeyi göstermesidir… Bizler sabır göstermezsek, çok çalışmazsak, hemen sıkılır vazgeçersek, en büyük haksızlığı ülkemize yapmış oluruz… Çalışacağız… İnanacağız ve eksikleri beraber kapatıp sektörümüzü büyüteceğiz.



TR3D : Türkiyede sinema sektörü hakkında ne düşünüyorsunuz ? görsel efektli film sayısı parmakla sayılacak kadar az, sizce neden fazla değil ?

Bugün, “sinema sektörü” derken, hesap etmeniz gereken iki unsur var… Birincisi yapımcının iş geleneği, ikincisi ise izleyicinin tutumu…
Yapımcılara; “Neden ileri düzey efektlerin bulunduğu bir aksiyon yada fantastik film yapmıyorsunuz?” diye sorduğunuzda bir çoğu şu cevabı verecektir;
“E seyirci izlemiyor biz ne yapalım..”

Oysa bu da mesnetsiz bir gerekçedir.. Türk izleyicisi kaliteyi iyi bilir ve seçer. Senaryonuz, yapım statiğiniz ve görsel örgünüz iyi değilse, efektleriniz istediğiniz kadar iyi olsun kâr etmez…

Mevcut sektör, iyi senaryo sıkıntısı çekiyor.


TR3D : Bir "Shrek" veya "Oyuncak hikayesi" filmi benzerini Türkiyede görecek miyiz ?

Belki bana kızacaksınız ama bu soruya doğru cevap vermek zorundayım…
Bu sorduğunuz önümüzdeki yüzyılda belki olabilir… Ama bu yüzyıl için çok umutlu değilim. Sorun, iyi animatörlerin olmaması değil… O kadar muazzam Türk animatörler var ki, izlerken ağzım açıkta kalıyor… Sorun, bu animatörlere proje ve ekip sağlayacak pozisyonun olmaması…


TR3D : İleride bir animasyon filmi yapmayı düşünür müsünüz ? geleceğe yönelik projelerinizden bahseder misiniz ?

Ben animasyon filmlerine bayılıyorum! O kadar eğleniyorum ki, izlerken ve tasarlarken gözüm hiçbir şeyi görmüyor. Ama bu yoğun zaman, emek ve destek isteyen bir iş… Gelen tekliflerin içinde, buna yönelik anlamlı ve güvenilir bir proje teklifine henüz rastlamadık…

Geleceğe yönelik işlere gelince; Hal-i hazırda 6 yeni dizi ve 5 yeni Ulusal sinema projesi ile 2 Uluslararası yapım, sözleşmleri yapıldı ve tasarım aşamasına geçildi. Yakında fragmanlar çıkmaya başlayınca bunları görebileceksiniz.


uncfilm.jpg

GÖRÜŞLERİM: Benim, sektördeki aziz dostlarıma söyleyeceğim sözler şunlar…


Arkadaşlar… Hepimiz çok iyi efektçi olabiliriz.. Çok ileri noktaya da gelebiliriz.. Ama başladığımız yeri unutmayalım. İçimizdeki “insanı” vicdan ve gönül nefesimizde yaşatmaya gayret edelim… Kibirden, rekabet duygusundan mümkün oldukça uzaklaşalım. Emin olun, bugün geldiğim noktaya salt azimle değil, “içimdeki insanın” vicdan desteğiyle de geldim…
İşimizi sevdiğimiz kadar, insanları da sevelim… Göreceksiniz, her şey yolunda gidecek o zaman… Sıkıntılardan, kayıplardan korkmayalım. Bunlar hep olacak… Günün birinde hayat dediğimiz bu film bitecek… ve biz “eve” döneceğiz.. Eve gittiğimizde ise yanımızda götüreceğimiz şey, makinelerimiz ve projelerimiz değil…

Sadece içimizdeki insan…

Hepinize teşekkür ederim.


TR3D : Zaman ayırdığınız için biz teşekkür ederiz, iyi çalışmalar dileriz.
Sizi takip ediyor olacağız.




 

UNC Film web sayfasından yapılmış projelere bakmanızı tavsiye ederim:
www.uncfilm.com

görsel efekt

Hazırlayan: drekon (Necmi Demirkeser)

Elinize Emeğinize sağlık...
m@cker_54Metin KandemirAvatar

Elinize Emeğinize sağlık...


Bir şeye çok bakarsan onu görmeye başlarsın... (M@cker Excalibur) logo tasarımı, logo, logo tasarım - http://www.logosepeti.net/
2012-07-17 10:05:43
  • Offline
  • Erkek
süper
ereen2Eren KayaAvatar

Türkiyede böyle firmalar olduğunu bilmek gurur verici.


2012-07-17 11:36:06
  • Offline
  • Erkek
Teşekkürler
johonwayniMehmet KALAMANAvatar

Güzelce bilgilendik sayenizde ama uncfilm`in çoğu videolarını izledim ve beğendim özellikle 3d olan bölümler harika animasyonlar ve 3d objelerin parçalanma simulasyonları gerçekden mütiş ama ben duman toz olaylarına takmış durumdayım
Mehmet beye soruyorum sizcede dumanlarda bir sorun yokmu yoksa benmi aşırı irdeleyerek bakıyorum İlla sap bulucazya ondan :)


©Mehmet KALAMAN | DXF
2012-07-17 13:06:16
  • Offline
  • Erkek
Teşekkürler Necmş hocam güzel
izzetizzet ALŞAN

Teşekkürler Necmş hocam güzel bir röportaj olmuş. :) Başarılar dilerim Mehmet beye


https://www.3dokulu.com Türkiye`nin 3D Eğitim Platformu
2012-07-18 00:48:51
  • Offline
  • Erkek
Sinema, televizyon ve reklam
grafikechiSerkan KandemirAvatar

Sinema, televizyon ve reklam sektörlerinin acımasızlığından yakınan biriyimdir hep. Ama ne olursa olsun, çoğu zaman umudum kaybolsa da yeniden yeşermiştir her seferinde içimdeki istek. Hayalim bu ve seviyorum bu işi, sürekli öğrenmek istiyorum ve umut ederek çabalıyorum. Uzatmayalım; benim gibi düşünen, içimdekileri aynen dile getiren Mehmet ÇETİN ustamızın bu sözleri çok duygulandırdı beni. Hayallerinden asla vazgeçmemeyi savunan ve herşeyin temelinde özünü ve insanlığını asla kaybetmemek gerektiğini bilen biri olarak bir o kadar da gurur duydum. Bu röportaj için de emeği geçen ustalarıma ayrıca teşekkür ediyorum...


2012-07-18 22:30:14
  • Offline
  • Erkek
Teşekkür ederim arkadaşlar
uncfilm

Başta bu röportajı tanzim eden; sevgili dostum Necmi (Dreakon) olmak üzere, hepinize teşekkür ederim arkadaşlar.

Mehmet ÇETİN
UNCFILM


2012-07-19 00:51:22
  • Offline
Güzel bi röportaj olmuş.Teşekkür
tunjustinTuncay AksoyAvatar

Güzel bi röportaj olmuş.Teşekkür ederiz :)


Birader productions 2013
2012-07-19 11:33:13
  • Offline
  • Erkek
Yapmış olduğunuz projeler çok
hsiclihüseyin içli

Yapmış olduğunuz projeler çok güzel başarılarınızın artarak devam etmesini diliyorum.


hsicli
2012-07-20 10:09:53
  • Offline
  • Erkek
Mehmet abi hakikaten olayı
serosezM.Serhat SEZGİNAvatar

Mehmet abi hakikaten olayı aşmış :)) tebrikler başarılarınız daim olsun..


"Hedefi Olmayan Gemiye Hiç Bir Rüzgar Yardım Edemez"
2012-07-25 11:29:57
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!